[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 073
18 806
113
A bevonulóknak annyi időt kellene bent tölteni, amennyi a kiképzéshez és a katonás élet megismeréséhez, illetve a szakkiképzéshez kell. (Nem tudom mit írtak itt, hogy ez mennyi lenne. Kb 6-9 hónap max.) Semmi felesleges bent tartás.

Meg annyit még, hogy rutinból tudjanak dolgozni. Az még legalább 1 év, a fél év kiképzés után, minimum.
 
  • Tetszik
Reactions: beat

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 562
93 943
113
Keleti fenyegetés elsősorban orosz eredetű lesz, amikor tényleg fenyegetettség lesz. Ukrán állam vagy nem létezik pár év múlva, vagy olyan gyenge lesz, hogy minden erejét más dolgok fogják lekötni. Katonai téren elsősorban az orosz ellen készülnek majd az ukránok, nem egy NATO tagállam ellenében.
Annyi viszont reális hogy egy országot, alapvetően ha létében fenyeget valaki, az alapvetően a szomszédok közül kerül ki, bárhol is van a földön, az az ország. Leszámítva, hogy kit fenyeget, az USA, Kína, Oroszország.
Tehát NATO tagállamként, készülnünk kell egy orosz fenyegetés ellen, úgy általánosan, a szövetségen belül. Önállóan, alapvetően a velünk szomszédok katonai erejét, képességeit kell figyelembe vennünk, mint potenciális ellenfelek, amikor haderőt fejlesztünk.
A legnagyobb katonai fenyegetést ma Magyarországra Ukrajna jelenti. Nyíltan ellenséges állam és fenyegető üzenetek ha nem is az első vonalból, de a másodból már elhangzottak.

Ha megszűnne a központi kijevi kormányzati erő, ennyi fegyverrel, ennyi kiképzett katonával és ennyi oligarchával a kárpátaljai magyarok első számú célpontok lehetnek. Márpedig értük is felelősséggel tartozunk.

Másrészt a fegyverszünet után így vagy úgy megmarad Ukrajnában a központi irányítás, de tele frusztrációval, fegyverrel, katonával. Vhol le kell majd vezetni a feszkót és mind a kárpátaljai magyarok, mind Magyarország ideális célpont, mielőtt a közvetlen orosz revansra készülnének.

Nem azt mondom ez lesz, de ezek sajnos reális forgatókönyvek és erre nem készülni felelőtlenség lenne. Nem kell, szabad ezt a politikának kimondania, de készülnie kell rá.

Még az orosz fenyegetés forgatókönyvét megelőzi kettő.
1. Bosznia- Koszovó, ami destabilizálhatja mind Szerbiát, de még Horvátországot is, hogy csak a szomszedwinkról beszéljek.
2, És igen a migrik, akik miatt folyamatos a déli határon a fegyverropogás, ha nem is napi, de heti gyakorlat és többször át is lőnek nemcsak egymásra és a szerbekre. Ezek szintén kiképzett tálib , szír stb. harcosok.

Az oroszok a NATO-ra fenyegetés, de Magyarországra jelenleg nem. Fontos kölcsönös gazdasági partnerek vagyunk. Ez csökkenhet, nőhet, de megszűnni nem fog. Oroszországnqk egyértelműen nem szerepel a célkeresztjén Magyarország. A kövi 10 évben tuti nem, persze minden változhat.

Tehát nekünk továbbra sem az oroszok, hanem a szomszédok, kiemelten, Ukrajna és egy destabilizálódó Balkán ellen kell készülnünk. Az afrikai, egyéb miszziok csak hab a tortán, hogy legyenek politikai szövetségeseink baj esetén az európai nagyhatalmak közt.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Nem azért, de egy kalap szar volt.
Katonát nem faragtak senkiből.
Alkeszt annál inkább.
Ténylegesen senki nem tudott semmit még a rajkötelékben való harcászatról egy év után sem.
Az én legtöbb ismerősöm Szombathelyen szolgált és rendszeresen voltak kinn gyakorlaton a BMP-vel.
Viszont elcsesztek egy évet az életünkből.
Persze, utólag bulinak tűnik, de mikor írni-olvasni alig tudó, ostoba, rosszindulatú hülyegyerek játsza az eszét, de te nem hugyozhatod ketté, mert valami hasonlóan nagy észkombájn előléptette, hát az "cseppet" frusztráló.
Megint az SZDSZ-es szöveg, ilyet írogattak a szadeszes újságírók és kommentelők a saját fórumaikon. A kiemelt kitétel a magyarok általános leírása volt a besorozott nagykörúton belüli számára. Magyargyűlölet, nulla valóságtartalommal, mert igazából az derogált nekik, vagy inkább csak a fantáziájukban volt szörnyűség, hogy egy magyar parancsolhat az olyanoknak mint ők. A toposzt elterjesztették és sok magyar is hangoztatja anélkül, hogy tudná, hogy ilyenkor felköp és alááll, mert ez vagy te is számukra és röhögnek rajtad ezek, amikor ilyeneket mondasz saját magadról.
Civilben is van ilyen, de ott mondhatod, hogy köszi, holnaptól nem jövök.
Menjen katonának az, akinek erre hajlandósága van, ne olyanokat csesztessenek vele, akik a hátuk közepére kívánják az egészet.
Nem tudom minek írogatsz ide, amikor ennyire gyűlölöd a hadsereget! Tényleg nem, hiszen ebből az utolsó két mondatodból ez jön le. Neked ez a véleményed a seregről, de kommentszekció a HVG-n is van, szóval...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
1984?
Most abszolút diktatúrát szeretnél, hogy a szülők kezéből ki legyen véve a gyereknevelés és az állam intézze? És ez abszolút minden emberi hülyeséget megoldana?
Megvolt ez nálunk is, kisdobos, úttörő, KISZ.... Akik ezen nevelkedtek, azok nevelték a mai "hülye gyereket" is, annyira nem vált be.
Annyira gyönyörű, hogy fingod sincs, hogy miről beszélsz! :mad:
Dehát nyilván kell/muszáj osztani az észt. Akkor legalább apádékat kérdezd meg, hogy nekik a kisdobos/úttörő rendszerről mi maradt meg!
Különben nem véletlen, hogy többféle verziót írtam. Minden társadalomban megvannak a félkatonai jellegű ifjúsági szervezetei. De neked sikerült kiemelni a kommunistát - pusztán hangulatkeltési célból.
Nyilván a cserkészeket elengedted a "füled mellett".
Nem akarlak elkeseríteni, de a ma 18-20 éveseket már - jó eséllyel - olyanok nevelték fel, akik vagy alig, vagy egyáltalán nem voltak úttörők.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and kaktusz

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 584
8 521
113
Ajánlom figyelmedbe Aresztovics legutóbbi nyilatkozatát, ahol már nyíltan újra az oroszokkal kibékülve, nyugaton keresi az ellenséget.

Segíts már ki, ki az a két 20 millió feletti állam?
Valószínűleg Ukrajna és Romániára gondolt bár ebből Románia “csak”19millio
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 410
8 713
113
Passz, ez egy ma reggeli hír. Annyira azért nem forró a helyzet talán...

Bevallom elkalandoztam, Aresztovics sem bennünk kereste az ellenséget, így tulajdonképpen tárgytalan amit írtam, hiszen nem kapcsolódik az adott témához.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Azt csak háború után tudjuk meg az első népszámlálásnal
Nincs már olyan állapotban Ukrajna, hogy egy népszámlálást meg tudjon szervezni. Az ott már csak annyira állam, amennyire Kongót vagy Csádot annak nevezzük udvariasságból. Ukrajnában -mint bárhol máshol Afrikában- már csak rezsim van meg hadsereg. Egy alacsony hatékonyságú tömeghadsereg, aminek van pár jobban motivált, törzsi alapú elitcsapata, akik a rezsim mögött állnak. Ha megszűnnek a nyugati segélyek, akkor még igazi éhínség is lehet ott.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 209
113
Ehhez képest, a most zajló ukrán, orosz háborúban, alapvetően néhány új fegyver megjelenését leszámítva, ( drónok, ellenük való védekezés ) a harcászati elvek nem változtak, a 80-as évekhez képest.
Minden más megvolt már akkor is, csak régebbi típusok. Ma is harcol jónéhány akkori fegyvertípus.
Igazából nem hinném, hogy egy akkori kiképzést kapott harckocsizó, lövész, vagy épp tüzér, ne tudna ma helytállni eredményesen, ha a helyzet úgy hozná. persze fiatalabb korosztályra gondolok, nem a saját, 60 felé tartó életkorombeli emberekre. Szigorúan elméleti síkon gondolkodva.
Mondjuk, mai katonákat kellene erről megkérdezni, akik ismerik a régi harcászati elemeket és tudják hasonlítani a most alkalmazottakkal.
Látva a nagyméretű páncélos, gépesített erők bevetését, a beásott védelmeket, árkokat, megmerevedett frontvonalakat, nem tudom mi változott volna meg.
Csakhogy a kiképzésbeli különbség a hh háborúin is jol meglátszott.Anno az IDF valójában 82ig MINDIG létszámhátrányban,és többnyire technikai hátrányban is harcolt.Könnyek völgyében 2(kettő) dd fogta meg 2 pc HADOSZTÁLY támadását,majd 2 ho támadása vert szét 6 arab ho-t.Búrok 1(egy) mobil ZÁSZLÓALJ harccsoportal vertek szét 2 dd-nyi MPLA haderőt.Cuitonál 1 dd-nyi erővel támadtak 6-7 dd-nyi erőt,ráadásul kiubai légifölény alatt.És végül a műszaki felkészületlenségük miatt szenvedtek vereséget (egy szál aknataposó hengeres hk-juk volt egy kiépitett műszaki zárrendszer áttöréséhez....).De azt vegyük már észre,hogy ehez a 6x-os mennyiségi fölényben lvő komcsi erőknek,a légi fölény birtokában statikus kiépitett védelmi helyzetbe KELLET elsáncolni magukat egy hatod akkora haderővel szemben.....És az összes többi háborúban is nagyon jol kijött a kiképzés fontossága.Most Ukrajnában is jol látható,hogy a kiképzési hiányosságok okoznak sokszor jókora veszteségeket.Hullanak is a elégtelen kiképzést kapottak mindkét oldalon,mint a legyek.Hogy a háború elején az oroszok vereséget szenvedtek,abban is egyértelműen benne van a rossz kiképzés is,jó vastagon.
Anno az MN harcászati szabályzata egyáltalán nem volt rossz.Tartalmazott minden korszerű módszert.DE....De még az MN szintjén jol kiképzett alakulatoknak is jó,ha a felét oktatták le annak,ami abban szerepelt.
És mint fenntebb irtam,amúgy sincs pénzünk egy a kor szinvonalán álló gépesitett tömeghadsereg kiépitésére.Szerintem több harcértéket kapunk a befektethető péntünkért,ha azon egy jol kiképzett,jol felszerelt profi manőverező gépesitett erőt épitünk ki,mintsem ha alacsony szinvonalon felszerelt és gyengén képzett silány harcértékű gépesitett tömeghadsereget.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 073
18 806
113
Az én legtöbb ismerősöm Szombathelyen szolgált és rendszeresen voltak kinn gyakorlaton a BMP-vel.

Egyfolytában folyt egy elég intenzív harcászati kiképzés ott. Raj, szakasz, század, zászlóalj szinten, felépítve, majd kezdve újra és újra. Hozzá az aktuális éleslövészetek. Ehhez társultak még a Néphadsereg szintű nagyobb gyakorlatok, vagy nemzetközi gyakorlatok. Habnak a tortán, időszakonként, egy több hétig tartó hegyikiképzés.
Saját példámból kiindulva, másfél év alatt, az alakulatnál zajló kiképzésen és lövészeteken túl volt szerencsém ott lenni, 3 gyakorlaton, amiből egy még a szovjetekkel ment, illetve voltam 2 hegyikiképzésen. Másfél évből ,ezek mind az első fél év utáni egy évben voltak. Mert fél év volt az alap és szakkiképzésem. Azt nem tudom ma egy szerződéses katona, egy éven belül a kiképzésen túl, hány nagyobb gyakorlaton vesz részt. Mondjuk ma tovább szolgál, mint mi akkor, illetve ott vannak a külföldi missziók is, ahol én nem jártam akkoriban, érthetően.
Persze minden relatív.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Ajánlom figyelmedbe Aresztovics legutóbbi nyilatkozatát, ahol már nyíltan újra az oroszokkal kibékülve, nyugaton keresi az ellenséget.

Segíts már ki, ki az a két 20 millió feletti állam?
Aresztovics egy marginális figura. Mióta elkerült a kormányzat környékéről, azóta sorozatban mondja az egyre nagyobb balgaságokat, hogy figyeljenek rá az emberek.
Olyan mintha a jelenlegi magyar külpol irányait egy ilyen volt fideszes Schiffer-féle arc kijelentései alapján próbálná meghatározni az ember.
A honvédség rövid távon gyakorlatilag senki ellen, közép/hosszútávon (20-as évek vége 30-as évek eleje-közepe) meg maximum az oroszok ellen lesz bevetve 5. cikkely alapján a Baltikumban vagy Lengyelországban, ha és amennyiben a csekás pincebogár nem dől le addig a trónról. Ideálisabb lenne, ha nem rögtön nyíregyházát kéne védeni, szóval ukrajna megmaradása és nyugati orientációja nekünk nagyon is érdekünk.
Persze itt félretettem azt az igen rettenetes lehetőséget, hogy a főni addigra EU-NATO széthullást vár és elkezd a volt kisantanton belül zavarosban halászni, mint valami Hearts of Iron játékos - na ez a "nekünk mohács kell" forgatókönyv.

A legideálisabb az lenne, ha nem egyke dandárért kéne vért izzadni, hanem egy ilyen Magyarország méretű ország ki tudna termelni magából legalább egy hadosztályt, és hadosztály szinten is tudna gyakorlatozni. Ugyanez érvényes a többi környékbeli (meg nagyobb) tagországra is, és nagyobb gyakorlatok szervezésével tudnának rendes hadtest szinten is működni. A nyáron látszott, hogy egyke dandárok felől nagyon hiányzik a hadosztály-hadtest szint, amely összehangolhatná a harcukat.
Persze egyelőre ez a vágyálom kategória.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
És mint fenntebb irtam,amúgy sincs pénzünk egy a kor szinvonalán álló gépesitett tömeghadsereg kiépitésére.Szerintem több harcértéket kapunk a befektethető péntünkért,ha azon egy jol kiképzett,jol felszerelt profi manőverező gépesitett erőt épitünk ki,mintsem ha alacsony szinvonalon felszerelt és gyengén képzett silány harcértékű gépesitett tömeghadsereget.
Az ukrán háború mutatja, hogy a mérhetetlen költséggel kiépített profi manővererő ugyanolyan gyorsan (napok alatt akár dandárszinten) morzsolódik fel, mint a csekély létszámú SF és reguláris megámogatta könnyű területvédelmi erők (Kijevi csata). Magyarországnak két dologra van szüksége. Egy hadosztálynyi nehéz/közepes manővererőre és egy hadtestnyi könnyű/ultrakönnyű tartalékos/területvédelmi erőre. Ez utóbbi a legfontosabb, nagy tömegű katonát kell tudnunk, tisztességesen felszerelt könnyű gépesített és könnyű gépkocsizó formában kiállítanunk.

Ezt láttuk a saját szemünkkel az elmúlt majd két évben. A professzionális manővererők semmit nem érnek, pár nap alatt a temetőben vannak, ha nem áll mögöttük egy tömeghadsereg, hogy egyrészt kiképezve azonnal pótolja az élőerőben elszenvedett veszteségeiket, másrészt támogassa őket könnyűgyalogos területvédelmisként.

E kettő között nincs prioritás, de ha nagyon pénzszűkében van egy állam, akkor a túl drága manővererőről kell lemondani józan ésszel, mert a tisztességel felszerelt könnyű tömeghadsereg a jelen legfontosabb követelménye. Tehát Magyarországon is a területvédelmi erők felszerelése és kiképzése kell legyen az első, ha emiatt késik a Lynx vagy a Leopard, vagy nincs feltöltve az a pár profi zászlóalj akkor az rendben van, de a területvédelem rendben kell legyen.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 209
113
Egyfolytában folyt egy elég intenzív harcászati kiképzés ott. Raj, szakasz, század, zászlóalj szinten, felépítve, majd kezdve újra és újra. Hozzá az aktuális éleslövészetek. Ehhez társultak még a Néphadsereg szintű nagyobb gyakorlatok, vagy nemzetközi gyakorlatok. Habnak a tortán, időszakonként, egy több hétig tartó hegyikiképzés.
Saját példámból kiindulva, másfél év alatt, az alakulatnál zajló kiképzésen és lövészeteken túl volt szerencsém ott lenni, 3 gyakorlaton, amiből egy még a szovjetekkel ment, illetve voltam 2 hegyikiképzésen. Másfél évből ,ezek mind az első fél év utáni egy évben voltak. Mert fél év volt az alap és szakkiképzésem. Azt nem tudom ma egy szerződéses katona, egy éven belül a kiképzésen túl, hány nagyobb gyakorlaton vesz részt. Mondjuk ma tovább szolgál, mint mi akkor, illetve ott vannak a külföldi missziók is, ahol én nem jártam akkoriban, érthetően.
Persze minden relatív.
Relativ bizony.Mert jol begyakoroltattak veletek néhány harceljárást,a sok közül.
Dehogy ez mire elég,azt pont a 73as háború mutatja.A közhiedelemmel ellentétben akkor az arab erőket komolyan felkészitették,és nagyon is elszántan harcoltak.Csakhogy ez a különben nagyon is kemény kiképzés nem volt elég sokrétű és rugalmas.Mig az IDF tudta váltogatni a harcászati módozatokat,akkár csata közben is,az arabok nem.Vereséget is szenvedtek.
Cuitói csata meg a tartalékosok gyengébb harcértékére (is) jó példa.Az egyébként anno jó kiképzést kapott búr tartalékosok harcértéke jóval alacsonyabb volt,mint a frissen kiképzett,aktiv állományé.(búrok olyan létszámhiányba szenvedtek,hogy az ott bevetett 3 mobil hcsop-ot csak a tartalékosok behivásával tudták feltölteni).
Pl nem voltak rohamutászaik,akik a tűzzel fedezett aknamezőkön átjárókat nyitottak volna (csata után rá is feküdtek az aknamentesitő/átjárónyitó eszközök fejlesztésére-de már későn).Az egyetlen G5 lövegveszteségüket a tartalékos tüzérek kezelési hibája okozta.
Mi lehetséges hadműveleti helyzetünk nagyon is hasonló lehet a búrokéhoz.A védendő terület nagyságához képest kicsi haderő.Nem véletlen mondogatom olyan sokat őket.Lehet tanulni tőlük-és nemcsak a győzelmeikből,hanem a vereségükből is.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 209
113
Az ukrán háború mutatja, hogy a mérhetetlen költséggel kiépített profi manővererő ugyanolyan gyorsan (napok alatt akár dandárszinten) morzsolódik fel, mint a csekély létszámú SF és reguláris megámogatta könnyű területvédelmi erők (Kijevi csata). Magyarországnak két dologra van szüksége. Egy hadosztálynyi nehéz/közepes manővererőre és egy hadtestnyi könnyű/ultrakönnyű tartalékos/területvédelmi erőre. Ez utóbbi a legfontosabb, nagy tömegű katonát kell tudnunk, tisztességesen felszerelt könnyű gépesített és könnyű gépkocsizó formában kiállítanunk.

Ezt láttuk a saját szemünkkel az elmúlt majd két évben. A professzionális manővererők semmit nem érnek, pár nap alatt a temetőben vannak, ha nem áll mögöttük egy tömeghadsereg, hogy egyrészt kiképezve azonnal pótolja az élőerőben elszenvedett veszteségeiket, másrészt támogassa őket könnyűgyalogos területvédelmisként.

E kettő között nincs prioritás, de ha nagyon pénzszűkében van egy állam, akkor a túl drága manővererőről kell lemondani józan ésszel, mert a tisztességel felszerelt könnyű tömeghadsereg a jelen legfontosabb követelménye. Tehát Magyarországon is a területvédelmi erők felszerelése és kiképzése kell legyen az első, ha emiatt késik a Lynx vagy a Leopard, vagy nincs feltöltve az a pár profi zászlóalj akkor az rendben van, de a területvédelem rendben kell legyen.
juj.
 
  • Tetszik
Reactions: Busho3301

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 209
113
Valami okos ember mondta régen, hogy: "amelyik ország nem hajélandó saját sereget fenntartani, az arra lesz kárhoztatva, hogy más ország seregét tartsa fenn".
Ha a tisztel magyar állampolgár csak arra képes, hogy mindenben csak a kényelmeset keresse, hát akkor vállalnia kell ennek következményeit!
Ha meg erején felüli fegyverkezésbe viszed,magátol összeomlik.