Vannak a cikkben érdekes dolgok:
- sokan jelentkeznek önként, mert a sorkatonák fizetése szegényebb vidéken nem számít rossznak. Vagyis a sorkatonát ők sem tekintik olcsó rabszolgának. (Itt korábban sokan kardoskodtak amellett, hogy a sorkatonának felesleges a normális fizetés.)
- nem mindenkit hívnak be, de akit behívnak azt hosszabb időre, gondolom azért, hogy akit behívnak, azt normálisan ki lehessen képezni.
- illetve egy mondat az amerikai sorsolásról a vietnami háború idejéből: dátumokat sorsoltak, és az adott napon születetteket hívták be. Szerintem ezzel lehet kivédeni azt, hogy a sorsolás tisztességességét kétségbe vonják, illetve jócskán csökkenti a sorsolás manipulálásának a lehetőségét.
Szerinted, miért nem a svájci rendszert kezdte el nagyban elemezni a firkász?
Szerinted miért csak 10.000TBH a fizetésük, miközben a megélhetésre ennél alapvetően több kell?
Jelzem, régen a középkorban is azért küldték el a fiúkat katonának (meg szerzetesnek), hogy egyel kevesebb éhes száj legyen otthon, mert a föld csak bizonyos mennyiségű embert képes eltartani.
Ha szerinted 2 év kell a rendes kiképzéshez, akkor vajon a képzetteket miért csak 6 hónapra viszik el?
Különben a svájci rendszer (3%-os szolgálat elkerülési adó) azért is érdekes, mert amellett, hogy extra bevételt jelent a haderőnek, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindenki, aki oda bekerül, az önként van ott (hiszen volt választása!). Szerintem mondjuk a 3% kevés, de nyilván egy svájci fizetés 3%-a nem annyi, mint itthon a bruttód 3%-a. Ettől függetlenül egy APC nem olcsóbb itthon, mint svájcban.
Ez az önkéntesség pedig, már egy fajta rosta.
Szerintem a MN-ben tapasztalható öregkatona/kopasz genyózás is főleg abból adódott....