Én amúgy nem is nagyon értem, hogy mi értelme. Gyakorlás közben mitől ad többet az, hogy a szimulált légi célra rakétaindítást szimulált, vagy a ugyanabban a helyzetben a "ravasz" meghúzása után tényleg elf7stöl pár millió. Ahogy elindult a rakéta, utána már úgysem a pilótának múlik. Addig megy tök ugyanaz...
Ebben igazad van, egyetértek azzal, hogy más, békeidőben hasznosabb dologra is el lehetne füstölni azt a 2-3 millió dollárt.
Csakhogy nem lehet egyszerre kurvának is állni, meg szűznek is maradni. Ha haderőd van, költened kell rá. Ami békeidőben mindig drága, mert csak viszi a pénzt. Amint megpróbálod feltalálni az olcsó haderőt, onnantól indulsz el a lejtőn, bár szerintem ennek idehaza az elmúlt harminc év alapján már nyilvánvalónak kellene lennie.
Merthogy ez majd oda vezet, hogy minek van egyátalán éles bombavetés, vagy gépágyús lövészet, sőt, minek van egyátalán kiképzési repülés. Ismerős?
A Sidewinder az olcsóbb, azt érdemes ellőnni. Ezen a jó kis közgazdász úton elindulva aztán kijön a matek, hogy az air policing feladatra eleve elég csak a Sidewinder, mert úgyis meg kell közelíteni a vizuális azonosításhoz a célt. Ott meg már úgyse jó az AMRAAM.
Persze, hogy minden drága, de akkor ne is költsünk semmire.
Azért az mostanra tisztán és világosan látszik, hogy van egyenes ági összefüggés a mindent olcsójános módjára eltakarékoskodó hozzáállás és a józan működési határ alá leépített méretű és ebből immáron kitörni képtelen "haderő" között.
A lengyelek pontosan azért fejlesztik koherens és potens léptékűre a haderejüket, mert igazából mindig is költöttek rá annyit, amit már sajnáltak volna veszni hagyni.
Amikor egy erőfeszítés jobban fáj, azt jobban is becsüljük.
Nem azért kell élesben ellőni azokat a rakétákat, hogy néhány pilóta igaziból is játszhasson velük, hanem azért, hogy legyen súlya a dolognak az egész rendszer számára.
Azokat a rakétákat pótolni is kell, ehhez standard folyamat is kell, amit nem kérdőjelezhet meg senki civil. Tehát azért kell lőni, hogy fogyjon. Ha egy haderő nem mutat fel jogos kiadásokat, akkor pillanatok alatt leépíti őt a civil kontroll. Ez így megy, mióta világ a világ.
A lengyelek most vettek az eddigi AMRAAM-jaik mellé 745 darab AIM-120C8-ast, ami nyilván felszabadít majd készletet a korábbi C7-esekből, hogy legyen mit élesben is ellőni.
És miért tudtak venni C8-ast? Mert már fogyott a C7-esből.