Hogy mit tetszik?Én is ez mondom: feltételezed, hogy működnek rendszerek a helyett, hogy utána olvasnál!
Te nem erted, hogy az alapveto kepessege egy cruise missilenak az, hogy "megkeres" egy celt?
Meg a magyar forditasa is tokeletes: cruising = cirkalas.
Szerinted egy hajofedelzeti CM mire van? Kizarolag "allohajokra" loni?
Hogyne tudna elfogni? Mi akadalyozna meg benne?Például?
Hol van le írva, hogy a Taurus el tud fogni egy 40-50 km/h-val guruló HIMARS-indítót?
Milyen fedezekbe bujnak a roman inditok az erdo kozepen? Netan minden 200 meteren van egy RRMC vagy Cheyenne-szintu atombunkeruk?Minden tüzérségi eszköz lövés után a lehetős leggyorsabban fedezékbe, takarásba bújik. MH-nál a tüzérség szintideje 2 perc!
Es? A Taurus lenyege pont az, hogy bunkerrel egyutt is szetcsapja, amikor odaer.A te Taurusod ennyi idő alatt kb 40 km tesz meg - nem 500-600-at!
Jajj... na most akkor bunkerben lesz avagy sem, dontsd mar el.Mi francnak lövöldöznének HIMARS-ra vagy bármilyen harcjárműre egy féltonnás harcirészű deklaráltan BUNKER-ROMBOLÓ robotrepülővel?
Mondjuk az osszes tengeri CM?Ime a Taurus 2016-os promó videója ahol felsorolja milyen célok ellen tervezték:
Érdekes, szárazföldi mozgó cél nincs köztük!
Legfrissebb elérhető prosi:
TAURUS KEPD 350E | Air Dominance, DEEP STRIKE | MBDA
TAURUS KEPD 350E is a modular stand-off weapon system for precision strikes against hardened and high-value point and area targets developped by MBDA.www.mbda-systems.com
Itt sem írnak ilyenről.
Egyetlen példát hozz hogy StormShadow vagy bármelyik land-attack CM mozgó célpontot lőtt szét! Csak egyet!
De amugy a Tomahawkok 10-20 eve is tudtak ezt, pedig sehol nem voltak olyan intelligens kepessegeik mint manapsag a Taurusoknak:
Es mar itt a Block V is
https://www.youtube.com/watch?v=MQJ-tTn6Lh4
Van egy előre beprogramozott kép a rendszerében és azt veti össze azzal amit lát. Ez a TERCOM lényege.
Te azt mondtad hogy ezeket 500-600 km-ről rá lövik a HIMARS imdítóra és akkor majd az szépen elkapja.
HIMARS-ban meg hülyék ülnek és szépen megvárják míg rakéta odaér?
Dehogy.Hajó elleniek el tudnak találni egy mozgó hajót, de az tök más környezet és más kategória. A hajó elleniek nyilván meg találnak egy lassan mozgó hajót az óceánon, mert semmi tereptárgy nincs körülötte és legbénább radaron is világít mert akkor a mint 5 panelház. Ezt még '60-as évek hajó elleni rakétái is megtalálták őket, de ez tök más tészta mint a szárazföld, ami tele van tereptárgyakkal!
Száraz földön könnyű elbújni.
Ez nem a hatvanas-hetvenes evek, sehova nem tudsz elbujni mar a legmodernebb rendszerek elol.
Mar a SAR technologia is betett a hagyomanyos alcazasnak 10-20 evvel ezelott is, de ma mar, a mindenki szamara elerheto deep neural networkok idejeben ez szinte teljesen komolytalan.
Csak hogy megertsd, milyen szinten mas ma mar a technologia: en egy visual recognition ML problemanal (jott hozza egy 30-40 ezer img training data set) nullarol par nap alatt 20 epoch korul 99.97% accuracyt ertem el, es ehhez a CNNben mindossze 4-5 dense layert hasznaltam (igaz, mindegyik tobb neuronos volt):
Code:
333/333 - 2s - 5ms/step - accuracy: 0.9972 - loss: 0.0120
Nem, hanem azt mondom, hogy ha nagyon messzirol inditod, leszedik vagy kikerulik vagy megzavarjak.Egyáltalán nem képes erre a Taurus - csak te látod bele!
Maga kategória nem jó erre: a cél lelép a francba, mire ez odaér! Pláne, ha olyan távról lövöldözik amit te mondasz.
25-30 perc mire a Taurus megtesz 500 km-t. Ennyi idő alatt 20-30 km-rel arrébb jár a célpontja és már rég bebújt egy erdőbe vagy akár egy épületbe. Ukrajnában gyakran bújnak el mezőgazdasági épületekbe, pajtákba, hidak, felüljárók alá. A büdös életbe nem találja meg őket sem a Taurus sem más amíg nem jönnek elő.
Arról nem is beszélve hogy CM-eket le tudja lőni a légvédelem (ukrajnában több példa is volt rá a StomrShadow-val), míg egy Hellfire rakétát nem.
Tényleg nem az, hanem egy páncéltörő rakéta - egy radaros Hellfire, ami 60 km-ről indítható.
Tehát egy páncéltörő rakétának nincs esélye mozgó célt eltalálni? Ez most komolyan mondod?
300 kilometerre? Azt megis hogyan kepzeled el...? Netan szekely lazadok bujkalnak a HIMARSok kozeleben, ATGMeket rejtegetve a tyukok kozott?Szerinted egy hangsebességnél gyorsabb, alapból tankok ellen tervezett rakéta nem talál el egy mozgó cél, de egy 30% lassabb CM meg igen?
Probaljunk mar meg a kontextusban maradni...
Nézzük mit állít a gyártó a Brimstone-ról:
"The system can be operated in three modes, each providing
flexibility and proven high confidence in mission success:
Mode 1: Semi-Active Laser (SAL) guidance, to engage static
targets with limited or no radar cross section (RCS)
Mode 2: Both SAL and Millimetric Wave radar guidance for fast
moving targets in cluttered environments
Mode 3: Fire-and-forget simultaneous target engagement"
Ekkor egy videó sorozat, ahogy Brimstone mozgócélpontokat is eltalál:
52. másodpercnél több ilyen is van...
Mutass ilyet bármilyen Land-attack CM-mel!
Akkor megegyszer: a Taurust en akkor hoztam elo ket-harom eve, amikor a HIMARSokat rendeltek a romanok, mondvan azokkal akarhol vannak, siman kiiktathatok az inditok. Ez ma is igy van, es ahogy irtam, ha jol sejtem, meg ma is a legmodernebb elerheto CM a KEPD (bar biztos vagyok benne, hogy mind a mieink, mind az oroszok mar ugyanott jarnak, csak ugye azok nem elerhetoek masoknak).