[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 578
20 380
113
18db se csak ido nyeres meg a csehek is 2x12db vesznek az f-35bol

A magyaros gondolkodásmód szerint, "majd a NATO megvéd". Sajnos mindenféle haderőfejlesztős propaganda ellenére, szerintem kormányzó és ellenzéki oldalon egyaránt, ez a gondolkodásmód az alapja a honvédelem terén, a hazai politikus gárdának.

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 818
2 430
113
18db se csak ido nyeres meg a csehek is 2x12db vesznek az f-35bol
Nos , maximálisan egyetértek veled!Egy kicsit akkor vesztettem el az egészben a hitemet amikor , tavaly nyár végén -ősz elején nem sikerült megugrani a Pulst!Jelenleg már akkor is boldog lennék , ha a 18 db Gripenre kivétel nélkül meglenne a teljes MS20 2.2. és legalább 3-4 garnitúra FULLOS-TOP ; földi-légi fegyverzet!Nyílván a 2.szd.alap-priorítás kell/kellene hogy legyen!Ennek nem megvalósulását , egy fő okban látom : PÉNZHIÁNY..... a második: AKARAT!Ahhoz bármelyik vagy mindkét LEMARADÁS abszolválva legyen a két PRÓBLÉMÁNAK egyszerre kell teljesülnie!Nagyon nem vok arról meggyőzödve , ha lenne pénz akkor egyik napról a másikra bejelentenék hogy vesznek még Gripent!Biztos hogy akkor is elszöröznék a dolgot!Mint ahogy eddig is tették!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 938
34 966
113
Jó.Veszünk még Gripent,és ott állnak a kecskeméti betonon......
Valaki számolja/keresse ki,hogy egy db kazettás/növelt repeszhatású fejrészű ATACMS/Kinzsal/akármi mekkora területen tarolna le kb mindent.......
Mennyi fegyverzet,logisztika,személyzet,stb kell 2 század 1 (egy) hetes intenziv (napi 3 bevetés) harcához?

• Tetszik
Reactions: ravenlord

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 606
44 214
113
Jó.Veszünk még Gripent,és ott állnak a kecskeméti betonon......
Valaki számolja/keresse ki,hogy egy db kazettás/növelt repeszhatású fejrészű ATACMS/Kinzsal/akármi mekkora területen tarolna le kb mindent.......
Mert szerinted azok ott fogják tétlenül várni a rakétát? :D

Ha már kicsit is forrósodik a helyzet akkor szét lesznek telepítve minél távolabb! Pápa, Sármellék, autó pálya szakasz, stb.
A háborúk nem semmiből jönnek! A ruszki támadás is várható volt, csak a sok hülye nem hitte el! Köztük a "Kárpát-medence géniusza" sem, mert hát békegalambként megjárta Moszkvát és Putyin nem mondta hogy támadni fog... :p

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 818
2 430
113
Nekünk a 2.szd. , a legutólsó technikai frissítésre felhúzva , több garnitúra TOP fegyverzettel ellátva ; valamint egy több szintű korszerű légvédelem , igenis elég lenne!Csakhát .... PÉNZHIÁNY- AKARAT , jelenleg ezt a két próblémát nem tudjuk megugrani!

• Tetszik
Reactions: honved

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 606
44 214
113
Ehez felszerelés,személyzet,kiképzés kell.Kicsit olvass vissza,mit irtam kicsit korábban
Mert szerinted nincs és nem is lesz ebből elég, mi? :D

Nem véletlen gyakorolták a Sármellékre települést, abból nyert tapasztaltok hasznosításra is kerülnek.
2026-ra elég komoly pénzek vannak beütemezve a légierő és a légvédelem fejlesztésére.

Szerinted minden potenciális ellenfelünk vérprofi és jól felszerelt, a MH meg béna és hülye. El vagy tévedve!
Mindenki baromi béna - még az oroszok is. 1 hetes akcióból 3 év lett, légi fölény Ukrajna felett meg még mindig sehol!
A 2024-es év során kevesebb mint 2000 km2-t foglaltak el - egy év alatt!
A szomszédaink valszeg még rosszabbul szerepelnének.

Tök alkalmatlan itt háborúzni mindenki! A lengyelek a kivétel, mindenki más elbújhat Közép-Európában ha haderőről van szó!

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 606
44 214
113
Nos igen, az orosz légifölény Ukrajna felett , erősen kivánnivalót hagy maga után!
konkrétan nincs: be sem mernek repülni a még meg nem szállt Ukrajnába! Saját területről siklóbombáznak meg eregetik a CM-eket.
Pedig Ukrajnának alig van használható vadászgépe!

Korszerű vadászgépből nekünk több van mint az ukránoknak!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 938
34 966
113
Mert szerinted nincs és nem is lesz ebből elég, mi? :D

Nem véletlen gyakorolták a Sármellékre települést, abból nyert tapasztaltok hasznosításra is kerülnek.
2026-ra elég komoly pénzek vannak beütemezve a légierő és a légvédelem fejlesztésére.

Szerinted minden potenciális ellenfelünk vérprofi és jól felszerelt, a MH meg béna és hülye. El vagy tévedve!
Mindenki baromi béna - még az oroszok is. 1 hetes akcióból 3 év lett, légi fölény Ukrajna felett meg még mindig sehol!
A 2024-es év során kevesebb mint 2000 km2-t foglaltak el - egy év alatt!
A szomszédaink valszeg még rosszabbul szerepelnének.

Tök alkalmatlan itt háborúzni mindenki! A lengyelek a kivétel, mindenki más elbújhat Közép-Európában ha haderőről van szó!
Hát,ezt megint ha megvakarnánk.......
Alapvető tévedésed,hogy itt tök alkalmatlan háborúzni mindenki.Kezdve azzal,hogy a szomszédaink nem tudnának lezavarni egy háborút velünk szemben.Mert le tudnának.Ami azt illeti,sokkal könnyebben és gyorsabban,mint az oroszok az ukránoknál.Ugyanis velünk szemben pont meg lehetne csinálni azt,mit a muszka az ukránokkal szemben akart csinálni.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 296
14 556
113
Hát,ezt megint ha megvakarnánk.......
Alapvető tévedésed,hogy itt tök alkalmatlan háborúzni mindenki.Kezdve azzal,hogy a szomszédaink nem tudnának lezavarni egy háborút velünk szemben.Mert le tudnának.Ami azt illeti,sokkal könnyebben és gyorsabban,mint az oroszok az ukránoknál.Ugyanis velünk szemben pont meg lehetne csinálni azt,mit a muszka az ukránokkal szemben akart csinálni.
Mi is az amit pontosan akart?

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 818
2 430
113
konkrétan nincs: be sem mernek repülni a még meg nem szállt Ukrajnába! Saját területről siklóbombáznak meg eregetik a CM-eket.
Pedig Ukrajnának alig van használható vadászgépe!

Korszerű vadászgépből nekünk több van mint az ukránoknak!
Egyenlőre , de ha megkapják a beígért mennyiséget... mégha Block 60-sok is lesznek , a mi 18 gépünket könnyen megfogják ugrani! Én nagyon nem írnám le a Gripent , ha végre mindegyik gépünk megkapná az MS20 2.2.-t , meg a beígért fegyverzetet! Az amerikaiak néztek egy haditengerészeti gyakorlaton , amikor " elsüllyesztette " egy svéd dízel tengeralattjáró az egyik anyahajójukat , úgy hogy átjutott a kisérők gyűrűjén!Mostmár a következő generáció van tervezés vagy már gyártás alatt!Mint ahogy lámpák őrzője korábban írta , a Gripenek még vagy 10 évig velünk lesznek!Ezzel a megállapításal egyetértek!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 938
34 966
113
Mi is az amit pontosan akart?
A haderő hátterét megszüntetni.Ha megszünik a központi irányitás,a sereg mögötti háttér,akkor maga a sereg gyorsan elveszti a harcképességét.1940ben a francia sereg java érintetlenül állt a Maginot vonalban-de megszünt a hátországa.A javarészt intakt sereg elvesztette a harcképességét,mert eltünt mögűle az ország,minek erőforrásai révén harcolhatott volna.Ukránok ugyan igy jártak volna a kelet ukrajnai erődvonalukban,ha a 22es orosz invázió sikeres.Ültek volna egy katlanban,elvágva az utánpótlástól,megerősités és felmentés reménye nélkül.Egy darabig ugyan tudtak volna harcolni a felhalmozott készletekre támaszkodva,de nem olyan hű de sokáig.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 938
34 966
113
Egyenlőre , de ha megkapják a beígért mennyiséget... mégha Block 60-sok is lesznek , a mi 18 gépünket könnyen megfogják ugrani! Én nagyon nem írnám le a Gripent , ha végre mindegyik gépünk megkapná az MS20 2.2.-t , meg a beígért fegyverzetet! Az amerikaiak néztek egy haditengerészeti gyakorlaton , amikor " elsüllyesztette " egy svéd dízel tengeralattjáró az egyik anyahajójukat , úgy hogy átjutott a kisérők gyűrűjén!Mostmár a következő generáció van tervezés vagy már gyártás alatt!Mint ahogy lámpák őrzője korábban írta , a Gripenek még vagy 10 évig velünk lesznek!Ezzel a megállapításal egyetértek!
22 nem az ukrán vadászgépeken múlott.Meg ma se azokon múlik.Ukrán vadászokat lesöpörné az orosz.A szovjet időkből megmaradt massziv légvédelem,meg az azóta szállitott légvédelem miatt nincs orosz légifölény.
Svéd tengó esete meg nagyon más.Egy fenekező dizel tegó lényegében felderithetetlen.

• Tetszik
Reactions: Tumpek

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 818
2 430
113
22 nem az ukrán vadászgépeken múlott.Meg ma se azokon múlik.Ukrán vadászokat lesöpörné az orosz.A szovjet időkből megmaradt massziv légvédelem,meg az azóta szállitott légvédelem miatt nincs orosz légifölény.
Svéd tengó esete meg nagyon más.Egy fenekező dizel tegó lényegében felderithetetlen.
Nos , ha figyelmesen elolvastad volna amit írtam , akkor tudnád hogy lámpák őrzőjének a hozzászóláséra válaszoltam!Természetesen semmi nem tiltja hogy reagáljál rá , de bár lehet hogy én értelmezem rosszul , mintha elbeszélnénk egymás mellett!A dízel tengeralattjárós példával és az MS20 2.2.-vel és fegyverzettel , az Ukrajnának szállított F-16-ok és a mi Gripenjeink majdani állapota közti különbségekre utaltam!Feljebb írtam és tartom ; 2.szd. upgradelt Gripen-el amelyekhez van 3-4 garnitúra TOP fegyverzet , valamint korszerű rétegzett légvégelem mellett , annyira azért nem izgulnék!Én legalábbis!

• Tetszik
Reactions: Tumpek

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 818
2 430
113
Nos , ha figyelmesen elolvastad volna amit írtam , akkor tudnád hogy lámpák őrzőjének a hozzászóláséra válaszoltam!Természetesen semmi nem tiltja hogy reagáljál rá , de bár lehet hogy én értelmezem rosszul , mintha elbeszélnénk egymás mellett!A dízel tengeralattjárós példával és az MS20 2.2.-vel és fegyverzettel , az Ukrajnának szállított F-16-ok és a mi Gripenjeink majdani állapota közti különbségekre utaltam!Feljebb írtam és tartom ; 2.szd. upgradelt Gripen-el amelyekhez van 3-4 garnitúra TOP fegyverzet , valamint korszerű rétegzett légvégelem mellett , annyira azért nem izgulnék!Én legalábbis!
Útóirat : Tisztában vagyok vele hogy ez egyenlőre DREAM kategória!

• Tetszik
Reactions: ravenlord

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 168
9 386
113
Ezért vagyunk a NATO-ban, hogy ha "nagyfiúk" lopakodókkal biztosították a légteret akkor mi is besegítünk. Még mindig nem tudni olyan tervről hogy NATO nélküli hadakozásban gondolkodnánk.
Az SDB 100+ km-es hatótávja pedig a legtöbb légvédelmi rendszer ellen védelmet jelent. Kb. Patriot kategória ami ellen nem, de abból mindenkinek kevés van és majd egyszer talán rendelezésre álló mélységi csapásmérő eszközünkkel (valszeg PULS) ezekre fogunk vadászni. Amint ezek elfogytak, lehet SDBézni...

Ukránok és az Izraeliak is többször bizonyították, hogy tüzérségi és ballisztikus rakétákkal szépen szét lehet csapni az S-300 meg S-400-asokat.

Az is lehet besegítés, hogy hátországban CM-ekre és Shahedekre vadászunk, míg az 5G-s gépek az első vonalban harcolnak...

Nagyobb épületeket leszámítva bármit szétcsap az a 100 kiló körüli bomba, ami nem mozog. Leparkolt légi eszközöket akár 2 méter vastag beton fedezék mögött is. Radarokat, légvédelmet, tüzérségi eszközöket, parancsnoki állásokat is elintézi.
Nem becsülném le azért az SDB-t.

Nagyobb célok ellen a SPICE bombákat vagy a szárnyas JDAM-eket ajánlanám - ez utóbbinak van izraeli klónja, ami talán olcsóbb is.

SPICE és/vagy RAMPAGE lenne a legjobb.

Iráni és szír légvédelem ellen az izraeliek a RAMPAGE-et használják. Szuperszonikus, 250 km-re elér és nehéz lelőni.
Integrációja is könnyű: csak GPS adatokat kell tudni átadni neki aztán leoldani mint egy SDB vagy JDAM bombát.

Eldöntötték a svédek hogy milyen STAND-OFF fegyvert tesznek a Gripenekre, csak az a baj hogy nem mondták meg egyelőre mi mellett döntöttek.

Ami érdekes, hogy 2026-ban nagyon megugrik légierő képesség fejlesztés a költségvetés tervezetében.

161-Screenshot-2025-01-01.jpg

A +4 Gripenen kívül szerintem a helikopterek 70-es rakétái és Gripen levegő-föld meg esetleg levegő-levegő fegyverzete (Meteor)
állhat mögött.
Még Kilián mondta 2022-ben, hogy 2025-ig megrendelik a helikopterek fegyverzetét.
Ez nagyon időszerű lenne, mert a helikopter flotta teljesé válik idén.

4000 ezer dodo darabja az FZ-féle NIR rakétának.
18 ezer darab rakéta (kb. 100 újra töltés minden rakétablokkos helinknek) - ez 30 mrd Ft

Remélem ebből a Csadból semmi nem lesz...

Háát Csádból egyre inkább lesz ahogy kinéz.. A táblázat viszont jó, de számold ki EUR-ban.. én már mindent EUR és Dollár árfolyamban hiszek el csak. Egyébként mennyivel lennénk beljebb ha az amúgy is megkötendő szerződéseket, nem most kéne, hanem már jobb árfolyam kondíciókkal évekkel ezelőtt, akár mostani szállítással.

PULSE, JDAM stb. mind-mind illuzió.. sajnos.. Ha 2006-2024 között kihúztuk egy javadalmazásnyi se AIM-120-al vagy éppen 80 db (- amit elhasználtunk) AGM-65-el.. minimális mennyiségű lézerbombával, akkor most ne nagyon álmodozzunk sajnos ilyen kategóriákról.. Én szerintem az SBD korai változatokból (a II-es nem integrálták tudtommal a griff C/D-khez) mint írtad statikus célok ellen és nem hiszem, hogy mennyiségük és rombolóerejük miatt nagyobb számban vennénk.

A Helikhez 30Mrd forint 18e rakéta. Nos ez olcsóbb, mint amennyit odaadtak NER cégeknek bp-i irodákra, amelyek senkinek sem kellettek lakóháznak erre megsegítették a válalkozókat és még kurva sok bérleti díjat is fogunk évente fizetni a te és én adómból.. Minden pénzt csak úgy érdemes nézni, hogy mire bassznak el többet amire nem kéne..

Én még Taurus KEPD 150L-nél tartok amely egy modosított kisebb méretű változat és megfelelne a Griffnek. A többi változat nagyobb és nehezebb talán a KEPD HMP tömege is megfelelne, de az elektronikai harcászatra kifejlesztett?? változat.

De egyébként tetszik amit írtál, jól összefogtad.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 168
9 386
113
Hát nem mert fegyverük ahogy nekünk sincs, nekik se lenne.. Ott röhögne a fél világ, hogy egymást kergetnék AMRAAM nélkül AIM-9X és AIM-2000 IRIS-T-vel 202x-ben... Egyébként koalíciós légierők nem küzdenek egymás ellen. Még görög-török sem.. csak "élesben gyakorolnak"... :) de. ők tényleg kivételek, és pld amikor éles rakétával lelőttek egy másik gépet, akkor azért jött a hadbíróság..

• Tetszik
Reactions: fishbed