A PULS-t én azért valószínűnek tartom több éves távlatban, de hogy mikor azt nem tudom. 2025 évtől nem sokat várok: jönnek az eddig megrendelt cuccok és ennyi.Háát Csádból egyre inkább lesz ahogy kinéz.. A táblázat viszont jó, de számold ki EUR-ban.. én már mindent EUR és Dollár árfolyamban hiszek el csak. Egyébként mennyivel lennénk beljebb ha az amúgy is megkötendő szerződéseket, nem most kéne, hanem már jobb árfolyam kondíciókkal évekkel ezelőtt, akár mostani szállítással.
PULSE, JDAM stb. mind-mind illuzió.. sajnos..
Már a Maverick-készlet sincs meg? Ez új nekem! Bár tény, hogy évek óta nem láttam őket Gripenre aggatva.Ha 2006-2024 között kihúztuk egy javadalmazásnyi se AIM-120-al vagy éppen 80 db (- amit elhasználtunk) AGM-65-el.. minimális mennyiségű lézerbombával, akkor most ne nagyon álmodozzunk sajnos ilyen kategóriákról..
Nagyon hasznos lenne a Gripennek egy ilyen mozgó célok elleni nagyobb hatótávú fegyver, de ha jól tudom már nincs is gyártásban a Maverick. Legalábbis a gyártó Raytheon már fel sem tünteti a weboldalán.
Szerintem nagyon alábecsülöd a romboló erejét az SDB-nek, pontosabban a célpontok döntő többségéhez nem kell nagy robbanó erő. Nagyobb épületek, bunkerek meg hidak ellen kevés, de bármilyen statikus harci eszközt vagy nem beton erődítést elintéz.Én szerintem az SBD korai változatokból (a II-es nem integrálták tudtommal a griff C/D-khez) mint írtad statikus célok ellen és nem hiszem, hogy mennyiségük és rombolóerejük miatt nagyobb számban vennénk.
Egyébként létezik lézervezérlésű SDB is ami jó lehet mozgó célokra. Nyilván itt hatótávja nem lenne kihasználva ha gép maga világítja meg a célt viszont, sokkal többet vihet magával mint GBU-12-ből.
Ha valaki földről megvilágítja a célt akkor lehet távolabbról is indítani, bár a siklóbombák hátránya, hogy lassúak: simán takarásba, fedezékbe érhet egy harcjármű mire az odaér.
Ezért mozgó cél ellen saját hajtással rendelkező rakéta vagy mini-CM kellene...
Egyelőre nem igazán vannak jó Levegő-föld fegyver opciók a Gripenre. Ettől függetlenül néhány száz SDB-t és LGB-t be kellene szerezni hozzájuk. Majd meg látjuk a svédek mit integrálnak rá és akkor azt mi is megvehetjük...
Ha csak egy fegyvert lehetne rá kérni, akkor SPICE250 meg SPICE1000 és 2000. Ezekkel szinte minden "forgatókönyvre" lenne egy ütős válaszunk...
Szerintem is tragikus hogy ezeket a k. olcsó 70-es rakétákból nem tudtak venne pár ezret vagy legalább pár százat gyakorláshoz.A Helikhez 30Mrd forint 18e rakéta. Nos ez olcsóbb, mint amennyit odaadtak NER cégeknek bp-i irodákra, amelyek senkinek sem kellettek lakóháznak erre megsegítették a válalkozókat és még kurva sok bérleti díjat is fogunk évente fizetni a te és én adómból.. Minden pénzt csak úgy érdemes nézni, hogy mire bassznak el többet amire nem kéne..
Szerintem egy feleslegesen drága CM a Taurus, a legtöbb célponzhoz feleslegesen nagy. 1-2 tucat ami talán indokolt lenne belőle nekünk, de nélküle is elvagyunk.Én még Taurus KEPD 150L-nél tartok amely egy modosított kisebb méretű változat és megfelelne a Griffnek. A többi változat nagyobb és nehezebb talán a KEPD HMP tömege is megfelelne, de az elektronikai harcászatra kifejlesztett?? változat.
Ennél sokkal olcsóbb és hatékonyabb lenne a RAMPAGE-et meg venni vagy az ICE BREAKERt.
Azért nem mindegy hogy 3-4 millió EUR-os Taurust eregetünk vagy egy max félmilliós RAMPAGE-et.
Köszi!De egyébként tetszik amit írtál, jól összefogtad.