[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 600
44 209
113
Háát Csádból egyre inkább lesz ahogy kinéz.. A táblázat viszont jó, de számold ki EUR-ban.. én már mindent EUR és Dollár árfolyamban hiszek el csak. Egyébként mennyivel lennénk beljebb ha az amúgy is megkötendő szerződéseket, nem most kéne, hanem már jobb árfolyam kondíciókkal évekkel ezelőtt, akár mostani szállítással.

PULSE, JDAM stb. mind-mind illuzió.. sajnos..
A PULS-t én azért valószínűnek tartom több éves távlatban, de hogy mikor azt nem tudom. 2025 évtől nem sokat várok: jönnek az eddig megrendelt cuccok és ennyi.

Ha 2006-2024 között kihúztuk egy javadalmazásnyi se AIM-120-al vagy éppen 80 db (- amit elhasználtunk) AGM-65-el.. minimális mennyiségű lézerbombával, akkor most ne nagyon álmodozzunk sajnos ilyen kategóriákról..
Már a Maverick-készlet sincs meg? Ez új nekem! Bár tény, hogy évek óta nem láttam őket Gripenre aggatva.
Nagyon hasznos lenne a Gripennek egy ilyen mozgó célok elleni nagyobb hatótávú fegyver, de ha jól tudom már nincs is gyártásban a Maverick. Legalábbis a gyártó Raytheon már fel sem tünteti a weboldalán.

Én szerintem az SBD korai változatokból (a II-es nem integrálták tudtommal a griff C/D-khez) mint írtad statikus célok ellen és nem hiszem, hogy mennyiségük és rombolóerejük miatt nagyobb számban vennénk.
Szerintem nagyon alábecsülöd a romboló erejét az SDB-nek, pontosabban a célpontok döntő többségéhez nem kell nagy robbanó erő. Nagyobb épületek, bunkerek meg hidak ellen kevés, de bármilyen statikus harci eszközt vagy nem beton erődítést elintéz.

Egyébként létezik lézervezérlésű SDB is ami jó lehet mozgó célokra. Nyilván itt hatótávja nem lenne kihasználva ha gép maga világítja meg a célt viszont, sokkal többet vihet magával mint GBU-12-ből.
Ha valaki földről megvilágítja a célt akkor lehet távolabbról is indítani, bár a siklóbombák hátránya, hogy lassúak: simán takarásba, fedezékbe érhet egy harcjármű mire az odaér.
Ezért mozgó cél ellen saját hajtással rendelkező rakéta vagy mini-CM kellene...

Egyelőre nem igazán vannak jó Levegő-föld fegyver opciók a Gripenre. Ettől függetlenül néhány száz SDB-t és LGB-t be kellene szerezni hozzájuk. Majd meg látjuk a svédek mit integrálnak rá és akkor azt mi is megvehetjük...

Ha csak egy fegyvert lehetne rá kérni, akkor SPICE250 meg SPICE1000 és 2000. Ezekkel szinte minden "forgatókönyvre" lenne egy ütős válaszunk...

A Helikhez 30Mrd forint 18e rakéta. Nos ez olcsóbb, mint amennyit odaadtak NER cégeknek bp-i irodákra, amelyek senkinek sem kellettek lakóháznak erre megsegítették a válalkozókat és még kurva sok bérleti díjat is fogunk évente fizetni a te és én adómból.. Minden pénzt csak úgy érdemes nézni, hogy mire bassznak el többet amire nem kéne..
Szerintem is tragikus hogy ezeket a k. olcsó 70-es rakétákból nem tudtak venne pár ezret vagy legalább pár százat gyakorláshoz.

Én még Taurus KEPD 150L-nél tartok amely egy modosított kisebb méretű változat és megfelelne a Griffnek. A többi változat nagyobb és nehezebb talán a KEPD HMP tömege is megfelelne, de az elektronikai harcászatra kifejlesztett?? változat.
Szerintem egy feleslegesen drága CM a Taurus, a legtöbb célponzhoz feleslegesen nagy. 1-2 tucat ami talán indokolt lenne belőle nekünk, de nélküle is elvagyunk.
Ennél sokkal olcsóbb és hatékonyabb lenne a RAMPAGE-et meg venni vagy az ICE BREAKERt.

Azért nem mindegy hogy 3-4 millió EUR-os Taurust eregetünk vagy egy max félmilliós RAMPAGE-et.

De egyébként tetszik amit írtál, jól összefogtad.
Köszi! :)

dzsoniboj

Active Member
2011. július 14.
57
146
33
Háát Csádból egyre inkább lesz ahogy kinéz.. A táblázat viszont jó, de számold ki EUR-ban.. én már mindent EUR és Dollár árfolyamban hiszek el csak. Egyébként mennyivel lennénk beljebb ha az amúgy is megkötendő szerződéseket, nem most kéne, hanem már jobb árfolyam kondíciókkal évekkel ezelőtt, akár mostani szállítással.

PULSE, JDAM stb. mind-mind illuzió.. sajnos.. Ha 2006-2024 között kihúztuk egy javadalmazásnyi se AIM-120-al vagy éppen 80 db (- amit elhasználtunk) AGM-65-el.. minimális mennyiségű lézerbombával, akkor most ne nagyon álmodozzunk sajnos ilyen kategóriákról.. Én szerintem az SBD korai változatokból (a II-es nem integrálták tudtommal a griff C/D-khez) mint írtad statikus célok ellen és nem hiszem, hogy mennyiségük és rombolóerejük miatt nagyobb számban vennénk.

A Helikhez 30Mrd forint 18e rakéta. Nos ez olcsóbb, mint amennyit odaadtak NER cégeknek bp-i irodákra, amelyek senkinek sem kellettek lakóháznak erre megsegítették a válalkozókat és még kurva sok bérleti díjat is fogunk évente fizetni a te és én adómból.. Minden pénzt csak úgy érdemes nézni, hogy mire bassznak el többet amire nem kéne..

Én még Taurus KEPD 150L-nél tartok amely egy modosított kisebb méretű változat és megfelelne a Griffnek. A többi változat nagyobb és nehezebb talán a KEPD HMP tömege is megfelelne, de az elektronikai harcászatra kifejlesztett?? változat.

De egyébként tetszik amit írtál, jól összefogtad.
Az 40 db Maverick volt, nem 80...

dzsoniboj

Active Member
2011. július 14.
57
146
33
Hát nem mert fegyverük ahogy nekünk sincs, nekik se lenne.. Ott röhögne a fél világ, hogy egymást kergetnék AMRAAM nélkül AIM-9X és AIM-2000 IRIS-T-vel 202x-ben... Egyébként koalíciós légierők nem küzdenek egymás ellen. Még görög-török sem.. csak "élesben gyakorolnak"... :) de. ők tényleg kivételek, és pld amikor éles rakétával lelőttek egy másik gépet, akkor azért jött a hadbíróság..
Semmiféle hadbíróság nem volt.

In 2014 Turkish prosecutors tried to seek the indictment of Greek officials over the 1996 crash of a Turkish F-16 warplane in the Aegean Sea. Greece had denied it being shot down and both Mirage pilots reported that the Turkish F-16 caught fire at random and only saw one parachute.

• Tetszik
Reactions: borisz

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 328
24 853
113
Az AMRAAM mellett azért 1-2 tucat METEOR-t beraknák. Elég minimális mennyiség, amely még egy javadalmazásnyi sem, mert csak kiegészítei az AIM-120-ast olyankor amikor az ellenség hasonló hatóváú rakétákkal tud operálni..
Erről a FAB Gripen E Meteor vs USAF F-15C Amraam verziók 2:0-ra végződő BVR szimulált harca jut eszembe a CRUZEX-ről.
b5585d2e29c68282_org.jpg

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 328
8 853
113
A PULS-t én azért valószínűnek tartom több éves távlatban, de hogy mikor azt nem tudom. 2025 évtől nem sokat várok: jönnek az eddig megrendelt cuccok és ennyi.

Már a Maverick-készlet sincs meg? Ez új nekem! Bár tény, hogy évek óta nem láttam őket Gripenre aggatva.
Nagyon hasznos lenne a Gripennek egy ilyen mozgó célok elleni nagyobb hatótávú fegyver, de ha jól tudom már nincs is gyártásban a Maverick. Legalábbis a gyártó Raytheon már fel sem tünteti a weboldalán.

Szerintem nagyon alábecsülöd a romboló erejét az SDB-nek, pontosabban a célpontok döntő többségéhez nem kell nagy robbanó erő. Nagyobb épületek, bunkerek meg hidak ellen kevés, de bármilyen statikus harci eszközt vagy nem beton erődítést elintéz.

Egyébként létezik lézervezérlésű SDB is ami jó lehet mozgó célokra. Nyilván itt hatótávja nem lenne kihasználva ha gép maga világítja meg a célt viszont, sokkal többet vihet magával mint GBU-12-ből.
Ha valaki földről megvilágítja a célt akkor lehet távolabbról is indítani, bár a siklóbombák hátránya, hogy lassúak: simán takarásba, fedezékbe érhet egy harcjármű mire az odaér.
Ezért mozgó cél ellen saját hajtással rendelkező rakéta vagy mini-CM kellene...

Egyelőre nem igazán vannak jó Levegő-föld fegyver opciók a Gripenre. Ettől függetlenül néhány száz SDB-t és LGB-t be kellene szerezni hozzájuk. Majd meg látjuk a svédek mit integrálnak rá és akkor azt mi is megvehetjük...

Ha csak egy fegyvert lehetne rá kérni, akkor SPICE250 meg SPICE1000 és 2000. Ezekkel szinte minden "forgatókönyvre" lenne egy ütős válaszunk...

Szerintem is tragikus hogy ezeket a k. olcsó 70-es rakétákból nem tudtak venne pár ezret vagy legalább pár százat gyakorláshoz.

Szerintem egy feleslegesen drága CM a Taurus, a legtöbb célponzhoz feleslegesen nagy. 1-2 tucat ami talán indokolt lenne belőle nekünk, de nélküle is elvagyunk.
Ennél sokkal olcsóbb és hatékonyabb lenne a RAMPAGE-et meg venni vagy az ICE BREAKERt.

Azért nem mindegy hogy 3-4 millió EUR-os Taurust eregetünk vagy egy max félmilliós RAMPAGE-et.

Köszi! :)

Csak 40 db Maverick-et vettünk, azt is két típúsbol 20-20 db-ot:

A Magyar Honvédség 20 AGM–65G és 20 AGM–65H rakétát, valamint négy gyakorló példányt szerzett be, 17 422 000 amerikai dollár értékben.

Itt egy 2021 augusztusi cikk:

"Mivel a fegyver elvileg akár 20 km távolságra is képes elrepülni, hazánkban nincsenek meg a gyakorló lövészetek feltételei, ezért az eddig csak egyetlen egyszer történt alkalmazására a svédországi Vidsel lőtéren került sor 2018-ban."
"A kumulatív, páncélozott célok megsemmisítésére szolgáló, televíziós irányítású AGM-65H verzióból húsz, az infravörös AGM-65G-ből pedig ugyanannyi „éles” példány áll rendelkezésünkre, levonva persze a lövészeten felhasználtakat."

Tehát vettünk 20+20 db-ot, amiből valamennyi el lett lőve 2018-ban Svédországban, ahová csak pár gép ment ki és csak pár rakétát lőttek el:

A Tiger Meeten öt repülőgéppel vettünk részt Lengyelországban, és ha már ott jártunk, bemutatkoztunk a poznani repülőnapon is. Június közepén indul a Légi Fölény 2018 elnevezésű éleslövészetünk a svédországi Vidsel lőterén. Két hét alatt sor kerül levegő-levegő rakétaindításra, gépágyú lövészetre akusztikus érzékelőkkel felszerelt célzsák alkalmazásával, terepkövető kis magasságú repülésekre és először kipróbálhatjuk a levegő-föld fegyverzetünket is.

Légi Fölény 2018 fedőnevű gyakorlatból még egy hét hátra van, a LégierőBlogger a helyszínről azt jelentheti kedves olvasóinak: néhány AGM-65H és G2 levegő-föld irányított rakéta (ez utóbbi esetében "fahegyi gyerek" nyomta a gombot :) , illetve GBU-12 lézerirányítású, valamint Mk 82 irányítás nélküli bomba már felhasználásra került - a hot debrief szerint teljes sikerrel.

2021-ig több nem fogyott belőle és nem tudok róla, hogy az orosz-ukrán alatt kimentünk volna a Svédekhez AGM-65-tel lőni (de nem tartom valószínűnek sem), 2018-ban a svédeknél meg keveset lőttek el, hiszen eleve csak pár gép ment a gyakorlatra és volt aki lézer bombázott, volt, aki gépágyúval lőtt, volt aki sima bombát dobott.

Szóval szerintem még 30+ db megvan belőlük. (amit pedig Kelepisti írt 80-at, az sose volt).

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 033
40 045
113
Csak 40 db Maverick-et vettünk, azt is két típúsbol 20-20 db-ot:

A Magyar Honvédség 20 AGM–65G és 20 AGM–65H rakétát, valamint négy gyakorló példányt szerzett be, 17 422 000 amerikai dollár értékben.

Itt egy 2021 augusztusi cikk:

"Mivel a fegyver elvileg akár 20 km távolságra is képes elrepülni, hazánkban nincsenek meg a gyakorló lövészetek feltételei, ezért az eddig csak egyetlen egyszer történt alkalmazására a svédországi Vidsel lőtéren került sor 2018-ban."
"A kumulatív, páncélozott célok megsemmisítésére szolgáló, televíziós irányítású AGM-65H verzióból húsz, az infravörös AGM-65G-ből pedig ugyanannyi „éles” példány áll rendelkezésünkre, levonva persze a lövészeten felhasználtakat."

Tehát vettünk 20+20 db-ot, amiből valamennyi el lett lőve 2018-ban Svédországban, ahová csak pár gép ment ki és csak pár rakétát lőttek el:

A Tiger Meeten öt repülőgéppel vettünk részt Lengyelországban, és ha már ott jártunk, bemutatkoztunk a poznani repülőnapon is. Június közepén indul a Légi Fölény 2018 elnevezésű éleslövészetünk a svédországi Vidsel lőterén. Két hét alatt sor kerül levegő-levegő rakétaindításra, gépágyú lövészetre akusztikus érzékelőkkel felszerelt célzsák alkalmazásával, terepkövető kis magasságú repülésekre és először kipróbálhatjuk a levegő-föld fegyverzetünket is.

Légi Fölény 2018 fedőnevű gyakorlatból még egy hét hátra van, a LégierőBlogger a helyszínről azt jelentheti kedves olvasóinak: néhány AGM-65H és G2 levegő-föld irányított rakéta (ez utóbbi esetében "fahegyi gyerek" nyomta a gombot :) , illetve GBU-12 lézerirányítású, valamint Mk 82 irányítás nélküli bomba már felhasználásra került - a hot debrief szerint teljes sikerrel.

2021-ig több nem fogyott belőle és nem tudok róla, hogy az orosz-ukrán alatt kimentünk volna a Svédekhez AGM-65-tel lőni (de nem tartom valószínűnek sem), 2018-ban a svédeknél meg keveset lőttek el, hiszen eleve csak pár gép ment a gyakorlatra és volt aki lézer bombázott, volt, aki gépágyúval lőtt, volt aki sima bombát dobott.

Szóval szerintem még 30+ db megvan belőlük. (amit pedig Kelepisti írt 80-at, az sose volt).
Lepsénynél még megvót!

• Vicces
Reactions: ravenlord

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 600
44 209
113
Az AMRAAM mellett azért 1-2 tucat METEOR-t beraknák. Elég minimális mennyiség, amely még egy javadalmazásnyi sem, mert csak kiegészítei az AIM-120-ast olyankor amikor az ellenség hasonló hatóváú rakétákkal tud operálni..
Az a baj hogy most már mindenki AMRAAM vagy annál nagyobb hatótávú rakétákkal operál.

Oroszoknak van az R-37 meg R-77.
AMRAAM-os szomszédok: Románia, Ukrajna, Szlovákia, (Szlovénia - utóbbi esetben a mi gépeinken van az AMRAAM :p )
Nincs AMRAAM: Ausztra, Szerbia, Horvátország - utóbbi kettőnek csak MICA-t adnak a franciák elvileg, ami kb. korai AMRAAM-C rakéták hatótávjával bír.

Szóval a METEOR létkérdés, mert régiósan egyedül álló képességet nyernénk.
Gépenként legalább 4 Meteorral kellene számolni, vagyis 18x4= 72 db, ami kb. 288 millió EUR, 120,5 mrd forint.

• Tetszik
Reactions: Masztiff