Balázs, sajnos, de azt láthatjuk, hogy az a fenyegetés, amire a Rafale/Typhoon/Gripen épült, egyre inkább látszik, megint.
Ez fals érzés. Ha megnézed a '80-as évek beli NATO vs. orosz erőt és a mait, akkor beláthatod, hogy eltúlzod a dolgot. A totálisan leépült magukhoz képest tűnnek összeszedettebeknek.
Ha van még valaki, aki rajtam kívül pl. Európában, még inkább MAGYARORSZÁGBAN gondolkodik itt, s nem NATO-ban, örülni kell neki, hogy vannak ezek az általad többször is szerintem lesajnált "eurokacsák".
Nem lesajnált, csak helyén kellene kezelni őket. Ott kezdődik, hogy a néhány kivételt és a francia LGB és légiharc rakétákat + IRIST-T a gépek fegyverzete és kiegészítő dolgaik (fegyverzet, TGP) elég nagy arányban jenkik. Az "európai" Gripennek meg amerikai hajtóműve van. Ahogy a Viggennek is az volt...
A tudás itt van. A 4. generációs gépek csúcsát jelentik, ugyanis, lehet ezt írni így is, meg úgy is hogy 4+++, a lényeget mindenki érti.
Részben igen, részben nem. Európában nyomokban van pl. olyan SEAD képessége bármelyik gépnek, mint a HTS podos USAF F-16CJ-nek. A fegyverzet integráció minősége és mennyisége között is ordító eltérés van a jenki és az európai gépek között. Elég csak arra gondolni, hogy az EF flotta mekkora része valódi multirole gép.
A politiai ömlengés nem érdel, főleg nem ebben a topikban.
Magam részéről minden EU fejlesztésű fegyverrendszer sikerének, exportjának örülök, legyen az Rafi, Gripen NG, ASTER, vagy HK puska, bármi.
Csak éppen ezek sokszor egymástz fojtják meg a párhuzamosság miatt... Az európai fejlesztésű A400 is akkora "siker", hogy a legnagyobb alkalmazója rendelt áthidaló megoldásként C-130J-t...
Nem értem Molni gondolatait, mivel nagyon nem tudja, mit mennyibe kerül a Gripennél, hiszen Magyarország Lízingeli a gépet, tehát a pótalkatrészek ára, stb. nincs hozzá adata. Arról lehet, hogy mennyi kerót fogyasztunk.
Az baj, pedig elmagyarázatam. A Gripen lízing költsége azért jó, mert a minimális magyar tételeket leszámítva a "mindent bele" ár. Ennyibe kerül a képesség. Ebben benne van a szoftver upgrade, ipari nagyjavítás és a napi üzemeltetés és alkatrész költségtől kezdve minden. A magyar pilóta, szaki és keró költsége nincs 5k USD/óra. Az 50-90k USD/óra lízing költságől számolt fajlagos megvalósult képesség költség mellett ez kerekítési hiba.
Mindent abból vezet le, hogy egy lízingszerződés mennyibe kerül, és azt vetíti jó mérnők módjára repült órákra, gépek számára stb.
Mert ennyibe kerül a képesség. Jó reggelt. Ez a legjobb mutató...
Amikor a mozgó átlagos régi linkre hivatkozom a jenki gépeknél, az is erről szólt. Nem a közvetlen költségről szólt. Az adott évben az adott gépparkba tolt teljes költség / repóra. Ezért változott évről évre. Látszott az rajta, hogy adott típuson mikor kezdődött el egy korszerűsítési program is. Az F-16 flottánál ez 25k USD körül szórt, az F-15E-nél 45k USD / óra táján.
A Gripen tényleges meztelen működési költéségéről (tehát a közvetlen költségről (akár fix, akár proporcionális) nincs adata, de nem is érdekli,
Mert nem is kell. Elképesztő, hogy az F-35 vs 4.gen és a Gripen FAQ és n+1 fórum poszt után nem esik le, hogy megvalósult képesség fajlagos árát hasonlítom össze. Komolyan mondom, hogy lemegyek hídba...
csak összeveti egy lízingszerződésből levezetett adatokat, az USAF üzemeltetési adataival, amely nem lízingeli a gépeit, és akiknek olcsóbban adja a LM a cuccokat.
Ja értem, csak csípből kijelented, hogy az LM olcsóbban adja a cuccokat. Közben másik ember meg arról anekdotázik, hogy méregdrága Block ADF. Most akkor döntsétek már el... Konkrét számokat, linkeket meg egyikőtöktől sem láttam.
Én csak akkor hiszek Molninak, és nem a svédnek, ha kimutatja, pld. mennyibe kerül ténylegesen egy kerék, egy tényleges üzemóra, ( nem a magyar szerződésből leosztva).
De ember, a megvalósult képesség pontosan az, ami a lízing szerződés + magyar költségekből jön. Emellé tettem azt, amit fent láttam.
Komolyan mondom, nem értem, hogy miért kell felhúzni ennyire az embert...