<blockquote rel="zsolti"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="zsolti">Viszont kiváncsi vagyok, ha úgy döntenénk, hogy parnterségi viszony, meg minden egyéb mellett, inkább költünk egy normál VÉDEKEZŐ haderőre, akár 2-3% ot is, amely fel van szerelve mondjuk akár keleti eredetű MANPADS, ATGM fegyverekkel, van Mi-17 működő 5 nél több, és nem megyünk még vizet tisztítani sem, s ide nem kérünk semmilyen hadgyakorlatot, hogy mi lenne a reakció. Szerintem nem jönnénk ki belőle jól...
Szerintem NATO-szinten és hivatalosan kb. semmi. Elég pontosan definiált, hogy mi a kötelességünk a szövetség részeként. És ebben nincs benne, hogy ne költhetnénk akár 3%-ot is. Viszont, hogy a "jóbarátok" mit kezdenének itt kavarni, ha éreznék, hogy csökkenőben a befolyásuk, az már más tészta...
</blockquote>
Félreérthető voltam: Ha kilépnénk, és elkezdenénk egy értelmes, szárazföldi képességekkel is rendelkező, saját, a méretinkhez - reális fenyegetettségünkhöz(tehát szomszédok kb.) arányaiban megfelelő független haderőt felépíteni, akár 3% forrással is, drágábban, a NATO-t már elhagyva, kialakítva olyan képességeket, amivel egy nagy/erősebb ország akaratunk ellenére megszállni továbbra is meg tudna, de kellemetlenné tudnánk tenni nekik a kéretlen ittartózkodást(Manpads, ATGM rendszerek etc.), azt szerintem nem hagynák. S lényegében ahogy fentebb írtam én is, mára már nem látványos, teátrális megoldással, tankhadosztályokkal terelnének el minket, sanszosan, hanem ahogy utaltam rá, és te is írtad, hibrid hadviseléssel, tehát Jóbarátokkal, kockás inges álcivil tanárokkal meghülyített "kossuth térrel", Terror támadásokkal, korrupciós ügyekkel, kormány buktatással, etc. Ettől még ahogy mondtam, ez legalább ugyan úgy fájna, mint nekünk fájt '56, vagy a cseheknek '68, mert szerintem az Ukránok és a Szírek sem jöttek ki jól eddig. Mindenki eldöntheti, szabadon, hogy kék vagy piros kapszula, de szerintem nekünk jelenleg elhagyni a NATO-t szabad akaratunkból, pont annyi esélyünk van, mint lett volna '75-ben a VSZ-t. A gazda más, a szerepünk ugyan az...
</blockquote>
Tulajdonképpen nem is nekünk kéne kilépnünk, hanem az USA-t kéne leválasztani... Mert azért nézzünk szembe a tényekkel! Európai országoknak külön-külön nincs esélyük az "erősebb kutya"-elv alapján a világban. Tehát kell egy európai összefogás, ha nem akarunk mi és mások is mindenkivel-egymással harcolni....
</blockquote>
Egyet értek. Azzal gyorsan kiegészítve, hogy nem, nem vagyok USA ellenes, de jelenleg már a realitás az, szerintem legalább is, hogy az egész EU csak bukik ezen a mindenféle katonai-katonapolitikai dominancián, amit az USA ránk erőltet. S igen, ez pénzbe kerülne, nekünk is, meg a többi EU-s országnak is, hogy normális, valóban bevethető, és valódi képességekkel rendelkező haderőnk legyen, de van ugye a mondás, hogy aki nem eteti a saját katonáit, az majd másét fogja, ez szerintem nagy igazság. Az USA nem barátunk, nem jótevőnk. Egy domináns helyzetben lévő hatalom, ami a saját érdekei mentén ahogy érdekében áll, úgy bánik velünk. Ezt be kéne látni lassan mindenkinek, hogy NINCS ingyen, az Ő "védelmük", még ha jól is néz ki, hogy milyen faszán megússzuk a védelmi kiadásaink szinte nullán tartásával a biztonságunk garantálását, US segítséggel, a jelenlegi NATO-val, ez így gyanúsan többe kerül nekünk, s az egész EU-nak, mint ha önálló erő lehetnénk. Itt aki egyébként normálisan viselkedik ebben a buliban, az sztem. pont az USA, ha a helyükben lennék, én is ugyan ezt csinálnám, szóval nem ítélem el őket, mivel teljesen logikus, hogy amit lehet, visszavesznek tőlünk, ha lehet, még nyerességgel is, azért cserébe, hogy ŐK fenntartanak hadsereget, hírszerzést, etc. Ahol lehet, és amíg lehet, ezt ki is fogják használni az előnyükre, és a mi hátrányukra. Itt mi vagyunk a hülyék, nem ők...