[HUN] Védelempolitika

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
Csak a katonai szervezeti tagságot kéne felfüggeszteni, ahogy De Gaulle is tette. Előnye lenne, hogy nem kéne kizárólagosan nyugati fegyvermultikat preferálni.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 183
50 500
113
<blockquote rel="zsolti">
Egyet értek. Azzal gyorsan kiegészítve, hogy nem, nem vagyok USA ellenes, de jelenleg már a realitás az, szerintem legalább is, hogy az egész EU csak bukik ezen a mindenféle katonai-katonapolitikai dominancián, amit az USA ránk erőltet.

Technológiájukat imádom. Külpolitikájuktól hányom kell...

S igen, ez pénzbe kerülne, nekünk is, meg a többi EU-s országnak is, hogy normális, valóban bevethető, és valódi képességekkel rendelkező haderőnk legyen, de van ugye a mondás, hogy aki nem eteti a saját katonáit, az majd másét fogja, ez szerintem nagy igazság.

Állítólag ez pont egy orosz mondás. :D

Az USA nem barátunk, nem jótevőnk. Egy domináns helyzetben lévő hatalom, ami a saját érdekei mentén ahogy érdekében áll, úgy bánik velünk. Ezt be kéne látni lassan mindenkinek, hogy NINCS ingyen, az Ő "védelmük", még ha jól is néz ki, hogy milyen faszán megússzuk a védelmi kiadásaink szinte nullán tartásával a biztonságunk garantálását, US segítséggel, a jelenlegi NATO-val, ez így gyanúsan többe kerül nekünk, s az egész EU-nak, mint ha önálló erő lehetnénk. Itt aki egyébként normálisan viselkedik ebben a buliban, az sztem. pont az USA, ha a helyükben lennék, én is ugyan ezt csinálnám, szóval nem ítélem el őket, mivel teljesen logikus, hogy amit lehet, visszavesznek tőlünk, ha lehet, még nyerességgel is, azért cserébe, hogy ŐK fenntartanak hadsereget, hírszerzést, etc. Ahol lehet, és amíg lehet, ezt ki is fogják használni az előnyükre, és a mi hátrányukra. Itt mi vagyunk a hülyék, nem ők...

Így van. Minimum tényleg azt a ku.va 2%-ot rá kéne fordítani. De hát a stadionok (meg a többi fasság).
Az USA meg nyilván a saját érdekeit nézi, mint ahogy minden más entitásnak minősülő szervezet is. Nekünk, európai magyaroknak is magunkévá kell tennünk az (Isten) haza... stb. hitvallást. Egyelőre. Mert később... Én hiszek az egységes emberiségben. De annak még nem jött el az ideje.

</blockquote>
A technológiájuk is nagyon jó, de ezen túlmenően, nekem inkább olyan dolgaik vannak, rengeteg, amit szeretek, mint olyan, amit nem. Egy egyszerű embernek is lehetőségekkel teli hely volt, már a 19 századtól, én azt gondolom, nagyjából a közelmúltig. Valami viszont félrecsúszni látszik nekem már ott is. Ettől függetlenül, a külpolitikájuk sem hányingerkeltő, csak idejét múlt. Pont úgy viselkednek, a kornak megfelelő köntösbe bújtatva, és megideologizálva, mint ahogy pl. a Római birodalom, vagy a Brit korona birodalom viselkedett. Amire csak tudják, erőforrásra, arra ráteszik a kezüket, s azt látom, tenni fogják ezt pont addig, amig valaki rá nem csap, határozottan, vagy nem lesz már erejük megemelni a kezüket, a saját belső gyengülésük oka folytán. Az USA csak egy jelenség, a történelem pillanatnyi állásának meghatározó, domináns országa. Semmi olyat nem csinálnak egyébként, amit amerikai állampolgárként ne támogatnék. Nos, Magyar emberként, meg nem győzöm ismételni, hogy ők nagyon okosan, hideg pragmatizmussal, csak azt nézik, hogy NEKIK mi az előnyös, pont ezért, nekünk is végre azt kéne, ha már EU ban gondolkozunk, EU-nak is, mert ŐK nem értünk, hanem nyilvánvalóan és el nem ítélhető módon, magukért cselekednek... Ahogy egybéként minden szereplője a sakktáblának, akinek van esze.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 571
85 043
113
wolfram
Említetted az orosz mondást. Azt tudod-e, hogy ki(k)/mi(k) Oo legfobb szovetségesei? :)

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 828
4 126
113
<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="zsolti">
Egyet értek. Azzal gyorsan kiegészítve, hogy nem, nem vagyok USA ellenes, de jelenleg már a realitás az, szerintem legalább is, hogy az egész EU csak bukik ezen a mindenféle katonai-katonapolitikai dominancián, amit az USA ránk erőltet.

S igen, ez pénzbe kerülne, nekünk is, meg a többi EU-s országnak is, hogy normális, valóban bevethető, és valódi képességekkel rendelkező haderőnk legyen, de van ugye a mondás, hogy aki nem eteti a saját katonáit, az majd másét fogja, ez szerintem nagy igazság.

Az USA nem barátunk, nem jótevőnk. Egy domináns helyzetben lévő hatalom, ami a saját érdekei mentén ahogy érdekében áll, úgy bánik velünk. Ezt be kéne látni lassan mindenkinek, hogy NINCS ingyen, az Ő "védelmük", még ha jól is néz ki, hogy milyen faszán megússzuk a védelmi kiadásaink szinte nullán tartásával a biztonságunk garantálását, US segítséggel, a jelenlegi NATO-val, ez így gyanúsan többe kerül nekünk, s az egész EU-nak, mint ha önálló erő lehetnénk. Itt aki egyébként normálisan viselkedik ebben a buliban, az sztem. pont az USA, ha a helyükben lennék, én is ugyan ezt csinálnám, szóval nem ítélem el őket, mivel teljesen logikus, hogy amit lehet, visszavesznek tőlünk, ha lehet, még nyerességgel is, azért cserébe, hogy ŐK fenntartanak hadsereget, hírszerzést, etc. Ahol lehet, és amíg lehet, ezt ki is fogják használni az előnyükre, és a mi hátrányukra. Itt mi vagyunk a hülyék, nem ők...

Így van. Minimum tényleg azt a ku.va 2%-ot rá kéne fordítani. De hát a stadionok (meg a többi fasság).
Az USA meg nyilván a saját érdekeit nézi, mint ahogy minden más entitásnak minősülő szervezet is. Nekünk, európai magyaroknak is magunkévá kell tennünk az (Isten) haza... stb. hitvallást. Egyelőre. Mert később... Én hiszek az egységes emberiségben. De annak még nem jött el az ideje.

</blockquote>
A technológiájuk is nagyon jó, de ezen túlmenően, nekem inkább olyan dolgaik vannak, rengeteg, amit szeretek, mint olyan, amit nem. Egy egyszerű embernek is lehetőségekkel teli hely volt, már a 19 századtól, én azt gondolom, nagyjából a közelmúltig. Valami viszont félrecsúszni látszik nekem már ott is. Ettől függetlenül, a külpolitikájuk sem hányingerkeltő, csak idejét múlt. Pont úgy viselkednek, a kornak megfelelő köntösbe bújtatva, és megideologizálva, mint ahogy pl. a Római birodalom, vagy a Brit korona birodalom viselkedett. Amire csak tudják, erőforrásra, arra ráteszik a kezüket, s azt látom, tenni fogják ezt pont addig, amig valaki rá nem csap, határozottan, vagy nem lesz már erejük megemelni a kezüket, a saját belső gyengülésük oka folytán. Az USA csak egy jelenség, a történelem pillanatnyi állásának meghatározó, domináns országa. Semmi olyat nem csinálnak egyébként, amit amerikai állampolgárként ne támogatnék. Nos, Magyar emberként, meg nem győzöm ismételni, hogy ők nagyon okosan, hideg pragmatizmussal, csak azt nézik, hogy NEKIK mi az előnyös, pont ezért, nekünk is végre azt kéne, ha már EU ban gondolkozunk, EU-nak is, mert ŐK nem értünk, hanem nyilvánvalóan és el nem ítélhető módon, magukért cselekednek... Ahogy egybéként minden szereplője a sakktáblának, akinek van esze.

</blockquote>

Hát én pont ettől undorodok... Mert számomra legalábbis, már túlhaladott szemlélet. És még csak pragmatizmusnak sem tekintem, a saját nemzetük szempontjából. Hanem inkább ottani érdekkörök viaskodásának. De mindegy is, Lockheed forever! :D
Nekünk meg (és itt elsősorban az összeurópát értem) a sarkunkra kéne már állnunk.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 828
4 126
113
wolfram
Említetted az orosz mondást. Azt tudod-e, hogy ki(k)/mi(k) Oo legfobb szovetségesei? :)

Nem, sajnos. :( De érdekel. :)
(Amúgy majd egyszer lehet, hogy lesz hozzád egy kérdésem, privátban. Ha eldöntöm...)

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 571
85 043
113
<blockquote rel="boki">wolfram

Nem, sajnos. :( De érdekel. :)
(Amúgy majd egyszer lehet, hogy lesz hozzád egy kérdésem, privátban. Ha eldöntöm...)
</blockquote>

Valamelyik orosz cár mondta, hogy Oroszország két legfobb szovetségese a hadserege és flottája.
Rendben.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 183
50 500
113
<blockquote rel="zsolti"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="zsolti">

</blockquote>

</blockquote>

Hát én pont ettől undorodok... Mert számomra legalábbis, már túlhaladott szemlélet. És még csak pragmatizmusnak sem tekintem, a saját nemzetük szempontjából. Hanem inkább ottani érdekkörök viaskodásának. De mindegy is, Lockheed forever! :D
Nekünk meg (és itt elsősorban az összeurópát értem) a sarkunkra kéne már állnunk.

</blockquote>
Igen, ez a lényeg, gyakorlatilag, nekünk, az EU-nak, össze kéne már fognunk, és a sarkunkra állnunk. Saját EU-s innovatív hadiipari fejlesztésbe fogni, és KÖLTENI a hadseregekre. Ezzel együtt, én inkább egy nemzetállamok szövetségének örülnék, mint egy egyesült európai államoknak. A linkelő államokat, meg kizárni, amíg nem tesznek le valamit az asztalra. Félretenni a belső magországok felsőbbrendűség tudatát, és együtt, egy irányba húzni. Ez lehet csak az egyetlen sikeres út, szerintem. Mert ami most van, annál még az is jobb, ha magunk vagyunk, és próbálunk külön külön minden mostani EU-taggal normalizált viszonyt, meg bilaterális megállapodásokat kötni.

Szerintem viszont reagálva az USA-ra, pragmatikusan csinálják, mert az a szintű fogyasztás, és jólét, csak az ilyen rabló gazdasággal volt már eddig is fenntartható, amit csináltak. Ott mindenkinek nagy autója van, ami sokat fogyaszt, nagy házban lakik, és 4x annyi kalóriát fogyaszt, mint ami bőven elég lenne. Ehhez az kell, hogy vagy dolgozz keményen 1 nap 43 órát, vagy az, hogy csinálsz egy lufit, mondjuk papírpénzt, mögérakod a legjelentősebb nyersanyagot, és a legerősebb hadsereggel megvéded mindenhol az érdekeid. Mondom, én nem vagyok álszent, US állampolgárként, ugyan erre szavaznék, mert kényelmes vagyok, hogy legyen a b. verzió, és 300m2 es házam a külvárosban, 2 nagy hajóm a garázsban, meg a dupla hambi a tányéromon, azt majd valahogy feldolgozom, hogy közbe a CNN mutatja, megint televertünk valahol egy kórházat, az afgánoknál. Ha ez nem lenne, nem tudnának ennyire pazarolni. Ez az igazság. Ez persze nem szép, de kényelmes az átlag szavazónak.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
http://www.honvedelem.hu/cikk/56558_a_szovjetek_kivonulasa_a_fuggetlenseget_jelentette_magyarorszag_szamara

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 735
12 261
113
Trump sincs nagyon oda a Nato-ért, ami szimpatikus tole.
http://www.nytimes.com/politics/first-draft/2016/04/02/donald-trump-tells-crowd-hed-be-fine-if-nato-broke-up/?smid=tw-nytimes&smtyp=cur&_r=3
Mindig is mondtam, hogy a hidegháború maradványa. Meg kellett volna szunnie a a VSZ-el egyutt.

Szintén Szent Korona:
http://szentkoronaradio.com/blog/2016/03/25/trump-felesegesnek-tartja-a-nato-t/

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 491
3 000
113
Egy órája láttam egy minyót alacsonyan és lassan csattogni Téglás felett. Errefelé eddig csak a közeli lőtér hangjait hallottam.

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 460
141
63
Egy órája láttam egy minyót alacsonyan és lassan csattogni Téglás felett. Errefelé eddig csak a közeli lőtér hangjait hallottam.

Most hogy mondod, felettem 1 órája egy F-16-os húzott el 150-200 m magasan. Jóval nyugatabbra mint Téglás.

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 491
3 000
113
<blockquote rel="tomcat1">Egy órája láttam egy minyót alacsonyan és lassan csattogni Téglás felett. Errefelé eddig csak a közeli lőtér hangjait hallottam.

Most hogy mondod, felettem 1 órája egy F-16-os húzott el 150-200 m magasan. Jóval nyugatabbra mint Téglás.
</blockquote>

Épp most repül feltehetőleg ugyanaz a minyó Debrecen belvárosa felett lassan és alacsonyan, mintha itt is keresne valamit/valakit :)
Az iránya kb észak észak-nyugat volt.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Lassan összeáll a kép, hogy a tagországok milyen erőkkel tesznek eleget a NATO elvárásának, amely Oroszország elrettentésére állandó csapatállomásoztatást tart szükségesnek a Baltikumban. A Honvédelmi Minisztérium válaszából kiderül: a honvédség erői nem folyamatosan, hanem a visegrádi országok haderőivel egymást váltva lesznek jelen.
http://mno.hu/kulfold/valtasos-magyar-jelenlet-1340897

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 489
23 999
113
Ebből mi lesz?

http://magyaridok.hu/belfold/teljes-atszervezes-honvedelmi-tarcanal-653680/

Mondjuk Tomka távozását nem értem, hiszen nem csinált semmit :)

rappali

Member
2014. augusztus 5.
187
0
16
Üdv Srácok; nem pánikkeltésből csak kíváncsiságból kérdezem: van valakinek geiger számlálója? Ha igen, mennyi a normális sugárdózis jelenleg és milyet érdemes venni?
Köszi előre is.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 841
29 073
113
Ötven és százezezr között már kapsz használhatót, az aliexpress-ről pedig száz dollár környékén is kínait.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 489
23 999
113
Üdv Srácok; nem pánikkeltésből csak kíváncsiságból kérdezem: van valakinek geiger számlálója? Ha igen, mennyi a normális sugárdózis jelenleg és milyet érdemes venni?
Köszi előre is.

Nem olcsó, de elég megbízható :

http://www.soeks.hu

Ez most jó vétel :
http://www.soeks.hu/uj01m.html

Ha szeretsz barkácsolni:
https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz1406/CsatariL.pdf&ved=0ahUKEwiRhY7B5dzMAhUGWSwKHQHMACQQFggZMAA&usg=AFQjCNGbkjO_tdmS3-sFv_N5HbiYglegDA&sig2=U7D6Y-TcTJHt-Rkg7qmJog

Tipikus háttérsugárzás Magyarországon: Budapest - 0,059-0,135 μSv/h, Pécs - 0,156μSv/h, Paks - 0,065-0,085 μSv/h

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Sievert

Status
Not open for further replies.