Naszóval,ez nem hit,hanem matek.Te tényleg, ennyire erős hitű vagy?
Ki kell számolni az aspiráns gépek összesitett(vagyis minden harcfeladat formára külön,külön,majd ezeket összesitve) harcértékét,és összesitett költségeit,és egymáshoz való viszonyukat.
Csodálkozol,hogy inkább rendszeresitenék egy modernizált Kfir NG-t,mint egy Gripen E-t.Pedig nagyon egyszerű.A Gripen E egy új gép,gyakorlatilag semmink nincs hozzá.Illetve csak olyan általános kiszolgáló eszközök,amik mimden géphez felhasználhatók.Vagyis mindkét gépnél ugyan úgy rendszeresitési költséget lehet számitani a gép árán felül (amit viszont igazábol nem tudunk,pláne élettartam költséget nem tudunk).Gripen E kb 4x többe kerül,mint egy Kfir NG.Kérdés,hogy mennyi lehet az egymáshoz viszonyitott harcértékük?Biztos,hogy 1db vs 1db gépet számolva a Gripen E harcértéke nagyobb,de mennyivel?Ha mondjuk (durva becslés) 1,5x-es a Gripen harcértéke a Kfirhez viszonyitva,az azt jelenti,hogy árra vetitve 1 db Gripen E árábol 400 egységnyi harcértéket lehetne előállitani Kfir NG-k vételével,szemben a Gripen E 150 egységével.Persze ez igy nem igaz,mert a több gép,több személyzetet is jelent,plusz költséget.De ugyanakkor a több gép nagyobb harcértéket jelent a taktikai lehetőségek bővülése miatt,mint 4x1db gép harcértéke.Mondjuk ez a többlet legyen még mondjuk 100 egységnyi harcérték-vagyis a 4 Kfir 500 egységnyi harcértéket jelent az 1db Gripen E 150 egységnyi harcértékével szemben.De ez csak a gépek árát veszi figyelembe,nem az összesitett költségeket-vagyis önmagában fals (iránymutatónak jó csak)
Persze ez csak egy szemléltetés,nem számitás.Én nem is tudom kiszámolni,csak érzésre becsülni (ami nem valami objektiv dolog).Viszont megfelelő szaktudással és a szükséges információk birtokában ezt ki lehet számolni.
A svájci és finn tenderek megmutatták,hogy a ma beszerezhető (nyugati) gépek közül egy ilyen metódussal végig vitt matek egyértelműen az F35-öt hozza ki a legjobb ár/harcérték arányú gépnek.
Számunkra viszont túl drága,korlátozott forrásainkbol harcászatilag releváns mennyiséget nem tudnánk beszerezni.
Vagyis megforditva a matekot,a forráslehetőségünkből hogy lehet a legtöbb harcértéket kihozni?Nem hitre,hanem matekkal kiszámolva.