Valaki elmagyarázná nekem informatikai almafabékának, hogy mi az a forráskód egy szoftware-nél?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Egy hónapja még aktiváltam Win7 kulccsal Win10-et. Ha a 7-esed legit akkor nem kell venned, ha ugyanazt a gépet aktiválod be. De ha venned kell akkor is max 3000 ft Gamestaron folyamatosan hirdetik, kupon is van hozzá meg 3 havonta amúgy is akciós.Mivel kell egy Win10-et is venne
Whoa, ennyire óccó is lehet? Én meg lélekben 40k HUF-os kiadásra készültem.Egy hónapja még aktiváltam Win7 kulccsal Win10-et. Ha a 7-esed legit akkor nem kell venned, ha ugyanazt a gépet aktiválod be. De ha venned kell akkor is max 3000 ft Gamestaron folyamatosan hirdetik, kupon is van hozzá meg 3 havonta amúgy is akciós.
Valaki elmagyarázná nekem informatikai almafabékának, hogy mi az a forráskód egy szoftware-nél?
Whoa, ennyire óccó is lehet? Én meg lélekben 40k HUF-os kiadásra készültem.
Legális a Win7-em.
Ezek a gamestaros licenszkulcsok fejlesztoi kulcsok, valodiak, nincs garancia, hogy mukodik - asszem generalastol szamitott 24 oran belul aktivalni kell - es ha igen nem tudhatod meddig.Whoa, ennyire óccó is lehet? Én meg lélekben 40k HUF-os kiadásra készültem.
Legális a Win7-em.
Az a dobozos, amiben benne van a csomagolás, a szállítás, a raktározás, a pláza költsége, a biztonsági őr meg az extra profit.Whoa, ennyire óccó is lehet? Én meg lélekben 40k HUF-os kiadásra készültem.
Legális a Win7-em.
A másik verzió a szürke zóna...
Hát én volt amit hetekkel később aktiváltam és ment.Ezek a gamestaros licenszkulcsok fejlesztoi kulcsok, valodiak, nincs garancia, hogy mukodik - asszem generalastol szamitott 24 oran belul aktivalni kell - es ha igen nem tudhatod meddig.
Hát én volt amit hetekkel később aktiváltam és ment.
Szürke zóna hagyuk már, ha évente letiltják és újat kell vennem, akkor is 15 évnyi jön ki 1 db dobozos árából
Tiltsák! Eleve úgy álltam neki, hogy ha 1 évig működik akkor 3000 ft-ért béreltem egy wint
De mondom, 2,5 év és 3 reinstall után még mindig megy. Egyetlen win10 kulcsom sem tiltották le, pedig az egész családnak és baráti körnek én installáltam, kollégák ugyaninnen vették és nekik sem tiltották le.
Az installert a microsofttól töltöm és a kulcs beaktiválja. Innentől biztos nem hackelt torrentes szar.
Amúgy az megvan, ha nem aktiválod sem lesz semmi bajod? Lesz a sarokban egy felirat meg talán háttérképet nem lehet váltani. Az MS inkább benyeli ezt, csak ne linuxot használj.
De tőlem, vegyetek 40 000-ért windowst Sőt Retail Pro-t 60 000-ért
Az lesz a legszebb, hogy már pedzegetik, hogy hát ezt is szolgáltatásként kellene adni. Szóval majd jön az új verzió ami havi díjas lesz.
Na akkor állok át linuxra.
Ez igaz.Hát én volt amit hetekkel később aktiváltam és ment.
Szürke zóna hagyuk már, ha évente letiltják és újat kell vennem, akkor is 15 évnyi jön ki 1 db dobozos árából
Tiltsák! Eleve úgy álltam neki, hogy ha 1 évig működik akkor 3000 ft-ért béreltem egy wint
De mondom, 2,5 év és 3 reinstall után még mindig megy. Egyetlen win10 kulcsom sem tiltották le, pedig az egész családnak és baráti körnek én installáltam, kollégák ugyaninnen vették és nekik sem tiltották le.
Az installert a microsofttól töltöm és a kulcs beaktiválja. Innentől biztos nem hackelt torrentes szar.
Amúgy az megvan, ha nem aktiválod sem lesz semmi bajod? Lesz a sarokban egy felirat meg talán háttérképet nem lehet váltani. Az MS inkább benyeli ezt, csak ne linuxot használj.
De tőlem, vegyetek 40 000-ért windowst Sőt Retail Pro-t 60 000-ért
Az lesz a legszebb, hogy már pedzegetik, hogy hát ezt is szolgáltatásként kellene adni. Szóval majd jön az új verzió ami havi díjas lesz.
Na akkor állok át linuxra.
En sem boltit vettem, hanem hasznaltat, win10 pro es office pro (word, excel, power point) egyutt 30 alatt volt.
Na, döglődik a Seagate Barracuda vinyó a gépemben, kellene egy utód. Mi ajánlható?
Western Digital 4 terrást sorozatot néztem, csak azt nem tudom eldönteni, Red vagy Purple sorozat legyen inkább. A RED elvileg NAS-ba való, tehát olvasásra balanszolt, de van aki nem szereti, mert SMR-es. A Purple sorozat biztonsági kamerákra van kitalálva, tehát elsősorban orrba-szájba írásra. Nálam komoly NAS használat nem lenne, ellenben tényleg jó lenne, ha belátható időn belül nem lenne megint vinyóhaldoklás.
Alapvetően filmnézést, adattárolást, fájlcserélőket szolgálna ki, szóval sokat menne és sokat írna. Sebesség annyira nem lényeges, de jó lenne, ha nem sz*rná össze magát másfél év alatt, mint ezek a nyavajás hulladék seagatek. Aki márkahívő, bocsi, nem tudok rá mást mondani, 2-ből egy mindjárt halott, a másik meg gyengélkedik, miközben lassan 10 éves vinyók mennek vidáman a gépben. :/
Én WD RED-et (asszem WD20EFRX) használok NAS-ban, meg vagyok elégedve vele, bár tény, hogy nem hajtom ki a belüket.Na, döglődik a Seagate Barracuda vinyó a gépemben, kellene egy utód. Mi ajánlható?
Western Digital 4 terrást sorozatot néztem, csak azt nem tudom eldönteni, Red vagy Purple sorozat legyen inkább. A RED elvileg NAS-ba való, tehát olvasásra balanszolt, de van aki nem szereti, mert SMR-es. A Purple sorozat biztonsági kamerákra van kitalálva, tehát elsősorban orrba-szájba írásra. Nálam komoly NAS használat nem lenne, ellenben tényleg jó lenne, ha belátható időn belül nem lenne megint vinyóhaldoklás.
Alapvetően filmnézést, adattárolást, fájlcserélőket szolgálna ki, szóval sokat menne és sokat írna. Sebesség annyira nem lényeges, de jó lenne, ha nem sz*rná össze magát másfél év alatt, mint ezek a nyavajás hulladék seagatek. Aki márkahívő, bocsi, nem tudok rá mást mondani, 2-ből egy mindjárt halott, a másik meg gyengélkedik, miközben lassan 10 éves vinyók mennek vidáman a gépben. :/
https://nascompares.com/answer/list-of-wd-cmr-and-smr-hard-drives-hdd/Ha jól emlékszem, az EFRX végű HDD-k a PMR-esek, az EFAX végűek pedig az SMR-esek.
Amúgy nézd meg a blackblaze előző negyedéves meghibásodási statisztikáit, elég jó indikátorai tudnak lenni a pillanatnyi kínálat megbízhatóságának: https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q3-2020/
Amit te sokírásnak mondasz, az nem feltétlen para még, de alapvetően nem SMR-es lemezt próbálnék keresni, ha még kapható. A WD Purple inkább. Most van két WD redem (2T), egyelőe jól bírják (1-2 évesek talán?), de most tervezem uppolni a tárolómegoldásom 2x2T RAID1-ről talán 3x8T RAID-Z -re, hogy ne legyen gond rá egy ideig... (de legalább 3x4T RAID-5 -re + 4T nem redundáns offsite backupra). Engem is érdekel a téma, mert még nem választottam lemezt, és még ebben az adóévben le kéne tudnom a megrendelést.
Nem lehetett rezonancia gondod ami miatt ilyen hamar kipurcantak? Nekem gumibakos a hdd-k rögzítése.
Én WD RED-et (asszem WD20EFRX) használok NAS-ban, meg vagyok elégedve vele, bár tény, hogy nem hajtom ki a belüket.
Nemrég elgondolkoztam a bővítésen, amit végül nem kellett meglépnem, ekkor kicsit böngésztem a kínálatot.
Ha jól emlékszem, az EFRX végű HDD-k a PMR-esek, az EFAX végűek pedig az SMR-esek.
Pl.
WD40EFRX: https://edigital.hu/belso-merevlemez/wd-red-35-4tb-merevlemez-wd40efrx-western-digital-p256605
WD40EFAX: https://edigital.hu/belso-merevlemez/wd-red-35-4tb-belso-merevlemez-wd40efax-p762779
Ezért jó a RAID. Jelez a SMART, hogy egy lemez haldoklik, és ha olyan a gép/ház, akkor akár lekapcsolás nélkül deaktiválod a lemezt, beteszel újat, hozzárendeled az előző lemez szerepéhez, és mahától átmásolja az adatot rá. Észre se veszed (alkalmazás szempontból) az egészet, csupán lassabb lesz az írás amíg a szinkronizáció tart. Windowsban (professional) is van RAID támogatás. Alaplapi RAID megoldásokat kerülném, ki tudja mivel kompatibilis, stb. Vagy dedikált neves raid kártya, vagy oprendszer megoldása.Köszi, ez segít valamit, és találtam pár éves magyar összefoglalót is a korábbi tapasztalatokról.
Ha merevlemez, akkor a HGST a nyerő - PC World
Ez alapján a Hitachi (HGST) lenne a nyerő, sok fut belőle szerveren, nincs velük baj. Ja, de, nem lehet itthon kapni.
Toshiba még viszonylag jól muzsikál,
https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q3-2020/
Amire én használom, az sima otthoni desktop alapvetően. Egy-két sorozat torrenten, pár clouddal szinkron lenne a cél, ezek amennyire tudom nagyobb írás/olvasási igénybevételt jelentenek, jobban nyírják a vinyót.
RAID, komoly NAS nincs is (átlövöm a filmet a TV-re..). Egy soft overkillben látom a megoldást, hogy ne teljesen a consumer vonal vackainak legyek kiszolgáltatva, mert nincs kedvem 30-40 ezret másfél évente elszórni erre, és pláne nem időt arra, hogy egyik haldokló vinyóról a másik még pihegő viyónra mentegessem a cuccot, ahogyan most is éppen teszem, mielőtt feldobja a pacskert.
+/- 10% sebbességdiffi nem érdekel, az a lényeg hogy megbízhatóan tárolja az adatot.
Fene tudja. Lehet az előző házban túl sok hőt kaptak, na de benn volt hat vinyó, jó öregek is, és csak a két 3 terrás Seagate (ST3000DM001 és ...007) döglődik..
PMR vs SMR technológiának van ezen az alapvetően desktop / consumer vonalon relevanciája? Pár ezer forinttal drágább a PMR, ami nem érdekes nagyon, max. ha az adatbiztonságot javítja.
Ezért jó a RAID. Jelez a SMART, hogy egy lemez haldoklik, és ha olyan a gép/ház, akkor akár lekapcsolás nélkül deaktiválod a lemezt, beteszel újat, hozzárendeled az előző lemez szerepéhez, és mahától átmásolja az adatot rá. Észre se veszed (alkalmazás szempontból) az egészet, csupán lassabb lesz az írás amíg a szinkronizáció tart. Windowsban (professional) is van RAID támogatás. Alaplapi RAID megoldásokat kerülném, ki tudja mivel kompatibilis, stb. Vagy dedikált neves raid kártya, vagy oprendszer megoldása.
Egy sima mirror (most azt használok) belövése teljesen triviális. Két egyforma méretű lemez kell, az tény. Backupot az se pótolja, de azért egyszerű, és nem túl drága. Inkább vennék két nagy lemezt mirrorba, és a sok régi kisebbet kidobnám.Tudom, de annyit meg nem szánok rá. Egy komoly RAID rendszer többszázezer forint lenne. Ami tényleg fontos arról van szétszórva több (manuális) backup is.