Most olvastam vissza, hogy Seagate-et használsz. Nos akkor mindent értek. Nekem abból az összes tönkrement. Azóta csak WD-t veszek. Soha nem volt gondom vele. (Toshiba sem nyerő. Külső HDD-m volt Toshiba, állandóan furcsa kattogó hangot adott ki, folyton matatott a diszk. Végül kidobtam, mert idegesítő volt.)
Ments mindent amig lehet.
Amugy HDD teren a WD a nyero. Hogy melyik szin, az a felhasznalastol fugg. A gold elvileg a csucs, 5 ev gari van rajuk.
Ugye a 10 eves vinyok gondolom 2 terasak lehetnek, az ujak meg akar 8-10.
Ha szabad megjegyeznem, a gyártókat ne keverjük ide. Mindegyik gyártónak van olcsó / közepes / minőségi / enterprise / kamerarögzítős szériája.
Más-más célra, más-más feltételek, más-más áron jönnek ezek.
Ráadásul vannak gyatrán sikerült szériák mindegyik gyártónál, mind a WD, mind a Seagate és mind Toshiba terén. Például nálam most is van használatban 7 éves, 2TB-os WD Green széria, 7/24 használatban, csendben, hűvösen, probléma nélkül teszi a dolgát, míg a 3TB-os változatok hullottak, mint a legyek, ami miatt a WD Green szériának eléggé rossz a híre (meg ugye a fejparkolgatás esete ezeknél a szériáknál a WD esetén).
A másik dolog pedig a meghibásodási arány, általános, hogy még az Enterprise szériáknál (amiket ugye szervertermekbe szánnak, jó drágán) elő-elő fordul hiba, ezzel számolni kell. Az átlag otthoni felhasználó ugye pár évente vesz (vett) egy-két HDD-t, nyilván őt nem vigasztalja, hogy pont nála hasal el egy olyan típus, amelynél amúgy kb. ezerből egynél fordul elő. Ezekből jönnek az olyanok, hogy Seagate-t ne, WD-t ne, és így tovább. Ez amúgy nem valami hazai dolog, mókás olvasni, hogy még az Amazonon is mennek a nagy köpködések, mert egy-egy winchester elhullik pár hónap vagy egy év után. Pedig ez sajnos normális - az a nem normális, ha minden tizedik elhullik egy éven belül.
Egy fotózással foglalkozó srác pár éve kérdezte, hogy milyen Winchestert vegyen, ami megbízható. Én eleve mondtam, hogy ilyen célnál a biztonsági mentés a fontos. Mivel WD-t szeretett volna minden áron, WD Red-et vettünk, mert az még korrektebb(nek tűnt). Aztán 2 év után elhasalt. Ilyenkor nyilván a hosszabb garancia nem vigasztal...
Szóval aki HDD-t vásárol, azt nézze meg, mire akarja használni, az Enterprise cuccok általában a legdrágábbak, legmegbízhatóbbak, de sokszor hangosak (mert ugye a szerverteremben a zajszint nem tényező), azok átlag otthoni felhasználásra nem célszerűek.
Adattárolásra inkább NAS-ba szánt lemezt ajánlott vásárolni (WD Red, Seagate IronWolf, Toshiba NAS), ezekből is vannak szigorúbb minőségi szintű változatok (Pro szériák), de drágábban - ugyanakkor általában nem éri meg a felárat kifizetni, akkor már inkább legyen egy olcsóbb HDD biztonsági mentésnek.
A kamerarendszerekbe szánt lemezeket pedig ne erőltessük (WD Purple, Seagate SkyHawk, Toshiba Surveillance) számítógépbe, mert ezeket arra készítik fel, hogy lineárisan, folyamatosan írjanak, nem pedig véletlenszerűen (ami az otthoni felhasználásnál általánosabb). Persze, vonzó, hogy olcsóbbak (általában) mint a NAS lemezek, de nem ok nélkül (aztán persze sokaknál elmennek komolyabb gond nélkül, és ezeket ajánlgatják, mondván náluk semmi gond nincs...).
Végül pedig játékra és rendszerre SSD. Ha tehetjük, akkor mindig. Amennyiben pedig megengedheted magadnak, adattárolásra is nyugodtan. De SSD-nél is megvannak ezek a szintek (ie.: az olcsóbb SSD-k azért olcsóbbak, mert pl. nincs bennük gyorsító cache (memória) és olcsóbb megoldásokkal operálnak), tehát értékes adatnál ne bízzunk olcsó SSD-kben.