Szeintem alapvetoen ket dolog az ami a Kindzsal melett de egyben ellene is szol.
Egyreszt ott van az a brutalis sebesseg. Ez nagyon jo ha pontosan a celfele repul. Azonban ehez valoban es PONTOSAN a szamitott koordinata fele kell repulnie. Meg egy 155 mm es iranyitott tuzersegi lovedeknek is a celpont 70 meteres korzetebe kell erkeznie ahoz hogy a vegfazis iranyitas megtalalja es valoban be is tudja hozni a celpontott a "celkeresztbe". A cca 50 kg os 600m/sec sebbessegu tuzersegi lovedeknek van cca 20 masodperce a vegfazisban erre mig a Kindzsalnak cca ezt egy 3 tonnas tomeggel 2400 m/sec sebesseggel kell megcvsinalnia ugy hogy szerintem a radarjanak sem a felbontasa sem a felderitesi tavolsaga nem lehet valami fenyes.
A Iszkander CEP je szerintem cca 100 meter lehet. Jobb napokon ( szerencses loves) illetve marketinganyagoknban e lehet telitalalat is de alapvetoen szerintem ez az a nagysagrend amit egy ilyen ballisztikus raketa tudhat ATLAGOS KORULMENYEK KOZOTT. Ez a 100 de akarcsak 50 meteres CEP mar onmagaban is eleg nagy egy 15-30 meter szeles hadihajo ellen marpedig ezek teszik ki a flottak 99.9% at. Gyakorlatilag csak a CVN ek illetve a LHD kategoria adna elfogadhato meretu delpontot.
Es akkor meg ott van az hogy a celpont valtoztathatja iranyat sebesseget ami 10 percnel 30 Kts sebesseg melett 5,6 Km jelent !!!
70 meter vs 5600 meter. !!! Szerintem ha a celpont hajo akarcsak az utolso 2 percben 90 fokos iranyt valt mar a raketa nem kepes azt eltalalni. Ehez folyamatos celpont kovetes es a Kindzsallal valo adatkapcsolat kellene.
Ott van meg akkor a passziv zavaras. Egyreszt a MK36 SRBOC rendszer :
https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_36_SRBOC Ezzel egy robolo vagy akar fregatt 6-12 hamis celt tud produkalni masodpercek alatt . Ott van meg a MK-45 loveg hasonlo lovedeke amivel szinten 4-6 celt tud produkalni.
Ott vannak meg az aktiv rendszerek. A MK32 aktiv zavaro rendszer amit kimondottan a hajo elleni raketak radarjainak mukodese ellen talaltak ki es mivel fazisvezerelt igy magas szogtartomanyban is lehet alkalmazni .
https://en.wikipedia.org/wiki/AN/SLQ-32_Electronic_Warfare_Suite
Erre jon ra a NULKA ami egy alattomos kis szerkezet.
Roviden ha csak egy rombolot veszunk vagy egy Ticot akkor a Kindzsalnak ha a Tico vagy a AB volt olyan szives nem manoverezni akkor is cca 20 hamis cellal ( passziv) elektronikus zavaraasal SLQ32 valamint a NULKA vagy NULKAK "csabitasaival" kell megkuzdenie.
Es mindezek csak a soft defence eszkozei.