1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Járványok, fertőzések

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - megazez által indítva @ 2020. január 29..

Címkék:
 1. zeal

  zeal Well-Known Member

  Nem kell lekicsinyleni a számokat, mert ahogy az az általad linkelt oldalon is látható, képes terjedni a vírus. Úgy néz ki, hogy a reprodukciós indexe még az influenzánál is magasabb lehet. (R: 2,6 vs. 1,8)

  - Komoly védekezés mellett lett 5000 beteg - igen, egy időben max 2000 - és eddig 600 halott. Ha ezt is úgy elengednék mint az influenzát, akkor szerinted mennyi lenne a halottak száma?
  - Ha akarod, akkor felőlem a huncover kutatás adataival is számolhatsz: 0.6%-os szeropozitivitás mellett lett 600 halott. Mennyi halott lenne, mire elérnénk a 60+ %-os átfertőzöttséget a nyájimmunitás eléréséig. Vagy lehet olyan lesz mint az influenza, és csak pár százezret fog megfertőzni, de azt még sok évtizeden át és minden évben...
  - A linkelt oldal szerint 21 millió fertőzöttnél már van 750 ezer halott. (14 millió gyógyult, a többi még kérdéses.) Mennyi halott lenne, ha ez is szabadon terjedhetne? Mennyi halottnál mondod azt, hogy ez azért már egy picit sok?
   
  Python, LMzek 2.0, teglasi80 and 3 others like this.
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  4853 fertőzött (+40)
  64 kórházban (-2)
  6 lélegeztetőgépen (+1)
  656 aktív eset (+11)
  3590 gyógyult (+29)
  607 elhunyt (0)
  372687 mintavétel (+3132)
  7707 hatósági házi karanténban (+94)
  [​IMG]
   
  LMzek 2.0, jani22, svajcibeka and 6 others like this.
 3. Elkhound

  Elkhound Member

  Rosszul értelmezed. A COVID-19 a társadalomra veszélyes, nem az egyénre.

  Kenny példájából levezetve, attól meghalni, hogy egy űreszköz a fejedre esik, napi szinten senkinek (semelyik egyébként nem paranoid egyénnek) nem jut eszébe rettegni, ignorálják ezt az egyébként valós veszélyt. Mondjuk egyén szintjén nem is tehet mást, nincs gyakorlati lehetősége védekezni.

  A védelem igénye ezért mint társadalmi elvárás fogalmazódik meg; azért fizetek adót, szavazok rátok...hogy SENKIRE ne essen űreszköz. Ezért az űreszközöket követik, pályaadataikat, vélelmezett belépési pontot hírekben bemondják, repülőket más útvonalon reptetik...

  Ha mégis megtörténik, és EGY ember meghal ez miatt, az egyén már nem igazán a fejére eső űreszköztől fél, hanem abban rendül meg a bizalma, hogy adójáért (~társadalmi hozzájárulás) nem kapja meg a "kifizetett" biztonságot.
  Miért nem szóltak időben, ástak óvóhelyet, telepítettek ki ...

  ...rendelték el korábban a karantént, zárták le a határokat, osztottak maszkot, fejlesztetek védőoltást, vettek elég lélegeztetőgépet....

  Ha valakinek fenti eszmefuttatás sérti személyes érzékenységét/hitét, nem tudja/nem akarja megérteni hogy az csak példa és nem arról beszélek hogy a COVID-19-t elkapni pont akkora esélyed van, mint Mir-által halni, hát bocs.
  Pusztán csak a világban tapasztalható félelem (biztonságérzet-deficit) jellegére próbáltam rámutatni.
   
  Kiebra and ogretankHU like this.
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Akkor te biztos nem egy kórházban dolgozol. Elég ránézni a fertőzéseket megyei szinten lebontva közlő térképre, és abból látszik, hogy nagyon sok ember láthat olyan kevés fertőzöttet, ahogy te/ti is. A legtöbb gyárban dolgozó, vagy pl. a tanárok. Mondjuk az egyik baz-megyei tanári kar már másként gondolja... :rolleyes:
  Kérdezd meg őket, hogy mi lenne védekezés nélkül?
   
  LMzek 2.0 and bartinieffektus like this.
 5. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Azért most már egy kicsit okosabban gondolkodsz. Látom kezd kinyílni a csipádban az értelem. Ez Jó. Úgy sem láttam még olyat aki tényleg elkezdett magához térni. Olyan ez nekem, mint az első fecske tavasszal. ;) Remélem most már alaposabban a dolgok mögé nézel. Legyél okos, bolondokból úgy is jelentős túlkínálat van a világon. :D Üdv Leonidas Ui.: én a részemről a vitát lezártam köztünk, örülök hogy elkezdtél gondolkodni is. Nem mind okos és példakép, akinek magas végzettsége van, sose ezt nézd, mert félrevezethetnek vele. Mindig a témára figyelj, az észérvekre. Nem mindig egyszerű átlátni a dolgokat. Van amikor az ellenkezője igaz annak, ami elsőre látszik / hallatszik. Pld. Hogy vagy? kérdezik valakitől. A válasz Jól ! Kicsit bővebben: Nem-jól ! :D Ezt most szándékosan vicceltem el, de örülök hogy már végre gondolkodsz.
   
 6. Shektor11

  Shektor11 Well-Known Member

  Ha az egyénre nem veszélyes, akkor a társadalomra sem az. A társadalom egyének sokaságából áll.
  "A védelem igénye ezért mint társadalmi elvárás fogalmazódik meg; azért fizetek adót, szavazok rátok...hogy SENKIRE ne essen űreszköz."

  Na jó, de ennyi erővel azt is elvárhatnám, hogy védjenek meg az influenzától. Teljesen abszurd lenne. Az emberek azért várták el, hogy lezárásokat és korlátozásokat vezessenek be, mert egy óriási félelem kampánynak az áldozatai voltak. A veszélyt valójában a mainstream média manipulációja jelenti, nem az a hatalmas léggömb, amit felfújtak.
  "Pusztán csak a világban tapasztalható félelem (biztonságérzet-deficit) jellegére próbáltam rámutatni."
  Akkor szüntessük meg a mainstream médiát, és nem lesz ez az alaptalan félelem. Már is megszűnne ez a biztonság-deficit probléma.
   
  ogretankHU likes this.
 7. Python

  Python Well-Known Member

 8. jani22

  jani22 Well-Known Member

 9. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 10. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

  https://www.worldometers.info/coronavirus/

  Ezen a csoda oldalon (biztosan valami véletlen folytán külön kell bekapcsolni az aznapi gyógyultak számát ! Columns- click- New Recovered ) és lás csodát máris árnyaltabb a kép ugyanis ha a napi új betegek (New Cases) és a új meg gyógyultak (New Recovered ) számát ha összegezzük akkor bíza a dulva 69907 - 53436 = 14471 lesz . Ha ezt vetjük össze a föld mostani lakosságával azaz 7 770 000 000-al akkor látszik igazán milyen mikroszkópikus valós növekedési számmal robbant be a II. hullám ! Hajrá hívők lehet tovább rettegni hiszen a számok sajnos/hálistennek nem hazudnak !
   
 11. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Valaki kérdezte a múltkor az augusztus 7.-i Orbánnak a rádióban tett nyilatkozata után, milyen vakcina lesz az az 5 millió, amit kapunk.

  Ez másnapra már kiderült volna a HVG cikkéből, de mivel én akkor már nem mentem utána (beszüntettem ugye itt az érdemi munkát) más meg nem hozta, így még nem láttam itt róla információt. Most kivételesen hozok egy új cikket az uniós vakcina rendelésekről, a cikk alatt pedig ott van linkelve az augusztus 8-i cikk a vakcináról, ami az Orbán rádiós beszélgetés másnapján jelent meg.

  A most linkelt mai cikkben egy új megállapodás szerepel, amit az EB az Oxfordi vakcinára kötött, ami hamarosan befejezi a harmadik fázisú (humán tesztelés) harmadik tesztjét, a nagy létszámú próba oltást is. Eddig az EU két vakcina fejlesztésre kötött vakon szerződést, de mint a cikkből kiderül, ezek igen hátul kullognak a sorban a fejlesztésben, még a humán tesztjeik sem kezdődtek el. Most kezdődött náluk a felismerés, hogy nem várhatják meg azt a két vakcinát, hanem a leghamarabb elkészülőkből kell hogy rendeljenek, hacsak nem akarnak a tél folyamán a jövő nyárig terjedő évben újabb több ezer milliárd eurós további károkat. Úgy hogy most kötöttek egy harmadik vakcina jelöltre is szerződést, ez lesz az Oxfordi. (mint ismert, az US már 4 vakcina jelöltből is rendelt és előzetes gyártatási rendelést adott le rájuk). Nem sok választásuk van, mert nem sok a befutó vakcina az elején. Na ez az oka, hogy rendeltek egy harmadikat is. Az orosz vakcina pedig befejezi októberben a III./III. utolsó tesztjeit is, de abból a hidegháború újjáélesztése miatt semmiképpen nem rendelnek, ha a világ legjobbja lesz, szerintem akkor sem. (emlékeztető - április végén, május elején, amikor még az oroszok segítséget nyújtottak olaszországnak a járvány megfékezéséhez, az EB világméretű összefogásról és megbékélésről papolt, hogy a világnak közösen együtt az nézeteltéréseket félretéve kell megküzdenie a járvánnyal, de aztán az egész a hamvába holt, és a hidegháború újra felülkerekedett az EU-ban is)
  Az oxfordi vakcinából is berendelt 400 millió adagot az EU

  WHO vakcina listát azt most nem hozok, hacsak nem kéri ezt valaki. Amúgy 28 van a humán fázisban, és 139 az I. és a II. fázisban, asszem hétfőn jelent meg, a következő meg a jövőhéten lesz aktuális.
   
  LMzek 2.0 and bartinieffektus like this.
 12. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Még egy lényeges cikket hozok a HVG-ről. Mint korábban már mondtam, az oroszokkal számolni kell vakcina gyógyszer és teszt ügyben is. Ebben a cikkben részletesen ismertetik az orosz és a nemzetközi sajtó által ismertetett és interjúkon elhangzott információkat. Szó van az orosz vektor alapú vírusvakcina fejlesztések múltjáról, a politikai előítéletekről, az elkészült és működő vektor alapú vakcináikról, valamint az Oxfordi vakcináról is, a két vakcina közös és eltérő fontosabb részeiről. Nagyon ajánlott elolvasni. Mivel az oxfordi vakcinával szemben az orosz vakcina kétlépcsős, így hosszabb védettséget fog adni. De ezzel egyúttal (ez miatt) kevésbé adható betegeknek. (tehát többfajta vakcinára lesz szüksége a világnak, ahogy azt már korábban elmondtam többször is) Eddig 1 MRD darabra jeleztek igényt náluk, és 20 ország jelezte a helyben gyártási igényét. (ahogy azt már korábban többször elmondtam, nekünk is tárgyalni kellett volna a vakcináról és a licencel (és szerződéssel) a nálunk gyártatásról, de mivel az EU-ban vagyunk, nem merték megtenni nálunk (az olaszok be is engedték őket az EB és más EU tagok morgása ellenére, de mi túl kicsik vagyunk))
  Ha valaki allergiás, inkább ne kérje az orosz koronavírus-vakcinát – üzeni az oltást kidolgozó kutatóintézet
   
  ghostrider and bartinieffektus like this.
 13. Python

  Python Well-Known Member

 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

 15. Tiria

  Tiria Member

  Egy komolyabb influenza szezonban itthon a lakosság 20-25% megfertőződik, és meghal 4 000 - 5 500 ember.
  A Svédek lezárások nélkül coronára áprilisban 7% átfertőzöttséget mértek, amit júliusra 20%-ra tippelnek. Meghalt 5 500 ember.
   
  Shektor11 and ogretankHU like this.
 16. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Azt már elfelejti a EN , hogy gyakorlatilag tünetmentesen ! Tehát csak hordozók , pont mint az egyéb olyan betegségeknél ahol egy jól működő immunrendszer teszi a dolgát !
   
  Shektor11 and Tiria like this.
 17. zeal

  zeal Well-Known Member

  Hagyjuk már ezt! Te is csak kiválogatod azokat a számokat amik neked tetszenek, mindegy mi a forrásuk, és ignorálod a többit. :rolleyes:
  Eleinte a svédek is ugyanúgy szűrtek, mint mindenki más, csak elbuktak, mert nem voltak elég szigorúak, illetve a eü kapacitásuk is elégtelen a járványok kezeléséhez. Kevés volt az intenzíves ágyuk, ezért ott is jégre tették a krónikus betegségben szenvedő időseket, és pl azt sem tudja senki, hogy mennyi a szocotthonokban elhunytak száma. A halottak számával való manipuláció több helyen is előfordult. Gondolod majd pont a svédek lesznek hitelesek... Aha, persze. Hány éves vagy?

  https://privatbankar.hu/cikkek/makr...etet-de-az-idoseket-nem-tudta-megvedeni-.html

  "Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője szerint a fővárosi intézményekben javul a helyzet, egyre kevesebb az új fertőzött, ugyanakkor az ország más részein is tanulniuk kell ezekből az esetekből. Elismerte, hogy többet lehetett volna tenni a fertőzés ottani megjelenésének megakadályozására.
  Nem tudtuk megvédeni az idős embereinket, amit komolyan kell venni. Ez az egész társadalom kudarca. Tanulnunk kell ebből, még nem győztük le a vírust -mondta Lena Hallengren egészségügyi és szociális miniszter.
  "


  A svédeknél is voltak korlátozások. Pl. komoly kampány megy a távolságtartásért. Az országos tisztifőorvosuk elmondása szerint ugyan nem élnek az olyan orbáni diktatórikus eszközökkel, mint amivel itthon korlátozták az embereket és a sajtószabadságot, de azért végeredményben hasonló ott is a helyzet. A nagyobb rendezvényeket betiltották, a suliban jött a szünet, stb. A gazdaságuk viszont megszívja, mert az ő szabad mozgásukat korlátozzák a határokon.

  Azt mondod, hogy szépen nő az átfertőzöttek száma? Akkor a halottak száma is emelkedni fog. Mennyien lesznek, mire a többség átesik a betegségen?
  Majd térjünk vissza a témára pár hónap múlva, ha már tisztábban lát mindenki.
   
 18. zeal

  zeal Well-Known Member

  4877 fertőzött (+24)
  63 kórházban (-1)
  6 lélegeztetőgépen (0)
  664 aktív eset (+8)
  3606 gyógyult (+16)
  607 elhunyt (0)
  375685 mintavétel (+2998)
  8526 hatósági házi karanténban (+819)
  [​IMG]
   
 19. Python

  Python Well-Known Member

  Nyilvános IQ-teszt, vagy az önként vállalt rabszolgaság bélyege? Hogyan lett a járvány elleni védekezés legolcsóbb és leghatékonyabb eszközéből politikai ügy és a rendszer elleni lázadás jelképe? Amerikai kognitív pszichológusok tanulmánya nemrég mutatta ki, hogy a gyengébb értelmi képességűek hajlamosabbak szabotálni a járvány elleni védekezést az átlagnál. Csak hát felebarátaink lehülyézése önmagában nem túl előremutató dolog (még akkor se, ha tényleg hülyeséget csinálnak), célszerűbb lenne inkább megértenünk, kik ezek az emberek, mennyien vannak, és miért viselkednek így. 19 millió fertőzött ide, 700 ezer halott oda, azt nem mondhatjuk, hogy a járványtagadás különösebben meglepő jelenség lenne. Nemcsak azért, mert ha bármi nagyszabású esemény történik a világban, azonnal megjelennek az azt tagadók, hanem mert a járvány jellegéből fakadóan ez elkerülhetetlen volt. Április közepén, az első hullám csúcsán kezdett el keringeni a Twitteren egy grafikon, ami pontosan megjósolta a következő hónapok eseményeit:
  2020 legerősebb szimbóluma: a nem hordott maszk

  [​IMG]
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  Izrael tárgyalásokat kezd Oroszországgal a koronavírus elleni vakcína megvásáelásáról
  Zelenszkij (aki zsidó származású és orosz anyanyelvü) izraeli COVID-19 vakcína megvételét tervezi.

  [​IMG]
   
  ogretankHU likes this.

Ezen oldal megosztása