1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Japán Császárság hadihajói (IJN)

Diskurzus a(z) 'Második világhábórús vagy azelőtti hadihajók, teng' témában - wankel által indítva @ 2018. május 10..

 1. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  Egy kép a Kaga repülőgép-hordozóról 1928-ból.
   
  fishbed, Tcat and arbalest like this.
 2. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  Akatsuki osztályú torpedónaszád-romboló a Kasumi, Clyde (Skócia) 1902.
  [​IMG]
  Kuma cirkáló, Chefoo Kína, 1928 június 30.
  [​IMG]
  Chōkai nehézcirkáló (Takao osztály), 1942 november 20, Truk öböl, háttérben a Yamato.
   
 3. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  Fuso csatahajó elárasztási gyakorlat közben, 1941 április 20.
   
  fishbed and arbalest like this.
 4. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Mit jelent az elárasztási gyakorlat?
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Gyakorolják, hogy ha harc közben olyan sérülést szenved a hajó, hogy menthetetlen, akkor elárasztják, így elsűllyed. Nem kerül az ellenség kezére.
   
  Spartan.asfv likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az ellenárasztást gyakorolják amolyan kárelhárítási gyakorlat.
   
  Spartan.asfv likes this.
 7. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Elsősorban ellenárasztási gyakorlat. A hajó sok tucat vízmentes rekeszre van felosztva, ha például torpedó, vagy akna találat éri a jobboldalt, elől, akkor baloldalt hátul elárasztanak X darab rekeszt, hogy minimálisra, lehetőleg nullára csökkentsék a dőlési szögét, és stabilizálják a hajót.
  Másrészt előfordulhat, hogy tűz üt ki a hajó gyomrában, rossz esetben a lőszerraktárnál, végső esetben ezt elolthatják úgy, hogy elárasztják az adott rekeszt.
   
  jani22, wankel, Celebra and 1 other person like this.
 8. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Értem,köszönöm nektek a gyors választ!
  Én látom rosszul,vagy ezen a képen tényleg meg van dölve a Fuso?
   
 9. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Igen, úgy tűnik balra kicsit.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  A bal hátulja konkréten.
   
 11. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Létezhet olyan,hogy a gyakorlat miatt esetleg ténylegesen is elárasztják bizonyos részeit?
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Belső részeket nem csak a ballaszt tartályokat/tereket.Semminek(gépészeti elemek,elektromos hálózat,lőszer) nem tesz jótha vizes lesz.Max olyat tudok elképzelni,hogy a hajó próbajáratán átvétel előtt csinálnak ilyet.
   
 13. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Gyakorlatilag igen, számos, üres rekesz volt egy ilyen csatahajón, amiket kimondottan az ellenárasztásoknak tartottak fenn, plusz a mélységi torpedó védő rendszerben is volt általában üres rekeszsor.
   
 14. wankel

  wankel Well-Known Member

  Torpedó találat miatti ellenárasztást nagyon sokszor alkalmazták a történelem folyamán, a hajóágyú általi találat miatti önvédelmi elárasztást már kevesebbszer. Azt tudom, hogy a Jütlandi csatában, nagyon kicsin múlott, hogy nem négy brit csatacirkáló süllyedt el. Beatty admirális zászlóshajójának a Lion-nak Q lövegtornyát a Lützow találata következtében az utolsó pillanatban árasztották el a bent lévők, vállalva a biztos halált, de így megmentették a hajót.
   
  jani22, fishbed and arbalest like this.
 15. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  1944-es amerikai légifelvétel a Yokosuka-i haditengerészeti dokkokról. A kép érdekessége a jobb felső sarokban levő hajó, amely a Shinano repülőgéphordozó, melyről összesen csak két fénykép maradt fent, a másik kép sokkal ismertebb:[​IMG]
  A Shinano elsüllyesztője pedig az USS Archerfish (SS-311).
   
  fishbed, Tcat and arbalest like this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Félreérted az ellenárasztást!Ellenárasztáskor nem a hajó belső tereit árasztják el hanem az üzemanyagtarályokat(az üreseket persze)és a torpedóvédő rendszer üres kamráit*.Azaz nagyon primitív példával élve ha bal hátul találatot kap a hajó akkor ugye jobb elöl kell lellenárasztani,de ilyenkor nem a jobb elöl elhelyezkedő konyhát(vagy bármit ami jobb elöl van) árasztják el hanem a jobb elöl lévő üzemanyagtartályokat és a jobb elöl lévő rekeszeit a torpedóvédő rendszernek.Ami pedig a konkrét példát illeti nem a Q lövegtornyot hanem a hozzá tartozó kivetőtöltet és lőszerraktárat árasztották el(ezek a torony alatt mellett vannak elhelyezve).A tornyot már eleve el sem lehet árasztani mert ugye a vízszint felett van meg amúgy sincs benne semmi ami miatt el kéne árasztani.Arról nem is beszélve,hogy kárelhárító gyakorlatok keretei közt történő elárasztásról beszéltünk nem éles szituációról.


  *Amikor a lőszerraktárakat és a kivetőtöltet raktárakat árasztják el az a soha nem a kiegyensúlyozás miatt teszik hanem azért,hogy egy közeli tűz ne robbanthassa be az ott tárolt lövedékeket és kivetőtölteteket,bár maguk a lövedékek elég jól bírják a hőt így a kritikus inkább a kivetőtölttek raktárainak az elárasztása(ezek is szoktak lejjebb lenni pont azért mert ezek a robbanásveszélyesebbek).
   
  blitzkrieg likes this.
 17. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A torpedó védő rendszer csak a hajó hosszának max 60-70 %-t védte, ezeken a részeken voltak csak oda tartozó rekeszek, a hajók orrán és tatján az üzemanyag tartályokon kívül is voltak rekeszrészek, amiket az ellenárasztásoknak tartottak fenn.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azok ballaszt tartályok ,a hajó belső részeihez csak elég tágan vett érteleben tartoznak hozzá.Egyébként elég bonyolult matematiaki és fizikai alapja van annak,hogy mikor mit és mennyit árasztasz el ellenárasztáskor.Ennek az egész rendszernek az alapjait egy orosz tengerész tiszt fektette le kvázi ő találta ki a rendszert még az 1900 évek elején.
   
  fishbed and blitzkrieg like this.
 19. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Igen, lényegében ugyanarról beszélünk. Az ellenárasztás rendszerét Alekszej Krilov dolgozta ki Makaorvval karöltve. Félelmetes koponyák voltak!
   
 20. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  IJN Zuiho repülőgéphordozó elsüllyedése közben fotózva, 1944 október 25-én, az Engano-fok-i csatában.
  [​IMG]
  Haruna csatahajó, Hirado cirkáló és a Hiei csatahajó a Kongo csatahajó fedélzetéről fényképezve, 1928 december 4-én, Yokohama.
   
  fishbed and arbalest like this.

Ezen oldal megosztása