Járványok, fertőzések

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 800
4 965
113
Gulyás szerint nincs szakemberhiány. A szakmai szervezetek eddig kitartottak a mellett, hogy legalább egy év kell ahhoz, hogy átképezzenek valakit arra, hogy az intenzív osztályon használható legyen (megjegyzem már az egy év is letelt), most már viszont számos intenzíven toboroznak önkénteseket, akik akár EÜ végzettség nélkül egy 3-4 órás tréning után mehetnek (megjegyzem én nem itt olvastam amit belinkelek, máshol is ez megy az országban)

• Szomorú
Reactions: formosa1 and bel

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 800
4 965
113
Ápoló vagyok! Az orvost kollegának neveztem mert az, egy csapatban dolgozunk egy osztályon, ha nem is ugyan az a végzettségünk de nyilván a kollegám! Én is szakdolgozó vagyok a saját fizetésemről tudok beszélni, arról nagyon szívesen nem titok!
OK, akkor mondj egy betűt és számot, hogy hol vagy a bértáblán (most mi a besorolásod), a jelenlegi alapbéred eltér-e ettől, és az általam már belinkelt bértáblán nézzük meg, hogy neked lesz-e alapbéremelésed, és az, hogy szerinted az amit már látunk, hogy jön jövőre január 1-én hány százalékkal múlja alul a várakozásaidat. Tényleg érdekel egy ápoló véleménye.

• Tetszik
Reactions: Venom85

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 711
10 649
113
Gulyás szerint nincs szakemberhiány. A szakmai szervezetek eddig kitartottak a mellett, hogy legalább egy év kell ahhoz, hogy átképezzenek valakit arra, hogy az intenzív osztályon használható legyen (megjegyzem már az egy év is letelt), most már viszont számos intenzíven toboroznak önkénteseket, akik akár EÜ végzettség nélkül egy 3-4 órás tréning után mehetnek (megjegyzem én nem itt olvastam amit belinkelek, máshol is ez megy az országban)

Ahoz nem kell szakember, hogy a beteg tisztába tételéhez legyen 1 pár plusz kéz, vagy a forgatásához, vagy a labor elviteléhez, de egy infúziócsere sem igényel egyetemi diplomát. Nem kell mindjárt a gépet állítgatni vagy mellkast csövezni.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 210
20 564
113
OK, akkor mondj egy betűt és számot, hogy hol vagy a bértáblán (most mi a besorolásod), a jelenlegi alapbéred eltér-e ettől, és az általam már belinkelt bértáblán nézzük meg, hogy neked lesz-e alapbéremelésed, és az, hogy szerinted az amit már látunk, hogy jön jövőre január 1-én hány százalékkal múlja alul a várakozásaidat. Tényleg érdekel egy ápoló véleménye.
En most jelenleg E/5-ben vagyok! Azt hiszem 210600 a jelenlegi! De nyilván ehhez mennek a pótlékok meg ha van túlóra, + munka ( mintavételezés, red zone) ezek amik kicsit emelik a bérünket! Átlagba nettó giro: 305 ezer! De ebbe benne van minden! Útiköltség térítés is!

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 800
4 965
113
Ahoz nem kell szakember, hogy a beteg tisztába tételéhez legyen 1 pár plusz kéz, vagy a forgatásához, vagy a labor elviteléhez, de egy infúziócsere sem igényel egyetemi diplomát. Nem kell mindjárt a gépet állítgatni vagy mellkast csövezni.
Én is értem, de a szakmai szervezetek hevesen tiltakoztak ez ellen... eddig. Megtört a "kartell", merthogy a gazdaságban ezt kartellezésnek hívják, amit eddig csináltak. Eleinte az volt a szólam, hogy az intenzívre be sem teheti a lábát aki nem végzett három évet, aztán egy év átképzés volt a szólam, aztán el telt az egy év is, és most már.... 3-4 óra.

• Tetszik

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 800
4 965
113
En most jelenleg E/5-ben vagyok! Azt hiszem 210600 a jelenlegi! De nyilván ehhez mennek a pótlékok meg ha van túlóra, + munka ( mintavételezés, red zone) ezek amik kicsit emelik a bérünket! Átlagba nettó giro: 305 ezer! De ebbe benne van minden! Útiköltség térítés is!
Akkor tájékoztatlak, hogy mehetsz a munkaügyi bíróságra, mert idén január 1-től E5-ben 262 412 Ft-nál nem lehet kevesebb az alapbéred. Jövő év január 1-től pedig 305 710 Ft-nál nem lehet kevesebb az alapbéred. Megjegyzem ez már tavaly is 232 000 Ft volt, nem 210 000 amit te mondasz. Plussz pótlékok, túlórák. Bruttókról beszélek, csak hogy követhető legyen, mivel egyéni, hogy kinek milyen kedvezményei vannak. Nem válaszoltál arra, hogy a 305 710 Ft-os alapbér hány százalékkal marad el a várakozásaidtól.

• Tetszik

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 210
20 564
113
Én is értem, de a szakmai szervezetek hevesen tiltakoztak ez ellen... eddig. Megtört a "kartell", merthogy a gazdaságban ezt kartellezésnek hívják, amit eddig csináltak. Eleinte az volt a szólam, hogy az intenzívre be sem teheti a lábát aki nem végzett három évet, aztán egy év átképzés volt a szólam, aztán el telt az egy év is, és most már.... 3-4 óra.
Attól függ mire alkalmaznád az adott személyt! Mert segédápolónak ( beteg mosdatása, tisztázás, vizeletes zsekok leengedése, borotválás, tehát alap ápolási tevékenységek elvégzésére simán belefér), viszont, hogy önállóan beteget vigyen, gyógyszereljen, ha kell egy helyzetben döntsön és saját hatáskörében intézkedjen ahhoz viszont nem! Meg kell érteni egy intenzív osztály más mint egy belgyógyászati vagy sebészeti osztály! Ápolói szinten is megkövetel ismereteket, habitust is! Egy dializáló gépet összerakni és egy kezelést elindítani, vagy egy lélegeztetőgép légzőkörét összerakni, egy PICCO mérést elvégezni 3-4 órás kurzus alatt megtanítani nem lehet!

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 711
10 649
113
Akkor tájékoztatlak, hogy mehetsz a munkaügyi bíróságra, mert idén január 1-től E5-ben 262 412 Ft-nál nem lehet kevesebb az alapbéred. Jövő év január 1-től pedig 305 710 Ft-nál nem lehet kevesebb az alapbéred. Megjegyzem ez már tavaly is 232 000 Ft volt, nem 210 000 amit te mondasz. Plussz pótlékok, túlórák. Bruttókról beszélek, csak hogy követhető legyen, mivel egyéni, hogy kinek milyen kedvezményei vannak. Nem válaszoltál arra, hogy a 305 710 Ft-os alapbér hány százalékkal marad el a várakozásaidtól.
Nem engem kérdeztél, de szerintem sokkal. Az egyik helyi "szalag" netó bére 300k-nál kezdődik.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 210
20 564
113
Hogy mennyi lenne az amivel én meg lennék elégedve? Legalább 40-50% amire azt mondom reális! De ez nezőpont kérdése!

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 711
10 649
113
Attól függ mire alkalmaznád az adott személyt! Mert segédápolónak ( beteg mosdatása, tisztázás, vizeletes zsekok leengedése, borotválás, tehát alap ápolási tevékenységek elvégzésére simán belefér), viszont, hogy önállóan beteget vigyen, gyógyszereljen, ha kell egy helyzetben döntsön és saját hatáskörében intézkedjen ahhoz viszont nem! Meg kell érteni egy intenzív osztály más mint egy belgyógyászati vagy sebészeti osztály! Ápolói szinten is megkövetel ismereteket, habitust is! Egy dializáló gépet összerakni és egy kezelést elindítani, vagy egy lélegeztetőgép légzőkörét összerakni, egy PICCO mérést elvégezni 3-4 órás kurzus alatt megtanítani nem lehet!
A dializáló gépet hagyjuk, az a dialízis aszisztens privilégiuma. A lélegeztetőgépet üzembe helyezni meg nem túl bonyolult, de nem is időigényes.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 210
20 564
113
A dializáló gépet hagyjuk, az a dialízis aszisztens privilégiuma. A lélegeztetőgépet üzembe helyezni meg nem túl bonyolult, de nem is időigényes.
CRRT-ről beszélek nem HDF-ről! CRRT-t nem aszisztens csinálja, hanem az ápolói személyzet! A CiCa-t igen is te rakod össze és indítod el! Kérdezném raktár te már össze Simens SV 900C-s respirátor légzőkörét? Biztosan nagyon egyszerű!

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 711
10 649
113
Basszus, nálunk legalább 10 éve nincs Siemens 900 :) De már 25 éve sem volt új. Ok, CiCa-t még nem láttam élőben :confused:

• Tetszik
T

Törölt tag 4082

Guest
Hát ha olyan mint a simens advia laborgépei akkor huh. Hm, hogy is mondjam, amikor valami 10 ezredik boszantó baromság után egy másik laborban dolgozó ismerősnek a magyar nyelv speciális szavait használva jeleztem, hogy késni fogok, mert az advia már ott tart, hogy mindjárt fogok egy baltát és belevágom a gyártóba, csak annyit mondott, a világ szemében gyilkos leszel, de a laborokban kinn lesz a képed mint hős és mártír.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 210
20 564
113
Hát ha olyan mint a simens advia laborgépei akkor huh. Hm, hogy is mondjam, amikor valami 10 ezredik boszantó baromság után egy másik laborban dolgozó ismerősnek a magyar nyelv speciális szavait használva jeleztem, hogy késni fogok, mert az advia már ott tart, hogy mindjárt fogok egy baltát és belevágom a gyártóba, csak annyit mondott, a világ szemében gyilkos leszel, de a laborokban kinn lesz a képed mint hős és mártír.
Haragszom a laborra! Minden minta mindig hemolizált! :hadonaszos:

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
571596 fertőzött (+10625)
10652 kórházban (+69)
1273 lélegeztetőgépen (+36)
183336 aktív eset (+7207)
369998 gyógyult (+3224)
18262 elhunyt (+194)
1563242 (474891) kapott oltást (+42892, +9248)
4283741 mintavétel (+40979)
50512 hatósági házi karanténban (-2373)
7362c5f83607bc03c1c186379367144a.png
580642 fertőzött (+9046)
11276 kórházban (+624)
1340 lélegeztetőgépen (+67)
188525 aktív eset (+5189)
373666 gyógyult (+3668)
18451 elhunyt (+189)
1589601 (479389) kapott oltást (+26359, +4498)
4315305 mintavétel (+31564)
43961 hatósági házi karanténban (-6551)
13248ff06d276b1de0392e1b6a2eba60.png

T

Törölt tag 4082

Guest
Haragszom a laborra! Minden minta mindig hemolizált!
Nehéz vele mit kezdeni.
Ott kezdődik, hogy szállításnál nagyon nem figyelnek
Ott folytatódik hogy ritka az egészséges szűrőminta (teszem hozzá sajnos)
Eljutunk oda, hogy nem is mindig ideális csőben jön
Sokszor alapból elszúrt vérvétellel.
És ezt a kezedbe kapod, és kezdj vele valamit. (Most a nyilvánvalóan lefagyasztott, de letagadott mintákat hagyjuk, sajnos olyan is van)
Ha meg visszadobod, hogy bocs de ez szemét, nem tudsz vele mit kezdeni, akkor elmegy a doki a kórházigazgatóig, aki ugyan nem látta még a labort, de biztos mi vagyunk a hülyék, szóval csináljuk meg, mert a kolléga azt mondta.
Nem egyszerű ez.