Nem értem, hogy az iskolák nyitása, zárása hogyan befolyásolja a gazdaságunkat. Nem teljesen mindegy, hogy a diákok és a pedagógusok otthon ülnek elszeparálva vagy tömegben a suliban? Mivel enyhíti ez a gazdaságon lévő terhelést?
www.valaszonline.hu
Szerintem érdemes elolvasni ezt az interjút. A lényeg: kormányközeli szakemberek gyakorlatilag lemodellezték, hogy az iskolák megnyitása mennyivel terhelné meg pluszban a kórházakat. Valószínűleg még több beteg lenne és még nagyobb lenne az egészségügy leterheltsége így ezzel, de a gazdaságnak működnie kell. Az átoltottság és az átfertőződés csak a nyár közepére hozná meg a nyájimmunitást, addig a lovak közé vetik a gyeplőt, illetve a tömeg közé a vírust. Persze elhullanak páran közben. Idézet a cikkből:
"
A nagyvárosokban a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, szűk tantermek, nagy osztálylétszámok miatt sok szülő aggódik az április 19-i nyitás miatt. Jól értem, hogy a járványmodell nem egyéni sorsokkal, hanem közösségi hatással számol?
– Igen, ez így van. Az elmúlt hetekben munkavégzés közben vagy bevásárlás során elkapott vírus okozta a legtöbb fertőzést, most majd az iskolai esetek száma nő meg, de az egészségügyi ellátórendszer terhelésének nagy lökést ez már nem fog adni.
– Nem kell nagy lökés, a lélegeztetőgépeken levőknél már a terhelhetőség határán vagyunk".
Értem, hogy mit csinálnak, és miért csinálnak. (térden a gazdaság, és az üres zsebű/hasú választópolgár dühös, és nem kormányszavazó)
Amivel nem értek egyet: amit csinálnak.
Azt mondják nem fog növekedni az egészségügy terhelése, mert kiszámolták, lehet. De ez a jelenlegi állapot nem a normál állapot, hanem egy olyan, hogy szinte teljesen leállt a majd teljes egészségügy, betegek vannak ellátatlanul, mert majd minden a covid ellátásnak meg oltásnak van alárendelve. Ez a hozzáállás akkor lenne elfogadható, ha egy orvosilag elfogadható mennyiségű kapacitás felszabadult volna az egyéb betegségek kezelésére, elméleti-ideálisan pedig az kellene legyen a cél, hogy az egészségügy rendes működését állítsuk vissza és mellette párhuzamosan legyünk képesek a covid-betegek kezelésére is.
Annakidején amikor megjelent a TBC idővel kiépültek a speciális intézmények és kapacitások a kezelésére. Most már több mint egy éve ideiglenes áthelyezésekkel próbáljuk a COVIDot kezelni. Intézményesíteni kell a COVID ellátást. A COVID nem fog eltűnni, csak tovább fog mutálódni. Nemsokára elérjük azt a plafont, akik hajlandóak beoltani magukat. Innen nincs tovább, ez nem lesz elegendő a nyájimmunitásra, és kétlem, hogy a vírustagadókat meg egyebek miatt vinnyogókat választások előtt kényszeroltásra vinnék. Értem, hogy a gazdaság már így is térden áll, de még rá kellett volna húzni az összes oktatási intézményre azt a pár hetet, hogy az EÜ bizonyos ellátókapacitásai felszabaduljanak, és ne csak a felső 10000 ellátására maradjon kapacitás. Felőlem csinálhatnak haver vezette speciális COVID ellátó/oltó intézményt "közalapítványosítással" is, de mivel a 80-90% átoltottság !kötelező oltás! nélkül csak álom, így meg kellene oldani az EÜ rendszer leterheltségének feloldását, a normál üzemű betegellátás visszaállítását, és e mellett kapacitást építeni COVID ellátásra. Az az igazság, hogy az átirányított dolgozók teljes szakmai átképzésére is lett volna már elég idő a COVID sztori kezdete óta (intenzíves szakápolókra gondolok itt) mégse csinált az EÜ szakma se semmmit, mintha ők is azt hitték volna ez elmegy majd magától. ( spanyolnáthánál elvileg pontosan ez történt, de itt úgy tűnik nem akar ilyesmi történni)
Jövő héten oltanak, ha minden jól megy. Örülök, hogy nem Astrával, vagy kínaival bár az öröm akkor lett volna teljes, ha Moderna vagy Pfizer, mert kétlem, hogy az oroszoktól a hosszú távú hatásairól annyi információt kapnánk. Persze ha nyugaton is bevásárolnak végre belőle, akkor szabad infoáramlási körülmények között is lesz hosszútávú tapasztalat vele, az utókezelésre is jobb esélyek lesznek, ha valami miatt kellene.