A héten már beszámoltunk arról, hogy az egész Európai Unióban korábban az élen járó magyar átoltottsági mutató az utolsó harmadba szorult. A vakcinafelvételi hajlandóság csökkenésének egyenes következménye, hogy rengeteg koronavírus elleni védőoltás áll a raktárakban.
www.portfolio.hu
Ebből le kell vonni azt, amit elajándékoztunk és kölcsönadtunk. De így is marad kb. 7 milliós készlet.
Ebből is látszik, hogy nem rárendelni kell még EU közös beszerzésből, hanem a meglévőt és a folyamatos szállításokat eloltani, hogy ne kelljen kidobni.
Bár a 4 hónapos várakoztatás a hatékonyság csökkenési adatok alapján indokolt lehetne (4 hónapon belül kevésbé esik vissza), de a 4. hullám felfutó szakaszának visszafogása érdekében én most bárkinek beadnám a 3. adagot, aki kéri, az eltelt időtől függetlenül (na jó, legyen minimum 1 hónap a 2. adagtól).
Azt is megértem, hogy a negatív ösztönzőket politikai okból nem szívesen használják, így választáshoz közeledve. De a pozitív ösztönzőket lehetne szélesíteni, az idősek személyes háziorvosi meggyőzőzésén és az iskolai oltási kampányon kívül is.
Jöhetne a vakcina lottó, 60 év felett dupla nyerési eséllyel. A közszférában legalább 1-2 munkanap jutalom oltási szabadság általánossá tétele (sok helyen már most is ez a gyakorlat és működik). Munkáltatói oltási kampányok, ideiglenes céges oltópontok. Bevásárló központba oltópont. Rendezvényeken (például akár augusztus 20-án is) oltópontok, ha már a mentősöknek úgyis kint kell lenni. Eddig is előfordult, hogy mondjuk majálisra, fesztiválokra, vagy bármilyen egyéb rendezvényre kitelepültek véradó pontok ingyen sörrel, virslivel, szendviccsel, csokival, üdítővel, ásványvízzel.
Megadni a lehetőséget, hogy a munkáltató kötelezően elvárja az oltottságot a potenciális szuperfertőző munkakörökben, kereskedelemben, vendéglátásban, komoly ügyfélforgalommal járó szolgáltatásoknál, vagy ott, ahol sokan dolgoznak együtt zárt térben.
Azt nem tudom, hogy a szülőket hogyan lehetne hatékonyabban ösztönözni a gyerekek oltására, mint az augusztus végi iskolai oltási lehetőség/kampány.
Nem kellene megvárni a 4. hullám felfutását és előnyt adni a vírusnak, mert a tömeges átoltáshoz is idő kell és a védettség kialakulásához még inkább.