Járványok, fertőzések

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 277
30 077
113
A Semmelweis Egyetem rektora szerint jól állunk, de veszélyben vannak a kórházak, az idősotthonok és a hajléktalanszállók

Mérsékeltnek írta le a magyarországi járványhelyzetet Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy külföldi diákoknak tartott videokonferencián. Az előadás - amiben eddig nem publikált adatokat is bemutatott – nem nyilvános formában került fel a Youtube-ra.

A kormány és az egyetem intézkedéseinek összefoglalása után Merkely a hivatalos fertőzésszámokról beszélt, amelyek más országokkal összevetve kis mértékben növekednek. A két hét alatt regisztrált első 50 eset után azokon a napokon, amikor száznál több fertőzöttet azonosítottak, legalább felerészben intézményi terjedés állt a háttérben.

Merkely az előadás későbbi szakaszában azt a következtetést vonta le, hogy

a járvány nem eszkalálódik a népességben, nincs tömeges fertőzés, viszont veszélyben vannak a kórházak, idősotthonok és hajléktalanszállók.

A rektor az azonosított fertőzöttek életkori megoszlását is bemutatta, amit amúgy nem tesznek közzé a hivatalos koronahonlapon. Többségük az idősebb korosztályból kerül ki, hiszen elsősorban kórházakban és idősotthonokban tesztelnek.

Egy másik dián az április 22-ig lélegeztetőgépre szorult 96 beteg adatait sorolta:

• 37-en meghaltak,
  • 11 embert levettek a lélegeztetőgépről,
  • átlagéletkoruk közel 70 év,
  • közel 68 százalékban férfiak,
  • az elhunytak átlagéletkora 75 év, majdnem 60 százalékban férfiak,
  • átlagosan 10 napot töltöttek lélegeztetőgépen.
A koronavírusban meghaltak jelentős többsége azonban sosem került lélegeztetőgépre.Merkely szerint alacsonynak számít az egymillió főre vetített, koronavírus által okozott magyarországi halálozások száma, és akkor is kedvezőnek látszik a helyzet, ha az előző évek azonos időszakához hasonlítjuk az idei országos halálozási statisztikákat.

Beszélt arról a 26 850 PCR-tesztről, amiket négy egyetemen (Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) és egy magánlaborban végeztek március 11. és április 21 közt. A PCR-tesztek a vírus jelenlétét mutatják ki a szervezetben, vagyis azt tudhatjuk meg belőlük, hogy a tesztalany éppen fertőzött-e.

Ezeknek 2,7 százaléka lett pozitív koronavírusra. A részletesebb adatokból kiderül, hogy azok, akik gyanús tüneteket mutattak (láz, köhögés), 3,6 százalékban bizonyultak pozitívnak, ami Merkely szerint nagyon kevésnek számít. Azok, akik fertőzött személlyel érintkeztek, 4,2 százalékban kapták el a koronavírust. A többieknél pedig, akik nem mutattak tüneteket, és nem is léptek kontaktusba fertőzöttel, mindössze 0,5 százalékos volt a fertőzöttségi arány.

Ezek a számok a hosszabb távú trendet nézve nem mutatnak növekedést, a grafikonon is látható kiugrások pedig az idősotthonoknak tudhatók be, mondta Merkely.

7RffO5W34Z7OGU9Gs.jpeg

Kék: tüneteket mutató páciensek, piros: fertőzöttekkel kontaktba került páciensek, zöld: többiek, lila: összesített adatFotó: Semelweis Egyetem/Youtube

A rektor idézte a négy egyetem által március 30. és április 21. közt végzett csaknem 14 ezer antitest-teszt eredményét is. Ezek azt mutatják meg, hogy a tesztalany szervezete termelt-e antitesteket, vagyis elkapta-e már a fertőzést.

Az új koronavírus esetén először az IgM, majd az IgG antitesteket lehet kimutatni. Úgy tűnik, utóbbira a tesztek 2,7, előbbire 2,6 százaléka lett pozitív. Vagyis ilyen arányban találtak olyanokat, akik már átestek a fertőzésen, de Merkely hozzátette, hogy a pozitív eredményekre vonatkozó adatok nem tekinthetők teljesen pontosnak.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 277
30 077
113
Ez alapján alábecsültem a lélegeztetőre szorulók halálozását, én minden negyediket feltételeztem, de valójában negyven százalékuk hal meg, ami durván minden harmadik! Most írhatom át az egész táblázatomat a korrigált összes fertőzött becslés oszlopban! Na mindegy, legalább kikerült egy újabb fontos statisztikai adat!

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 065
99 665
113
A Semmelweis Egyetem rektora szerint jól állunk, de veszélyben vannak a kórházak, az idősotthonok és a hajléktalanszállók

Mérsékeltnek írta le a magyarországi járványhelyzetet Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy külföldi diákoknak tartott videokonferencián. Az előadás - amiben eddig nem publikált adatokat is bemutatott – nem nyilvános formában került fel a Youtube-ra.

A kormány és az egyetem intézkedéseinek összefoglalása után Merkely a hivatalos fertőzésszámokról beszélt, amelyek más országokkal összevetve kis mértékben növekednek. A két hét alatt regisztrált első 50 eset után azokon a napokon, amikor száznál több fertőzöttet azonosítottak, legalább felerészben intézményi terjedés állt a háttérben.

Merkely az előadás későbbi szakaszában azt a következtetést vonta le, hogy

a járvány nem eszkalálódik a népességben, nincs tömeges fertőzés, viszont veszélyben vannak a kórházak, idősotthonok és hajléktalanszállók.

A rektor az azonosított fertőzöttek életkori megoszlását is bemutatta, amit amúgy nem tesznek közzé a hivatalos koronahonlapon. Többségük az idősebb korosztályból kerül ki, hiszen elsősorban kórházakban és idősotthonokban tesztelnek.

Egy másik dián az április 22-ig lélegeztetőgépre szorult 96 beteg adatait sorolta:

• 37-en meghaltak,
  • 11 embert levettek a lélegeztetőgépről,
  • átlagéletkoruk közel 70 év,
  • közel 68 százalékban férfiak,
  • az elhunytak átlagéletkora 75 év, majdnem 60 százalékban férfiak,
  • átlagosan 10 napot töltöttek lélegeztetőgépen.
A koronavírusban meghaltak jelentős többsége azonban sosem került lélegeztetőgépre.Merkely szerint alacsonynak számít az egymillió főre vetített, koronavírus által okozott magyarországi halálozások száma, és akkor is kedvezőnek látszik a helyzet, ha az előző évek azonos időszakához hasonlítjuk az idei országos halálozási statisztikákat.

Beszélt arról a 26 850 PCR-tesztről, amiket négy egyetemen (Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) és egy magánlaborban végeztek március 11. és április 21 közt. A PCR-tesztek a vírus jelenlétét mutatják ki a szervezetben, vagyis azt tudhatjuk meg belőlük, hogy a tesztalany éppen fertőzött-e.

Ezeknek 2,7 százaléka lett pozitív koronavírusra. A részletesebb adatokból kiderül, hogy azok, akik gyanús tüneteket mutattak (láz, köhögés), 3,6 százalékban bizonyultak pozitívnak, ami Merkely szerint nagyon kevésnek számít. Azok, akik fertőzött személlyel érintkeztek, 4,2 százalékban kapták el a koronavírust. A többieknél pedig, akik nem mutattak tüneteket, és nem is léptek kontaktusba fertőzöttel, mindössze 0,5 százalékos volt a fertőzöttségi arány.

Ezek a számok a hosszabb távú trendet nézve nem mutatnak növekedést, a grafikonon is látható kiugrások pedig az idősotthonoknak tudhatók be, mondta Merkely.

7RffO5W34Z7OGU9Gs.jpeg

Kék: tüneteket mutató páciensek, piros: fertőzöttekkel kontaktba került páciensek, zöld: többiek, lila: összesített adatFotó: Semelweis Egyetem/Youtube

A rektor idézte a négy egyetem által március 30. és április 21. közt végzett csaknem 14 ezer antitest-teszt eredményét is. Ezek azt mutatják meg, hogy a tesztalany szervezete termelt-e antitesteket, vagyis elkapta-e már a fertőzést.

Az új koronavírus esetén először az IgM, majd az IgG antitesteket lehet kimutatni. Úgy tűnik, utóbbira a tesztek 2,7, előbbire 2,6 százaléka lett pozitív. Vagyis ilyen arányban találtak olyanokat, akik már átestek a fertőzésen, de Merkely hozzátette, hogy a pozitív eredményekre vonatkozó adatok nem tekinthetők teljesen pontosnak.
Beteszem ezt a képet is, mert érdekes.
A magyarországi fertőzöttek életkori eloszlása.
7RfiOpdUo7GoFd87s.jpeg

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
2383 fertőzött (+99)
850 kórházban (+/- 0 , tegnapi adat?)
61 lélegeztetőgépen (+/- 0, tegnapi adat?)
1732 aktív eset (+77)
401 gyógyult (+11)
250 elhunyt (+11)
58251 mintavétel (+2861)
10942 hatósági házi karanténban (+/- 0, tegnapi adat?)
20200424magyarorszag-koronavirus-20200424.jpg
2443 fertőzött (+60)
899 kórházban (+49, két nap alatt)
54 lélegeztetőgépen (-7, két nap alatt)
1723 aktív eset (-9)
458 gyógyult (+57)
262 elhunyt (+12)
60801 mintavétel (+2550)
10942 hatósági házi karanténban (+/- 0, kétnapos adat?)
202004252.jpg

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 277
30 077
113
Egy kis statisztika. A nyers adatok:

00t-bl-zat.png

A halálozási adatok:
01hal.png

02hal.png

03hal.png

A halálozások számából becsülhető összes fertőzött száma:
04hal.png

05hal.png

Korrigáltam a feljebb közölt friss intenzív adatokkal (minden harmadik lélegeztetőre kerülő beteg meghal) és elkezdtem beleszámítani a felgyógyulókat is, az alapján, amit a kijárási korlátozásoknak a halálozási statisztikára gyakorolt hatása alapján késleltetve látok. Nos ez alapján egyre inkább úgy néz ki, hogy itt május első felében tényleg csökkenni kezd az aktív fertőzöttek száma! Legalábbis ha a halottak nem hazudnak...

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 934
13 547
113
Hmm, volt már korábban 100ezer felett a napi új esetszám a világon hivatalosan?

Nem volt. A források eltérő napi összesített adatokat adnak meg attól függően, hogy melyik ország adatközlését melyik napra sorolják be, de az elmúlt 3 héten minden forrás szerint 80 ezer új eset körül volt az átlag. E körül hullámzott a napi új esetszám, jellemzően a 70-90 ezres sávban. Forrástól függően az eddigi maximum 90 ezer alatt, vagy 94-96 ezer, vagy ez egyik összesítés 1 napra 99 ezret is mutat. De a woldometers szerinti tegnapi 106 ezer mindenképpen új csúcs.

Az aktív esetek száma pedig egy pillanatra sem volt közelében sem annak, hogy csúcsra fusson és csökkenni kezdjen. A napi esetszám hullámzásából következően közel állandó meredekséggel emelkedik. Az eddigi intézkedésekkel annyit sikerült elérni, hogy a karantén nélkül még exponenciális növekedés jó közelítéssel lineárissá vált, azaz a vírus effektív szaporodási rátáját jó közelítéssel 1 körülire sikerült csökkenteni.
https://www.worldometers.info/coronavirus/worldwide-graphs/#active-cases
worldwide-graphs

Hiába. Elérkezett az idő a lazításra, hiszen a járvány már meg van fékezve és túl vagyunk a nehezén, meg hasonlók. Vagy talán mégsem.... És ha lazítanak az országok, akkor biztos nem fog újra exponenciálissá válni a növekedés. Vagy talán mégis....

• Tetszik
Reactions: aquarell

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 567
89 738
113

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: milagro

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Munkanélküli segély, munka és étel nélkül emberek ezrei állnak sorba hogy ételt kapjanak. Új fejlemény a vírus kezelésével kapcsolatban? Fertőtlenítő - injekció és a nap. Angol, magyar felirattal.

• Tetszik
Reactions: Leonidas

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 943
26 061
113
2443 fertőzött (+60)
899 kórházban (+49, két nap alatt)
54 lélegeztetőgépen (-7, két nap alatt)
1723 aktív eset (-9)
458 gyógyult (+57)
262 elhunyt (+12)
60801 mintavétel (+2550)
10942 hatósági házi karanténban (+/- 0, kétnapos adat?)
202004252.jpg

Ezt leszámítva előfordult már, hogy csökkent az aktív esetek száma?
Az ugyanis egy leterheltségi indikátor is.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 943
26 061
113
Merkely szerint alacsonynak számít az egymillió főre vetített, koronavírus által okozott magyarországi halálozások száma, és akkor is kedvezőnek látszik a helyzet, ha az előző évek azonos időszakához hasonlítjuk az idei országos halálozási statisztikákat.

Itt a lényeg, amit a tömegmanipuláció közepette "elfelejtenek közölni" a világ országaival!
Majd egy év múlva kimutatják a statisztikákból, hogy a 2019-2020-as influenza szezon enyhébb volt mint korábban sokszor.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 943
26 061
113
Komolyan nem gondoltam, hogy Dópmen Pityinger ennyire értelmes!
Itt egy logikus gondolatmenet adalékként az itt is néha elfajult, - egyébként értelmetlen - tesztelés-vitáról, hogy miért ilyen a lefuttatás!
Szóval pluszpontos nálam a csóka. A keleti tanok jót tettek neki! :cool:
..