De igen, meg kell nyugtatni a közvéleményt. A világtörténelemben olyan még nem volt, hogy a pánik bárminek is használt volna. Azonkivül a hiteles tájékoztatás rendkivül fontos. Én magam is megkaptam a koronavírust (jelenleg is itthon vagyok táppénzen), és el kell mondjam, hogy volt már keményebb megfázásom. Pont egy hete kezdődött, a 2.-3. napon volt hőemelkedésem és száraz köhögésem, ami 4. napra magától elmúlt. A legrosszabb panaszom, hogy alig érzem a szagokat és az ízeket. Még sportolni is tudok a lakásban. Kardio és aerob edzést is végzek, és nincs fáradtság vagy bármi kapacitásvesztés. És általában ez történik. Legalábbis én csak olyat ismerek a kollégáim és barátaim körében, akiken semmilyen vagy minimális panaszokkal ment keresztül a koronavírus. Elméletben persze el tudom fogadni, hogy ha valaki elmúlt 65 és van 20-30 kg súlyfeleslege azt komolyabban is érintheti. Na már most, ha még inkább "felrázós infó kampányt" indítanának, akkor még inkább hiteltelenné válik az egész járvány azok szemében, akik hozzám hasonló "betegeket" látnak, és még inkább szarni fognak a védekezésre. Ezért fontos mindig a hiteles és korrekt tájékoztatás, nem pedig a pánikkeltés.
A maszkviselésről pedig annyit, hogy bár nem értek egyet vele, de a törvényi és munkahelyi előírások miatt kénytelen voltam hordani, és mint a mellékelt ábra mutatja, semmit nem ért. Helyesen hordtam, de ha nem lett volna mindenhol kötelező, hanem ahol csak valóban indokolt, akkor tudtam volna ügyelni arra is, hogy valóban steril kézzel, valóban steril maszkot vegyek fel. De ha az idióta szabályok miatt pl. amikor bemegyek a benzinkútra fizetni, és plexifallal teljesen elszeparált kasszáslány esetében is fel kell vennem a maszkot. Az ilyenek miatt napjában 50x kell fel-le vennem a maszkot. És így nem lehet biztosítani, hogy steril legyen a kezem és ne érjek a maszk belsejéhez vagy az arcomhoz. De elemi matek: Svédországban nem kell maszkot viselni, mégis most nálunk van egymillió főre vetítve több fertőzött. Vajon miért? Mert nem lehet 7/24-ben steril maszkot felvenni és hordani 7 hónapon keresztül. Van amikor a kevesebb az több. Csak indokolt helyen és esetben kellene előírni, és helyesen lehetne kivitelezni.