Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 857
30 525
113
Nem. Nem az okozta. Súlyos vírusos tüdőgyulladás okozta. De mi a fenének magyarázgatok, süket fülekre talál simogatást szálkával megháláló fejen...
"A betegség egyeseknél gyorsan vérzéses tüdőgyulladássá fejlődött, és gyakran alig néhány óra alatt halálhoz vezetett: a vírusos pneumonia különösen a 20–40 éveseket sújtotta. Ezt egyes kutatócsoportok azzal magyarázzák, hogy az áldozatok immunrendszere túlreagálta a fertőzést, és elpusztította a tüdőszöveteket. Az idősebbek és a kockázati csoportok tagjai – idült kórokban, anyagcsere-betegségekben szenvedők stb. – halálát inkább a másodlagos, bakteriális tüdőgyulladás okozta. A pontos adatok hiányában a letalitást sem lehet pontosan megadni; mindenesetre legalább 2,5%-ra teszik a közönséges influenza 0,1%-ával szemben."
(wiki)
" Az akkori influenza pandémiában (világjárványban) másfél év leforgása alatt legalább ötven millió ember halt meg világszerte. A kutatók megfigyelték, hogy átlagosan héttől tizenegy nap alatt vitte el az embereket a járvány, amely sokkal inkább a bakteriális, mint a vírusos fertőzések mintázatát mutatja."
(Webbeteg)
„ Ha a grippe elítél, a másodlagos fertőzések kivégzik ”; [ 1 , p. 448].

/Louis Cruveilhier, 1919/

" Következtetések . Az 1918–1919-es influenzajárvány halálozásainak többsége valószínűleg közvetlenül a felső légúti baktériumok által okozott másodlagos bakteriális tüdőgyulladás következménye volt. A későbbi 1957-es és 1968-as világjárvány kevésbé jelentős adatai összhangban vannak ezekkel a megállapításokkal. Ha a súlyos pandémiás influenza nagyrészt a vírus-bakteriális kopatogenezis problémája, a járványtervezésnek túl kell lépnie a vírus okának (pl. influenza elleni védőoltások és vírusellenes gyógyszerek) kezelésén túl. A másodlagos bakteriális tüdőgyulladás megelőzése, diagnosztizálása, profilaxisa és kezelése, valamint az antibiotikumok és bakteriális vakcinák felhalmozása szintén kiemelt prioritást kell, hogy képezzen a járványtervezés során."
(ford. Google)

" Az 1918-as áldozatok tüdőszövetének szövettani vizsgálata . Az 1918–1919-es influenza esetek remetszett tüdőszövet-metszeteinek vizsgálata gyakorlatilag minden esetben meggyőző szövettani bizonyítékot tárt fel súlyos akut bakteriális tüdőgyulladásra, akár a domináns patológiaként, akár az influenzavírussal összefüggésbe hozható mögöttes patológiás jellemzőkkel összefüggésben. fertőzés [ 10 , 24 ] ( 1. ábra ). Ez utóbbiak közé tartozik a tracheobronchialis és bronchiolaris fa légúti epitéliumának nekrózisa és hámlása, az alveoláris csatornák, hialin membránok tágulása, valamint a bronchiális és/vagy hörgőhám helyreállításának bizonyítéka [ 25 , 26]. A vizsgált esetek többsége aszinkron kórszövettani elváltozásokat mutatott, amelyekben a fertőző folyamat különböző fejlődési stádiumai a korai bronchiolaris változásoktól a súlyos bakteriális parenchyma destrukcióig a gócos területeken észlelhetők. Az esetekben megfigyelt szövettani spektrum megfelelt a bakteriális tüdőgyulladás, ezen belül a bronchopneumonia jellegzetes patológiájának [ 10 , 24-33 ]: pneumococcus tüdőgyulladásban neutrofilek pulmonális infiltrációjával járó lebeny konszolidáció; bronchopneumoniás mintázat, ödéma és pleurális folyadékgyülem streptococcus és néha pneumococcus tüdőgyulladás esetén; staphylococcus tüdőgyulladásban pedig többszörös kis tályogok, amelyek kifejezett neutrofil infiltrációt okoznak a légutakban és az alveolusokban [ 27]. A szakaszokon általában baktériumokat figyeltek meg, gyakran hatalmas számban."
(ford. Google)
A bakteriális tüdőgyulladás domináns szerepe a pandémiás influenza halálokában: következményei a pandémiás influenza felkészültségre
David M.. Morens, Jeffery K. Taubenberger , Anthony S. Fauci
The Journal of Infectious Diseases , 198. kötet, 7. szám, 2008. október 1., 962–970. oldal https://doi.org/10.1086/591708
Közzétett: 2008. október
forrás:
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Ami a koronavírus új omikron-változatát illeti, sok mindent még mindig nem tudnak a szakértők. Egy dolog azonban már ezen a ponton is világos: sokkal fertőzőbb, mint az előző vírusváltozatok. Mark Dybul immunológus szerint elkerülhetelen, hogy megjelenjen egy teljesen vakcina-rezisztens vírusváltozat.

A Fortune magazinnak adott interjúban a szakember elmondta, hogy arra számít: 2022 márciusa és májusa között megjelenik egy teljesen ellenálló koronavírus-változat.

Ez elkerülhetetlen
– nyomatékosította Mark Dybul egy olyan változat megjelenéséről, amely elkerüli a jelenlegi vakcinákat.

Lesznek olyan vírusváltozatok, amelyek egyre ellenállóbbá válnak a jelenlegi vakcinánkkal szemben. A kérdés az, hogy ez milyen sebességgel fog megtörténni

– tette hozzá a szakember. Abban az esetben, ha ez megtörténik, a Pfizernek, a Modernának és más gyártóknak elő kell készíteniük az oltóanyag második generációját, amely valószínűleg körülbelül száz napot vesz igénybe a gyártás megkezdéséhez. Egy teljesen vakcina-rezisztens változatnál fontosabb lesz a maszkviselés, a társadalmi távolságtartás és az általános higiéniai szabályok betartása. Mark Dybul jóslata szerint 2022 nyarán jelenhet meg a teljesen rezisztens vírusváltozat.

 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron-variáns okozott – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Hangsúlyozta: a teljes oltás a három oltás.

A szakember szerint valószínűleg több tízezer esetre lehet majd számítani Magyarországon, ugyanis az omikron-variáns minden rést kihasznál, hogy bejusson a szervezetbe. Csak az oltatlanok félhetnek – tette hozzá. Ugyanakkor megjegyezte, hogy fontos az oltások felvétele, mivel azok „lezárják” a felső légutakat a betegség elől, így kisebb az esély a megbetegedésre. Csak az oltással kaphatunk tartós védelmet a vírussal szemben – fogalmazott a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely Béla elmondta, hogy az oltottaknál enyhébb tünetek jelentkeznek. Általában orrfolyás, fejfájás, torokfájás és körülbelül két napig tartó láz figyelhető meg náluk, amelyek nem olyan súlyos tünetek. Ezzel szemben az oltatlanoknál akár súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak.

A szakember abban reménykedik, hogy a negyedik hullámban tapasztalt érték fölé talán nem fog emelkedni a megbetegedések száma. Elmondta, hogy jelenleg annak ellenére, hogy az esetszámok emelkednek, a kórházi ápoltak csökken, egy hétig még így lesz, majd az is növekedni fog, de arányaiban ez alacsonyabb lesz mint a negyedik hullámban.

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron-variáns okozott – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Hangsúlyozta: a teljes oltás a három oltás.

A szakember szerint valószínűleg több tízezer esetre lehet majd számítani Magyarországon, ugyanis az omikron-variáns minden rést kihasznál, hogy bejusson a szervezetbe. Csak az oltatlanok félhetnek – tette hozzá. Ugyanakkor megjegyezte, hogy fontos az oltások felvétele, mivel azok „lezárják” a felső légutakat a betegség elől, így kisebb az esély a megbetegedésre. Csak az oltással kaphatunk tartós védelmet a vírussal szemben – fogalmazott a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely Béla elmondta, hogy az oltottaknál enyhébb tünetek jelentkeznek. Általában orrfolyás, fejfájás, torokfájás és körülbelül két napig tartó láz figyelhető meg náluk, amelyek nem olyan súlyos tünetek. Ezzel szemben az oltatlanoknál akár súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak.

A szakember abban reménykedik, hogy a negyedik hullámban tapasztalt érték fölé talán nem fog emelkedni a megbetegedések száma. Elmondta, hogy jelenleg annak ellenére, hogy az esetszámok emelkednek, a kórházi ápoltak csökken, egy hétig még így lesz, majd az is növekedni fog, de arányaiban ez alacsonyabb lesz mint a negyedik hullámban.

Valószínűleg több tízezer eset lesz Magyarországon. Az omikron nagyon fertőzőképes, kihasználja a legkisebb rést és azonnal fertőz. De ha megvan a 3 oltás, sokkal enyhébb lefolyású betegséget okoz, félnivalója igazán az oltatlanoknak van.

- jelentette ki Merkely Béla.

Az oltás lezárja a felső légutakat a vírus előtt, az oltás véd a súlyos lefolyásról, a kórházba kerülésről. A legjellegzetesebb tünetek az orrfolyás, fejfájás, pár napos láz, de csak akkor, ha az egyén be van oltva.

Ma tízszeres az esetszám a korábbi hullámokhoz képest a világon, és ha csak tizede huszada lesz a súlyos esetek száma, akkor is sokan kerülhetnek súlyosabb állapotba.

NAGYON BÍZOM BENNE, HOGY A KÓRHÁZI ESETEK SZÁMA NEM FOG A NEGYEDIK HULLÁMÉ FÖLÉ EMELKEDNI.

Az oltatlanok miatt növekedni fog a kórházba kerülők száma, a súlyos eseteké, de arányaiban sokkalta alacsonyabb lesz ez, mint a korábbi hullámokban. Ez 100%-os biztonsággal nehezen megjósolható, de a külföldi adatok ezt jelzik előre – mondta.

Minél intenzívebb a maszkhasználat, annál biztosabb. A maszk levételekor az omikron nagyon gyorsan tud fertőzni. Az FFP2 maszk adja a legnagyobb védelmet, utána az orvosi maszk és a ezután a textilmaszk.

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Variánskövetés?! Épp ott tartunk, ahol a járvány első hullámának elején tartottunk. Semmit sem tanultunk a lezajlott, eddigi 4 hullámból. Követni kellene a variánsokat, hogy megismerjük a helyzetet

- mondta a Portfolio-nak egy járványszakértő, aki közelről figyeli, hogy mi történik a Covid magyarországi kirobbanása óta. Szerinte a magyar járványügynek egyáltalán nem volt célja, hogy megtalálja az omikront, ebből fakadóan az sem, hogy megvizsgálja, milyen gyorsan szorítja ki a korábban domináns delta variánst.

A delta variáns nem igazán jellemző már. Omikron terjedhet

- mondja a Portfolio-nak egy háziorvos a tapasztalatait, következtetéseit, amit a deltához képest megváltozott tünetek alapján vont le. Szerinte nagyon gyorsan terjed most az omikron variáns, rengetegen fordulnak az orvosokhoz az emberek. A helyzetet nehezíti, hogy megérkeztek a náthás, influenzaszerű tünetekkel jelentkezők is, akiket nagyon nehéz megkülönböztetni az omikronosoktól, mert hasonlóak a tünetek.

Az orvosok szerint akár két, de három oltással is el lehet kapni az omikront, de minden bizonnyal enyhék lesznek a tünetek. Vagyis az sem ad most fogódzót, hogy ki omikronos és ki influenzás, hogy be van oltva a koronavírus ellen vagy nincs. Azt viszont egybehangzóan állítják, és kutatások is alátámasztják, hogy a 3. oltás felvétele jelentősen megemeli a védettség szintjét.

Ráadásul egyszerre is el lehet kapni a koronavírust és az influenzát. "A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre" –mondta korábban Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

"Tömegesen szerencsére eddig ez nem fordult elő, de az már biztos, hogy az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is" - tette hozzá. Náluk jelenleg napi 4-5 influenzás eset van, de az influenza-járvány még el sem kezdődött, miközben az omikron gyorsan terjed.

 
  • Szomorú
Reactions: bel

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
1.276.433 fertőzött (+6.454)
3.101 kórházban (+11)
307 lélegeztetőgépen (+/-0)
103.409 aktív eset (+1.952)
1.133.345 gyógyult (+4.422)
39.679 elhunyt (+80)
6.272.718 kapott oltást (+2.763)
3.198.951 kapott harmadik oltást (+6.954)
9.256.170 mintavétel (+26.980)
17.424 hatósági házi karanténban (+2.530)
3f70e02768a5e2ba366d4b16cbf2740b.png
1.282.957 fertőzött (+6.524)
3.070 kórházban (-31)
291 lélegeztetőgépen (-16)
105.529 aktív eset (+2.120)
1.137.648 gyógyult (+4.303)
39.780 elhunyt (+101)
6.278.355 kapott oltást (+5.637)
3.217.724 kapott harmadik oltást (+18.773)
9.285.125 mintavétel (+28.955)
20.298 hatósági házi karanténban (+2.874)
e0c004b7e39e6164fc7d6ee224802cd6.png
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 492
113
1.282.957 fertőzött (+6.524)
3.070 kórházban (-31)
291 lélegeztetőgépen (-16)
105.529 aktív eset (+2.120)
1.137.648 gyógyult (+4.303)
39.780 elhunyt (+101)
6.278.355 kapott oltást (+5.637)
3.217.724 kapott harmadik oltást (+18.773)
9.285.125 mintavétel (+28.955)
20.298 hatósági házi karanténban (+2.874)
e0c004b7e39e6164fc7d6ee224802cd6.png
Csak felfelé! o_O
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
1.282.957 fertőzött (+6.524)
3.070 kórházban (-31)
291 lélegeztetőgépen (-16)
105.529 aktív eset (+2.120)
1.137.648 gyógyult (+4.303)
39.780 elhunyt (+101)
6.278.355 kapott oltást (+5.637)
3.217.724 kapott harmadik oltást (+18.773)
9.285.125 mintavétel (+28.955)
20.298 hatósági házi karanténban (+2.874)
e0c004b7e39e6164fc7d6ee224802cd6.png
Ez érdekes, hogy nálunk, ahol itt is már megjelent az Omikron, ugyanannyi teszt mellett nem emelkedő (ugyanannyi) a betegszám van. Ezzel szemben Angliában, majdnem duplázódik az esetszám. Lehet, hogy a mi járványvédekezést iránytó szakembereink előrelátóan cselekedtek, amikor már két hullámban is nekiengedték a társadalomnak a vírust?
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 594
113
Ez érdekes, hogy nálunk, ahol itt is már megjelent az Omikron, ugyanannyi teszt mellett nem emelkedő (ugyanannyi) a betegszám van. Ezzel szemben Angliában, majdnem duplázódik az esetszám. Lehet, hogy a mi járványvédekezést iránytó szakembereink előrelátóan cselekedtek, amikor már két hullámban is nekiengedték a társadalomnak a vírust?
Szerintem is segít most, hogy a 4. hullám már lényegi korlátozások nélkül ment, ráadásul még véget sem ért, úgyhogy friss az "élmény".
Emellett szerintem az is közrejátszik, hogy idehaza kevesebben tesztelnek, mint arrafelé. Tesóm Skóciában lakik, tőle tudom, hogy arrafelé ingyen adják a gyorsteszteket, ő is hozott most az ünnepekre hazalátogatáskor 5-öt, csak hogy tuti legyen. Ha ezzel negatívat tesztel, felengedik a repülőre, odakint meg csinálnak neki egy pcr-t, mielőtt visszaengedik a melóba. Idehaza valószínűleg sokan náthaként hordják ki emiatt, mindenféle tesztet mellőzve. Olyan tesztekért, amelyekből kb. naponta kellene egyet használni, senki nem fog kifizetni 5-6 ezer Ft-ot darabjáért.
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 414
3 694
113
Tesóm Skóciában lakik, tőle tudom, hogy arrafelé ingyen adják a gyorsteszteket, ő is hozott most az ünnepekre hazalátogatáskor 5-öt, csak hogy tuti legyen.

Németországban is ingyen adják, tesóm küldött haza 15-öt, hogy legyen nekünk is...
Ott konkrétan az iskolában is kétnaponta öntesztelik magukat a gyerekek.

Itthon nagy a rablás e téren, rég max pár százért kéne árusítság ezeket az antigén tesztkészleteket.
 
  • Tetszik
Reactions: szzsolt81

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 414
3 694
113
Ez érdekes, hogy nálunk, ahol itt is már megjelent az Omikron, ugyanannyi teszt mellett nem emelkedő (ugyanannyi) a betegszám van. Ezzel szemben Angliában, majdnem duplázódik az esetszám. Lehet, hogy a mi járványvédekezést iránytó szakembereink előrelátóan cselekedtek, amikor már két hullámban is nekiengedték a társadalomnak a vírust?

Dícséretes a kincstári optimizmusod, de szerintem simán csak arról van szó, hogy nyugaton előrébb járnak. Nálunk a vidék még nem omikronozott be, Budapest is csak most kezd robbanni. Én kb ugyanazt várom pár héten belül, mint ami most van Portugáliában meg Dániában, azaz napi 20-30-40 ezres eseteket... De ne legyen igazam.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
komment alóla:
Két év vírus után még mindig van aki tagadja a létezését, a veszélyét, és pofázik hogy legyen már vége az egésznek de egy kibaszott maszkot vagy egy oltást nem képes felvenni.

Évek folyamán sok horror- meg katasztrófa-filmet néztünk, és mindig húztuk a szájunkat hogy nem lehetséges hogy egy életveszélyes helyzetben a főhőseink ilyen hülyeségeket csinálnának, ez is csak Hollywood. Erre tessék, világválság egy vírus miatt és még mindig sokan inkább a vírust választják mintsem megbízzanak a szakértőkben. Félelmetes.

Mondjuk fognak is olaszoknál szívni az ilyenek, jön az 50 év feletti oltatlanoknak a 100 Eurós bünti és már boltba se mehetnek negatív teszt vagy vakcina nélkül (400-1000 Eurós büntetés másképp). Lehet önzőzni továbbra is, de akkor állják is a költségeket.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Dícséretes a kincstári optimizmusod, de szerintem simán csak arról van szó, hogy nyugaton előrébb járnak. Nálunk a vidék még nem omikronozott be, Budapest is csak most kezd robbanni. Én kb ugyanazt várom pár héten belül, mint ami most van Portugáliában meg Dániában, azaz napi 20-30-40 ezres eseteket... De ne legyen igazam.
Valószínűleg sajnos tényleg csak időben vagyunk lemaradva a nyugattól, ahol előbb robbant be az omikron.Franciáknál állítólag 10 nap kb és tetőzik, nálunk most indult...A különböző megszólaló szakértők szerint is Budapest a jövő héten robban be, utána meg a vidék kb 1 hét csúszással és már az influenza is bontogatja szárnyait...Nem véletlenül emleget mindenki több 10 ezres esetszámokat már akár jövő hétre, 2-3 naponta duplázódik, már most napi 6000 a pár nappal ezelőtti 3000 után és ugye minden negyedik, ötödik teszt pozitív, akiknél enyhe lefolyású lehet nem is fordul orvoshoz, a statisztikából is kimarad. Kell pár hét mire kijelenthetjük milyen lesz a hazai 5. hullám!
 
  • Szomorú
Reactions: bel