Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 619
11 295
113

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 636
3 340
113

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 532
10 172
113
Elkezdődött. Az összes szoc.otthon COVID-os, kezdünk belefulladni a sok COVID-tól megkókadt lázas demens kiszáradt öregbe. Meg jönnek szép számmal otthonról is. És szinte minden osztály tele van egyéb miatt bekerült és bent megbetegedett vagy bent kiderülő COVID-ossal.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
730
3 358
93
Elkezdődött. Az összes szoc.otthon COVID-os, kezdünk belefulladni a sok COVID-tól megkókadt lázas demens kiszáradt öregbe. Meg jönnek szép számmal otthonról is. És szinte minden osztály tele van egyéb miatt bekerült és bent megbetegedett vagy bent kiderülő COVID-ossal.
Őszintén sajnállak titeket. Egy széteső rendszer, ami arra épít, hogy nem baj, a kötelességtudat miatt majd működni fog minden. De meddig?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 094
33 179
113
Elkezdődött. Az összes szoc.otthon COVID-os, kezdünk belefulladni a sok COVID-tól megkókadt lázas demens kiszáradt öregbe. Meg jönnek szép számmal otthonról is. És szinte minden osztály tele van egyéb miatt bekerült és bent megbetegedett vagy bent kiderülő COVID-ossal.
Hát engem meg az asszonyt kb lexartak,itthon vészeljük át,ahogy tudjuk....Lassan javulunk,de borzasztó nyűgös.
Mi a tapasztalat,kb mennyi,mig rendesen helyrejön belőle az ember?
 
  • Szomorú
Reactions: bel

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 532
10 172
113
Hát engem meg az asszonyt kb lexartak,itthon vészeljük át,ahogy tudjuk....Lassan javulunk,de borzasztó nyűgös.
Mi a tapasztalat,kb mennyi,mig rendesen helyrejön belőle az ember?
Személy szerint: 1. COVID 12 nap, 2. COVID 3 nap (ekkor voltam lázas), 3. COVID: minimális panasz
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 613
32 158
113
Csakhogy megnyugodjon mindenki...
Gates a kezében tartja a dolgokat...
 
  • Dühítő
Reactions: gergo55 and Pogány

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 619
11 295
113
Amikor egy jól menő, sikeres és hatékony állami szervezetet brutálisan leépítenek...


"A gyógyszerek törzskönyvezését is végző intézet ugyanis szoros együttműködésben áll a világ egyik legjobban fizetett ágazatával, a gyógyszeriparral. Ha munkaerőhöz akar jutni, akkor nem maradhat le nagyon a piaci fizetésektől. A hatóságnál dolgozók ezért a szokásos állami béreken kívül év végi prémiumot és különböző célfeladatokért külön juttatásokat is kaptak: utóbbi a fizetésük 10-50 százalékát is kitehette.

Ám ezek a pénzek a 2022-es választás után eltünedeztek, amit házon belül sokan nem pusztán a válságnak tudtak be, hanem annak is, hogy a főigazgató nem kapott politikai támogatást annak a menedzserszemléletnek az érvényesítéséhez, ami az intézményt már korábban is jellemezte, és amit ő a svájci gyökerű Roche gyógyszergyár hazai képviseletének vezetői székéből hozott magával.

Idén tavasszal tehát pletykálni kezdtek a két szervezet összevonásáról, majd április végén egy állománygyűlésen be is jelentették, hogy Müller Cecília megkapja a gyógyszerpiac felügyeletét is. A Népszava május elején úgy tudta, hogy ezzel együtt mintegy 40 embert küldenének el. Az első bejelentéskor még a két hatóság egyesüléséről volt szó, és csak a párhuzamos részek (informatika, munkaügy stb.) leépítéséről.

Június végén aztán megtörtént, amit már említettünk: az egészségügyért is felelős belügyminiszter váratlanul kirúgta az OGYÉI főigazgatóját. Mégpedig azonnali hatállyal. A helyettese éppen szabadságon volt, így átadni sem tudta kinek az ügyeket. Mindez érthető volna, ha Szentiványi fegyelmi vétséget követett volna el, ilyen azonban nem történt ilyen. (A jó KDNP-s kapcsolatokkal rendelkező leváltott főigazgató jelenleg is az egészségügyben, az Egyházi Kórházak Egyesületénél dolgozik.)

Még az sem állítható, hogy nyilvánosan tiltakozott volna az összevonás ellen, ezért kellett ilyen hirtelen eltávolítani. Szentiványi Mátyás a Magyar Hang által megszerzett búcsúlevelében hivatkozik „a küszöbön álló egyesülésre”, de kollégáinak azt írja: bízik benne, hogy ezzel „még tovább emelkedhet majd a hatósági munkánk színvonala, így a hatékonyságunk és ezáltal a megbecsültségünk is”.

A hatóság dolgozói számára azonban jelzésértékű volt, hogy főnökük nem maradhatott a székében még július 20-ig sem, amikor megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amely szerint augusztus elsejével jogutódlással megszűnik az OGYÉI: beolvad a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központra (NNGYK) átkeresztelt NNK-ba. Ekkor jött a kormányzati matekóra, hogy ezután 1+1 nem kettővel lesz egyenlő, megvalósul az 1+1=3 programja.

Valójában aztán a mínuszok ideje jött el. Nemcsak az öt főigazgató-helyettesből kapta meg rövidesen három a felmondólevelét, vagyis a gyógyszer-engedélyezésért és az élelmezés-egészségügyért felelős vezető mellett a gazdasági főigazgató-helyettest is kirúgták, de főosztályvezetői, osztályvezetői, szakértői szinten is menesztettek néhány embert.
(Forrásaink szerint többnyire munkáltatói kezdeményezésre, közös megegyezéssel.) Többen viszont maguk álltak fel, amikor kiderült, hogy a párhuzamos egységek élén rendre a népegészségügyis marad, és a gyógyszerhatóságiak alacsonyabb beosztást kapnak. Ez tette nyilvánvalóvá, hogy itt nem egyesülés, hanem beolvasztás történik.

Az elmúlt hónapokban távoztak például a laboratóriumot, az élelmezésügyet és a technológiaértékelést irányító vezetők, vagy éppen az a speciális szakember, aki a gyógyszerek melletti úgynevezett kísérőiratokért felelős. Mindez a gyógyszerügyhöz nem értők számára is világossá teszi, hogy kulcspozíciókban történt, történik személycsere, és a felmondások információink szerint jelenleg is tartanak.

A korábbi hattagú csúcsvezetésből az országos tisztifőgyógyszerészi feladatokat is ellátó El Koulali Zakariás és Parapatics Tamás egykori jogi főigazgató-helyettes maradt, aki a gyógyszerjog kiemelkedő hazai képviselője.
Ők alacsonyabb beosztást kaptak. Pedig

az OGYÉI-ben nem politikai szakértők dolgoznak, akiket kormányváltásnál természetesen lecserélnek (bár kormányváltás is 13 éve volt utoljára), hanem azok, akik tudják, mikor kell és mikor nem kell engedélyt adni egy gyógyszernek, vagy melyik gyógynövényben van olyan alkotórész, amely veszélyes, ha szívbetegeknél alkalmazzák.
Müller Cecília a dolgozóknak azzal érvelt, hogy itt most egy korábbinál is erősebb hatóság jön létre, ám a tisztiorvosi szolgálat már jó tíz évvel ezelőtt erőteljesen meggyengült, amikor 2012-ben szétszedték, és szakértőinek nagy részét a kormányhivatalok és a ma már főispánnak hívott ottani vezetők fennhatósága aláhelyezték. Az OGYÉI egy erősebb, modernebb vezetési modellt alkalmazó szervezet volt eddig, amelyet tehát most egyszerűen beolvasztottak egy szervezetileg meggyengített, rosszabbul fizetett és erősen hierarchikus vezetési modellt alkalmazó egységbe.

A különbséget érzékelteti, hogy a gyógyszerhatóságnál forrásaink szerint a munkafolyamatok jó része digitalizált volt, az egyesítéssel ezt a tisztiorvosi szolgálat, az NNK is átvehette volna, mégis az OGYÉI dolgozóit léptették vissza az időben 30 évet.

Egyik forrásunk számára Szentiványi kirúgásának körülményei jelentették a legfőbb indokot. Más arra panaszkodott, hogy minden vezetőváltáskor lecserélik csaknem a teljes felsővezetést, ami egy ilyen szakmai szervezetnél teljesen indokolatlan, és ő nem akar több ilyet átélni. Harmadik forrásunk azt mondta: nem szeretne olyan közegben dolgozni, ahol az országos tisztifőorvos többdiplomás embereket úgy utasítgat, ahogy egy kisiskolást sem szokás. A dolgozók például levelet kaptak az országos tisztifőorvostól, amelyben arra szólítja fel őket, hogy „mind az emailes, mind pedig a hivatalos levelezésben is a címzett megszólítása a személynév után Asszony vagy Úr legyen, vagy a pozíció által megkövetelt megszólítás.” A magyar nyelvben a személynév elsősorban a keresztnevet jelenti. A levél értelmében az országos tisztifőorvost tehát Cecília Asszonyként kellene megszólítaniuk.

Egy Hollandiába, az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) gyakran utazó hatósági szakértőnek a végső lökést az adta, hogy a tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető magyar reptérre való kijutáshoz használt taxikártyájukat szeptemberben bevonták. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó szakértő attól borult ki, hogy ezután minden taxiutat két nappal korábban, nyomtatványon kell bejelenteniük, azt minden esetben az országos tisztifőorvos engedélyezi. (A gyógyszeriparban a junior pozícióban levő kezdőket sem kényszerítenek ilyenre, itt pedig gyakran uniós szakbizottsági tagokról van szó.)

Mindezek persze csak az utolsó cseppet jelentették. A valódi ok inkább az lehetett, hogy az összevonások, felmondások következtében megnőtt a munkateher. A megürülő pozíciókat nem, vagy bürokratikus okokból csak lassan lehet betölteni. A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) októberi konferenciáján elhangzott, hogy az új gigaszervezet (NNGYK) egyik nagyon fontos feladatánál, a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök (kötszerek, kerekesszékek stb.) ártámogatási kérelmeinek elbírálásánál a munkatársak terhelése a korábbi években rendelkezésre álló kapacitáshoz képest jelenleg 189 százalékos.
Az előadás a magyarázatot is megadta: a jelenlegi tíz szakértő helyett tizenhatra lenne szükség a normál működéshez.
A társaság azért is adott teret a témának, mert szakértőik úgy látják: az állami szolgáltatások centralizációja ugyan rejthet magában hatékonysági tartalékokat, de „az egészségügyi szektor komplexitása megnehezítheti a szakértői feladatok integrálását”. Egyszerűbben fogalmazva: a nagyobb szervezetek működtetésénél hosszabb jóváhagyási útvonal problémákat okoz, főleg a kezdeti időszakban. Emiatt előfordulhat, hogy az ügyfelek kitolódó ügyintézési határidőkkel fognak szembesülni Magyarországon is. A feltorlódó feladatok növelik a hibák kockázatát, a leterheltség, a presztízsveszteség mellett előfordulhat, hogy egyes, jövedelmező hatósági feladatokat az egészségipari vállalatok már nem a hazai, hanem más uniós tagállam hatóságával végeztetnek el – tartalmazza a szervezet lapunknak megküldött állásfoglalása.
"
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 429
33 719
113
Csakhogy megnyugodjon mindenki...
Gates a kezében tartja a dolgokat...
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 596
17 786
113
Minimál tünetei lehetnek mint egy szimpla 2 napos megfázásnál.
Még az első hullámnál,a gyereket haza kellett hozni edzésről,mert három kölyöknek pozitív lett a tesztje. Egy napig volt 38 a láza,nem evett semmit,másnap este kievett mindent a hűtőből. Ennyi volt nála. Nekünk semmi tünet,még egy köhögés sem volt. Nagyjából egy hónapra rá,jöttünk meccsről haza,és másnap reggel hívott az egyik velünk utazó,hogy pozitív lett a tesztje. Akkor se volt semmi. Létezik,hogy az immunrendszernek köze van hozzá? A Kacskovics Imrével beszéltem róla,azt mondta,hogy embere válogatja.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 532
10 172
113
Még az első hullámnál,a gyereket haza kellett hozni edzésről,mert három kölyöknek pozitív lett a tesztje. Egy napig volt 38 a láza,nem evett semmit,másnap este kievett mindent a hűtőből. Ennyi volt nála. Nekünk semmi tünet,még egy köhögés sem volt. Nagyjából egy hónapra rá,jöttünk meccsről haza,és másnap reggel hívott az egyik velünk utazó,hogy pozitív lett a tesztje. Akkor se volt semmi. Létezik,hogy az immunrendszernek köze van hozzá? A Kacskovics Imrével beszéltem róla,azt mondta,hogy embere válogatja.
Szerintem is embere válogatja. Kezdetben van aki belehalt (a 45 éves 3 gyerekes családapa is, meg a frissen szült 35 éves nő is), van aki meg szinte meg sem érezte. Manapság már lehet, hogy megérzi az ember, de utoljára tavaly decemberben találkoztam olyannal, aki belehalt.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Flamand

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Még az első hullámnál,a gyereket haza kellett hozni edzésről,mert három kölyöknek pozitív lett a tesztje. Egy napig volt 38 a láza,nem evett semmit,másnap este kievett mindent a hűtőből. Ennyi volt nála. Nekünk semmi tünet,még egy köhögés sem volt. Nagyjából egy hónapra rá,jöttünk meccsről haza,és másnap reggel hívott az egyik velünk utazó,hogy pozitív lett a tesztje. Akkor se volt semmi. Létezik,hogy az immunrendszernek köze van hozzá? A Kacskovics Imrével beszéltem róla,azt mondta,hogy embere válogatja.
A korai fázis, mely mondjuk '21 tavaszáig tartott, egyáltalán nem lebecsülendő.

Ha, és amennyiben, az eü ellátórendszer túlterhelődik, sok olyan ember is meghal - teljesen más korcsoport, más okok miatt -, akiknek nem kellett volna.

Ez volt, amit nem akartak nagyon sokan megérteni. Értem én, hogy 40 éveseknél még gyerek sincs - nem is lesz -, de ezért nem a Jóska bácsi a hibás.

Szerk.: A WHO&társaik ezt csak meglovagolták. Ez egy lényegi pont, szvsz.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
A fenyegetés létező.
Tagadása "halálos"
Ha egy erőteljes betegség fogja meg a világot, akkor az eü-rettegő virtus mit is fog érni? Csak azt, hogy az emberek hülyének fogják nézni a vezetést, ami megint csak pénzt akar csinálni magának (von der leyen).

"Tudom, hogy igazam nincs, de mégis igazam van."
Dsida Jenő

Ördögi csapda ez.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 723
4 108
113
Létezik,hogy az immunrendszernek köze van hozzá?
Szia,

Annak is, es annak is, hogy hogyan fertozodik meg az ember: nagyon nem mindegy, hogy 10 vagy 10 000 virus kerul bele a szervezetbe egyszerre elsokent, hiszen a 2. esetben a bekeruleskor is, es pl. 3 nappal kesobb is 1000-szer tobb virus lesz a szervezetben, amit nyilvan 1000-szer nehezebb az immunrendszernek legyoznie.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 596
17 786
113
Szia,

Annak is, es annak is, hogy hogyan fertozodik meg az ember: nagyon nem mindegy, hogy 10 vagy 10 000 virus kerul bele a szervezetbe egyszerre elsokent, hiszen a 2. esetben a bekeruleskor is, es pl. 3 nappal kesobb is 1000-szer tobb virus lesz a szervezetben, amit nyilvan 1000-szer nehezebb az immunrendszernek legyoznie.
Egy légtérben voltunk a gyerekkel,és mégse lett semmi.