Alakul ez. Nem kell senkinek elhinni amiket én előre elmondtam, majd a gyakorlat virítja úgy is az igazságot. Ha keserű lesz a pirula, arról én nem tehetek. Én megírtam időben hogy mi várható. Eddig tart az én hatásköröm.
És mi alakul Leonidasz?
Az, hogy eddig 600 körüli haláos esetszám? Tudom erre azzal ugortok, hogy mondjam azok hozzátartozóinak akiknek meghalt a rokona (akik nagy része kora okán egyébként is már a végét járta). Erre én azt mondom, hogy egy combos influenza szezonban háromszor ennyien is meghalnak. Ehhez mit szólsz?
És ahhoz mit szólsz, hogy az országos statisztikai hivatal szerint június végéig kevesebben halltak meg Mo-on, mint az elöző év azonos időszakáig. Hol itt a nagy tarolás és a rettegtetés alapja?
Na meg amit még nem említettem, hogy Romániában az első hullám idején a COV-ban meghallt személyek után a kórház 1000 eurót kapott, a hozzátartozó 800-at, mint segélyt, a temetkezési vállalkozó (mert veszélyes hullával foglalkozott) 500 eurót. Ezek után el tudod képzelni mi folyt a halálozási okok nyilvántartása területén.
Nem mellékesen jelenleg közel 2000 napi megbetegedés mellett a regionális ellátó kórházak (Bukarestben 2 db, Jászvásár, Kolozsvár, Krajova) kongnak (kb. 20-30%-os kihasználtsággal müködnek a COV osztályok). Erre az a magyarázatuk az okos hatóságoknak, hogy valószínűsíthető, hogy a vírus gyengül és sokan otthon fekszik ki.
Tudod Leonidasz, hogy mi a haláos vírus? A fekete himlő vagy a pestis (jó, ez baci, de veszélyes). Na a himlőnek közel 40%-os mortalitással "dolgozik" (pestis 50% felettivel) és a terjedése olyan (aeroszol, csak légzés), hogy felül egy ilyen beteg egy metróra vagy klímás közlekedési eszközre, akkor az ott útazok 99%-a megkapja a kórt.
Na ha ilyen lenne ez a mostani vírus (vitórulencia és mortalitás tekintetében), akkor szeptemberre kb. csak Bp-en eltemettünk volna vagy 4-500 ezer emebert. Érted a különbséget? Na akkor károghatnátok, mert volna mire. De így, nem is értem. Ha csak nem a másodlagos hatásokkat akarjátok felerősíteni (pl. gazdaság bedöntése). Mert ez a vírus az erejét inkább a média által fejti ki (hisztizés és pánikkeltés). Ha nem volna ez az iszonyú mediatizálása, a nagy többség csak igen elvétve (jellemzően közvetve) találkozana a konkrét vírusos esetekkel.
Nem azt mondom, hogy nincs. Söt 100%, hogy itt van köztünk. De nem olyan veszélyes mint egy pestis vagy himlő vagy egyébb fatális vírus.
Be kell tartani a hatósági elvárásokat és vigyázni kell az öregekre (meg a krónikus betegekre), mert rájuk nézve veszélyes, de az ép immunrendszerrel bírókra nézve (kevés kivételt leszámítva) nem jelent hatalmas veszélyt (ezt már az orvos- biológus szakemberek is állítják).