Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Korábban többször is kifejtettem részletesebben az aggályaimat a lezárásokkal kapcsolatban. (egyébként a maszkviselés hasznosságába nem emlékszem, hogy bármikor is belementem volna? Bár azon is ellehetne vitatkozni, de én maradnék a lezárásoknál)
Ezt röviden így foglalnám össze három főbb pontban:
1.) Nincs tapasztalati úton megszerzett bizonyíték, hogy működnének a lezárások. Vannak országok ahol nincsenek, vagy csak enyhe korlátozások vannak (Svédo., Fehéro.) mégse omlott össze az egészségügy. Míg vannak olyan országok, ahol munkába is csak negatív teszttel lehet menni, még is baj van(Szlovákia).
2.) Nem készítettek költség-haszon elemzést a lezárások hatásairól és nem is fognak, ugyanis instant kormánybukáshoz vezetne. Ha működnének is a lezárások, akkor is kevesebb mint a lakosság 1%-át védik a maradék 99% és az ország rovására. (illetve a következő generációk rovására!) Az államadósság már is rekordszinten van. Ez nem tűnik túlságosan kifizetődőnek. Ráadásul korlátozni inkább a veszélyeztetett réteget kellene, nem pedig válogatás nélkül mindenkit.
3.) A védekezés más formáit támogatom. Lehetne javítani az emberek általános egészségi állapotán, országos D-vitamin illetve különböző felvilágosító kampányokkal. Erre kísérletek sem születtek. Korábban linkeltem tanulmányokat például az elhízás szerepéről, az elhízottabb országokban sokszoros halálozás tapasztalható, hazánk ebben is a hátsó sorban van.

+ bónusz pont: nehezményezem, hogy ez az egész egy dogmatikus vallássá nőtte ki magát. Aki egy kicsit is megkapargatja a felszínt, például a lezárások hasznosságáról, vagy a koronavírus esetleges mesterséges eredetéről, az rögtön a nyakába kap egy agresszív inkvizíciót.
Az a baj veled,hogy hiába cáfolják meg tényekkel az állításaidat (lásd pl Brazília),te ignorálod őket és csak a saját álláspontodat hangoztatod.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
1.) De van. Az eddigi hullámokon is a kontaktszám csökkentésével tudtak "úrrá" lenni. Mindenhol. A Svédeknél is... Volt itthon olyan időszak,amikor enyhébbek voltak az intézkedések,mint "bezzeg" Svédországban...
2.) Hasraütés szerű,a fejedből kipattant számokkal dobálózol,mindenféle alap nélkül.
3.) Lehetne,és muszáj is lenne,de a járvány ellen az kevés. Ahogy a D vitamin is. Vizsgálták. Elhízással kapcsolatban,az megint csak egy rohadt nagy gond,de hogyan fogyasztasz le milliónyi embert egyik napról a másikra? Mert a vírus most van itt. Ráadásul az elhízás is csak egy a rengeteg súlyosbító tényező közül.

+bónusz pont: Nehezményezheted,szíved joga.. F@szságokat terjeszteni viszont már egy más dolog... Dogmatizmus... Az.Látszik,hogy a leghalványabb fogalmad nincs a tudomány működéséről. Megkapargatod a felszínt,hogyne a facebookon meg a google-ön. Nobel díjat nem szeretnél professzor úr,a kemény,megfeszített tudományos kutatómunkádért?
1.) Bezzeg Svédországban a maszkviselés sem kötelező.
2.) Gondolom az egyetlen elfogadható álláspont a mindannyian halálos veszélyben vagyunk. Másnak nincs és nem is lehet létjogosultsága.
3.) Vizsgálták és ki is jött, hogy :https://index.hu/techtud/2020/10/13...okkentheti_a_d-vitamin_a_covid-19_halalozast/

A bónusz pontról: a tudomány képes az önkorrekcióra. Képes felülírni a korábban elfogadott dogmákat is. Semmelweis Ignácz esete nagyszerű példa rá.
"Nobel díjat nem szeretnél professzor úr,a kemény,megfeszített tudományos kutatómunkádért?"
Ez nem az én munkám. Hivatkozhatnék Dr. Sucharit Bhakdira, a Nobel-díjas Luc Montagnier-re vagy Dr. Letoha Tamásra is csak hogy hazai példát is mondjak, de minek? A szektás-hozzáállás nem engedi meg, hogy figyelembe vegyék a véleményüket.
Sok-sok év múlva talán majd rehabilitálják azokat a kutatókat, akiket ma még keményen támadnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Septimus
W

Wilson

Guest
Ez csak egy feltevés, ha nem lett volna maszk, akkor mi lett volna.. Az viszont a számok igazolják, hogy nincs különbség az egymillió lakosra eső fertőzöttek számában, akár van maszk, akár nincs. Én tényeket mondok, és ezzel szembeni "érvek" úgy kezdődnek, hogy "mi lett volna, ha"..
Milyen számokról beszélsz?
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
242
1 255
93
Jé,nem mondod? Az,hogy kötelezően elő van írva,de a sok degenerált az orrát kilógatva,meg az álla alá tolva hordja,akkor nem működik? Komolyan? Meg a covid osztályon dolgozó eü-s is mi a f@sznak hordja,amikor tudvalevő,hogy a Covid-19 hipertérugrással közlekedik és terjed...
Értem, tehát megint oda lyukadunk ki, hogy a maszkviselési dogma szent és sérthetetlen. Ha a tények nem igazolják a létezését, akkor bizonyára felhasználókban van a hiba. De egy értelmesebb világban nem a tényeket igazítjuk hiedelmeinkhez, hanem a hiedelmeinket/véleményünket a tényekhez.
 
W

Wilson

Guest
Nem elég a vírussal küzdeni, de még a az ellenzék is megnehezíti a védekezést. Sajnos ez a helyzet. Van akit ez zavar, és van aki lelkesen asszisztál hozzá...

Nem kell beszólni. Tudom, hogy te például szent küldetésednek érezted a kínai vakcináról alkotott nem túl pozitív véleményed megosztását, akárcsak a dékás zsenik. Ezt elfogadtuk, de hogy minek kellett ezt végtelenítve pörgetni a topikban, amikor elsőre is megértettük? Feri álmaiban sem képzelt ilyen aktív támogatókat. Ja, tudom, ez csak szakmai érv volt... Büszke lehetsz magadra.
Szerintem te összetéveszted Blitz kollégát valakivel,mivel ő egyáltalán nem ágált a kínai oltás ellen.
 
W

Wilson

Guest
1.) Bezzeg Svédországban a maszkviselés sem kötelező.
2.) Gondolom az egyetlen elfogadható álláspont a mindannyian halálos veszélyben vagyunk. Másnak nincs és nem is lehet létjogosultsága.
3.) Vizsgálták és ki is jött, hogy :https://index.hu/techtud/2020/10/13...okkentheti_a_d-vitamin_a_covid-19_halalozast/

A bónusz pontról: a tudomány képes az önkorrekcióra. Képes felülírni a korábban elfogadott dogmákat is. Semmelweis Ignácz esete nagyszerű példa rá. Majd sok-sok év múlva talán rehabilitálják azokat, akik kimernek egy kicsit lógni a sorból.
"Nobel díjat nem szeretnél professzor úr,a kemény,megfeszített tudományos kutatómunkádért?"
Ez nem az én munkám. Hivatkozhatnék Dr. Sucharit Bhakdira, a Nobel-díjas Luc Montagnier-re vagy Dr. Letoha Tamásra is csak hogy hazai példát is mondjak, de minek? A szektás-hozzáállás nem engedi meg, hogy figyelembe vegyék a véleményüket.
Sok-sok év múlva talán majd rehabilitálják azokat a kutatókat, akiket ma még keményen támadnak.
Ember több mint 1500 ember van jelenleg lélegeztetőgépen te pedig megszüntetnéd a korlátozásokat,egy olyan járvány kellős közepén amelyiket egy olyan vírus okoz amely a levegőben terjed?
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Értem, tehát megint oda lyukadunk ki, hogy a maszkviselési dogma szent és sérthetetlen. Ha a tények nem igazolják a létezését, akkor bizonyára felhasználókban van a hiba. De egy értelmesebb világban nem a tényeket igazítjuk hiedelmeinkhez, hanem a hiedelmeinket/véleményünket a tényekhez.
Felesleges bármit is írni nekik. Sajnos a TV képernyőjével nem lehet vitatkozni. Ha elszabadul a járvány, az csak azért lehet, mert nem voltak elég szigorúak az intézkedések. Ha nem szabadul el a járvány, az csak azért lehet, mert elegendőek voltak az intézkedések. Ha voltak szigorítások, és még is elszabadult a járvány, annak egyetlen magyarázata a túlságosan felelőtlen emberek lehetnek, akik nem tartották azokat be.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 135
113
645733 fertőzött (+4609)
12553 kórházban (+262)
1529 lélegeztetőgépen (+32)
222334 aktív eset (+1332)
402964 gyógyult (+3003)
20435 elhunyt (+274)
/Nincs friss adat/ 1920347 (689392) kapott oltást (,)
/Nincs friss adat/ 4557943 mintavétel ()
55280 hatósági házi karanténban (-231)
caecf906ac07327799711f752e7262a6.png
2.000.998 (+80.651) kapott oltást
4.576.398 (+18.455) mintavétel történt
Nem elég a vírussal küzdeni, de még a az ellenzék is megnehezíti a védekezést. Sajnos ez a helyzet. Van akit ez zavar, és van aki lelkesen asszisztál hozzá...
Hiszed vagy sem, de engem is zavar a gusztustalan stílusuk. Azonban nem hinném, hogy a hülye politikusok miatt - akik ebből próbálnak maguknak tőkét kovácsolni, ezzel veszélybe sodorva a védekezést - kellene itt dagonyáznunk a belpolban.
Nem kell beszólni. Tudom, hogy te például szent küldetésednek érezted a kínai vakcináról alkotott nem túl pozitív véleményed megosztását, akárcsak a dékás zsenik. Ezt elfogadtuk, de hogy minek kellett ezt végtelenítve pörgetni a topikban, amikor elsőre is megértettük? Feri álmaiban sem képzelt ilyen aktív támogatókat. Ja, tudom, ez csak szakmai érv volt... Büszke lehetsz magadra.
Attól még, mert nem értek egyet sok döntéssel, nem jelenti azt, hogy támogatom a jelenlegi ellenzéket és a hecckampányukat.

És igen, nagyon büszkén vallom a korábbi szakmai véleményem. Ha visszagörgetsz láthatod, hogy a fenntartásaim ellenére, várakozásaim szerint hatékony és biztonságos vakcina, amit nyugodt szívvel beadatnék magamnak. :)
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Értem, tehát megint oda lyukadunk ki, hogy a maszkviselési dogma szent és sérthetetlen. Ha a tények nem igazolják a létezését, akkor bizonyára felhasználókban van a hiba. De egy értelmesebb világban nem a tényeket igazítjuk hiedelmeinkhez, hanem a hiedelmeinket/véleményünket a tényekhez.
Tényeket most! Hajrá! Cseppfertőzéssel terjedő vírus vs. maszk... De kérlek,nyugodtan mondj ellent a fizikának.
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Felesleges bármit is írni nekik. Sajnos a TV képernyőjével nem lehet vitatkozni. Ha elszabadul a járvány, az csak azért lehet, mert nem voltak elég szigorúak az intézkedések. Ha nem szabadul el a járvány, az csak azért lehet, mert elegendőek voltak az intézkedések. Ha voltak szigorítások, és még is elszabadult a járvány, annak egyetlen magyarázata a túlságosan felelőtlen emberek lehetnek, akik nem tartották azokat be.
Megint a milliószor olvasott,hallott az égvilágon semmit nem mondó panelek,amiket papagajként mondasz vissza... Egy az egyben ezt lehet egy laposföldhívőtől is olvasni...:oops:
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Ember több mint 1500 ember van jelenleg lélegeztetőgépen te pedig megszüntetnéd a korlátozásokat,egy olyan járvány kellős közepén amelyiket egy olyan vírus okoz amely a levegőben terjed?
Nem lehetne úgy érvelni, hogy nem adsz olyan szavakat a számba, amiket nem mondtam? Sosem mondtam, hogy most azonnal megszüntetném a korlátozásokat, ugyanis ebben a formában soha nem is vezettem volna be. Alternatívaként a következőket alkalmaztam volna:
1.) Országos egészséget javító program. Semmit sem ér a mostani helyzet, ha nem használjuk fel az állampolgárok egészségének a javítására.
"The death rate from COVID-19 is 10 times higher in countries where 50% or more of the population is overweight, according to the federation." https://news.sky.com/story/obesity-...iIghSisPx6O9FHDx9G3hmE2s4b8BTfM2L73nxUtlBGJAk
+ kampány ami kiemeli a D-vitamin, mint a prevenció egyik leghatékonyabb formáját.
2.) Sávos lezárások, korosztályok szerint. A 17 éves Pistikét felesleges korlátozni, hogy összeüljön a haverokkal. Bár ez se lenne teljesen értelmes, mert vannak 70+ évesek akik egészségesebbek, mint néhány 40-50 éves, de ennek is több értelme lenne mint a mostani szisztémának. A lezárásokkal nagyon óvatosan bánnék, mert mint mondtam nem látom a gyakorlati hasznát. De ugye mi ezt már elég sokszor átbeszéltük...
Megint a milliószor olvasott,hallott az égvilágon semmit nem mondó panelek,amiket papagajként mondasz vissza... Egy az egyben ezt lehet egy laposföldhívőtől is olvasni...:oops:
Leírtam a keretrendszert amiben gondolkoztok és ami véleményem szerint hibás. Érv helyett megpróbálsz összemosni a laposföldesekkel és nevetség tárgyává tenni, hiszen mindenki laposföldes aki egy kicsit is kimer lógni. Ügyes, de tőlem ezért csak egy ignore-t kapsz jutalmul. Eddig is elég volt a személyeskedő mocskolódásaidat olvasni, eddig megkaptam tőled, hogy tagadom az eü-re nehezedő nyomást, aztán hogy minden kommentemben hazudok, majd pedig laposföldhívő is lettem. Ami sok, az sok!
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Mi ez az őrület a facebookon, hogy vmi féreg van a maszkokban, bemászik az orrodon és megtámadja a tüdőd???? Ez öl meg nem a Covid....
Zuckerberg ekkora orbitális faszságokat, miért nem tilt le??
Rengetegen osztogatják.
az az agyrágóbogár, a tünete pedig hogy ilyen baromságokat terjeszt..
 
T

Törölt tag 2822

Guest

Igen, az MHM teljesen ráment az agyalágyultakra. Gondolom nem akarnak a fidesztől elhúzni senkit, szerintem lehet valamilyen háttéralku, hogy ha nem veszélyeztetik a fidesz tábort akkor addig őket nem baszogatják. Ha meg bejutnak akkor lesz egy potenciális báb koalíciós partner végszükség esetén. Nem beszélve arról, hogy lehet mutogatni rájuk, hogy ők az igazán szélsőségesek.
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
1.) Bezzeg Svédországban a maszkviselés sem kötelező.
2.) Gondolom az egyetlen elfogadható álláspont a mindannyian halálos veszélyben vagyunk. Másnak nincs és nem is lehet létjogosultsága.
3.) Vizsgálták és ki is jött, hogy :https://index.hu/techtud/2020/10/13...okkentheti_a_d-vitamin_a_covid-19_halalozast/

A bónusz pontról: a tudomány képes az önkorrekcióra. Képes felülírni a korábban elfogadott dogmákat is. Semmelweis Ignácz esete nagyszerű példa rá.
"Nobel díjat nem szeretnél professzor úr,a kemény,megfeszített tudományos kutatómunkádért?"
Ez nem az én munkám. Hivatkozhatnék Dr. Sucharit Bhakdira, a Nobel-díjas Luc Montagnier-re vagy Dr. Letoha Tamásra is csak hogy hazai példát is mondjak, de minek? A szektás-hozzáállás nem engedi meg, hogy figyelembe vegyék a véleményüket.
Sok-sok év múlva talán majd rehabilitálják azokat a kutatókat, akiket ma még keményen támadnak.
A tudománynak nincsenek korábban elfogadott dogmái,ezek szerint a jelentését se érted... A dogma attól dogma,hogy szent és megdönthetetlen. Na ilyen a tudományban nem létezik,ahogy a tudásunk,ismereteink bővülnek,úgy változik folyamatosan a tudomány is...
Ha az ebola szabadult volna el akkor se lennénk mind halálos veszélyben,hiszen jó 20-30% azt is túléli... De tényleg ennyire korlátozott vagy,hogy nem érted meg,hogy nem mindegy hogy végül 30-40 ezer ember(vagy ez neked kevés?)fog itthon meghalni a járványban,vagy ennek többszöröse? Plusz ha a coviddal kiütöd az egészségügyet,akkor mi lesz a más betegségben szenvedőkkel?
A járvány elleni védekezés módja a kontaktszámok minimálisra csökkentése,ennek egyik ESZKÖZE a maszk! Vagy ez így már neked túl bonyolult? Lerajzoljam?
Svédországban meg a járvány ideje alatt sok esetben szigorúbb intézkedések voltak érvényben,mint itthon,emelett ismerte el a politikai vezetés náluk,hogy bizony jó pár dolgot elb@sztak... De nehogy véletlenül zavartasd egy kicsit is magad a valóságtól...
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
707
3 020
93
Mi ez az őrület a facebookon, hogy vmi féreg van a maszkokban, bemászik az orrodon és megtámadja a tüdőd???? Ez öl meg nem a Covid....
Zuckerberg ekkora orbitális faszságokat, miért nem tilt le??
Rengetegen osztogatják.
Agyevő féreg. Az éhen halás elől menekült, a maszk fogta meg, a gazda test meg lefilmezte, megosztotta. :D