<blockquote rel="GrGLy">
Lehet, hogy minket is megkerestek, csak azt mondták odafent, hogy nem, mert így is öt felé mennek a Gripenek, meg ha esetleg megbolydul Ukrajna, akkor ne nekünk kelljen már Eperjesre járkálni.
Erre azért még reflektálnék.
Ezt azért tartom valószerűtlennek, mert ismerve kis hazánk siker propaganda médiáját, ezt azonnal közhírré tették volna, mint ahogy a szlovén és horvát esetben is tették! </blockquote>
Lehet kicsit sértőnek fog hangzani, de tényleg nem bántásból mondom: itt a hsz.-eidből az egyszerű "átlag magyar" véleményét hallom ki, aki gondolkodását tekintve ugyanúgy be van skatulyázva, mint az általa kritizált szlovákok.
Biztosíthatlak, hogy az a szakértői csoport, aki meg fogja írni a tanulmányt a Szlovák Légierő képesség-megőrzéséről/-fejlesztéséről, vastagon számításba fogja venni az Mo.-val való együttműködési lehetőségeket, bár nyilván a döntést már nem ők fogják meghozni, hanem az aktuális kormány, viszont a pénz és idő bűvös kettősében ennél már nagyobb csodák is történtek.
Nézzük reálisan a helyzetet:
Szlovákiának szűkös két éve van arra, hogy megoldja a légtérvédelmi problémáit, amit a csehek még meg tudnak toldani négy hónappal.
Egy opció az, ha maradnak a 29-esek, ekkor két út járható: felújítattják őket az oroszokkal (amire én nem látok sok lehetőséget, lévén az érvényes szerződések ellenére sem nagyon törődtek a flottával), vagy bepróbálkoznak a lengyeleknél.
Második opció az, ha új gépet rendszeresítenek, ami viszont rengeteg pénzbe kerül az első opcióhoz képest. Itt két típus a legesélyesebb: (használt) F-16 és Gripen. A pénz miatt viszont valószínűleg megpróbálják a közösködés útját járni.
F-16: nem sok társ akad a környéken: lengyelek és románok, esetleg a bolgárok, ha végre elszánják magukat egy gépbeszerzésre. A lengyelek más ligában játszanak, nem hiszen, hogy olyasvalakit vennének a nyakukba, akik nem veszik komolyan a dolgokat.
Gripen: svédekkel, csehekkel és természetesen velünk tudnának együttműködni. Egyébként én ezt a típust tartom a legesélyesebb jelöltnek, már csak a csehek miatt is, akikbe úgy néz ki mostanában két kézzel kapaszkodnak a szlovákok. Viszont egy ilyen együttműködéshez mindkét fél beleegyezése is kell, és a csehek azért kicsit más fajsúllyal kezelik a honvédelmi kérdéseket, mint szlovák barátaik.
Cinikusan azt tudnám mondani, hogy két hülye egy pár alapon pont mi lennénk a legideálisabb társ a szlovákoknak, már csak ha a haderőfejlesztés iránti elkötelezettséget nézzük.
Nos ugye említettem, hogy két évük van rendezni a dolgokat, de nézzük meddig is tartottak a környék gépbeszerzései: a csehek 5 évig tárgyaltak a típusról és a konkrét szerződésről, még egy év volt, amíg rendszerbe állt az első hat darab. Idehaza kicsit gyorsabban megvolt a típus, de utána még évekig tökörésztek a szerződéssel, mire meglett a végleges forma. Románia négy évig ült a beszerzésen, aztán majd 2015-16-ban érkeznek a Falconok, Bulgária mind a mai napig nem szánta el magát a beszerzésre, Horvátország pénz híján a 21-esek toldozgatja. No igen, de amíg a - már éppen sikeres - beszerzések lefutottak, addig volt mivel évekig védeni az eget a felsorolt országokban, a szlovák MiG-ek viszont egyáltalán nincsenek a toppon ilyen téren.
Szerintem egyébként valami baromira kényszermegoldás fog születni, vagy jön a NATO.
A megkeresésről: igen, a horvátot világgá kürtölte az állami média, amit aztán igen rövid határidőn belül cáfoltak is déli szomszédaink, a magyar PR-gépezet meg szerintem azért van olyan értelmes, hogy kétszer ne kövesse ugyanazt a hibát.
Ha már szlovák-magyar együttműködés, hihetetlen, de létezik:
http://htka.hu/2013/04/05/vedelmi-egyuttmukodesrol-targyalt-benko-tibor-pozsonyban/
Nekik kellene felénk, hogy egy ilyen esetben pl minket is meg mernek keresni a bizalom jegyében.
Hibás érvelés, ugyanis nem tudhatod, hogy megkerestek-e minket, vagy nem, csak hiszed.