Őszintén nekem a 30-es évek Németországa és Szovjetuniója ugrik be, amikor nagyon okos emberek eldöntötték, hogy mi káros és mi nem a társadalomra és nagy búzgalommal elkzdték kiírtani azokat, akik gyanúsnak találtattak. Először persze a káros könyveked kezdték égetni és betiltani olyan felettébb kártékony dolgokat mint a "zsidó fizikát" pl Einsteint akkoriban idézni elég bátor dolog volt.
Az, hogy állami szinten nekiállsz politikai ideológiák ellen harcolni elég pitiáner dolog az olvasatomba, főleg, hogy eldöntöd, mi káros és mi nem. Ezért is linkeltem be azt a szöveget, mert abban szépen leírja, hogy egy ugyanilyen ok miatt szüntették meg a románok a magyar egyetemet.
Idéznék belőle:
"A mestertervet Onisifor Ghibu, az egyetem korábbi oktatója, a román egyháztörténet és egyházjog professzora dolgozta ki. Tanulmányt írt a politikai vezetés számára, amelyben részletesen kifejtette, hogy gyengeség lenne engedményeket tenni. Egy egyetemnek nem elég lojálisnak lenni a hatalomhoz, annak politikai céljait is támogatnia kell, vallotta. Különben is: egy idegen országgal tudományos kapcsolatokat ápoló intéményben az idegen kultúra fertőző csírái, sőt, idegen ügynökök bújhatnak meg."
Tényleg, vedeszelmes dolog lehetett "magyar matematikát" megtűrni a szentséges román nemzetállam testén, aki urambocsá szarik a regnáló hatalomra.