Tavaly bővítettem 15 négyzetmétert,papíron szoba de valójában nappali, volt benn csok is. Az egész úgy 5 millióba került úgy hogy a fűtést kivettem belőle (egy radiátorért ne kelljen várni a hivatalos fűtésszerelőt + műszaki ellenőr 40000+ kb újratervezni a fűtésrendszert) majd most nyáron szerelem át én, valamint a villanyt (szintén 3 konnektorért ne kelljen árajánlat,számla,teljesítmény nyilatkozat,műszaki ellenőr 40000ft stb) megoldottuk úgy hogy azt mondtuk az már ott volt a régi falon. Tulajdonképp a legegyszerűbb kiadni az egészet egy kivitelezőnek, ha nincs olyan szakmád,vállalkozásod úgysem csinálhatsz semmit a söprésen kívül elvileg. Na meg egy rahedli idegességet megspórolsz. Mondjuk én nem így csináltam. Minden munkafajtára külön le kellett szerződni. Kőműves, velük jól jártam mert megcsináltak mindent ami ezzel a munkával jár, plusz rendezték az anyagrendelést, papírmunkát, műszaki ellenőrséget, meg mivel folyamatosan el voltak úszva megoldható volt hogy pár munkát megcsináljak én. Ács, na vele jártam legjobban, igaz a harmadik ács volt mert kettő csak ígérgetett, de ő volt a legolcsóbb, leggyorsabb, és nagyon pontos volt, valamint nagyon jó munkát végzett. Csak ugye az ács az nem cserepezhet, meg nem bádogozhat ha csak ács, ahogy az asztalos se csinálhat tetőt. Ablak , ajtó berakásokat megcsináltam én, azt senki se kérdezte érdekes módon hogy ki csinálta. Festéseket én csináltam, haverok meg számláztak, ott csak a műszaki felügyelet volt 40000ft plusz az anyag, persze minden anyagról teljesítmény nyilatkozatot kellett kérni. Cserepeseknél ugyanúgy műszaki felügyelő + árajánlat+ szerződés+számla. Más szaki nem emlékszem hogy volt. A papírmunka volt sok, terv 300+E napló 300+műszaki felügyelő 3x 40(ez nem az én gondom lenne hanem a vállalkozók intézik de erre egyik se ér rá, nagyon tisztában sincsenek vele kihez forduljanak, meg így legalább nem vertek át vele hogy csak 40 de tőlem 60-at kér) Csok 150 (itt kijön valami mókus fényképezni 3x 30000) + az egyéb energetikus 2x 25000, földmérő 50000 pl stb apróbb 10-20000 tétel.Amúgy az egészet az ácsmunkán meg a vakolás glettelésen kívül meg tudtam volna csinálni én. Elkentem olyan kb 150000 ft értékű xilamon + sadolint, 25 doboz purhab, 15 sziloplaszt, faanyag passz, kb 70000ft? De ezek egy része a parasztfödém miatt volt,párkányok 40000pl.
Aztán járólap, függönyök, bútorok, ablak 3x 95000, lámpa 52000, festmény 45000 stb...
Csok:
Na most mi a helyi takarékba mentünk mert ott nincsenek sokan, meg csok pont. Totál hülyék voltak mindenhez, ha bementünk valamivel csak néztek és mondták hogy másnap jöjjünk vissza, addig utána néznek. Utófinanszírozott, az első részlet ha elérted az x százalékot, az utolsó meg ha már átvették a házat. De mondom ezek sík hülyék voltak, többször mi mondtuk mit kellenének csinálni, illetve egyszer volt egy potya utunk is mert valami doksikat nekik kellett volna kikérni 40 km-el odébb nem nekünk. Szoba bővítés minimum 14 négyzet követelmény, ingatlan megosztása a felek közt, (ügyvéd, tulajdoni lap) plusz a többi követelmény mert kutyaólat nem ismernek el szobának. Meg egy rakás papírmunka.
Mondjuk elég babán néz ki a 20x20-as gerendás fafödémmel, kandallóval, 10000 ft/nm -es járólappal, olyan vadász szoba jellege van de még egy chesterfield kanapé meg két vaddisznó trófea hiányzik.
Szóval legegyszerűbb kivitelezőnek kiadni, mert nem drágább összességében talán, de nem kell annyit stresszelni, szervezni. Max ott kell lenni ha dolgoznak hogy minden rendben menjen és az anyag is benn legyen, mert pl egyszer én kicsit megszívtam. Szóval a kőművesek terv szerint megcsinálták a bejárati ajtónál, csak a terven 1m szélesség volt, én meg korábban módosíttattam a tervezővel 1,30(?)-ra, csak a rajzon nem írta át csak a széljegyzetben. Szóval este hatkor hazaértem melóból és furcsa volt az ajtónyílás, lemértem, kisebb, gyors kibontottam még meg se kötött, másnap újrarakták, csak ugye az idő, meg hát ez kinek is a hibája?