Persze, ezek az alapnyelvek, ezt senki sem vitatja. Viszont az is baromi nagy túlzás, hogy nincs vagy csak minimális haszna van, plane hogy nem csak ipari szektor létezik.
Siemens, Bosch l, Mercedes, Audi pl. gondolom azokat viszi elsősorban Németországba zsírosabb fizuért, akik azért jól tudnak németül és nem csak az egyenangol beszélik így vagy úgy. Esztergomban a Suzuki gyárban mérnökként sanszosan az fog nyerni felvételt, aki tud japánul is. A Samsung SDI-be pedig azt aki angol mellett tud koreaiul.
A legtöbb országban a szolgáltatási, kereskedelmi szektor lényegesen nagyobb szelet már, mint az ipari termelés.
Barátom Bosch csoportvezető és tőle sem várták el a német tudást...
Németországban a németországi Bosch-nál meetingek szinte mindig angol vannak, mert annyira nemzetközi a Bosch is.
A probléma az, ahogy számolod a hasznosságot. Az emberek 99+ %-nak semmi szüksége nincs és álláshirdetésekben is többnyire egy nyelv ismeretét várják el. A második már csak bónusz. Mivel munkaerőhiány van, ezért kb. nem számít. A több nyelvet beszélők nagy része meg nem műszaki ember, szóval teljesen mindegy, hogy hány nyelvet beszél, ha a nyelvtudáson kívül nem ért semmi konkrétabbhoz.
Azért minimális a haszna, mert nagyon kevés pozícióba kell és nagyon kevés ember is beszéli őket. Akkor a kettő metszet az mekkora? Ez egyszerű matek...
Az emberek orbitálisan nagy részének semmi szüksége nincs az angolon túlra. Egy más országban kedvesebben állnak hozzád, ha beszéled a nyelvüket, de csak azért szenvedni egy másik nyelvvel, hát izé.
10+ éve használom az angolt, de szerintem most sem menne egy felsőfokú nyelvvizsga, mert a nyelv egyes részeit kb. nem is használom, mert a beszélt angolban annyira ritka.
1000+ óra filmet néztem meg az utóbbi években és pl. reported speech-re nem emlékszem kb. egyikből sem...
... ami a középfokú tudás része. Ehhez képest el tudom képzelni mit várnak el felső fokon és ki használja.
Kb. bibliai szöveget és pátoszos diplomáciai nyelv, fennkölt beszédek és költészet meg irodalom... A munkavállalók vonalvastagságnyi részének fontos ez.