Ott ahol normálisan meg van hagyva egy lakás nagyon jól néz ki. Pl. pesten az összes régi házban az épület sarkainál sarokszobák vannak, két irányban ablakokkal, sok esetben csodaszép kilátással, 5*5 vagy 6*6 méteren. Rengeteg normális erkély, balkon.
Csodálatos, hogy kb. a fehér elefánt gyakoriságú régi házat méred össze a többivel. Én jártam má jópár házban laksát nézni, de ilyen lakást nem láttam. 6x6 m? Az amerikai konyhás nappali kb. ekkora ahol lakom és a legtöbb lakásban ekkora szoba sincs, 30-40 nm a lakás teljes területe sokszor...
A belső körfolyosók miatt lehet szellőztetni, kap fényt a lakás.
A belső körfolyósok olyan állapotban vannak többségében, hogy kis túlzással halálfélelmem van. A korlátot a szentlélek tartja a helyén és két ember el sem fér egymás mellett szinte. Télen lefagy, mert ráasik a hó, ahol nem fedett árkádosan épült, a belső tér meg csupa beton, kő, stb. Olyan visszhangos, hogy a legkisebb pisszenés is visszhangzik...
A belső udvar, értelmes lakóközösség mellett, elég nagy kincs.
Eddig egy olyan bérházban voltam, ahol a belső udvar megvolt és volt is benne valóban növény, ez az Allé közelében volt. Az jól topmítja a zajt és kellemes látvány és árnyékot is ad. Csak ritka ez is, mint fehér holló... A belvárosban több házban is jártam, kert? Ugyanbár. Szétbombázott 50 éve rohadó vagy sárga metlakis szutyok volt széttörve.
Sok esetben már a lépcsőház is pazarul néz ki, már ha rendbe van rakva.
Eddig egy ilyen lépcsőházat láttam, az esetek többségében úgy néz ki, mintha tegnap ért volna véget a II. vh vagy 1956...
Szobrok, márvány vagy réz faliképek. A bejárati ajtók, a homlokzat a gipszstukkókkal, rendbe rakott állapot mellett, varázslatosan néznek ki.
Sokszor már egy liftet is megcsodál az ember a kovácsoltvas korlátokkal, alkatrészekkel.
Én szakadó vakolatot, rohadó liftajtót láttam, már ha van egyáltalán lift... Kb. arról az 1%-ról írsz, amiről cikk jelenik meg valami blogon, hogy "varázslatos pesi lépcsőházak". Kár, hogy 100 rohadó szar jut rá...
Egy panel társasházban nincs tér, nincs benne igényesség, nincs a minimális komforton kívül semmi.
Most a klasszik szocipanelről beszélsz? Meg csak pesi házakról? Hát, ami kombinált vasbeton és gázbeton panel, 2 szint és zöld terasz és kert vidéken? A régi szoci paneloknál és még régebbi '50-es évek beli lakótelepeknél is egész szép zöld parkok és közösségi terek vannak, ahol költenek is rá és nem hagyják szétrohadni... Nem csak a ház belső terénben lehet, hanem a nagy sorházak között is. Nem túl rég volt erről cikk valahol.
Általában nem is érzik magukének a lakók a lakásajtajukon kívüli teret. A beledolgozott anyagok miatt hamar erodálódik az újszerű állapot. A legtöbb 10 emeletes társasház lélektelen lakólyuk, semmi több.
Öööö, a bérházaknál is kurvára ez a helyzet. Mitől lenne ott jobb a közösség? Egy 10 emeletes ház, ahol lakam az Előpatak utcában annak saját kis játszótere volt, ahol volt azért némi közösségi élet. A lepusztult bérházban ilyen én nem láttam, már ha az üvöltőző részeg tinik bandázását nem kezeled annak...
Láttam sok helyen próbálkozást, csendesebb környékeken a ház előtt virágágyások, a földszinti rész lambériázva, lépcsőfordulókban virágok. Nem véletlen hogy ezt csinálják. Az embereknek van egy igényük arra hogy normális környezetben éljenek, megnyugtatja a szemet ha szépet látsz. A beton, a rideg, minimalista funkcionalitás rombolja az ember jókedvét.
Akkor miért van az, hogy az a régi lapusztult bérház, ahol a gangos részen pár virágcserép volt már üdítő volt, mert annyira ritka? A régi bérházak pont azért is duplán lehangolóak, mert
ad.1. Le vannak lakva, mint állat...
ad.2. Lehet, hogy nem beton és aszfalt, de akkor is csak hideg kő és semmi vegetáció... Se kint, se bent. Az egész Nagykörúton belüli rész szine ilyen. Hahó, tessék műholdképeket nézni és nagyítóval keresni a zöld színt...
Régen ezt tudták, és azért volt stílusérzékük az építőknek. Lehet itt nevetni a gipszstukkón, a szobrokon, a " felesleges" csicsákon, a kovácsoltvason, a szándékosan tágra hagyott tereken, de aki normális lelkületű ember, az százszor inkább lakik egy ilyen, normálisan karbantartott épületben, mint egy 70-es években épített panelben. Pedig néha majd száz év van a két épület között.
Beszélj a magad nevében és addig, amíg nem kell épületgépészhethez nyúlni. Akkor asszem akkora pofont kapnál az élettől, hogy a fal adja a másikat...
Nem véletlenül dózerálják le ezeket a vérbe és építenek újat. Mert költséghatékonyabb és használatóbb a végeredmény.
És a mai modern épületek sem sokkal jobbak. A mai 4 emeletes társasházak , ha tehetik hagynak hátul egy kis udvart, inkább csak parkolót, a földszinten hagynak pár helységet kerékpárnak, lomosnak. De nagyjából ennyi. A lépcsőház marad minimál keretek között, épp hogy elférnek a bútorok. Nézz meg egy régi lépcsőházat, ott van fordulókör, három ember is elfér egymás mellett.
Végigfotózzam azt, ahol lakok? Csak, hogy cáfoljalak még, ha csak egyelemes mintával is?
De kinek mi. Aki csak aludni jár haza, meg annyi neki az otthoni élet, hogy rácsatlakozik a számítógépre, meg büdös neki köszönni még az egy szinten lakó szomszédoknak is, annak persze hogy jobb a panel. Az olyan embereknek a japán alvókapszula is megfelelne, csak legyen benne jó wifi.
Nálad valami tévképzet az, hogy ha az ember bérházban él, akkor valami mágia miatt ismeri a szomszédokat. Az egyetemi évfolyamtársam 5 évet húzott le ugyanabban a bérházban. 5 év után sem ismert gyak. senkit ott. A köszönés rész totális indikátora téveszméidnek. Tökmindegy, hogy hol laksz, a szomszédaiddal nagyrészt a folyosón találkozol és ennyi. Semmiféle kötelék nincs, amit behaluzol. Nem fogod ismerni a lakóközösséget csak azért, mert régi bérház vs. szoci panel vagy akár újabb építésű lakópark. Halkan jegyzem meg, hogy a mostani lakhelyemen a társasháznak szintét belső játszótere van, zöldterület és parkoló is bent.
Elve alkalmatlanok a bérházak ma arra, hogy kiszolgálják a városokat az autók miatt. Ugye megvan, hogy ma úgy épülhet új lakóépület, hogy a lakók autóit képesnek kell lenni bent/mélygarázsban tárolni?
Számomra egyszerűen felfoghatatlan a régi szutyok bérházak imádata. Nevetségesen elavult konstrukciók. Igen, lehet szép homlokzatuk, csak attól nem lesz jó benne az életminőség...