Ott tévedsz, hogy nem kell párttá alakulni egy civil közösségnek. Pld. Csinálhatok természetvédelmi vagy akár gasztronómiai egyesületet. Vagy az is az önszerveződés egyik nem formalizált formája, ha pld. havonta sörözök a haverokkal és kitárgyaljuk a világ dolgait közben. És természetesen nem veszünk részt a választásokon. A cehhünket is magunk fizetjük. Persze bonyolultabb jóval a képlet, mert vannak feladatok, amiket maga az állam szervezett ki a civileknek, mondván, helyben azok jobban tudnak reagálni. De saját pénzből is támogathatunk akár állami intézményékeket, mint pld. kórházakat...vagy éppen kutyamenhelyet. (Ilyen kezdeményezésre én is vettem már kórháznak többszázezer forint értékű felszerelést, saját elhatározásból. Akkor az most jó vagy rossz cselekedet volt. De támogattam művészt is, hogy NO-ban kiállíthasson, mert civil kedvem éppen erre volt. ) Az is a civil összefogás megnyilvánulása. Nyilván ezek pályázhatnak támogatásokért is.... Azaz, ha valaki a civil kezdeményezéseket tartja üldözendő rossznak, akkor magának a jó értelemben vett polgárságnak a létét kérdőjelezi meg. A diktatúrák üldözik a civileket, azért, mert egy olyan társadalmi szegmenst látnak bennük, amelyet nem vagy csak korlátozottan tudnak uralni...