Egyébként Te hol laksz, mert ha a határ túlsó oldalán, mondjuk Romániában, akkor el kell hogy mondjam, sem én, sem a MO-i románok nem szavaznak Romániában. Az meg egy nonszensz helyzet, hogy olyanok szavaznak a MO-i választásokon, akik nem itt élnek, nem itt adóznak és mégis tevőlegesen beleszólnak abba, hogy mi történjen pld. velem aki a határon belül éltem le az egész életemet. Szép dolog az érzelmi azonosulás, lehetsz kettős állampolgár, de szavazati jogot nem adnék neked, mert tulajdonképpen úgy viselkedhetsz, amit egy magyar mondás is kifejez: "kibicnek semmi sem drága". Ha Romániában élsz és adózol, akkor szavazz ott.
Miért van az, hogy már a jobbikosoknak is a határon túli MAGYAROKKAL van bajuk? Mi ez, ha nem megosztás?
Most tényleg az fáj, hogy egy nagyon-nagyon kicsit ők is beleszolhatnak az elveszített hazájuknak tartott ország sorsának az alakulásába?
Egyáltalán változott volna valami, ha a határon túliak nem szavaznak? Akkor is simán meglett volna a Fideszes többség, max. nem lett volna kétharmad.
De egyébként biztos, hogy a Fidesz járt jól a határon túli szavazatokkal? Az erdélyiek, felvidékiek, kárpátaljaiak valószínűleg döntő részben a Fideszre szavaztak, érthető okokból. Na de a nyugatra elment, eredetileg Magyarországon lakók is nagyrészt a Fideszre tették a voksot?
Vagy tőlük is elvennéd a szavazati jogot?
Vagy esetleg az, aki Magyarországon született és önként elhagyta az országot, önként máshol adóz, annak több joga van szavazni, mint annak, aki Erdélybe született, de ímmáron 100 év és több generáció elteltével még mindig magyarnak tartja magát és szeretne magyar állampolgár lenni?
Egyébként megvjegyzem, hogy ha még nem esett volna le, akkor az állampolgárság és a szavazati jog megadása is nagyon sokat segít abban, hogy a határon túliak megmaradjanak magyarnak, vagy esetleg Magyarországra vándoroljanak. Személyesen is ismerek olyan embert, akit 10 éve még menthetetlenül elrománosodottnak gondoltam (a gyerekét román ovódába akarta adni, ő maga még a magyarokkal is románul beszélt), aztán megszerezte a magyar állampolgárságát, hogy hátha majd jó lesz valamire, azóta meg büszke magyar lett belőle és a gyerekét is magyarnak neveli.
Még valami. Magyarországon minden normális embert már csak a Paks 2 szembeni ellenzéki vélemények is el kellett volna tántorítsanak attól, hogy az ellenzékre adja le a voksát. Mindegyik ellenzéki megakadályozta volna. Gondolj már bele mit veszített volna ezzel rövid és hosszá távon az ország. Rövidtávon kaptuk volna az oroszoktól a büntetést a szerződésszegésért. Hosszú távon meg a viccerőműveket és a német villanyárakat (ha egyáltalán lett volna áram). Na olyan áramárak mellett biztos szárnyalt volna az iparunk.
Értem én, hogy Fidesz, meg korrupció, de azért azt is tegyük már hozzá, hogy nem mindegy, ha egy beruházásból lopnak, vagy, hogy be sem ruháznak és mégis lopnak.