Pár hónapja megint elkezdtem az ED-t, de megint hamar abbahagytam. Nyílt világú, sandbox, azt csinálsz benne amit csak szeretnél.. na persze, nagy átbaszás.. Még csak a hajókból sem használhatod azt amelyik tetszik, hiába van benne "sok" hajó, a fele kb használhatatlan. Nekem az eagle nagyon tetszett, de az egyik leggyengébb "kezdő" hajó sajnos és a játék lényeges részei endgame körül rákényszerítenek, hogy használj nagyobb hajót. Nem az a baj, hogy egy nagyobb hajónak erősebb a pajzsa, páncélja stb, hanem, hogy ugyanaz a kategóriájú, veled egy "súlycsoportban" lévő vadász 3 másodperc alatt elpusztít 'a' instance-ban, vagy éppen te ölöd meg másodpercek alatt 'b' instanceban. Semmilyen balance nincs benne.
De még ha picit használhatóvá is szeretnéd tenni akkor először is ki kell farmolnod a spéci fegyvereket az engineerektől, másodszor pedig, fel kell őket húznod maxra egy jó hosszú grinddel. És ezekkel még nem is lenne baj, ha mondjuk a unique missile module megvételéhez és fejlesztéséhez nem bányásznom kellene... És ez elmndható minden tevékenységről, ha te a játékban bounty hunter, bányász, kereskedő vagy akármi akarsz lenni, ha akarod a fasza modulokat akkor a játék rákényszerít, hogy minden tevékenységben grindelj százórákat.
Még egy ilyen agyhalott rendszert nem láttam sehol. Vagy pl, valaki roleplayerkedni szeretne, elkötelezi magát a föld mellett. Kell a spéci pajzs? Oké akkor harcolj birodalmi oldalon a föld ellenségeként..
De a legrosszabb az az autopilot hiánya. Szimulátorként hirdetik és nincs benne rendszereken átívelő auotpilot. Még az eve-ben is van. Minden modern utasszállítóban is van a való életben is, de a távoli jövőben nincs... Azzal magyarázzák, hogy igazságtalan lenne egy mmo-ban, hogy valaki túl hamar kigrindelhetné a pénzt felfedezésekkel és kereskedelemmel. Miközben ott van a single player mód amibe akkor vált az ember openről amikor csak akar, és a netről kb 100 autopilot scriptet meg egyéb cheatet lehet letölteni. De kit büntetnek? Azokat akik nem akarnak cheatet meg harmadik fél által kiadott szar addonokat használni. Én meg még egy pohár vizet se tudok kimenni inni két ugrás között nehogy egy csillag közepén landoljak.
na most kipuffogtam magam...