Nem felelne meg nekünk, mert kicsi a kapacitása, nincs légiutántöltő képessége, stb. Ennyi. Kis ország vagyunk, limitált költségvetéssel, csak a legjobbat engedhetjük meg magunknak. A KC-390 minden szempontból az egyedül ideális nekünk, minden más éktelen pazarlás és megengedhetetlen luxus lenne. Mert luxus olyasmire pénzt kidobni nekünk, ami nem tökéletes megoldás! Ahogy a Leopard 2A7+ is alternatívák nélkül állt, úgy a KC-390 is. Hosszú távon minden másra többet költenénk, minden más mellé újabb dolgokat kellen beszerezni, minden mást idő előtt kellene lecserélni a megfelelő megoldáshoz képest! Ez ilyen egyszerű. A hulladék félmegoldásokra az amerikaiaknak van végtelen pénzük, nekünk csak a hosszú távú tökéletes megoldásokra van.
Jó, persze igazad van, nekem semmi bajom a KC-390-el, sőt nagyon is bejön, de én ugyanúgy elbírnék képzelni 3 db C-130-ast. Csak a rövid távú repkedéshez nem luxus egy kicsit? Gondolok itt Koszovóra meg mi egymásra, amihez nem kell ilyen kapacitású gép. Gondolom,mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy időben 2 típusú szállítógépet alkalmazzunk, csak példaként KC vagy C-295-ös. Még egy dolog: a csehek vajon hogy oldják meg a 6db C-290-el a hosszútávú szállítás esetén, a légi utántöltő képességet? Én merem remélni a legjobbakat, úgyhogy nagyon örülnék a KC-knak ,mert szerintem ha beválnak kenterbe vernek minden gépet.