T
Törölt tag 1586
Guest
Közvetlen a frontvonalba nem igen szoktak szállítani. Szerintem Te valami Khe-Sanh típusú műveletre gondolsz...Taktikai szállítógépekről beszélünk melyek közvetlenül a frontvonal közelébe szállítanak. Oda, ahol aknák, bombatölcsérek és más akadályok között - megfelelő munkagépek hiányában - kell 1 szükségrepteret kialakítani
- a HUAF-nak - szerintem - nem Khe-Sanh típusú műveletekre kellene felkészülnie. Közvetlen a frontvonal közelébe talán inkább szállítsanak a helik! (Khe-Sanh-nál is csak azért kellettek a Herkik mert 5 000 embert kellett a levegőből ellátni!!)
Mire kellhet nekünk szállítógép?
Békeidőben: Szerintem elsősorban 1-200 fős missziós egységek ellátására (ideértve az esetleg kitelepülő Gripenek / lérakosok ellátását), sebesültek szállítása (pl. egyiptomi / olasz busz balesetek)
Háborúban: a külföldről beszerzett hadianyag minél gyorsabb hazaszállítása, esetleg valami különleges műveletben deszant dobás
Az biztos hogy pl. dunántúli raktárakból nem teherszállító gépekkel kéne árut szállítani pl. a keleti határra.
A fenti feladatok szerintem nem igénylik a burkolatlan pályáról való üzemelés képességét.
Ha netán meg szét lőnék az összes magyar betonpályát (nem valószínű - több mint egy tucat van!!) talán akkor jöhetnének szóba a már most is rendelkezésre álló füves tartalék repterek (Tapolca, Börgönd, Orosháza, stb...)
Azt viszont fontos tudni hogy ha burkolatlan pályáról üzemelsz akkor a gép tutira sérülni fog, függetlenül attól hogy turboprop vagy turbofan. Ennek a légcsavarja, annak fan lapátjai.... A törzsét meg mindkettőnek összeverik a felpattanó kövek és a futó is meg fogja sínyleni.