Kézigránátok, gránátvetők, puskagránátok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

G

Galthran

Guest
csőalatti bajonettlövő :D from russia with love

Eur0B8AWYA4YmsM


Eur0B8BXMAAa67J


Eur0B7_XcAEGjiE
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 996
14 072
113
Mondjuk dobtárral értelmesebbnek tűnne a konstrukció. Mégha nem is bírna többet, de legalább nem egy majd fegyverméretű cuccal próbálnál nem beleakadni mindenbe.
Ennél szinte csak jobb megoldások vannak:
 1. dobtár,
 2. csigatár,
 3. váltámasz-cső-ben,
 4. egy cső alatti +csőben(mint a shot-gun),
 5. bull-pup,
 6. ...
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
NAMMO USA Mark21 Mod0 / NO HGO 115-3,5 Modular


Kinek jut a 42 M Vécsey az eszébe róla? :) Mire kivonják a használatból nyugaton "újra feltalálják". Bezzeg a második világháborúban még természetes volt, hogy összecsavargatták őket... most meg "forradalmi újdonság" ... újszülöttnek minden vicc új.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 290
113
NAMMO USA Mark21 Mod0 / NO HGO 115-3,5 Modular


Kinek jut a 42 M Vécsey az eszébe róla? :) Mire kivonják a használatból nyugaton "újra feltalálják". Bezzeg a második világháborúban még természetes volt, hogy összecsavargatták őket... most meg "forradalmi újdonság" ... újszülöttnek minden vicc új.
Sőtt, egyre több helyen újra feltalálják a Vécsey detonátorát is, ütésre detonál, nem időre. :oops:
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Sőtt, egyre több helyen újra feltalálják a Vécsey detonátorát is, ütésre detonál, nem időre. :oops:
Fanyelű nyeles kézigránát, bádoglemezből készült fejrésszel. Bár ez is időzítő gyújtóval működik, kialakítása és működési elve eltér a német nyelesgránátokétól. A nyél végén lévő, és a fejrész üregébe nyúló csőben elhelyezett gyutacsot nem egy húzózsinórral működő dörzsgyújtó, hanem a dobás lendületétől megfeszülő, majd visszacsapó rugó hatására a csappantyúba mélyedő ütőszeg hozza működésbe.

A nyélen egy fémből készült szállítási biztosíték van átdugva, amely az összeszerelt kézigránát csappantyújától biztonságosan távol tartja a működtető szerkezet ütőszegét. A biztosíték textilszalagja a nyélre van tekerve, és a biztosítószeg végén átvezetett fémzárral le van zárva. A nyélbe rejtett működtető szerkezetet magába foglaló acélcső rovátkolt, ami a kézigránát repeszhatását növeli. A cső lekerekített sarkú négyzet keresztmetszetű, és egy sík lemez összehajtásával készült. A nyelet lezáró kupaknak két különböző változata ismert. A fejrész felső része menetes, alsó részén pedig ugyanilyen méretű anyamenettel van ellátva, így több fejrész összecsavarásával úgynevezett nyújtott töltet készíthető, amely húzózsinór segítségével, megfigyelt aknaként is működhet.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 551
74 517
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 551
74 517
113
Rheinmetall signs contracts to produce 40mm ammunition for two European NATO customers

Two European NATO customers have signed contracts with Rheinmetall to supply their armed forces with 40mm ammunition. The total value of these contracts exceeds €30 million.

In December 2022 a European NATO customer has contracted with Rheinmetall to supply up to 300,000 rounds of 40mm ammunition, including LV (low velocity) and HV (high velocity) variants. Under this framework contract, this customer has already issued a first call-off of around 75,000 cartridges.

Under a separate contract, the same customer will be taking delivery of some 45,000 programmable cartridges in 40 mm x 53 HV HE-T ABM (High velocity High Explosive-Tracer Airburst Munition) calibre in the first half of 2024.

Another European NATO customer will be supplied with around 10,000 rounds of the same type of ammunition, which is mainly used for combating drones. Delivery will take place starting in mid-2023.

FmLXSq9XoAAucET
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 344
13 923
113
Nem igazán értem, mit akar mondani azzal, hogy a világ első válból tüzelő táras gránátvetője?
Volt már jópár előtte is.
 
 • Tetszik
Reactions: Bubu bocs