KF51 Panther MBT (Rheinmetall)

Fzy4-Zoza-UAkce-Oy.jpg

Lementettem, betettem paintbe, megnéztem a szélességeket a talpnál:

120-as:
36-123 -->87 képpont

130-as:
171-258 -->87 képpont

Nyilván nem ez a mérvdó, de a két lőszer kb olyan szögből van fotózva, hogy jól szemléltető legyen a méretek szempontjából, és a kép alapján bizony a két lőszer szinte pont egyforma átmérőjű (nem kaliberű!). Namármost ennek csak akkor van értelme, hogy koppra egyforma ármérőjűek.

Most ti a nyíl átmérőjéről beszéltek vagy a lövedék átmérőjéről?
Mert a nyíl az űrméret alatti. Amikor azt írják, hogy 130 vagy 120 akkor a betét átmérőjét adják meg.

Egy hasonló automata töltő esetleg nem volna e jó. Természetesen függőlegesen forogva a parancsnok és a lövész között. Úgy is van ott egy elválasztó rács! Lőszer hátul a tartóban úgy is iránnyal hátrafelé van. Így a lőszer irányba fordul és tölt.
- Még egyszer, nem vízszintesen forogna a töltő hanem függőlegesen.
- Nem tudom hogy mennyi hely van a lőszertartó s a löveg között, ám szerintem elférne egy ilyen forgó töltő.

- Ám lehet hogy valami ilyesmit gondoltak ki, ha jobboldalt nem lenne személyzet! Baloldalt pedig egymás mögött ülne a lövész s a parancsnok.

tGXISFO.png

Most ti a nyíl átmérőjéről beszéltek vagy a lövedék átmérőjéről?
Mert a nyíl az űrméret alatti. Amikor azt írják, hogy 130 vagy 120 akkor a betét átmérőjét adják meg.

Én mondjuk a hüvelyét :)
Én azt állítom, hogy a hüvely csak egy meghosszabbított 120-as, vagyis elvileg akár ugyanolyan autotöltő is kezelheti a 120-ast és a 130-ast.

Egy hasonló automata töltő esetleg nem volna e jó. Természetesen függőlegesen forogva a parancsnok és a lövész között. Úgy is van ott egy elválasztó rács! Lőszer hátul a tartóban úgy is iránnyal hátrafelé van. Így a lőszer irányba fordul és tölt.
- Még egyszer, nem vízszintesen forogna a töltő hanem függőlegesen.
- Nem tudom hogy mennyi hely van a lőszertartó s a löveg között, ám szerintem elférne egy ilyen forgó töltő.

- Ám lehet hogy valami ilyesmit gondoltak ki, ha jobboldalt nem lenne személyzet! Baloldalt pedig egymás mögött ülne a lövész s a parancsnok.

tGXISFO.png

Szerintem ezeknél a Lecrerc/Type10/K2-nél alkalmazott töltőmegoldás lenne az ideális.

Amit az RM mutatott a protonál - és ami valamelyik M1-es protóban is volt - túl magassá teszi a tornyot.

Az RM 120-asés130-as ágyúját.

Vagyis ha mondjuk most 120-as ágyúval rendeljük a KF-51-et, és ott a töltő elég hosszú/mély, akkor az szerintem a torony komolyabb átépítése nélkül átfegyverezhető 130mm-es ágyúsra.
Tegyünk már tisztába dolgokat. Amikor azt látod, hogy 120x570 vagy 130X850, akkor te ezen kizárólag egy dolgot érthetsz méghozzá a következőt: 120mm vagy 130mm a lövedék átmérő és 570mm vagy 850mm a hüvelyhossz. Nem dönthetsz önkényesen úgy, hogy te részben vagy egészben másként értelmezed ezt a megnevezés formát.

Tegyünk már tisztába dolgokat. Amikor azt látod, hogy 120x570 vagy 130X850, akkor te ezen kizárólag egy dolgot érthetsz méghozzá a következőt: 120mm vagy 130mm a lövedék átmérő és 570mm vagy 850mm a hüvelyhossz. Nem dönthetsz önkényesen úgy, hogy te részben vagy egészben másként értelmezed ezt a megnevezés formát.

Az alapállításom, hogy az RM 130mm-es lőszere (130 x 850) az tulajdonképp a 120mm-es 120x570 kicsit felturbózott változata meghosszabbított hüvellyel.

Valahogy úgy, ahogy a németek megcsinálták a 7,92x33-as Kurz-ot a puskalőszer lerövidítésivel, csak itt fordítva történt, ill. itt picit a kaliberen is növeltek.

A 120x570-es lőszernél a lövedék kalibere 120mm, de a hüvely 160/169mm. Ebbe a 16 cm-be belefér egy kövérebb töltet, főleg hogy a hosszúság növelése miatt a hüvelyben több a kakaó.

Szóval szerintem amennyiben egy autótöltős harckocsinál úgy alakítják ki a töltőt, hogy az elég hosszú/mély ahhoz, hogy ne csak a jelenleg valamivel 1m alatti 120mm-es lőszerek férjenek bele, hanem a nem tudom hány centiméterrel - 1,3m-es teljes hosszról olvastam - hosszabb 130-as lőszerek is, akkor az a tank adott esetben viszonylag egyszerűen átfegyverezhető lesz 130-as kaliberre.

Ha igaz amit feltételezek, ez szerintem megoldható, hiszen a 120-as NATO lőszerek így sem teljesen egyforma hosszúságúak.

Az alapállításom, hogy az RM 130mm-es lőszere (130 x 850) az tulajdonképp a 120mm-es 120x570 kicsit felturbózott változata meghosszabbított hüvellyel.

Valahogy úgy, ahogy a németek megcsinálták a 7,92x33-as Kurz-ot a puskalőszer lerövidítésivel, csak itt fordítva történt, ill. itt picit a kaliberen is növeltek.

A 120x570-es lőszernél a lövedék kalibere 120mm, de a hüvely 160/169mm. Ebbe a 16 cm-be belefér egy kövérebb töltet, főleg hogy a hosszúság növelése miatt a hüvelyben több a kakaó.

Szóval szerintem amennyiben egy autótöltős harckocsinál úgy alakítják ki a töltőt, hogy az elég hosszú/mély ahhoz, hogy ne csak a jelenleg valamivel 1m alatti 120mm-es lőszerek férjenek bele, hanem a nem tudom hány centiméterrel - 1,3m-es teljes hosszról olvastam - hosszabb 130-as lőszerek is, akkor az a tank adott esetben viszonylag egyszerűen átfegyverezhető lesz 130-as kaliberre.

Ha igaz amit feltételezek, ez szerintem megoldható, hiszen a 120-as NATO lőszerek így sem teljesen egyforma hosszúságúak.
Én ezt értem, de ti vagy két napja elbeszéltek egymás mellett erről a dologról.

Fanter az még csak egy koncepcióterv.Lehet,hogy 15 év mulva az lesz a világ legjobb hk-ja,de az is lehet,hogy addigra mindenki elfelejti,mint sok más koncepciótervet,mik a sűllyesztőbe végezték.
A hazai gyártás jelenleg háttéripar hiányában nem lehetséges.Fogalmi és tartalombeli különbbség van a hazai gyártás,és a hazai összeszerelés között.A hazai gyártás nem azt jelenti,hogy az összeszerelő üzemnek helyt adó telepen folyik a részegységek/alkatrészbázis gyártása.Hanem azt,hogy a hazai ipar adja a beszállitói hátteret.
Nekünk egyszerűen nincs meg az ipari hátterünk a hazai gyártásra.

Az ilyen hozzászólásokon mosolyognak a zalai gyárban. Nem csak összeszerelés van ott. Azt meg próbáld megérteni, hogy egy harcjármű minden alkatrészét, részegységét, az utolsó csavarig, nem egy adott gyár, vagy gyártó vállalat készít. Beszállítók dolgoznak mindenkinek.

Ez oké, csak az alapállításod nem állja meg a helyét, mert a 130-as lőszer hüvelye dagadtabb.
Ha ott van letéve a pofád elé (meg elég hülye vagy hogy emelgesd is) akkor láthatóan nagyobb.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus
Ez oké, csak az alapállításod nem állja meg a helyét, mert a 130-as lőszer hüvelye dagadtabb.
Ha ott van letéve a pofád elé (meg elég hülye vagy hogy emelgesd is) akkor láthatóan nagyobb.
Akkor miért/hogyan tervezik a koreaiak 130mm-re átfegyverezni a K2-t?

Akkor miért/hogyan tervezik a koreaiak 130mm-re átfegyverezni a K2-t?
Ezt tőlük kérdezd meg. Azt nem mondták a koreaiak, hogy milyen 130 mm-essel akarják szerelni. Lehet csinálnak egy sajátot mivel egyelőre szabad a verseny az új nyugati HK ágyú kaliberre.

Ezt tőlük kérdezd meg. Azt nem mondták a koreaiak, hogy milyen 130 mm-essel akarják szerelni. Lehet csinálnak egy sajátot mivel egyelőre szabad a verseny az új nyugati HK ágyú kaliberre.

Majd kiderül, mindenesetre megnyugtató lenen ismerni az RM 130-as lőszerének pontosabb dimenzióit.

• Tetszik
Reactions: krisss
Ezt értsd úgy, hogy a torony bustle rész amiben a lőszerek mennek modulárisan cserélhető és esetleg a töltőautomatából a dobokat és a hüvelytácát kell cserélni az új lőszerhez ha már az RM megoldása volt eddig a fő téma.
(én pl így fognék hozzá)

Az ilyen hozzászólásokon mosolyognak a zalai gyárban. Nem csak összeszerelés van ott. Azt meg próbáld megérteni, hogy egy harcjármű minden alkatrészét, részegységét, az utolsó csavarig, nem egy adott gyár, vagy gyártó vállalat készít. Beszállítók dolgoznak mindenkinek.
A test lemezeinek összehegesztése a szerelési folyamat része.Semmi több
."A hazai gyártás nem azt jelenti,hogy az összeszerelő üzemnek helyt adó telepen folyik a részegységek/alkatrészbázis gyártása.Hanem azt,hogy a hazai ipar adja a beszállitói hátteret.
Nekünk egyszerűen nincs meg az ipari hátterünk a hazai gyártásra."
Ezen meg nem tudom,hogy mit nem lehet felfogni,megérteni........