Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Vicces, ha ez európai lenne a fórum fele jönne, hogy hülyeség, zöldkreténség, stb...Kína következő generációs tankja hibrid hajtáslánccal (dízel + villanymotorok).
Ezt így erős kategorikusan kijelenteni. Tény, hogy az élvonalban vannak.Kínában van jelenleg a legfejlettebb autóipar, így természetesen a legfejlettebb tankjaink is.
Azok a radarok, amik az APS-t irányítják, elvileg jók lehetnek a nehézgéppuska irányítására is.Jól látszik, hogy az összes most élvonalbeli fejlesztést igyekeznek egy csomagba integrálni. Valamint az is, hogy a kis drónokra még nincs igazán jó válasz (integráltan), az APS 8 lövéssel kevéske lesz mire ez sorozatgyártásban lesz.
Alighanem ez az IFV változat,a hk alvázán.Eddig ilyen csak a Merkava-Namer páros volt,de az orrmotoros alváz.Azok a radarok, amik az APS-t irányítják, elvileg jók lehetnek a nehézgéppuska irányítására is.
???
Kiderül majd.
Viszont drónok ellen, lehet ez lesz. Azon agyalok, hogy mi is ez?
Elsőre IFV-nenk tűnik, de lehet, hogy jóval több annál. Mintha drónt is hordozna. Lehet, hogy nem is IFV, hanem valami olyasmi, ami minden ellen van, amire a 105 mm változat nem.
![]()
Igen, persze, de akkor meg nem tudom ezt hova tenni? Ez már határozottan IFV. Jól látható az ormotor stb. stb.Alighanem ez az IFV változat,a hk alvázán.Eddig ilyen csak a Merkava-Namer páros volt,de az orrmotoros alváz.
Hasonlót csináltak a harkoviak,T64E modernizációs csomagra épitve.
Orrmotoros,akárcsak a BMP64.Egyszerűen megforditották az alváz menetirányát,igy lett orrmotoros.De a hűtőt hátra vitték (és lehet,hogy ott még mókolnak valamit,vagy valami spéci kialakitást rejtegetnek a fémlap alatt.Igen, persze, de akkor meg nem tudom ezt hova tenni? Ez már határozottan IFV. Jól látható az ormotor stb. stb.
Viszont ez? Ez egáltalán orrmotoros? Vegy megosztott. Elől is van egy motor, meg hátul, ami le van takarva azzal a fényes valamivel.
A torony tetején meg mi az a szögletes valami? Csak nem egy lehajtott milliméteres keresőradar?
És a gépágyú bal oldalán? Az nem oprikának tűnik, hanem inkább radarnak. A tető közepén hátul: keresőradar+optika, a torony bal oldalán, meg a tűzvezérlő radar.
Amit fennebb belinkeltem, lehet, hogy az ejtőernyősöké.Orrmotoros,akárcsak a BMP64.Egyszerűen megforditották az alváz menetirányát,igy lett orrmotoros.De a hűtőt hátra vitték (és lehet,hogy ott még mókolnak valamit,vagy valami spéci kialakitást rejtegetnek a fémlap alatt.
A lövész műszeregysége van a gá mellett balra.Radar meg manapság simán lehet (pl a Bömbi M8 török Ansar tornyán is kéne lennie az eredeti tervek szerint,csak nem sikerűlt a türkiseknek egyenlőre összehozni,ahogy a tervezett heli rotorárbóc radart sem-kár volt összeveszni a zsidókkal....),Elta 3312 multiszenzor meg már évek óta megvan.Használható fegyverirámyzéknak,de APS szenzornak is.Többhullámsávú optika+multifunkciós radar (folyton emlegetem is,hogy be kéne szereznünk....).Mozgócélfelderitésre,tűzvezetésre,tűzbemérésre,APS szenzornak,légtérfigyelésre egyaránt alkalmas-egyidejüleg....(kinai még külön APS radarokat használ,ez lehet fejletségbeni hátrány,de spórolás is)
![]()
![]()
A másik egy könnyebb IFV,elbirja egy C130 kategóriájú tehergép is (BMP-+M Dragoon/Manul megfelelője).Van olyan változata is,amin a BMP-3 100+30milis fegyverzete van.És a legkönnyebb változata úszóképes,Egy hk alapú HIFV ezekhez egyszerűen túl nehéz.Márpedig a KNK előbb-utóbb érdekszfére,"gyarmati" háborúkba fog keveredni-a nagyhatalmiság velejárója (nem véletlenül utálják őket a szomszédai körben,semmiben nem különböznek más nagyhatalmaktol.Egyenlőre a "gyarmati csendőr" szerepet taktikusan ráhagyták a jenkikre,de az USA gyengülésével kénytelenek lesznek maguk megcsinálni)
Inkább csak légi mozgékonyságú,légiszállithatóság barát méretű.Ejtőernyővel való kidobáshoz nekem nagynak tűnik.Arra szerintem lesz egy kisebb járgány.Amit fennebb belinkeltem, lehet, hogy az ejtőernyősöké.
Még tettem be képeket. Nem épp olyan vészes. Kb akkora lehet, mint egy BMD-4.Inkább csak légi mozgékonyságú,légiszállithatóság barát méretű.Ejtőernyővel való kidobáshoz nekem nagynak tűnik.Arra szerintem lesz egy kisebb járgány.
Igen,ezeken a képeken jobban látszik a viszonylagos méret-akkor meglehet,hogy ez lesz a légideszantosoké.Még tettem be képeket. Nem épp olyan vészes. Kb akkora lehet, mint egy BMD-4.
Ez a csoda a VN20, amit a VT-4 exportharckocsi bázisán fejlesztettek ki. Nem tudok róla, hogy sikerült-e bárkinek is eladni?Igen,ezeken a képeken jobban látszik a viszonylagos méret-akkor meglehet,hogy ez lesz a légideszantosoké.
És amiről irtam,az meg egy másik járgány,ami a könnyebb IFV lesz.
![]()
Annyit fejlesztenek már párhuzamosan,hogy könnyű öket összekeverni.
Lassan máer annyi féle harcjárművet hoznak ki,mint az összes többi eggyütvéve....Ez a csoda a VN20, amit a VT-4 exportharckocsi bázisán fejlesztettek ki. Nem tudok róla, hogy sikerült-e bárkinek is eladni?
Viszont a kazahoknak kellett egy új gyalogsági harcjármű, amit a törökökkel és a kínaiakkal fejlesztettek is. Ez kapta meg végül ezt a tornyot (ahogy láttam rakéták nelkül).
![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..