Valószínűleg az is közrejátszhatott, de szerintem ugyanolyan fontos a válaszidő is. Mert tegyük fel "belaggol" a HMD egy 500 ms-os pinggel és a képernyőn emiatt csak késleltetve érzékeled a torony mozgását vagy a terepakadályokat, amiken éppen átmentek. Idővel ezek pedig feltorlódva okozhatnak tengeribetegséget
De ezen tanulmány szerint az sem mindegy milyen frekvencián üzemel a HMD, mert kombinálva a szenzorok hibával és a szinkron kiesésével az is okozhat émelygést
Annó hasonló érveket hoztam fel az Armata esetében, mint ellenérvek. A személyzet nélküli torony, harckocsik esetében addig nem fog működni, míg a szenzorok, kijelzők stb nem érik el a hagyományos "üveg" nyújtotta minőséget.
Ha a kínaiaknak sikerült összehozni, hogy olyan kamerák és kijelzők vannak, olyan minőségben, ami az emberi szem számára olyan érzetet keltenek, mintha szabad szemmel látna, akkor minden ok.
Ha a kamerák valós időben képesek lekövetni a fej mozgolódását a zötykölődés hatására és pont olyan érzetet kelt a VR szemüveg, mintha szabad szemmel bámészkodnia a viselője, akkor a probléma meg van oldva.
Ismerve az eddigi kínai fejlesztések ütemét, az a feltételezésem, hogy ez a harckocsi addig nem fog elterjedni, míg minden ilyen probléma meg nem oldódik. Felszerelnek velük néhány dandárt és utána hosszú évek, akár évtized is el fog tellni, míg beindúl majd egy komolyabb sorozatgyártás.
Ha könnyű hk kell nekik, arra ott ZTQ-15. Ez a csoda szerintem 2030-után fog jelentősebb számban elterjedni.