Kínai légtérellenőrző repülőgépek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 450
113
A new image of KJ-2000. It was shot in August 1st Parade in 2017.

81-jpg.443630
Több szem többet làt ?
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 364
113
Mókás, hogy mire lesz egy tisztességes AWACS flottájuk, lényegében el is avul az egész koncepció.
Mikor az USAF visszamondta az új AWACS meg J-STARS helyettesítőt, már lehetett sejteni, hogy elég nagy változás várható ezen a fronton is. Bármi legyen is az, full fekete program, de sejthető, hogy reszelnek valamit, mivel hivatalosan nincs program a jövőjüket tekintve...

Are airborne ISR platforms becoming too vulnerable to air defense systems? Last year’s decision by the U.S. Air Force (USAF) to cancel its JSTARS replacement was partly driven by this fear. But it was also because of the amazing capabilities now available from reconnaissance satellites, and an ambitious aim to intelligently network a variety of sensors from all domains.

https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2019-06-15/does-jstars-demise-spell-end-airborne-isr
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and gacsat

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 465
113
Tegnap olvastam, és be is raktam, hogy egyenlőre az "első szigetláncig" terveznek tevékenykedni.
Szerintem a Liaoning sem érte el még jelenleg sem a 100% feltöltöttséget repülőgépekkel és személyzettel. Vagy ha mégis, az nagyon mostanában jöhetett össze. Nagyon nem is mehetnek messzire a jelenlegi pilótaálománnyal. Ha valami gond van akkor közel kell legyen a szárazföld, hogy egy szárazföldi reptérre tudják átirányítani a gépet. A következő néhány évben kétlem, hogy változni fog a helyzet. Max valamilyen szimbolikus értékű látogatásra mehet el a hordozójuk. Mittomén, kiköt Pakisztánba meg néhány afrikai kikötőbe, mint amolyan katonadiplomáciai eseményként.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 364
113
Megint felmerül a kérdés, hogy kivel szemben elavult?

Ők regionálisra gyúrnak. Ebből nem is csináltak soha titkot. A doktrinájuk szabadon olvasható valamilyen fehér könyvben.

OFF:

Kína regionálisan gondolkozik - a baj ebben ott van, hogy az az USA hátsó tavacskája. Nincs regionális hadviselés azon a környéken az ő beleszólásuk nélkül.
Kína nagy dilemmája, hogy merre induljon (a jelenleg folyó gazdasági gyarmatosítás befejezése után).

Kelet - Japán és DK - keményen USA védelem alatt állnak.
Észak - Szibéria, vagyis oroszok. jelenleg érdekszövetségben vannak, de ezt az érdekszövetséget csakis és kizárólag a közös USA-ellenesség táplálja.
Nyugat - Arabok, megintcsak annyi a szövetségi alap, hogy a jelenlegi világhatalmi rendszer nem jó nekik (USA). Ahogy a legtöbb keleti nép, élből gyűlölik a muszlimokat.
Dél - India, Vietnám - jó alaposan rühellik egymást. Még délebbre meg Ausztrália/NZ - USA védelem alatt.

Szóval bárhogy is nézem, aki ekkora haderőt épít, az menni akar valamerre - két irány pedig kapásból US NAVY működési terület. És mivel csak erre mehet kvázi szövetségesekkel (mert ha É-NY-és részben Déli irányba indul csak ellenség maradna nekik) a hátában, az US haderővel szemben kell érdetmezni egy hagyományos haderőt.

Tegnap olvastam, és be is raktam, hogy egyenlőre az "első szigetláncig" terveznek tevékenykedni.

Pontosan. És ha megnézed a Japán szigetek elhelyezkedését, némelyik nagyon közel van Tajvanhoz. A Japán hordozók csak ezek miatt a szigetek miatt épülnek.

ON

Számomra az USA reakciói szépen kiépülő mintázatot mutatnak. Erre rengeteg példa van, mint a drónoknál volt. Ment, hogy ez a jövő és obsolote minden harci repülőgép, etc. Most meg szépen csendben állnak rendszerbe a drónok elleni EW/lézer védelmi rendszerek. Vagy a suttyomban leleplezett új AA raksik (AIM-260/MDSM/SACM) a PL-XX légiharcfegyók miatt a gap megtartására.
Az AWACS gépek esetén ugyan ez áll. Vagy 50 éve a légi hadviselés csúcsát jelentik - az E-3A konkrétan a légifölény alapigénye lett. Persze fél évszázad alatt boldog-boldogtalan elkezdett dolgozni a counteren - iszonyat nagy hatótávolságú raksik, vagy az ellenséges stealth mind valódi fenyegetést jelentenek. Mára az én szememben az AWACS nem egy akkora adu ász, túl régóta létezik, túl régóta dolgoznak az ellenük való harcászaton. Az ellenfél képességei iszonyatosan megnövekedtek az elmúlt évtizedben.
Az USAF ugyanezt látta és nem ebben a platformban képzelik el a jövőt (elég nekik a tankerek hasonló fenyegetettségével törődni) - szóval a következő lépcsőfok (szerintem) az űrbe kihelyezni a dolgot (vagy a fene tudja, de nem airlinerre teszik az fix).

Szóval mire egy USAF/NATO szintű AWACS flottát összeraknak a Kínaiak, jó eséllyel már nem ez lesz az AEW&C vagy a C3 szuperhatalom által birtkolandó szintje. Erre gondoltam.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
Miert gondolod igy?

Mert az ARMY nehéztechnikája kétségtelenül modern de még véletlen sem a top.Vegyük sorra:az Abrams már nem top harckocsi hiába a SEP korszerűsítés(az ágyúhoz nem nyúltak márpedig az L/45 már kevés,a gázturbina pedig folyamatosan ott van mint egy rossz megoldás).A Bradley?Most arról mit mondjak?Csak jobb IFV-k vannak nála azok közül amik vele egyidőben vagy később készültek(igazából még a BMP-2M is jobb IFV mint a Bradley pedig az csak egy modernizált BMP-2).Stryker?Nem rossz de APC-ből is csak jobbak vannak a kortársai közül csak úgy mint a Bradley esetében.Paladin?Az sem top eszköz már.
Összességében ahogy írtam még mindig modern az ARMY de az eszközparkja messze nema legmdernebb technikákból áll.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fip7

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 097
113
Ennek a problémának, dilemmának van egy másik oldala is, amire például a Z-20 világít rá nagyon szépen. Egyrészt valamilyen lépcsőfokok mindenképpen kellenek, Kína így is nagyon sokat átugrott, másrészt bizonyos képességeknek meg KELL lenniük valamilyen formában, ha hatékonyan akarsz működni, hadakozni olyan léptékben, és távolságokban, mint Kína.

Maradva a példánál, az UH-60 és változatai még jó pár évtizedig megmarad az amerikai fegyvernemeknél, viszont szép lassan ki fogja szorítani a most fejlesztés alatt álló utódtípus. Kína ezzel szemben most kezd neki a Z-20 rendszeresítésének, a jelek szerint több változatban, nagy mennyiségben. Könnyű lenne azt mondani, hogy hülye kínaiak, hát nem veszik észre, hogy az amerikaiak már az utódot fejlesztik? Dehogynem látják, viszont akkor is kell nekik egy hasonló kapacitású helikopter.

Szerintem ugyanez lesz AWACS vonalon is. Kellenek nekik ezek a gépek, mind a nagyméretűek, mint a hordozó fedélzetiek. Aztán majd meglátjuk, hogy mit találnak ki az amerikaiak nextgen légtérellenőrzőnek (lehet, hogy még a kínaiak és oroszok sem tudják, annyira fekete program).
 
  • Tetszik
Reactions: endre

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Mert az ARMY nehéztechnikája kétségtelenül modern de még véletlen sem a top.Vegyük sorra:az Abrams már nem top harckocsi hiába a SEP korszerűsítés(az ágyúhoz nem nyúltak márpedig az L/45 már kevés,a gázturbina pedig folyamatosan ott van mint egy rossz megoldás).A Bradley?Most arról mit mondjak?Csak jobb IFV-k vannak nála azok közül amik vele egyidőben vagy később készültek(igazából még a BMP-2M is jobb IFV mint a Bradley pedig az csak egy modernizált BMP-2).Stryker?Nem rossz de APC-ből is csak jobbak vannak a kortársai közül csak úgy mint a Bradley esetében.Paladin?Az sem top eszköz már.
Összességében ahogy írtam még mindig modern az ARMY de az eszközparkja messze nema legmdernebb technikákból áll.
Az ARMY soem onelloan megy a harcba. Az ellensegnek szamolnia a kell a NAVY de legfokeppen az AIR FORCE es a MARINE erejevel. Marpedig a legieroonmagaban is eleg ahoz hogy barmely ellenseget ledaraljon . LasdSzerbia ahol a terep a motivacio mennyiseg mind mind a szerbek oldalan voltak szarazfoldi hadero tekinteteben aztan megis elveszitettek a haborut csak a legierovel szemben.