Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
kalapacs
Ne kamuzz már megint légyszíves. 10-20 km közötti értéket mondtam vízfelszín közelében, a hajó irányába repülő ASM-re, valós körülmények között.
Persze nagyon alacsony páratartalom mellet, tükörsima tengeren ha van a hajón egy komoly IR az tudhat 40 km-t is. Csak a bibi az, hogy ezek a körülmények nem általánosak, szerintem.
A magas páratartalom inkább általános, de előfordulhat az is, hogy szakad az eső... Olyankor meddig lát el az IR szerinted?
Én magam írtam, hogy bizonyos körülmények között az orosz KOLSZ is tudott 40 km-t repülők ellen 30 évvel ezelőtt. De ez nem ugyan az, mint egy hajóról érzékelni egy ASM-et amely 5 méter magasan közeledik.
<blockquote rel="fip7">kalapacs
Ne kamuzz már megint légyszíves. 10-20 km közötti értéket mondtam vízfelszín közelében, a hajó irányába repülő ASM-re, valós körülmények között.
Persze nagyon alacsony páratartalom mellet, tükörsima tengeren ha van a hajón egy komoly IR az tudhat 40 km-t is. Csak a bibi az, hogy ezek a körülmények nem általánosak, szerintem.
A magas páratartalom inkább általános, de előfordulhat az is, hogy szakad az eső... Olyankor meddig lát el az IR szerinted?
Én magam írtam, hogy bizonyos körülmények között az orosz KOLSZ is tudott 40 km-t repülők ellen 30 évvel ezelőtt. De ez nem ugyan az, mint egy hajóról érzékelni egy ASM-et amely 5 méter magasan közeledik.
Szerinted minek van nagyobb infrakepe egy tobb ezer fenyevre levo napnak vagy egy 20-50 km re levo kozeledo ASM nek ?
<blockquote>Szerinted minek van nagyobb infrakepe egy tobb ezer fenyevre levo napnak vagy egy 20-50 km re levo kozeledo ASM nek ?
Ez megint rossz példa, mert a csillagászatban nem másodperc hosszúságú megfigyelések során hozzá ezt össze illetve a háttérsugárzás egyenletésse az űrből néze "picit" más.
Na de ez az. Minek kellett hajó? Nézd meg, hogy micsoda hatalmas hajó és mennyi önvédelmi fegyveret kellett ahhoz, hogy lehetőleg indítási helyzetbe kerüljön + kísérőhajók.Igy mas iranybol közelitettek meg az amerikai rep.hordozok ellensulyozasat, es erös raketafegyverzettel csatacirkalokat epitettek.
Kb. Szép dolog, hogy a CBG-ket kísérték tengók, de a P-700 HMZ-t nézve mission impossible volt még a SOSUS-szal is ezen tengók levadászása a tengernyi ócskavas között. Százas nagyságrendű tengó mozogott volna háború esetén, még ha csak ezek töredéke is volt Oscar szintű képességgel megáldva.Ha igy nezzuk a Kirovokat, akkor egy fokkal több ertelmuk volt a szovjet helyzetböl nezve, mas kerdes, hogy minimalis kiserettel, repulöfedezet nelkul jo esellyel a Bismarck sorsara jutottak volt a nyilt oceanon.
Lásd I.vh előtti csatahajó és csatacirkáló építési őrületet. A németek legalább balanszolták a csatacirkálóka, az angolok meg elég megkérdőjelezhető harcértékű egységeket alkottak, mert pontosan azt történt, amit a kétkedők megjósoltak. A csatahajós löveggel és cirkáló páncélzattal bíró hajókat is összeengedték csatahajókat. Az eredményt láthattuk Jütlandnál......viszont a Kirov ->Iowa dolog pont jo pelda arra, hogy nem csak a szovjetek masoltak az amerikai ötleteket, hanem forditva is, es mindket oldal belerangathato volt hulyesegekbe.
Úgy érzem, hogy fordítva ülünk a lovon. Nem az angol csatahajó építés kéztette a német fepörgetést, hanem fordítva. Az angol gazdaságot egyébként eléggé megviselte a dolog, különadókat kellett bevezetni és lényegében csak az angol nemzeti büszkedés és irracionális (?) félelem miatt volt lehetséges.át kéne menni haditengerészeti topicba.. A csatahajó a repülés előtt volt a csúcsfegyver, a number one, legfontosabb érdeme, egyrészt a Németország gazdasági ellehetetlenítése volt (iszonyú pénzbe került, iszonyú mennyiségű anyagba, amelyet nem tudtak a szárazföldi seregre ezért költeni.
http://acelmonstrum.host22.com/Nem gondoltam volna Molniról, hogy tudja, mi az az all or nothing páncélzat
Az elektronikát simán külötték volna és, ha lövegtornyot talál el, abban sem lett volna sok köszönet. A lőszerraktárak eltalálása viszont véletlenszerű, mert gondolom a hajó közepét célozták meg volt a P-700-asok. A Tomahawk és AGM-84 rendszerek biztosan kiesnek találat esetén, a 406 mm ágyúk meg kb. a kutyát nem érdeklik egy modern tengeri ütközetben...Ugyanakkor a P-700 rakéták nem hiszem, hogy akkora károkat okoztak volna, mint a egy 480mm-es pctörő gránát, valamint azokkal el kellett volna érni a hajókat.
Akkor miért van rajta eszement mennyiségű P-700? Nem flottavédő cirkálónak tűnik, mert egy régi Tico tűzerejéhez hasonló légvédelme volt kb. ma meg a VLS-es Arleigh Burke romboló légvédelme bizonyos szemponból erősebb, mint a leggyengébb Kirové volt. (CIWS téren gyengébb a hajó méretei miatt.)A Kirov-ok flottakísérőnek készültek az Uljanov hordozók mellé, csak utóbbiak nem épültek meg.
Hát igen, a francia lapostetejűk harcértéke is inkább gyarmati randalírozásra volt alkalmas, szovjet erőkkel összemérve kb. semmire sem volt jó.A CBG battlegroupokból is lettek BG-k csak az oroszoknál, talán ha egy Kijev osztály is lett volna, akkor közvetlen légvédelmet erősítették volna, de hát a Jak-38 inkább propaganda volt, bár 4 db. R-60-al azért akkora harcértéke volt légvédelemben, mint a SEM-eknek, amikor kivonták már a F-8FN-eket, és nem volt még Rafale..