És ha inkább nem termelnének toxinos kukoricát?
A sok szervesanyagot amit elfüstölnek, inkább visszajuttatnák oda ahova való??
Csak a profit???? Tényleg???
Tetszik vagy sem, a hazai szántóföldi növénytermelés alapnövénye a búza, a kukorica, az árpa és a napraforgó.
Azon lehet vitázni, hogy hol érdemes és hol nem a kukorica termesztésével foglalkozni, de azért be kell látni, hogy nálunk például a haszonállatok takarmányozása masszívan a kukoricára épül.
Van továbbá két nagy biofinomítónk, a Szabadegyházán található Hungrana és a Tiszapüspökiben működő Kall Ingridients, amelyek együtt évi 2,2-2,4 millió tonna kukoricát dolgoznak fel és állítanak elő belőle izocukrot, glükózt, keményítőt, bioetanolt és takarmányt (plusz még néhány kisebb jelentőségű terméket).
Mint látod, a hazai igény jelentős, illetve nem kis mennyiséget szoktunk exportálni külföldre.
A toxintartalommal meg az a helyzet, hogy a nem megfelelő növényvédelem és a nyári extrém száraz forróság tökéletes táptalajt biztosít a toxintermelő gombák elszaporodásának.
A toxinos kukoricát nem nagyon szokás bedolgozni a földbe (ha így értetted), de a rothasztás után visszamaradó trágyalé és biomassza már alkalmas szervesanyag pótlásra.