Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ezek tisztítása mennyi vizet, vegyszert, energiát igényelne?a többször hasznosítható palackokat eröltetné
Jelentősen kevesebbet, mint újragyártani. Gondoljunk például az üveg előállítására, magas hőmérsékletre -> sok energiára van hozzá szükség.Ezek tisztítása mennyi vizet, vegyszert, energiát igényelne?
Értem. De nem azt kérdeztem, hogy ehhez, vagy ahhoz képest többet, vagy kevesebbet, hanem azt, hogy mennyit?Jelentősen kevesebbet, mint újragyártani. Gondoljunk például az üveg előállítására, magas hőmérsékletre -> sok energiára van hozzá szükség.
Másrészt az egyutas palackok használatával gyakorlatilag szemetet termelünk, ráadásul a PET esetén csak átlagosan 5-ször lehet anyagában újrahasznosítani, utána már csak egyéb tárgyak (pl. kerti játékok, polárpulóver) előállítására lehet felhasználni. Az igazi hulladékcsökkentést a többutas csomagolások használata jelenti.
Majd megpróbálok keresni forrást a témában.Értem. De nem azt kérdeztem, hogy ehhez, vagy ahhoz képest többet, vagy kevesebbet, hanem azt, hogy mennyit?
Szerintem is sokkal célravezetőbb lenne leönteni betonnal, akkor még a párolgás minimálisra csökkenne.Mint nálam okosabbak, érdekel a véleményetek. Budapest külvárosi részén voltam, és ott is eszeveszett módon megy a fásítás. Kávzi négy méterenként ültetnek egy fát. Bár én először nagy híve voltam, de tekintettel a víz helyzetre, nem egy nagy óriási öngól fásítani ilyenkor, amikor a vízhiány kritikus probléma lesz az elkövetkező években? Vagy, csak én látom sötétzöldnek ezt a hozzáállást? Azaz logikátlanul telepíteni, csak mert és kész?
Szerintem ez egy korábban elkezdett program tovább futása, évekbe kerül valamit elkezdeni, de abbahagyni is ...sajnos ilyen rugalmatlan a rendszer... de ha valami megindul, akkor az, ha kell ha nem, eszetlenül nyomják. Eleve nem kellett volna kiirtani sok helyen...Mint nálam okosabbak, érdekel a véleményetek. Budapest külvárosi részén voltam, és ott is eszeveszett módon megy a fásítás. Kávzi négy méterenként ültetnek egy fát. Bár én először nagy híve voltam, de tekintettel a víz helyzetre, nem egy nagy óriási öngól fásítani ilyenkor, amikor a vízhiány kritikus probléma lesz az elkövetkező években? Vagy, csak én látom sötétzöldnek ezt a hozzáállást? Azaz logikátlanul telepíteni, csak mert és kész?
Értem. De nem azt kérdeztem, hogy ehhez, vagy ahhoz képest többet, vagy kevesebbet, hanem azt, hogy mennyit?
Találtam egy ilyet:Majd megpróbálok keresni forrást a témában.
Kerestem én is, de nem találtam semmit, teleszórja a guglit a palack tisztítás, meg ilyen tematikájú kérdéseket a "hogyan tisztítsuk ki a kulacsunkat".Találtam egy ilyet:
Meg egy ilyet:
"Az újrahasznosítással – vagyis a visszavitt palackok roncsolását követően nyert másodlagos nyersanyagból történő gyártással – például egy italosüveg esetében a csomagolás előállításához fűződő karbonemisszió 20–50%-kal, a vízszennyezés pedig 50%-kal mérsékelhető. Újratölthető üvegpalack alkalmazásával viszont az egyszer használatos üveghez képest is 85%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érhető el, míg az egyszer használatos fémdobozokhoz képest 57%-os, az egyutas műanyag palackokhoz viszonyítva pedig 70%-os csökkenés érhető el az üvegházhatásúgáz-kibocsátásban. A kedvező hatás pedig az újratöltések számának emelkedésével erősödik."
Forrás: https://greendex.hu/tobbszor-hasznalhato-muanyag-palackok/
Nem feltétlen.Mint nálam okosabbak, érdekel a véleményetek. Budapest külvárosi részén voltam, és ott is eszeveszett módon megy a fásítás. Kávzi négy méterenként ültetnek egy fát. Bár én először nagy híve voltam, de tekintettel a víz helyzetre, nem egy nagy óriási öngól fásítani ilyenkor, amikor a vízhiány kritikus probléma lesz az elkövetkező években? Vagy, csak én látom sötétzöldnek ezt a hozzáállást? Azaz logikátlanul telepíteni, csak mert és kész?
További hátrány, hogy elhanyagolt gyorsan növő puhafák ága letörhet és tönkreteheti az autód (megesett velem, viharkár), vagy agyonüthet (3 méterrel előttem szakadt le szélcsendben, ezt megúsztam).Nem feltétlen.
A fásítás egyik legfontosabb célja, hogy növelje az árnyékolást a településeken, ezáltal csökkenti a hőszigeteffektust (kevésbé melegszik át a betontömeg, éppen ezért ajánlott a zöldtető és a falak befuttatása is növényekkel).
Én a budapesti agglomerációban lakom, itt évek óta (kb. 10 éve) fut a fásítási program, ezalatt többezer fát ültetett a lakosság jelképes áron, plusz persze az önkormányzat is. Sikeres, szépen fejlődnek a telepített fák, alakulnak a majdani fasorok.
Persze hátrány, hogy az első években öntözni kell mindenképp, illetve adott esetben növényvédelmi kezeléseket is kell végezni (pl. a vérszilvákat és a vadgesztenyéket kezelik nálunk rendszeresen).
Döntsék el már mit akarnak lődözni vagy nem lődözni .![]()
A környezetvédők szerint áldás, a vadászlobbi szerint átok az ibériai hiúz visszatelepítése
A nemrégiben még sikertörténetként ünnepelt visszatelepítési program ellenzői szerint az állatok kárt okoznak a birkaállományban, a hiúzszakértő szerint a vita nem szakmai, hanem politikai kérdésekről szól.qubit.hu
Pont nyár végére szaporodnak el, a vadásztársaság saját hatáskörben dönt, Tolnában pl nem is lőttek rókát tavaly, mert annyi volt a rágcsáló.Döntsék el már mit akarnak lődözni vagy nem lődözni .
"A dúvad terítéket a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület tagjai által fújt szignálok tették ünnepélyessé. A terítékre 1 aranysakál, 250 róka, 23 borz, 11 nyest, 19 dolmányos varjú, 5 szarka, 29 szajkó, összesen 338 dúvad került."
Aztán meg jön a hír, hogy pockok hektárokat rágnak le, mert nincs természetes "ellenfelük", agyrém ami itt megy.
Tudom , hogy ennél árnyaltabb a helyzet, de esetleg ne télvégére, tavaszra tegyék a ritkítást, amikor lehet épp elszaporodnak a kis zsákmány állatok, hanem esetleg a nyár végére amikor már táplálék és a víz is ritkább.
Pockok ellen T-fával hatékonyabb védekezni, mint rókával. És ezzel még számtalan védett fajt segítünk is.Döntsék el már mit akarnak lődözni vagy nem lődözni .
"A dúvad terítéket a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület tagjai által fújt szignálok tették ünnepélyessé. A terítékre 1 aranysakál, 250 róka, 23 borz, 11 nyest, 19 dolmányos varjú, 5 szarka, 29 szajkó, összesen 338 dúvad került."
Aztán meg jön a hír, hogy pockok hektárokat rágnak le, mert nincs természetes "ellenfelük", agyrém ami itt megy.
Tudom , hogy ennél árnyaltabb a helyzet, de esetleg ne télvégére, tavaszra tegyék a ritkítást, amikor lehet épp elszaporodnak a kis zsákmány állatok, hanem esetleg a nyár végére amikor már táplálék és a víz is ritkább.
Olvastam én is, csak azt nem értem, hogy mi haszna a mérgezett csaliknak? Mik ellen használnák egyébként?Valami fasz megint alkotott…
![]()
Mérgezett csalival öltek meg egy fokozottan védett parlagi sast Pest megyében
Egy egerészölyv is elpusztult a méreg miatt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park a rendőrséggel közösen vizsgálja az esetet.telex.hu
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..