Környezetvédelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Órákon át csak messziről méregetjük a pásztort, a tudós egyelőre szintén nem merészkedik közel hozzá. Sáfián László gumicsizmában, szürke munkáskabátban a botjára támaszkodik. Csak díszes juhászkalapja kelt némi reményt bennünk, hogy nem néhány szép fotóért és egy hallgatag agrármunkás miatt ébredtünk hajnali négy órakor. Ahogy egyre élesebbé válnak a fények, alattunk is egyre inkább felmelegedik a homok. Nem a Hortobágyon vagyunk, hanem a hortobágyi jószág egykori hagyományos téli legeltető helyén, a Debrecen melletti Erdőspusztán. Kétszáz éve a jószág a nyarat a nagy pusztán töltötte, majd a tarlókon áthajtották télire ide, a tölgyerdőkbe, erdei tisztásokra. Most más a rendszer, Sáfián László egész évben ezen a kis darab földön legeltet Hajdúsámson határában, de földrajzi értelemben a Nyírségben. A gyep nagy része már kiégett a perzselő hőségben. Másutt hatalmas esők voltak, itt semmi. A pásztor mozdulatlanul áll vagy félóráig, támasztja a botját, azután kicsit arrébb mozdul, a nyáj meg vele. Ott megint támaszkodik fél órát, azután megint odébb áll. Unalmasabb kezdetet el sem lehet képzelni egy riporthoz. És akkor történik valami. Sáfián László leveszi a munkáskabátját, és a tarisznyájára fűzi. Ott áll hófehér ingben, fekete mellényben, amelynek gombjain megcsillan a nap.
– Ezüst? – mutatok a nagy fémgombokra.
– Az ünnepi viseleten, amit vásárra, templomba veszünk fel az, annak nemesi gombjai vannak, ez csak hamisezüst.
Látja rajtam, hogy nem értem a szavait. Nemesi gombok egy pásztoron?
– A dédapám, nagyapám számadó juhász volt, az újfalusi, berettyóújfalui angolszabóval varratta a viseletét, ezüstgombokat hordott. Állatokhoz hívták őket gyógyítani, megbecsülték őket. De erről apám soha nem beszélt.

Kackiáiránybas bajusszal, hófehér ingben, az ősei viseletében áll a birkái mellett.
– Nagyapám csak fehér ingben legeltetett – meséli. Nagy a por a legelőn, nem tűnik éppen praktikus viseletnek fehér vasalt vászonban dolgozni a pusztán. Miért pont fehérben?
– Nem tudom. Sok mindent nem lehetett tőle kérdezni.
A kalapját ezüstgombok díszítik. Nem jelmez rajta a ruha, hozzá tartozik. Odanyújtok neki egy sárgabarackkal teli dobozt, és látom a szemén, viccesnek tartja, hogy egy fővárosi piacon vásárolt gyümölccsel akarom a tanyája mellett traktálni. Apám ültette – mondom neki, erre vesz belőle. Megtettünk egy millimétert egymás irányába.
Hajdu%CC%81sa%CC%81mson24-VSZ.jpg
„Kackiás bajusszal, hófehér ingben, az ősei viseletében áll a birkái mellett.” (Fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
A pitykék, az ezüstgombok egykor a nemesi ruhadarabok díszei voltak, onnan vándoroltak a pásztorok ruhájára. A mi pásztorunké csecsformájú, szirommintás. Fontos funkciója volt, az öltözet már messziről jelezte a pusztán, hogy nem akárkivel van dolga az embernek. A pásztorok kicsit mindig társadalmon kívüliek voltak, erősen hierarchizált világgal. A csúcson a számadók álltak, azután az öreg bojtárok, majd a kisbojtárok. A szocializmus évtizedei azután szétmarták ezt a rendszert, de azért a juhászoknak még a téeszben is maradt becsületük. A vadkapitalizmus aztán tovább erodálta a pásztorkultúra maradékát, a literboros, csíkos nejlonszatyros, alulfizetett, cselédsorban élő „állatőrzőkkel”. Ma már sokan úgy gondolják, hogy az elektromos kerítés pont annyit tud, mint ők, és van olyan, akinél ez igaz is. Sáfián László egy kiutat látott ebből, hogy magatarti lesz, nem dolgozik másnak.
Mit tud a pásztorunk? Megkérem, hogy rajzoljon körül egy területet a pásztorbotjával, és mérjük össze a szókincsünket. Én, a szavakból élő ember, és ő, a szótlan juhász. Csalafintán csillan a szeme, Zsolt emlékeztet rá, hogy a magyar mesevilágban a pásztor okos, rafinált ember. Amíg a német népmesékben az válik hőssé, aki a sűrű, rengeteg erdőből élve kijut (vagy kijuttatja Piroskát), addig
a magyar mesék furfangos alakja a pásztorfiú, aki királyfikat legyőzve nyeri el a királylány kezét.
Évszázados trükkjük, hogy a városi idegen felé ostobának mutatják magukat, a professzornak azonban kétsége sincs, hogy a pásztor fog győzni, hiába vetek be olyan szavakat, mint a hangaszál.
– Kilencven százalékban tarack – mutat a pásztor a botjával a területre. – De van itt perje, folyófű, csörgőkóró, vadkapor – de lerágva –, orsósarok vagy más néven kannamosó, cickafarok. Kivallattuk – jelzi, hogy nem talál más növényt. – Nem, látok még szarvaskelepet is. Másnéven sárkelepet.
Molnár Zsolt nézi és bólogat:
– Laci száznál több olyan növényt ismer, amely fontos a birka szempontjából, de egy sajátos nézőpontból, ő a jószág száján át látja a mezőt. Tudja, mikor nő, mikor szereti a juh, táplálós-e vagy sem.
Ha szereti a juh, akkor csak tápláló lehet – próbálom értelmezni a szavakat.
– Nem, ha megfosatja – mondja a pásztor, és ezzel nehéz vitatkozni. Az ökológus szerint a pásztor még azt is tudja, melyik növény hasznos különösen űzetés, szaporodás előtt, melyiknek milyen gyógyhatása van, milyen baj esetén kell arra hajtani a juhokat. Hitetlenkedve hallgatom.
– A birka és a pásztor egymástól tanulnak. Sokszor a birka is tudja, milyen gyógynövényre, milyen tápanyagra van szüksége – mondja a kutató.
Hajdu%CC%81sa%CC%81mson12-VSZ.jpg
„Van itt perje, folyófű, csörgőkóró, vadkapor, orsósarok, cickafarok.” (Fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

Órák óta követjük a pásztort, aki alig szólt egyet-egyet. Hátha a nyáj magától megy arra, amerre akar? Ő meg csak követi.
– A nyáj nem tőlem tart, hanem a kutyáktól, rajtuk keresztül irányítom.
Egy nagy fehér és egy kicsi fekete segíti. A kicsit Divatnak hívja az apja után, aki néhány hete érezte, hogy vége lesz, és elment meghalni. A pásztor egy régi juhálláson, egy bokor alatt találta meg hűséges, jó kutyáját. Most ezt a kis ugribugri túlbuzgó kutyakölyköt tanítgatja. Azt kérjük, bírja rá a kutyát, hogy kettőt vakkantson. Ez is valami? – kérdezi a mosolya, rászól Divatra, a kölyök simán teljesíti a mutatványt. Fontos tudás, így lehet – pusztán hanggal – finoman mozdítani a nyájon.
– A falkán belül – így hívja a nyáját – nem minden birkát tudok irányítani. Csak a két vezérürüt, a többi őket követi.
Megkérem hát, fordítson a nyájon. Menjenek most a másik úgy, hogy a kutyák egyet sem szólnak, és ő sem emeli a botját, csak a két vezérürüt szólítja.
 
W

Wilson

Guest
– Dezsőűű, Rezsőűű – ismételgeti az első szótagnál kiáltva, utána szabolcsiasan ejtve, elnyújtva, kicsit énekelve a nevüket. A két vezérürü máshogy van nyírva, mint az összes többi birka, az elejükön és hosszú farkuk végén félig meghagyták a gyapjút, úgy néznek ki, mint a hím oroszlánok, sörénnyel és bojtos farokkal. A két vezérürü szép lassan fordul, a nyáj meg velük. Elindulnak keletre.
– A nappal szembe, amerre nem szereti a birka – magyarázza a pásztor, miért ez az egyik legnehezebb feladat. A két vezérürü már a hangsúlyból tudja, mit vár tőle: menjen-e előtte, vagy éppen ellenkezőleg, maradjon hátul, és tartsa a juhot, csendítse a nyájat.
Csak később látom, Laci pásztorversenyeken is komoly mutatványokra képes.
Lassan ballagunk a nyáj után, Zsolt azt mondja, Laci nemcsak magát a növényt és azt ismeri, milyen állapotában kedveli a birka, hanem azt is, mennyit szabad belőle lerágni és mikor, hogy újra tudjon nőni, regenerálódjon. Azaz az ökológiát is.
– Egy idő után kíváncsi lettem rá, miért eszi annyira a birka ezt vagy azt a növényt – meséli a pásztor –, például, amit édesfűnek mondunk. Megkóstoltam, és kimondottan keserű.
Laci hosszú évek alatt tanulta el az édesapjától, melyik növénnyel kell vigyázni, melyik mikor ehető. Vannak aszályos tavaszok, ami után mindent elborít egy sárga virágú növény, a csengőfű vagy máshogy nevezve, a csörgőkóró vagy törökátok.
– Mérgező a magja, a birkát kevéssé bántja, de amikor fél érésben van, a magja letekeri a lovat, elkábítja a juhot – meséli a pásztor. – A vizes helyeket kedveli, és amikor jön föl, akkor kell lelegeltetni, kihuzigálni. Később békén kell hagyni, nem szabad a közelébe menni. Azért sem szeretjük, mert elöli a füvet.
– Félparazita – bólint az ökológus.
– Ha száraz a tavasz, nagyon észre lehet venni, mert a fű kiszárad körülötte. Amíg a birka megeszi, én megyek rá, mert addig is pusztul. Ennél nincs nagyobb átok – mondja a pásztor.
– Gyimesben van egy legenda, amely szerint a menekülő Báthory fejedelmet az egyik falu elárulja, és a falu határa hét évig csak csengőkórót vagy törökátkot terem.
Laci arcán látom, hogy ez felér egy sáskajárással.
A tudós és a pásztor tudása így ér össze. Utóbbinak a világ minden táján ugyanaz az alapvető feladata, hogy jól tartsa a jószágát, és az olyan területeken is húst termeljen, ahol nem nőnek meg a haszonnövények. Kövér, tágas legelőn talán nem olyan nagy dolog a legeltetés, de itt a homokon!
(Fotók: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
(Fotók: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
Laci a kutyáival
Laci a kutyáival
Hajdúsámson21 VSZ

(Fotók: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
(Fotók: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
Laci a kutyáival
Laci a kutyáival

Előző
Következő
A két férfi újra és újra találkozott, immár egymást tanítva. Molnár Zsolt nem csak Hajdúsámsonra jár pásztortudást gyűjteni, hanem Gyimesbe, Szerémségbe, Mongóliába és Iránba is, és egy idő után kérdezgetni kezdte Lacit, vajon ő is úgy csinálja-e, ahogy a mongol pásztorok. Vagy amit tőle látott, azt megkérdezte a perzsáktól is. Például a magyar pásztor igyekszik feljavítani a legelőt, ha valahol értékes növényekre, pillangósokra akad, akkor magérleléskor legelteti le, majd áthajtja oda a nyáját delelni, ahol úgy gondolja, termékeny talajra hull a mag.
Semmit sem értek.
– Kiszaratom – mondja Laci.
– Restaurációs célú legeltetés – értelmezi Zsolt.
Az ökológusok a nyolcvanas években jöttek rá, hogy a fajszegény gyepek fajgazdagságát növelni lehet célzott legeltetéssel. Laci ősei meg már – ki tudja mióta – tudták ezt, és csinálták. A mongolok viszont nem tesznek ilyet. Szerintük az embernek nem az a feladata, hogy feljavítsa a gyepet, hanem hogy ne használja túl, és adjon esélyt az öngyógyulásra.
Laci figyel az ellenkezőjére is. Ha tarlóra viszi a falkát (vagyis frissen learatott területre), ahol sok a gyomnövény, véletlenül sem szabad utána a legelőre hajtani. Olyankor arra figyel, hogy amit a tarlón ettek, ott is hagyják.
 
W

Wilson

Guest
– Ez a dolgunk, vigyázni a gyepre, hogy ne gazosodjon, ne bokrosodjon el, de ezt mi sosem a természetvédelemhez, hanem a birka szájához kötöttük. Amíg Zsolttal nem találkoztam, nem gondoltam rá, hogy végső soron egy az érdekünk: minél többszínű élővilág, minél többféle növény legyen a gyepen.
Aminek persze semmi köze nincs a kertek gyepéhez. A pásztoroknak azért fizet támogatást az állam, hogy ne műtrágyázzák a területet, vagy ne hajtsák a kökörcsin virágzásakor az állatokat a ritka növények felé, esetleg legeltessék le a sást, mert egy-egy ritka állatnak, például Bugac mellett a rákosi viperának az kedvez. A jó pásztort nem kell arra figyelmeztetni, hogy jól ossza be a száraz partos részt –ahonnan elfolyik az esővíz, ezért évente csak egyszer újul meg ott a növényzet. Vagy okosan legeltesse le az aljat, mert az aljas rész vizesebb, ott egy évben háromszor is újra nő a növényzet, viszont könnyen elsásosodik, amit már nem szeret a birka. A pásztor látja az újfajta, az éghajlatváltozás miatt gyorsan terjedő növényeket, és rájuk hajtja az állatot. Így oszt életet és halált.
– Sokan azt mondják, milyen unalmas itt. Itt? Nincs két egyforma nap, figyelni, ahogy körülöttem megújul a növényzet, a birkák, a bárányok. Ezt figyelem folyton, a megújulást, ez a szenvedélyem.
Gyerekként lassan tanulta meg, ha például egy vágtára engedte fel a kútra a birkákat, akkor az apja másnap küldte, hallgassa meg, hány tüdős van közöttük, hány kezdett el köhögni. Ha túl gyorsan hajtotta ki a nyájat, csak úgy kongott a vas, a kolomp, az apja rákérdezett, nem jó a kutyád? A túl gyors menet miatt ugyanis a birkái kilenc óra után már nem legeltek a hőségben, az apja nyája pedig még fél tizenegykor is rágta a tippant. Gyorsabban is hízott.
Hajdu%CC%81sa%CC%81mson6-VSZ.jpg
„Sokan azt mondják, milyen unalmas itt. Itt? Nincs két egyforma nap...” (Fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
Laci testvérével, Lajossal közösen gazdálkodik. Együtt tanítgatják Laci lányát, Ibikét és Lajos hatéves fiát és Tücsinek becézett lányát, akik a nyolcadik generációt hozhatják el a pásztorcsaládban.
– A kis Lalika úgy megy végig a hodályon, hogy a félezer birkából egy sem áll fel. Tudja, milyen közel lehet lépni a fejéhez, hogy ne ijedjen meg az állat – büszkélkedik.
Lacit is így tanította meg apránként az apja mindenre. Ő pedig évek alatt mesélte el a tudósnak ezeket a titkokat. Molnár Zsolt hallgatott, jegyzetelt és beleborzongott a hallottakba. Érteni véljük, hogy a pásztor nem speciális csősz, nem csak azt lesi, hogy ne kóboroljon el az állat, hanem a táj gazdája, az ökológiai gondolat hordozója. De mégis mi lehetett olyan súlyú, hogy a kutató ilyen izgatott lett tőle?
– Sok gondolat egyezett azzal, amit 100-200 évvel ezelőtt jegyzett fel egy akkori tudós az akkori pásztortól. Más mondatokat mongol pásztoroktól is hallottam, szó szerint ugyanabban a formában. Tér, idő, pásztor, jószág – ősi tudás. Persze azért folyamatosan alakul a világhoz, ahogy Széchenyi mondta: a régi jót az új jóval kapcsolják össze.
A másik izgalmat a pásztorok gyógyító tevékenysége okozta. A pusztán évezredekig nem volt állatorvos, és a pásztornak kellett a jószágról gondoskodnia. Régen a birka könnyen elpusztult amiatt, hogy a kergelégy lárváját felszívta a vízzel, és ezzel halálos veszedelemnek tette ki magát.
– Elindul az agyába – meséli Laci. – Apám megmutatta a fogásokat, meglékelte az állat koponyáját és ki tudta venni a lárvát, de csak nekünk mutatta meg. Senki idegennek.
– A bronzkori ember is képes volt erre, régészek megtalálták a koponyalékeléssel gyógyított emberek csontjait. Rettentő izgalmas volt, amikor meghallottam, hogy ez a tudás állatokkal kapcsolatban még egy generációval ezelőtt is élő volt, évezredeken át nemzedékről nemzedékre öröklődött.
– Le kellett ültetni a birkát, mint a nyírásnál. Beleültem a nyakába. Apámnak a nagyapám tanította, hogy ahol a kifejlett lárva mozog, ott egy kicsit puhább a csont. Az is megmutatja magát, melyik oldalon kell keresni, mert a birkának az orra lyuka level, levet ereszt. Félrehajtogatta a gyapjút, és először egy háromszöget belevágott a bőrbe, azután a koponyájába. Ha jól csinálta, a csont sem törött. A háromszöget kiemelte egy bot segítségével, kivette a lárvát és visszahajtotta.
Koponyaműtét egy bicskával a pusztán?
A pásztor bólint.
– Apám így csinálta.
Az édesapja Lacinak gyerekként megtanította azt is, hogyan kell például sántáznia. Az ökológus magyarázza, ez is egy gyógykezelési mód, amelynek során a körömnél az elhalt részt kell eltávolítani. A pásztor meg is mutatja, az apja hogyan csinálta mindezt a pusztán.
– Le kell ültetni a birkát úgy, hogy az állatnak kényelmes legyen, akkor kevésbé rúg. Nem álltunk neki, amíg nincs meg a fogás.
Vagyis az az ideális mozdulat, amivel a birka rábízza magát a pásztorára.
– Apám ragaszkodott hozzá, hogy kicsi gyerekként próbáljuk meg, mert akkor még nincs meg az az erő, amivel helyettesíthetem a mozdulatot. Később azért nehéz megtanulni, mert akkor is le tudom nyomni erőből az állatot, ha nem találom meg a pozíciót.
 
W

Wilson

Guest
Hajdu%CC%81sa%CC%81mson19-VSZ.jpg
„Nem álltunk neki, amíg nincs meg a fogás.” (Fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
Más világ volt, nem tudtak állatorvost elérni a pusztán, és a gyapjúnak is volt értéke. Jelenleg örülnek, ha annyi pénzt kapnak érte, amennyiért megnyírják őket. A juhtejnek is jó ára volt, de csatlakoztunk az unióhoz, és többé nem engedik, hogy kézzel fejjék őket, ezzel a tejbiznisz is véget ért. A birkapörkölt valamikor nagy családi ünnepek elmaradhatatlan étele volt, ma a fiatalok nem eszik, az Alföldről is egyre inkább kikopik. Vagyis a felnőtt állatoknak gyakorlatilag nincs értékük, annál inkább a bárányoknak, ezeket 99 százalékban az olaszoknak adják el. Most élénk a piac, emelkedett a bárány ára. Több gazda keresi ilyenkor a jó juhászt.
Közben a legtöbb nagygazda villanypásztort alkalmaz, vagyis elektromos kerítéssel őrizteti a nyájat, és van is rá magyarázat: kétszázezer forint egy pásztor havi bére, és négyszázezerért már komoly szerkezetet lehet vásárolni. A homokon azonban hiába próbálták ezt már ki a hetvenes, nyolcvanas években, tönkrement a legelő, mert amit nem taposott szét a jószág, amit nem égetett ki a birka vizelete, azt a nyáj az utolsó szálig lelegelte.
Nem az első évben mutatkozik meg a villany- és az élő pásztor közötti különbség, hanem a harmadik-negyedikben. Van persze, ahol ez működik, például a szigetországban, vetett, trágyázott füvön, ahol naponta esik az eső, és olyan birkát tartanak, amelyből előzőleg kiszelektálták a nyájszellemet. Így a juhok nem egy csoportban haladnak, hanem szétoszlanak a kerítéssel övezett legelőkön.
A jó pásztornál több állat marad életben, mert hamarabb felismeri a bajt, legeltetés közben kezeli a birkát. Ahol nem figyelnek oda, ott száz anyajuhtól száznál kevesebb bárány születik, Laciéknál sok az iker, száz százalék fölött teljesít a juh. Az olasz csak azt veszi át, amelyiknek vastag a háta, azaz kövér.
Helgoland-birka-VSZ.jpg
„Szigetországban (...) olyan birkát tartanak, amelyből előzőleg kiszelektálták a nyájszellemet.” Birka a németországi Helgoland szigetén. (Fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
A pásztor megenyhült, érzi, nem pusztán a személyére vagyunk kíváncsiak, hanem arra a pusztulóban levő világra is, amelynek ő élő emlékműve. Amikor a pásztorok titkairól beszél, valójában nem elárulja, hanem éppen védi, örökíti őket. Ahogy ráül a birkára és a sántázás mozdulatsorát mutatja, úgy nézzük, mintha egy kipusztulóban levő különleges fajt bámulnánk. Mellesleg pedig úgy szenvedünk a napon, hogy biztos lehet benne: egyikünk sem fogja holnap leutánozni és elvenni a kenyerét. Esőben, szélben is itt áll a pásztor, az még ennél is nehezebb lehet, mint órák óta baktatni a forró pusztán a legkisebb árnyék nélkül.
Valaha tíz-húszezer pásztornak volt igazi pásztortudása hazánkban, ma alig néhány száznak. Még 1960-ban is két és félmillió juh élt Magyarországon, jelenleg alig több, mint egymillió. A Balkánon még él jó pár ezer pásztor, a világon pedig összesen 300 millió. Nagy szükség van rájuk, mivel a Föld szárazföldjeinek 40 százalékán csak legelő állat húsán keresztül tudjuk hasznosítani az évente megtermő biomasszát. Molnár Zsolt szerint a Föld és az emberiség jövője szempontjából fontos, hogy sokkal kevesebb húst együnk. De nem mindegy, hogy intenzív tartásból származót, vagy pásztoroltat. Ha mindenki vegetariánus lenne, akkor Mongólia, Kenya és sok más táj teljesen lakhatatlan lenne. Ráadásul az állatok nem teszik tönkre a tájat, az Alföld már a mamut és az őstulok ideje óta hasonlóan ligetesen néz ki, csak azóta a tehenek és a juhok révén a pásztorok hasznosították és őrizték meg ilyennek.
 
W

Wilson

Guest
A pásztorok fontos missziót teljesítenek, de a világuk eltűnőben van, és a két férfi azon dolgozik, hogy ezen változtasson.
Az egyik ok, hogy a bornak van reklámja, a báránynak pedig nincs. Ha minden család évente csak egy ünnepen enne bárányt, akkor már a pásztornak is lenne becsülete, és ezzel nem ártanának senkinek. Magyarországon félmillió hektár gyepterület csak legeltetéssel hasznosítható, sőt természetvédelmi szempontból is fontos, hogy legeltetve legyen. Az Alföld mindig is kultúrtáj volt, nem ártanak vele, ha olyan emberekre bízzák, akik a jószág száján keresztül látják a legelőt.
Megitatják a juhokat. Ezen a legelőjükön már nem gémeskútból húzzák a vizet, hanem Laci szintén pásztor testvére, Lajos kezeli a szivattyút. A juhok a közeli erdőben delelnek, kérődznek, és csoportosan jönnek a vízhez, hangosan szürcsölve isznak. Egy galagonyabokor aljában ülünk le, akkora a hőség, hogy ez a kis árnyék is jéghideg légkondicionálásnak hat. Az egész család megérkezik a pásztorhoz, Ibolya, Laci felesége krumplis tésztát hoz, kis bográcsokban kínálja az ételt. Már nyolc órája talpalunk, mennyeinek érezzük az ízeket. Az egész család Laci köré gyűlik, látszik a tekintélye, ahogy velünk esznek a bokor alatt.
Hajdu%CC%81sa%CC%81mson25-VSZ.jpg
Zsolt és Laci kutatómunkában. (Fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)
Utána Zsolt és Laci a legújabb cikküket írja, szeretnék összefoglalni, milyen közös meglátásai vannak a világ pásztorainak a legelők füvei és a jószág legelése kapcsán. Mongol, iráni, kenyai és lengyel kutatókkal és pásztorokkal dolgoznak ezen. Zsolt lefordít angolból egy-egy univerzálisnak tűnő tételmondatot. Például egy ilyet, hogy a pásztor főként a jószág viselkedésén, legelésén keresztül ismeri a növényeket. Laci nem tudja, hogy mindenhol így van-e ez a világban, erről nem szólnak a természetfilmek, de ő és a magyar pásztorok így gondolkodnak. Zsolt emlékezteti is a hajnali versengésünkre, és rámutat egy távoli növényre. Mit látok? – kérdezi tőlem. Mit látsz? – kérdezi Lacitól. Lila virágot, mondjuk mindketten. A pásztor – ahogy a városi ember – sem nevezi néven a réti füzényt, mert nem fontos faj, de azt tudja róla, hogy nem eszi a birka, és nem is mérgező, nem veszélyes rá. Vagyis az állítás igaz.
Jön a következő mondat: a pásztorok egyik célja mindenhol a világon, hogy a legelő lehetőleg minél több növényét hasznosítsák. Laci bólogat, ez igaz. Hozzáteszi, hogy mindig kell télire is hagyni legelőt, de ha nem fogy minden el, mert olyan az idő, akkor sem maradhat ott a száraz fű tavaszra.
– A felesleget elhordatom a lábával, letapostatom.
Mutatja a kezével, milyen törékeny a száraz fű. Lejárattatja a juhokkal, mert a réginek el kell tűnnie ahhoz, hogy az új kinőhessen tavasszal, és jövőre is jóllakjon itt a juha.
Bólogatnak, jegyzetelnek, latolgatnak. A tudós és a pásztor, a legelő megújításának két mestere.


 
W

Wilson

Guest
Elég lett volna a link, nem?
Nagyon divatos lett ez a pásztoros téma.
Pásztorból (igazi pásztorról beszélek) sohasem elég:), és én nem érzem divatosnak a témát, inkább az a helyzet, hogy talán kezd az őt megillető helyére kerülni a kérdés, nem tudom máshol mi a helyzet de itt Debrecenben nagyon nagy rangja volt a pásztoroknak még az ötvenes évek elején is utána természetesen a pásztorok is áldozatául estek a kollektivizálásnak, de azért még itt talán megörződött valami (még ha morzsák is) a hajdani fényükből, ami pedig az igazi pásztorok tudását illeti az megkérdőjelezhetetlen, még ha méltatlanul sokan lebecsülni őket....
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 792
32 201
113
Pásztorból (igazi pásztorról beszélek) sohasem elég:), és én nem érzem divatosnak a témát, inkább az a helyzet, hogy talán kezd az őt megillető helyére kerülni a kérdés, nem tudom máshol mi a helyzet de itt Debrecenben nagyon nagy rangja volt a pásztoroknak még az ötvenes évek elején is utána természetesen a pásztorok is áldozatául estek a kollektivizálásnak, de azért még itt talán megörződött valami (még ha morzsák is) a hajdani fényükből, ami pedig az igazi pásztorok tudását illeti az megkérdőjelezhetetlen, még ha méltatlanul sokan lebecsülni őket....
Nem kimondottan pejoratívan értettem, hogy divatos téma lett.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 792
32 201
113
Pásztorból (igazi pásztorról beszélek) sohasem elég:), és én nem érzem divatosnak a témát, inkább az a helyzet, hogy talán kezd az őt megillető helyére kerülni a kérdés, nem tudom máshol mi a helyzet de itt Debrecenben nagyon nagy rangja volt a pásztoroknak még az ötvenes évek elején is utána természetesen a pásztorok is áldozatául estek a kollektivizálásnak, de azért még itt talán megörződött valami (még ha morzsák is) a hajdani fényükből, ami pedig az igazi pásztorok tudását illeti az megkérdőjelezhetetlen, még ha méltatlanul sokan lebecsülni őket....
Nem mindenhol volt/van pásztorkultúra, pásztorhagyomány. Nálunk pl. pnt 200 év kihagyás után a tsz-nek volt először nyája és pásztora. Ahogy megszűnt, úgy a nyáj és az a tudás is megszűnt.
Szerintem a pásztort mindenki megbecsüli, csak nem mindenki pásztor, akik aki annak látszik (avagy attól, hogy jószág mellett van valaki, még nem pásztor).
 
W

Wilson

Guest
Nem mindenhol volt/van pásztorkultúra, pásztorhagyomány. Nálunk pl. pnt 200 év kihagyás után a tsz-nek volt először nyája és pásztora. Ahogy megszűnt, úgy a nyáj és az a tudás is megszűnt.
Szerintem a pásztort mindenki megbecsüli, csak nem mindenki pásztor, akik aki annak látszik (avagy attól, hogy jószág mellett van valaki, még nem pásztor).
Bizony ebben igazad van, amúgy van különbség az 'igazi pásztorok" között is csak egy példa a cikkben szereplő Sáfián László tőlem 21 km legeltet az Erdőspusztán mint a nevében is benne van ez erdők közötti kisebb nagyobb nyílt részekkel szabdalt terület, ott nagyon kell tudni legeltetni míg a Hortobágyon annyiban más a helyzet, hogy ott sokkal nagyobb legelők vannak ahol a legelő szempontjából jobb a helyzet, ami nem azt jelenti, hogy nem tudnak kevesebbért a juhászok, csak nincsenek annyira rákényszerítve a sokkal nagyobb legelők miatt, hogy ennyire "feszesen" legeltessenek...
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros
W

Wilson

Guest
Nem mindenhol volt/van pásztorkultúra, pásztorhagyomány. Nálunk pl. pnt 200 év kihagyás után a tsz-nek volt először nyája és pásztora. Ahogy megszűnt, úgy a nyáj és az a tudás is megszűnt.
Szerintem a pásztort mindenki megbecsüli, csak nem mindenki pásztor, akik aki annak látszik (avagy attól, hogy jószág mellett van valaki, még nem pásztor).
Ha nem titok az a nálunk földrajzilag kb merre található Magyarországon?
 
W

Wilson

Guest

Horgászok segíthetnek megmenteni a magyar vizeket​

Bihari Dániel
2021. 12. 11. 07:30

Úgy tűnik, hogy a XXI. században, és a horgászok esetében is működik a „Matula bácsi-effektus”, és a modern kor horgászai értékes tudással, információkkal segíthetik az ökológusokat. Fontos kérdés az is, milyen hatással van a horgászat vizeinkre.

Egyre több félreérthetetlen jel mutat arra, hogy az emberi tevékenység káros hatásai – a klímaváltozástól a környezetszennyezésen át a természetpusztításig – a Föld vizes élőhelyeit sújtják leginkább. Azokat a közösségeket, amelyek egészsége ivóvízkészleteink megmaradásának a kulcsa, és amelyek a legtöbb rekreációs lehetőséget nyújtják az ember számára. Utóbbi körből a horgászatot mindenképp a legnépszerűbbek közé kell sorolnunk: világszerte az emberek mintegy 10 százaléka gyakorolja kisebb-nagyobb gyakorisággal a bolygó édesvizein és tengerein egyaránt.

Mit tudhatnak a horgászok?​

Hazánkban is lendületesen nő az arány, a 2019-es félmillióhoz képest idén ma már több mint 800 ezer fő a regisztrált horgászok száma. Hatalmas tömeg, amely aktívan, meghatározott módon használja vizeink ökoszisztéma szolgáltatásait, és nem is Magyarországon lennénk, ha a horgászat és művelőinek megítélése nem a végletekben csúcsosodna ki.

Való igaz, hogy ez a jelenleg 800 ezer ember hatással, mégpedig komoly hatással van a vizes élőhelyekre, amelyről azonban az országban tudományos igényű felmérést nem ismerünk. Azt sem tudja egyelőre senki, milyen értékes, a természet megóvása érdekében is felhasználható tudás lehet a horgászok birtokában.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai ezen ismeretek megszerzése, közös alkalmazása érdekében indítottak projektet, ennek első, tematikus interjúköréről a Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine című szaklapban jelent meg tanulmány. Dr. Löki Viktorral, az ÖK tudományos munkatársával, és Dr. Lukács Balázs Andrással, az ÖK tudományos munkatársával beszélgettünk.

Matula bácsi-effektus​

A magyarországi vizek, főleg állóvizeink állapota az utóbbi időben annyira rosszra fordult, hogy a kutatók számára aranyat ér minden információ, mindenfajta tudás velük kapcsolatban. Az édesvízi és tengeri halászok helyi ökológiai tudását ma már elég alaposan és sokfelé vizsgálják, ám a rekreációs horgászok, mint társadalmi csoport sokáig kimaradtak a kutatásból. Csak az utóbbi évtizedben kérdezik őket világszerte, akkor is jobbára halakról.

Ezért fordult Löki Viktor figyelme a csoport felé, amelynek tudása nyilván nem összemérhető a természeti népek vagy az ősi halászmesterséget űzők ismereteivel, mégis hasznos lehet, hiszen értékes, ökológiai szempontból releváns információkkal szolgálhat Hogy mennyire, ahhoz első körben strukturált interjúk során a szakemberek 24, vízi élőhelyhez köthető növényt mutattak horgászoknak, hogy nevezzék meg őket.

73966364-masolat.jpg
FARKAS NORBERT / 24.HU

Direkt növényeket, mert ezeket ugyan horgásztevékenységeik során rendszeresen láthatják, de mivel nem tartoznak az érdeklődésük középpontjába, felismerésük egyben a természet önkéntelen megfigyelését is jól indikálja. Két fontos megállapítás született:

Úgy tűnik, a horgászok a gyakori, száliens (feltűnő), és horgásztevékenységeikhez legjobban kapcsolódó fajokról magabiztosan tudnak beszélni, mely során körül tudják írni az adott faj élőhelyigényét, konkrét lelőhelyekkel tudnak szolgálni. Sőt, néhány faj esetében a faj védett státuszáról, vagy ha az adott horgász akár évtizedek óta ugyanazon a helyen horgászik, akár hosszú távú állománydinamikájáról is tudnak adatot szolgáltatni.

Másrészt a kutatók előfeltételezésével ellentétben a horgászok tudása nem minden mintaterületen volt konzisztens, és részletes elemzésük szerint szorosan összefüggött az aktív horgászévek számával: minél régebb óta horgászik valaki adott területen, annál több növényt ismert fel. Ráadásul sokat helyi vagy akár népi nevén, ami bizonyítja, miszerint tudásuk a „terepről”, és nem iskolából, oktatási anyagokból származik. Ezt a feltételezést tovább erősítette az a részeredmény is, miszerint a horgászok növényismerete a foglalkozásuktól (kékgalléros, fehérgalléros, nyugdíjas) szintén független volt.

lógiailag releváns adatokat szolgáltatni nagyon sok témában
– mondja a 24.hu-nak Löki Viktor. Hozzáteszi: óriási kihagyott magas labda, hogy az országban eddig nem futott interjúsorozat, illetve nem fut még tematikus citizen science projekt a részvételükkel. A kutatók a következő években pótolni akarják e „hiányosságot”.

hirdetés

Adatok és terhelés​

Miért fontos mindez? Sok esetben a horgászok szolgáltathatják az első adatokat inváziós fajok megjelenéséről, és nem mellesleg akár ritkításuk érdekében is sokat tehetnek. Megfigyeléseik pontosíthatják az egyes vízhez kötődő állatok vélt vagy valós károkozásáról meglévő ismereteket, részt vehetnek egyes élőlények aktív állományfelmérésében, tapasztalataik pedig hozzájárulhatnak a vizek rövid, vagy akár hosszú távú állapotváltozásának felméréséhez is.

Szintén nagyon lényeges az érme másik oldala, vagyis ahogy cikkünk elején már felvetettük, a horgászat hatása a vizekre. Ez pedig szemléletformáláson keresztül működik, de egyelőre még ahhoz sincs elegendő ismeretünk, hogy a fenntartható horgászat kereteit fel lehessen állítani. Ha pedig a horgászokkal elkezdett párbeszéd után ennek alapjait le akarjuk fektetni, a horgászok, mint érdekelt felek bevonása elengedhetetlen lesz. Ezeknek a bizonyos párbeszédeknek így egyrészt sokasodnia, másrészt mélyülnie is kell a közeljövőben.

74016429-masolat.jpg
FARKAS NORBERT / 24.HU

Növények, ólom, damil, etetés​

E területen mindenképp jelentős károk származnak a partmenti növényzet, főleg a nád „átalakításából”, a parti sáv helyenként jelentős taposásából, növényeinek gyérítéséből. A horog és a szerelék nagyon gyakran felszántja a medret, kitépi a növényeket, helyrehozhatatlan sérüléseket okoz. Rengeteg ólom kerül a vízbe, illetve a horgászzsinórok formájában műanyag, ami egyébként fizikai sérülést is okozhat az állatoknak.

Hazánkban a pontyhorgászat a legnépszerűbb, de kevesen tudják, hogy e faj túlzott jelenléte ökológiailag mennyire káros lehet: a ponty feltúrja az iszapot, a növények elpusztulnak, csak az alga marad
– jegyzi meg Lukács Balázs András.

A legkomolyabb kihívást azonban főleg zárt víztestekben az etetés jelenti. A kontrollálatlan mennyiségben a vízbe jutó etetőanyag nagyon komoly szervesanyag-terhelést jelent, a víztest a végére hipertróffá válik, elburjánzanak az algák, rengeteg egyéb, főleg a vízminőségre érzékeny élőlény pedig kiszorul belőle. A szakember a Tisza-menti holtágakat hozza példának, amelyekben 20 éve még jelentős volt a növényi biodiverzitás, mára viszont ahol horgásznak, legtöbbjük olyan, mint egy zöld színű, homogén krémleves.

A baj az, hogy nincsenek kutatások az etetés hatásairól, csak a következményeket látjuk. A védett területeken kívül semmi nem szabályozza a vízbe juttatható szervesanyag mennyiségét, ennek pedig a jövőben feltétlen változnia kell – teszi hozzá a szakember.

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Blitz97
W

Wilson

Guest

Egyre kevesebb a vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben​


PAP 2036


2021.12.10. 15:45

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Már csak azért is, mert vitamintartalmuk nagy részét már elvesztették.

Csúcsra jár az infláció, a gyümölcsök azonban kivételnek számítanak, az átlagos hét százalék helyett alig több mint egy százalékkal nőtt az áruk az előző évihez képest. Persze tavaly már drágultak rendesen, olyannyira, hogy mostanában 13 százalékkal kevesebb gyümölcsöt eszünk, mint korábban.
Pedig már a kisiskolások is fejből fújják, hogy télen együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, mert a legjobb tápanyag- és vitaminforrás a fárasztó zimankóban. Ha pluszban dohányzunk is, még inkább igaz a jó tanács. Csak egyetlen aggasztó körülmény adódik:

AZ ELMÚLT ÖTVEN ÉVBEN TÁPANYAGTARTALMUK NAGY RÉSZÉT ELVESZTETTÉK.

Egy korabeli mosolygó alma öt modern almát ér, azaz öt darab almát kell megennünk, hogy elmondhassuk: „Mindennap egy alma az orvost távol tartja.”

Átlagosan öt–ötven százalékos csökkenést mutattak ki, és néhány kivételtől eltekintve (például a spenót) szinte mindegyik zöldség és gyü

Vannak igazi rekorderek, mint a paradicsom, ez a (szakácsoknak zöldség, biológusoknak gyümölcs) termés magnézium-, kalcium-, folsav- és
C-VITAMIN-TARTALMÁNAK HÁROMNEGYEDÉT HAGYTA EL.

A szomorú tényeket több nemzetközi kutatás is alátámasztotta. Az okok természetesen összetettek, de mind mögött az intenzív, termőföldeket kizsigerelő nagyüzemi gazdálkodás következményei állnak.

Logikus, hogy ha termelékenyebb mezőgazdasági módszerekkel több növényt tudunk termeszteni ugyanakkora területen, akkor kevesebb tápanyag jut egy növényre. Ilyenkor bevetik a legújabb terméshozam-növelő vívmányokat, a műtrágyákat és növényvédő szereket, amelyekkel újabb csapást mérnek a tápanyag-összetételre.

Mindent a szemnek​

Aztán ott van a genetikai hígítás (genetic dilution), amikor a gazdák olyan fajokat preferálnak, amelyek szépek, kívánatosak, jól néznek ki. Nem feltétlenül a zamat vagy a beltartalom az elsődleges szempont, hanem a látvány. Sok kutatás igazolta, hogy többnyire kinézet alapján választunk zöldséget, gyümölcsöt, és azt is, hogy valószínűleg már sok ezer éve, a növénytermesztés kezdete óta csak a szépre törekszünk a földeken is.
http://www.nytimes.com/2013/05/26/o...tion-out-of-our-food.html?pagewanted=all&_r=0
Mindezt tetézi, hogy gazdaságossági szempontokból nem (vagy alig) hagyják pihenni a termőföldeket, ezért minőségük idővel leromlik. A bajt pedig nem mással, mint újra műtrágyával igyekeznek orvosolni. Itt a kör bezárul, és a talaj ásványtartalma annyira elszegényedik, hogy a termés lehet, hogy mutatós lesz, cserébe íztelen.

Új ikon született: a haloványan gyönyörű, seízű paradicsom​


A folyamat talán legismertebb szimbólumai a gondosan elhelyezett, tökéletesen kerek, halványpiros, seízű paradicsomok a szupermarketek polcain. Tápanyagtartalmuk közelében sincs a háztájinak, és lehet, hogy nem is láttak napot soha. Márpedig az üvegházi paradicsom feleannyi C-vitaminnal lep meg minket, mint a szabad földön termett fajtársa, a fólia alá kényszerült rokonok pedig csak harmadannyival.

Mindezek ellenére ma sincs gazdagabb vitaminforrás a zöldségeknél és gyümölcsöknél, együnk belőlük, amennyit csak tudunk. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy egyetlen gyümölcs és zöldség sem biztosítja önmagában az összes szükséges tápanyagot. Ne dőljünk be a külcsínnek, a legtöbbször ugyanis köszönőviszonyban sincs a belbeccsel.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

 
M

molnibalage

Guest
Nem feltétlenül a zamat vagy a beltartalom az elsődleges szempont, hanem a látvány. Sok kutatás igazolta, hogy többnyire kinézet alapján választunk zöldséget, gyümölcsöt, és azt is, hogy valószínűleg már sok ezer éve, a növénytermesztés kezdete óta csak a szépre törekszünk a földeken is.
Hát én speciel nem.
Emiatt sima paradicsomot kb. nem is veszek már, mert semmi ízük nincs, csak a koktélparadicsomnak.
De almából és narancsból is túl gyakori a semmilyen ízű. Ami tényleg finom volt, annak meg kilója 1000 Ft felett....
 
W

Wilson

Guest
Hát én speciel nem.
Emiatt sima paradicsomot kb. nem is veszek már, mert semmi ízük nincs, csak a koktélparadicsomnak.
De almából és narancsból is túl gyakori a semmilyen ízű. Ami tényleg finom volt, annak meg kilója 1000 Ft felett....
Igen ez így van a bolti gyári pariadicsomoknak gyakorlatilag (legalábbis számomra) a kissé éretlen kiwire hasonlító ízük van, szerencsére nálam megteremnek a zöldségek és gyümölcsök így én elvétve veszek a szezonban boltból zöldséget és gyümölcsöt....
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 821
34 888
113

247 millióval kevesebb házi veréb él Európában a nyolcvanas évekhez képest​



Négy évtized alatt 247 millióval kevesebb házi veréb lett Európában, és több másik olyan madárfaj, melynek egyedei egykor mindenfelé előfordultak, szintén jelentősen visszaszorult a kontinensen egy új kutatás szerint, írja a Guardian.

A Royal Society for the Protection of Birds, a BirdLife International és a Cseh Ornitológus Társaság által készített elemzés során az Európában őshonos 455 madárfaj populációját vizsgálták, és az adatok elemzéséből úgy tűnik, hogy 378 fajból ma már kevesebb egyed él velünk, mint 1980-ban. Összesen 17-19 százalék közötti lehet a visszaesés, de a populációk zsugorodása különösen érinti azokat a fajokat, melyek mezőgazdasági területek mellett, rétek közelében élnek.

Egy tojó házi veréb Fotó: Wikipedia

A változások különösen érzékenyen érintették a házi verebeket: e madárfaj populációja a felére zsugorodott össze, míg a mezei verébből 30 millióval lett kevesebb. Az elemzés szerint mindkét faj elsősorban a megváltozott mezőgazdasági gyakorlatok miatt szenvedett veszteségeket, de a házi verebekből a városokban is kevesebb van. Hogy miért, az egyelőre még kérdéses, lehetséges magyarázatként az élelemhiány, különféle járványok, illetve a légszennyezés merült fel.

Becslések szerint az Európában költő madarak mintegy hatodával, 600 millió madárral lehet most kevesebb, mint 1980-ban. Sárga billegetőből 97 millióval, seregélyből 75 millióval, mezei pacsirtából pedig 68 millió példánnyal lehet kevesebb.

Az elemzés szerint a mezőgazdaság nagyiparivá válása alapvetően szorította vissza a madarak természetes élőhelyeit, a különféle gyomirtók és egyéb „növényvédő” szerek használata pedig jelentős pusztítást végzett a rovarok között, emiatt sok madár maradt elégséges táplálék nélkül.
A tanulmány egyik vezető kutatója, Fiona Burns szerint a biológiai sokszínűségről szóló jövő évi ENSZ-csúcson muszáj lesz kezdeni valamit a helyzettel, hiszen a klíma- és a természeti válság közös kezelésére van szükség. Ehhez többek között növelni kell a környezetbarát mezőgazdasági területek arányát, erősíteni kell a fajok védelmét szolgáló intézkedéseket, fenntartható erdő- és halgazdálkodásra van szükség, és meredeken növelni kell a védett területek méretét mindenhol.

Vannak ugyanakkor madárfajok, melyek populációja növekedni tudott: 203 faj egyedeiből 340 millióval lett több negyven év alatt, de a növekedés kétharmadát nyolc faj, a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a fekete rigó, az ökörszem, a tengelic, a vörösbegy, az örvös galamb és a kék cinege hozta össze.
11 ragadozómadár is meg tudta duplázni a populációját 1980 óta, köztük a vándorsólyom, a rétihéja, az egerészölyv, a rétisas és a szirti sas. Ugyanakkor e fajok továbbra is ritkának számítanak, azaz a populációjuk e növekedés ellenére is kicsinek mondható.

Szakértők szerint a ragadozók a hatékonyabb természetvédelmi törekvéseknek, illetve a különféle mérgező mezőgazdasági anyagok visszaszorításának köszönhetik, hogy nőhetett a populációjuk. Az EU Madárdirektívája már jogi védelmet is biztosít egyes fajok élőhelyei számára, ez is kedvezhetett a madaraknak.

A BirdLife Europe vezetője, Anna Staneva szerint a most megjelent jelentés egy egyértelmű figyelmeztetés a természet részéről: bár egyes veszélyeztetett vagy ritka fajok esetében sikerült elérni eredményeket a meghozott intézkedéseknek köszönhetően, azok a fajok, melyekből korábban sok egyed élt velünk, továbbra is veszítenek populációikból.


Kevés a lószar. :oops:
Sajnos én is tapasztalom, hogy a lakókörnyezetemben szinte teljesen eltűntek a verebek és még csak nem is a 80-s évekbeli helyzetről beszélek hanem pl a 10-15 évvel ezelőtti helyzetről,ellenben megjelentek a dolmányos varjak és szarkák. Szinte eltűnt a balkáni gerle (amely a múlt század 20-30-as éveiben és helyette megjelent az örvös galamb, kíváncsi lennék,hogy mások is ezt tapasztalták-e?
Veréb szarásig. Fekete rigó, énekes rigó, cinke, őszapó, rozsdafarkú, kakukk, mátyásmadár, kis/nagyfakopáncs, harkály, fácán, egerészölyv, vetési varjú, holló, zöldike.
Elég lett volna a link, nem?
Nagyon divatos lett ez a pásztoros téma.
Műparasztromantikus, ökobiotantrikus lenyugvónapbanézés.