Nagy meglepetések nőttek ki a földből: az egyik békén hagyott helyszínen megjelent egy fokozottan védett virág, a másikra hódok költöztek, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél fekvő rézsűnek pedig a botanikusok is a csodájára járnak. Parlagfűinvázió és szmogos méz nem lesz, de még pár évnek el kell...
telex.hu
Az előző héten elénk keveredett egy gyönyörű fecskefarkú lepke
wiki
és percekig néztem, mert nagyon rég, tízen éve nem láttam ilyet,
majd később egy gyöngyházlepkét is láttam.
wiki
Az ismerősömmel beszélgettünk erről, hogy mi lehet az oka, hogy alig látni ilyen lepkéket míg gyerekkorunkban sok volt,
arra jutottunk, hogy ez is a "parlagfű irtás" számlájára írható, mivel a parlagfű miatt tarlóra vágnak virágzóréteket és így olyan növények is eltűnnek amik esetleg nem voltak károsak, de egyes rovaroknak táplálék volt.
Mivel nagyszüleim házánál én kaszálok, megfigyeltem azt is hogy bizonyos növények a kaszálás miatt szinte eltűnnek, pl egyik évben volt vagy 100m2
kék katáng, és virágzáskor értem rá kaszálni, "nem volt egyszerű" de azóta nem jött elő újból.
Tehát ha bizonyos növényt olyan fejlettségi állapotban vágnak ki amikor minden energiája a felsőrészben van és még magokat sem tudott érlelni, az a körforgásból lehet hosszú évekre vagy szinte teljesen kiesik, ha helyére egy másik növény furakszik elfoglalva annak helyét. Sok növényt megfigyeltem ahogy összefüggő felület alkotnak, majd eltűnnek pl.: nagy csalán, lósóska, bogáncs, pásztortáska . . . valószínűleg régi magok aktiválódnak a földben, amikor levágom az egyik növényt és így hely szabadul fel.
Most kezd befüvesedni, a fű az ami a legjobban bírja ezt a tortúrát, képes gyökérről megujúlni viszonylag gyorsan.