LCS (Littoral Combat Ship)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
28 104
23 136
113
Elméletileg lett volna rajtuk fegyver, csak azok fejlesztését rendre elkaszálták.

Gyakorlat!!!Az elmélet szép dolog csak semmire sem jó ha nincs átültetve a gyakorlatba.A "katonasád"nem egy elméleti sport még úgy sem,hogy nagyon komoly elméleti alapjai vannak.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
2 532
8 099
113
Elméletileg lett volna rajtuk fegyver, csak azok fejlesztését rendre elkaszálták.

Őőő....
Én másképpen tudom.

Az alap fegyverzet egy 57mm-es Mk.110 löveg (direkt tűzerő illetve légvédelem / CIWS), egy SeaRAM CIWS, plusz 4db M2 nehéz géppuska.
E mellé kerülhet a Surface Warefare Mission Module konténer, amelyben 2 db 30mm-es gépágyú illetve kis méretű rakétákat (először NLOS-LS, aztán Griffin, végül 24db Hellfire). A többi küldetés-modul (tengeralattjáró-elhárító, aknamentesítő és különleges alakulatokat támogató modul) esetében semmiféle extra fegyverzetet nem kapott a hajó.

Ezek mellett a hordozott MH-60L helikopter vihet 1-2db könnyű torpedót illetve más külső függesztményű fegyvert.

Slussz-Passz. Ennyi. Sose volt tervben nagyobb hatótávolságú hajó elleni rakéta, sem dedikált légvédelmi rakétarendszer (még ESSM sem), pláne nem torpedófegyverzet - legalábbis az US NAVY számára. Mert ők nem kértek többet.

Mivel viszont exportra is szánták a gyártók a típusokat, ezért mind a Lockheed, mind az General Dynamics által tervezett változatra igaz volt.

2008-as makett a Freedom-osztály export-változatáról, AN/SPY-1F radarral, 2x AN/SPG-68 rakéta-rávezetővel (SM-2 ill. ESSM félaktív rakétákhoz), AEGIS rendszerrel, 2x 16db Mk.41 VLS indítóval, hajótestbe épített illetve integrált vontatott szonárral, 2x 3 könnyű torpedóvető csővel gyakorlatilag az Álvaro de Bazán osztályú spanyol (ill. a norvég Fridtjof Nansen-osztályú) AEGIS fregattok szintjére hozták. :


Nem volt túl sok jelentkező, mivel túl drágán kínálták a portékát...

2014-ben a norvégokkal közösen újra próbálkoztak, az NSM rakétákat integrálták a hajókba, a fedélzet ill. a felépíténybe bújtatott megoldásokkal. Érdemes megfigyelni, hogy az Independence-osztálynál mindössze hat darab konténert tudtak elhelyezni, a Freedom esetében 2x 6db-ot...
Ezekből sem lett semmi...

Ami lett, az Freedom-osztály exportja Saud-Arábiába, ami szintén egy Benny Hill shownak felel meg. A 2015-ös RFP-ben még szerepelt az AN/SPY-1F, 16 vagy 32db Mk.41 VLS indítóval, 2x 4db Harpoon indítóval, 2x 3db torpedóvetővel és 1db 76mm-es illetve 2db 20mm-es fedélzeti löveggel. A 2016-os maketteken / terveken az AN/SPY-1F helyett (anyagi okokból) egy olcsóbb mechanikus legyezésű PESA radarrendszer volt már látható, 2x 8 db VLS indítóval, 2x 8 Harpoon indítóval, 2x 3 torpedóvetővel és 2x 30mm-es gépágyúval. A 2018-as maketten tovább egyszerűsítettek, már mindössze 1x 8db VLS indító volt a felépítmény előtt, a Harpoon indítók megmaradtak, a torpedóvető-csövek eltüntek és a 76mm-es löveg helyett 57mm-es maradt az orrfedélzeten, a 2x 30mm-esek maradtak. Állítólag ez a végleges konfiguráció, 4db-ot vásárolnak belőle a Szaudiak...De még 1x: az US NAVY eredetileg nem kért "teljes értékű" hajó elleni rakétát / robotrepülőgépet, ez az elvárás mindössze 2012 körül kezdett el felmerülni, utólag...
 

Septimus

Active Member
2018. november 22.
114
221
43
Cifu,
Köszi a részletes magyarázatot, ez így tényleg Benny Hill-show. A 2018-as maketten csak én nem látom a 2x30mm Bushmaster II gépágyút?
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
2 532
8 099
113
Cifu,
Köszi a részletes magyarázatot, ez így tényleg Benny Hill-show. A 2018-as maketten csak én nem látom a 2x30mm Bushmaster II gépágyút?

Erre (bal oldalon, a felépítmény felső részén):De érdekes, hogy hol 30mm-es Bushmaster II, hol 20mm-es Nexter Narwhal-t írnak...
 
  • Tetszik
Reactions: Septimus

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
2 532
8 099
113
A NLOS-LS volt az, amit kimondottan nekik szántak, de elkaszálták, a többi megoldás csak utólag jött elő és minta egyikkel sem lettek volna kimondottan megelégedve.
https://en.wikipedia.org/wiki/Littoral_combat_ship#Surface_warfare

Ez így kacifántosabb. Az NLOS-LS eredetileg az US ARMY FCS programjához indult NETFIRES néven, ambíciózusan, kétféle verzióban (PAM direkt támadó és LAM célterület felett járöröző / lecsapó változat). Az ambíciózus nem véletlen szó, a rendszer egy hálózatra kötött fegyverrendszert takart, az NLOS-LS-t a frontvonalak mögött lévő konténerekből indíthatják szükség szerint, a célpontot pedig a frontvonalban lévő egységek adhatják meg GPS koordináták segedelmével vagy lézeres célmegjelöléssel, de Infravörös érzéjelőjével képes maga is felderíti a célpontokat. A rakéta jön, lecsap, sziasztok. A LAM verzió még többet tud, a támadás idejére a célterület fölé indítanak egy maréknyit, amelyek így kb. másodperces reakcióidővel semmisíthetik meg a célpontokat, miközben a LADAR-juk folyamatosan képet ad a területről, tehát egyben megfigyelő-drónként is működnek. Szükség esetén a földi csapatok utasításai (GPS koordináták vagy lézer-rávezetés segedelmével) alapján bármilyen célpontra rárepülhetnek. Gyakorlatilag az NLOS-LS rendszer a kisebb egységeknek is saját mobil tüzérséget biztosított, a nagy és logisztikailag is sokat követelő vontatott lövegek helyett. Cserébe még drágának se kellene lennie, a PAM darabja 100-150 ezer dollára volt taksálva, a LAM 250-350 ezerre, és a LAM verzió ha nem használták fel, simán visszarepül az indítóegységhez, és ejtőernyővel földre száll - mivel ezeket kis gázturbinák hajtották volna meg, utána megtankolják és visszarakják az indító konténerbe, a következő bevetéshez.Csakhogy az FCS programot ugye a 2000-es éve közepén kiherélték majd beszántották. A Lockheed és a Raytheon megtalálta időközben a NAVY-t, hogy az NLOS-LS milyen jó lenne az LCS felszíni küldetéscsomagjába, mert hát kisebb és olcsóbb, mint a Harpoon, a megcélzott motorcsónak-szintű veszélyforrásokra a Harpoon úgy is overkill, ráadásul a partközeli bevetésekben a partraszálló erőket lehetne támogatni vele, miközben a fejlesztést nagy részt az ARMY fizeti, szóval tiszta nyereség az egész. Az ARMY is meg lett győzve, hogy kell neki az NLOS-LS, de a drágább és bonyolultabb LAM verzió így is törölve lett, csak a PAM változat maradt fejlesztés alatt. Eredetileg 2011-re kellett volna elkészülnie, és a Striker dandárok számára szánták mobil tüzérségi megoldásnak. Jött egy 2010-es teszt, ami viszont nem sikerült túl jól, 23 indításból 14 talált csak célba, a többi rakéta különféle okok miatt elvétette a célpontot. Volt adatkapcsolat-szakadás, meghibásodott érzékelő és hajtómű-hiba is. A Hadseregnek viszont elege lett az NLOS-LS-ből, ekkoriban egyetlen PAM rakéta 466 000 dollárba fájt, és bár a Raytheon fogadkozott, hogy ha a hadsereg a tervezett közel 10 000 darab rakétát megrendeli, a darabár 200 ezer dollár kürülire fog mérséklődni (ami így is a duplája amúgy az eredetileg ígértnek), a hadsereg 2010 áprilisában közölte, hogy nem fizeti a fejlesztést tovább, a megrendeléstől pedig eláll.


Griffin tesztindítás, nem kellett külön VLS indító hozzá, kis fedélzetre szerelt konténerekbe került volna​

Az ARMY ugye balra el a kasza után, a NAVY ott maradt, de mondták, hogy nekik csak a PAM verzió kell. A PAM verzió cirka 40km-es hatótávolsággal bírt volna. Hangsúlyoznám, hogy továbbra is csak a felszíni küldetésmodulban szerepelt volna az NLOS-LS. Tök jó. Csakhogy 2011 elején 150 milliárd dolláros megszorító intézkedések jöttek, a NAVY pedig elengedte az NLOS-LS kezét, mondván, hogy hát ez még nincs kész, különben se került még sor a hajófedélzeti tesztelésre, és a többi. Jó lesz nekik a Griffin. A probléma az volt, hogy eddigra az NLOS-LS nagyjából fixre lett véve, kvázi hozzá méretezték a felszíni küldetés-modult (3x 12db lett volna rajta), a megépített modulokban pedig már ott volt a kialakított hely számukra. Amibe más nem fért. A Griffin sokkal kisebb, de a hatótávolsága is az. A NAVY nem rajongot az ötletért, de elfogadta a Griffint. Majd némi gondolkozási idő után valaki felhívta a figyelmüket, hogy a Hellfire is ott van opciónak. Erre áttértek a Hellfire-re.

Az NLOS-LS elkaszálása nem ütközött komoly ellenállásba a NAVY részéről. Vállalhatták volna a költségeket, de nem tették...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 050
9 483
113
A probléma az volt, hogy eddigra az NLOS-LS nagyjából fixre lett véve, kvázi hozzá méretezték a felszíni küldetés-modult (3x 12db lett volna rajta), a megépített modulokban pedig már ott volt a kialakított hely számukra. Amibe más nem fért.
Igen és innen már az egésznek olyan gányolás hangulata van. Ezt-azt felszerelnek rá, aztá jön valaki egy ötlettel, hogy azt is fel lehetne rá szerelni.
Nemrég olvastam, hogy valakinek az az ötlete, hogy az 57 mm kicsit kicsi, jó lenne talán 76 mm, viszont a trimaránba nincs hely stb. stb.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
2 532
8 099
113
Igen és innen már az egésznek olyan gányolás hangulata van. Ezt-azt felszerelnek rá, aztá jön valaki egy ötlettel, hogy azt is fel lehetne rá szerelni.
Nemrég olvastam, hogy valakinek az az ötlete, hogy az 57 mm kicsit kicsi, jó lenne talán 76 mm, viszont a trimaránba nincs hely stb. stb.

A hibás akár hogy nézzük a US NAVY, amely megfogalmazta az RFP-t, jóváhagyta a két altípus párhuzamos megrendelését és üzemeltetését és az első két egység tapasztalatai után nem húzta egyből le a WC-n az egész programot...
 

Septimus

Active Member
2018. november 22.
114
221
43
Köszi, hogy megmutattad a 30mm gépágyút. Én az LCS-1 Freedom nagy fehér chain gun felépítményét kerestem, azért nem vettem észre. Ez viszont inkább hasonlít az Arleigh Burke 25mm-es gépágyújára.
Én mondjuk az egész LCS programot nem húztam volna le, mert azért nyugdíjba vonuló 50+ db Oliver Hazard Perry-osztályú fregattot csak ki kell váltani valamivel. Elvégre nem lehet mindenhova 1,5 milliárd dollárba kerülő Arleigh Burke-osztályú rombolót küldeni, kell kisebb hajó is az apróvadra. De az már tényleg bődületes hülyeség, hogy mindkét típust berendelték (Independence és Freedom). Én szívem (és eszem) szerint meghagytam volna a Freedom-osztály, de normális multipurpose fregattkéént, mindenféle moduláris biszbasz nélkül.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 706
6 601
113
En soha nem ertettem hogy ket korvettocskaba minek ontenek bele ennyi penzt energiat es meg mind ezek melle ekkora hirverest csinalni a szerencsetlenkedesuknek... Ugy csinalnak mintha valami forradalmit alkotnanak kozbe nagy humbuk az egesz...mar az elejetol ez a velemenyem... A varialhatosaggal takaroztak mindig akik vedtek... De ott se kelk spanyol viaszt feltalalni a skandinavok es sokan mas kis hajogyarto fregatte osztalyan mar reges reg elterjedt a konteneres /blokkos./konfiguralas. Szetkapcsoljak a gepeszetet amit mar ugy terveztek kiemelik a blokkot majd beteszik a masikat es osszekacsoljak a gepeszetet.
Ennel a programnal mar csak a zumwalt ot szurtak el jobban... /na az egy valodi penznyelo hatalmas reklammal./
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
5 297
6 872
113
Köszi, hogy megmutattad a 30mm gépágyút. Én az LCS-1 Freedom nagy fehér chain gun felépítményét kerestem, azért nem vettem észre. Ez viszont inkább hasonlít az Arleigh Burke 25mm-es gépágyújára.
Én mondjuk az egész LCS programot nem húztam volna le, mert azért nyugdíjba vonuló 50+ db Oliver Hazard Perry-osztályú fregattot csak ki kell váltani valamivel. Elvégre nem lehet mindenhova 1,5 milliárd dollárba kerülő Arleigh Burke-osztályú rombolót küldeni, kell kisebb hajó is az apróvadra. De az már tényleg bődületes hülyeség, hogy mindkét típust berendelték (Independence és Freedom). Én szívem (és eszem) szerint meghagytam volna a Freedom-osztály, de normális multipurpose fregattkéént, mindenféle moduláris biszbasz nélkül.
Pont az a baj, hogy az LCS egységek nem pótolják az OHP fregattokat, az AB-k egy részén nincs vontatott szónár, plusz ahogy írtad, sok helyre pazarlás is őket küldeni. Már a Navy is rájött a problémára, folyamatban van az FFGX program, bár már ott is kezdenek jelentkezni a túlzott elvárások, azt hiszem a jelenlegi tervezetek már 1 milliárd dolláros darabár környékén járnak.
 

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
31 172
37 448
113
Pont az a baj, hogy az LCS egységek nem pótolják az OHP fregattokat, az AB-k egy részén nincs vontatott szónár, plusz ahogy írtad, sok helyre pazarlás is őket küldeni. Már a Navy is rájött a problémára, folyamatban van az FFGX program, bár már ott is kezdenek jelentkezni a túlzott elvárások, azt hiszem a jelenlegi tervezetek már 1 milliárd dolláros darabár környékén járnak.
Egy fregatt többe fog kerülni, mint egy AB FIII. Vastaps...
En soha nem ertettem hogy ket korvettocskaba minek ontenek bele ennyi penzt energiat es meg mind ezek melle ekkora hirverest csinalni a szerencsetlenkedesuknek... Ugy csinalnak mintha valami forradalmit alkotnanak kozbe nagy humbuk az egesz...mar az elejetol ez a velemenyem... A varialhatosaggal takaroztak mindig akik vedtek... De ott se kelk spanyol viaszt feltalalni a skandinavok es sokan mas kis hajogyarto fregatte osztalyan mar reges reg elterjedt a konteneres /blokkos./konfiguralas. Szetkapcsoljak a gepeszetet amit mar ugy terveztek kiemelik a blokkot majd beteszik a masikat es osszekacsoljak a gepeszetet.
Ennel a programnal mar csak a zumwalt ot szurtak el jobban... /na az egy valodi penznyelo hatalmas reklammal./
Az OHP képességeinek töredékét sem tudja ez a vacak ahogy látom. Vigyázó szemedet vesd az Adelaide osztályra, ami egy OHP upgrade.
 
  • Tetszik
Reactions: Septimus and Cifu

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 521
113
Szerintem egyszerűen túlspilázták.Fogniuk kellet volna a dánok hajóját,és a reális igényeikhez szabni.
 
  • Tetszik
Reactions: HAndrás

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
28 104
23 136
113
A Navy szerint 800 millió körül lesz darabja, viszont AA-ra lesz kihegyezve.

https://news.usni.org/2019/01/22/navy-squeezing-costs-ffgx-program-requirements-solidify

De miért?Miért akarnak egy AA fregattot?A fregatt nekik arra kell,hogy ne kelljen az AA-ra kihegyezett cirkálót meg rombolót azonosítatlan hajók,tengeralattjárók, kalózok stb hajkurászására használni.Szóval nekik nem egy újabb légvédelmi hajó kell ami abban különbözik az eddigiekről,hogy kisebb hanem egy mindenes!!!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
5 297
6 872
113
De miért?Miért akarnak egy AA fregattot?A fregatt nekik arra kell,hogy ne kelljen az AA-ra kihegyezett cirkálót meg rombolót azonosítatlan hajók,tengeralattjárók, kalózok stb hajkurászására használni.Szóval nekik nem egy újabb légvédelmi hajó kell ami abban különbözik az eddigiekről,hogy kisebb hanem egy mindenes!!!
Ne engem kérdezz... Szerintem kb egy az egyben meg kellene venniük az Asahi-osztályt.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 050
9 483
113
A hibás akár hogy nézzük a US NAVY, amely megfogalmazta az RFP-t, jóváhagyta a két altípus párhuzamos megrendelését és üzemeltetését és az első két egység tapasztalatai után nem húzta egyből le a WC-n az egész programot...
Töredelmesen bevallom, hogy nem értem ezt az egészet. Ahogy a többiek is leírták többször, ha vesznek egy európai fregattot és lemásolják, most fényévekkel előrébb lennének.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
5 297
6 872
113
Töredelmesen bevallom, hogy nem értem ezt az egészet. Ahogy a többiek is leírták többször, ha vesznek egy európai fregattot és lemásolják, most fényévekkel előrébb lennének.
Amerikai flottába amerikai hajót, igazi, tősgyökeres amerikait. Valószínűleg ennyi, plusz a már jó ideje meglévő "mindenből a legjobbat, legmodernebbet, egyszerre tudjon mindent is" mentalitás.