Légvédelemi radarok működéséről általában

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 862
4 289
113
Feltételezem, hogy bármilyen ezekhez hasonló rendszer esetén a potenciális exportverzió adatait adják meg nyilvánosan. A saját maguknak szánt rendszereikét nem is lenne értelme, mivel azok "belső" használatra vannak és ezért nem is akarnák bárki orrára kötni. Szóval nyilván mindegyikél a potenciálisan exportálható verziók adatit adják meg. Szerintem. :) Amúgy az 55Zs6ME-ben az "E" betű nem azt jelenti, hogy (potenciális) export? Kérdezem, nem pedig tudom. :)

Nem feltétlenül. A Nyebo-UM már elég régi cucc, jópár évvel ezelőtt már láttam, ha jól emlékszek. És az nem AESA. Persze, ha azonos elektronikai háttér lenne, akkor, az antenna mérete/kiterjedése miatt egyértelmű lenne a Nyebo-UM fölénye. De az még elvileg nem független T/R-es AESA, hanem csak PESA (és emiatt elmarad a képességeben a Nyebo-M-től).

Természetesen mindenhol a Nyebo-UE-t értettem és nem tudom, miért írtam UM-et.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Akkor ez nem a kereső + célmegjelölő összeállítás, amire én gondoltam, hanem mindekettő kereső radar. Viszont centiméteres hullámhosszat írnak a 48Ja6-K1-nak ami sokak szerint nem megfelelő az alacsony észlelhetőségű gépek felderítésére, a Nyebo-U 55Zs6U már inkább alkalmasnak tűnik a méteres hullámhosszával. Vagy más a lényege a két radar egy rendszerben használatának?
Célmegvilágítónak nagyon is alkalmas a centiméteres radar lopódzkodók ellen. Keresőnek kell méteres. A célmegjelölő energiasűrűsége gondolom ezerszer akkora, mint a keresőé. Vagy miliószor.

• Tetszik
Reactions: joker

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
10 007
30 397
113
Az RLM-M lokátorai és a 2016-ban telepített Nyebo-UM lehet AESA rendszerű, a régebbi verziók nagy valószínűséggel még PESA kialakításúak.
A 48Ja6-K1 Podlet lokátor mostanában lett rendszeresítve, még nincs információm, hogy AESA, vagy PESA, de valószínűleg hamarosan kiderül majd.
Az antenna és forgató rendszere. Az alsó az IFF (saját-ellenség) felismerő antennája.
PODLET_ARMIY-2015_12.JPG

Kis és extrám kis magasságú, 3D, mobil, cm-es hullámhosszú harci lokátor EW képességekkel.
PODLET_ARMIY-2015_17.JPG

A Podlet-E (export verzió) lokátor adatai
PODLET_ARMIY-2015_19.JPG

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 883
32 327
113
Az RLM-M lokátorai és a 2016-ban telepített Nyebo-UM lehet AESA rendszerű, a régebbi verziók nagy valószínűséggel még PESA kialakításúak.
A 48Ja6-K1 Podlet lokátor mostanában lett rendszeresítve, még nincs információm, hogy AESA, vagy PESA, de valószínűleg hamarosan kiderül majd.
Az antenna és forgató rendszere. Az alsó az IFF (saját-ellenség) felismerő antennája.
PODLET_ARMIY-2015_12.JPG

Kis és extrám kis magasságú, 3D, mobil, cm-es hullámhosszú harci lokátor EW képességekkel.
PODLET_ARMIY-2015_17.JPG

A Podlet-E (export verzió) lokátor adatai
PODLET_ARMIY-2015_19.JPG
Ez az AESA technológia átültethető fedélzeti radarokba is? Mert sokszor fel volt emlegetve, hogy az oroszok nem képesek AESA radarok gyártására a PAK-FA-ba vagy akár a Szu-35-be.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
10 007
30 397
113
Az AESA technológia "univerzális", viszont az, hogy milyen lokátornál fejlesztik és alkalmazzák, az idő, pénz és akarat kérdése, mivel vannak azért sajátosságaik. A prioritások nagyon fontosak.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Dani Zoltán azt mondta, miután megtalálták a célt az égen, a célkövető radarnak semmi gondja se volt vele.

M

molnibalage

Guest
Az sem vágom, hogy milyen fizikából közvetkezne azt, hogy az eleve kisebb hatótávolságú tűzvezető radar nagyobb energiasűrűségű. Én úgy látom a nagyláb méretekről és egyebekről túl sok fogadlmad nincs...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 452
86 650
113
Az sem vágom, hogy milyen fizikából közvetkezne azt, hogy az eleve kisebb hatótávolságú tűzvezető radar nagyobb energiasűrűségű. Én úgy látom a nagyláb méretekről és egyebekről túl sok fogadlmad nincs...

OFF

Molni megkaptad a privát üzenetem?

ON

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 862
4 289
113
Az RLM-M lokátorai és a 2016-ban telepített Nyebo-UM lehet AESA rendszerű...

Amennyiben a Nyebo-UM "elektronikája" van olyan "szintű" (hasonló érzékenység, számtech kapacitás, önálló T/R-ek) mint a Nyebo-M-é, akkor, az antenna mérete miatt esélyesen többet is tud. De ha csak a Nyebo-UE kicsit "upgrade-elt" (szoftverfrissítés, meg a jelfeldolgozók kicserélése) verziója, akkor nem.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
10 007
30 397
113
Nem az UE lett upgradelve, UM-re. Az U verziót 1995-ben rendszeresítették, annak van UE export verziója. Az UM 2011-ben lett kész és csak most telepítették először. Ebből számomra az jön le, hogy a pár éves RLM-M, ezzel az UM-el van egy súlycsoportban.
Különben a Nyebo 3D méteres hullámhosszon üzemelő lokátorok első változatát 1988-ban rendszeresítették a P-13 és P-14 lokátorok helyett a Bakony-II szervezeti intézkedésben a magyar honi rádiótechnikai századoknál! Ezekhez tartoztak a Polje és Osznova automatizált adatfeldolgozó berendezések. Sajnos 1990-ben törölték a Nyebo programot és visszaállították a P-13 és P-14 lokátorokat a rendszerbe!

• Tetszik
Reactions: wolfram

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
10 007
30 397
113
Rosszul tudod. A P-18 alig 25 km-nél találta meg az F-117-et és az SzNR-125-tel 15 km táján tudták csak követésbe venni.
Ha figyelembe vesszük, hogy a felderítő lokátornál az adott célról legalább 3 visszavert jelnek kell lennie, hogy célként azonosítsa és még rá is kell kérdeznie, plusz az átdobás ideje, akkor nem is rossz az SZ-125 Nyeva 15 km-es követésbe vétele.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Új fejlemény. Egyik ismerősöm beszélt Dani Zoltánnal. Azt mondta, az, hogy megpiszkálta a radart, csak dezi volt. A gyári P-18as simán látta a célokat.