T
torsen
Guest
Ez az a mentalitás az, ami miatt ma iszonyat sokat költünk a nagy büdös semmire. A honvédelem lényege nem az, hogy leszerelem a hadseregem, hogy lássa rajtam mindenki, hogy én vagyok a békegalamb. Csak azt látja így mindenki, hogy totál védtelen vagyok. Azt látja mindenki, hogy a geopolitikai fajsúlyom nulla. Ha van fegyverem, de se földgáz, se olaj, se komoly ipar, akkor is kapok szót. Ha nincs hadsereg, a gazdasági is mások úri szeszélyétől függően létezik, vagy sem, akkor már tényleg nem osztanak nekünk lapot. Amíg volt a 50-70 ezer fős kilencvenes évekbeli Honvédség, amiről mind tudjuk, hogy már akkor se lett volna képes sokáig a területvédelemre, mégis generált egy olyan lokális erőfaktort, ami miatt minden helyi sakklépést minden akkori nagy tényezőnek emiatt is át kellett gondolnia. Egyszerűbben fogalmazva, ha akkor valami helyi dologban tárgyalás volt, Magyarország nem hiányozhatott az asztaltól.
Tök mindegy, hogy a valóságban az a haderő egy másik haderővel szemben mire képes. Emlékezzetek vissza. A kilencvenes évek közepén Pápán már nagyon haldoklott a MiG-23-as század, ahogy másutt is inkább csak papíron volt meg a repülőképes gépek száma. Mégis a ténylegesen létező gépmennyiség után állította minden akkori elemzés, hogy a Magyar Honvédség harci gépeinek létszáma a három teljesen felszerelt repülőezrednél több mint hetven darab, miközben a CFE szerződés 180 darabban maximalizálja ezt. Műkőképe volt akkor kevesebb mint a fele se. Senkit se érdekelt.
Ma nem mondhatjuk azt, hogy 14-nél több gépünk van, ami egy vicc. Teljesen mindegy, mit tud a Gripen, mindenki tudja, hogy egy repülőtéren, egy repülőszázadnyi gép van egyszerre egy időben, ezzel pedig kényelmesen lehet számolni. És még csak meg se kell támadni az országot. Egy darab bombát se kell ledobni, elég csak utalni rá, hogy ezt az "erőt" adott helyzetben, egy hullámban le lehet nullázni, így leszünk szívesek kussolni.
Igy aztán elég megalázó módon tényleg bárki végrehajthat ellenünk agressziót, anélkül, hogy akár látnánk belőle valamit. Ez a legrosszabb mert azt még számon se lehet kérni.
Pontosan erről beszélek én is!