Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 037
27 232
113
FjPQf7GXEAUbX24
FjPQaPSWYAAH7-M
FjPQXTrXwAAh-Dq
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 894
22 336
113
Az én kedvnecem:

"Az első 500 harckocsi Koreából érkezik, és csak a következőt gyártják Lengyelországban. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ez a hazai termelés téma mintha ujjal lenne irva a vízen, és lehetséges, hogy soha nem fog megtörténni.
 • A K9-et az A1-es változatban vásárolják meg, mert nincs más verzió, vagyis ő (egy korábbi hozzászóló) jól írta az igazságot.
 • Az AS21 egy prototípus, rosszabb toronnyal, mint a miénk, és meghibásodott alvázzal, ami ismét igaz.
 • Az FA50-et a légi rendfenntartásban és a kiképzésben fogják használni, ami ismét igaz. Ez nem egy teljes értékű harci repülőgép."
 
W

Wilson

Guest
Már pakolják ki a vasakat
Ehhez kapcsolódva...

Az első tétel koreai harcjárműveket leszállították Lengyelországba.....​2022. december 5

FjPQt9HX0AApFit.jpg

Megkezdődött Gdyniában a BBC Pearl hajó kirakodása, amely a Koreai Köztársaságból rendelt első lánctalpas járműveket szállította. fénykép. MON


December 5-én megérkezett a gdyniai kereskedelmi kikötőbe a BBC Pearl többcélú kereskedelmi hajó, amelynek fedélzetén a Koreai Köztársaság fegyverkezési ügynöksége által megrendelt első harcjárműveket szállították Lengyelországba.

A közzétett adatok szerint a szállítás tíz K2-es fő harckocsit és 24 db K9A1-es önjáró löveget tartalmaz. A harcjárműveket idén október közepén mutatták be hivatalosan a Koreai Köztársaságban. A korábbi nyilatkozatoknak megfelelően minden hareszközt a 16. gépesített hadosztály alárendelt egységeihez kell szállítani - harckocsikat a 20. Bartoszycka gépesített dandárnak (harckocsizászlóalj Morągban), az önjáró lövegeket pedig a 11. Mazur Tüzérezredhez Węgorzewóban. Valószínűleg vasúton szállítják őket Gdynia kikötőjéből végső rendeltetési helyükre.


K9A1 . fénykép. MON

A BBC Pearl többcélú általános teherszállító hajó 2012-ben állt szolgálatba. Üzemeltetője a BBC Chartering GmbH & Co KG a Német Szövetségi Köztársaságból. Megjegyzendő, hogy az út utolsó szakaszában az ORP Gen. K. Pułaski rakéta fregatt és az ORP Kaszub korvett kísérte. A hivatalos képek szerint a berendezések egy részét a raktér tetején szállították.


. Damian Przybysz/3FO

December 6-án, a gdyniai balti konténerterminálon kerül sor a Lengyelországba szállított koreai páncélozott járművek első tételének hivatalos átvételére. Részt vesz Andrzej Duda elnök, valamint Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter. Idén augusztus 26-án írták alá Morągban a 180 darab K2-es harckocsi és 212 darab K9A1-es önjáró löveg vásárlására vonatkozó szerződést. A lengyel katonák októberben kezdték meg az új felszerelésre történő kiképzést. Jelenleg nincs információnk arról, hogy a leszállított járművek már a lengyel fél által kiválasztott felszereléssel (beleértve a TOPAZ rendszert is) fel vannak-e szerelve.

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 077
13 471
113
Essen szó a finszírozásrol is:

A KGHM fogja pénzügyileg támogatni a fegyvergyártást? A tárgyalások folynak

https://forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/8602280,kghm-bezpieczenstwo-produkcja-broni.html

Tárgyalások folynak a nemzetvédelmi, az állami vagyon és a Miniszterelnöki Kancellária között a rézóriás fegyvergyártásba való anyagi bevonásával kapcsolatban. A külföldi bankokban is intenzíven keresnek forrásokat fegyverekhez.

12 milliárd dollár. Ez azoknak a szerződéseknek a hozzávetőleges értéke, amelyeket a Fegyverkezési Ügynökség képviseletében a Nemzetvédelmi Minisztérium dél-koreai védelmi cégekkel kötött az elmúlt hónapokban. A feltételezés szerint a gyártás egy része, például a K2-es harckocsik, a K9-es tarackok vagy a lőszerek gyártása Lengyelországban fog történni. Ahhoz, hogy ez reális legyen, új üzemeket kell építeni, és/vagy a meglévőket alaposan korszerűsíteni kell, például a Śląsku-i Bumar Łabędy vagy a poznańi Cegielski.

Ez több milliárd zloty pénzügyi ráfordítást igényel. A Polska Grupa Zbrojeniowa, amelynek üzemei részt vesznek a termelésben, nem rendelkezik ilyen alapokkal. A kormánnyal kötött szerződésekbe is nehéz ekkora összegeket beleszőni, és ahhoz, hogy az állam egyszerűen több milliárd zlotyt különítsen el egy cég támogatására, még ha fegyvereket is gyárt, előzetes egyeztetést igényel az Európai Unióval. És semmiképpen sem mondják, hogy sikeresek lennének.

Błaszczak leszállása a KGHM-nél

A fegyverkezési beruházások forrásszerzésének egyik változata a KGHM tőkebevonása. – Erről megbeszélések zajlottak a Honvédelmi Minisztérium, az Államvagyon Minisztérium és a Miniszterelnökség között – mondja a DGP egyik védelmi iparhoz kötődő beszélgetőtársa. Partnerség jöhet létre a KGHM, a PGZ és az egyik koreai vagy egyesült államokbeli külföldi partner között. – A Polska Grupa Zbrojeniowa egyidejűleg számos különböző hazai és nemzetközi szervezettel folytat megbeszéléseket, melynek célja a megvalósításhoz szükséges lehetséges és lehetséges együttműködési területek azonosítása, többek között a lengyel hadsereg modernizációs programjai – magyarázza Izabela Cicha, a PGZ kommunikációs és marketing osztályának igazgatója. – Mindazonáltal sem a konkrét entitások megjelölését, sem a tárgyalások körét nem közöljük nyilvánosan, nem kommentálunk – teszi hozzá. A jelen szám végéig a DGP KGHM érdeklődésünk ellenére nem kommentálta az ügyet.

– A MAP PGZ szemszögéből ez nem egy ízletes falat, mert itt úgyis a honvédelmi miniszter emberei uralkodnak. És ezért nem nyilvánvaló az érdeklődés e projekt iránt – magyarázza beszélgetőtársunk. Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a KGHM nyeresége az elmúlt négy negyedévben meghaladja a 6 milliárd PLN-t, így a bányászati óriáscég rendelkezik beruházásokra. Az elmúlt hetekben Tomasz Zdzikot lett az elnöke, aki korábban többek között A honvédelmi miniszterhelyettes és Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettes közeli munkatársa, december elején pedig Maciej Materka, a Katonai Felderítő Szolgálat korábbi vezetője kezdett dolgozni a KGHM-nél.
Ami a politika szempontjából fontos, a rézóriásban különböző hátterű emberek dolgoznak. Arról ismert cég, hogy minden párt ott "etetett". Egy ilyen projektben való esetleges részvétele bizonyos elemi stabilitást adna neki a választások után is. Ha azonban a következő hónapokban nem születik megegyezés ebben a kérdésben, a választási kampány és a politikusok egészen más kérdésekre való fókuszálása miatt drámaian csökken a megvalósítás esélye.

A magánbankok fegyverekre fognak kölcsönözni

A második probléma a fegyverkezés finanszírozásával kapcsolatban abban a kérdésben rejlik, hogy miből vásároljuk meg. A jövő évi védelmi költségvetésben több mint 97 milliárd zloty (a törvény szerint a GDP legalább 3 százaléka) kell szerepelnie, valamint a Bank Gospodarstwa Krajowego által működtetett Fegyveres Erők Támogatási Alapja is. 2023-ban mintegy 50 milliárd PLN-t utalnak át az FWSZ-nek. Ezek az alapok különböző forrásokból származnak. Ilyenek lehetnek pl. közvetlenül a Honvédelmi Minisztériumtól átutalt pénzeszközök (ez látszólagos kiadásnövekedést tesz lehetővé, mert ezeket a pénzeszközöket kétszer számolják el, kötvényeladásból származó pénz, de külföldi magánbankok hitelei is. Októberben, három nappal a tervezett időpont előtt , a BGK lemondta az adásvételre tervezett tendert Mateusz Morawiecki miniszterelnök kifejtette, ez normális, és akkor rendezik meg a kérdést, ha jobbak lesznek a feltételek (erről a továbbiakban írunk).

Másrészt a kölcsönszerzés küldetésével pl. Tadeusz Kościński volt pénzügyminiszter a közelmúltban az Egyesült Államokban, Koreában és Japánban járt. Érdemes megjegyezni, hogy több évtizeden át a bankszektorhoz kapcsolódott. A következő hónapokban kell megkötni az első ilyen típusú hitelszerződéseket. A probléma pl. országhatárokat, azaz meghatározott felső határokat egy adott országban egy pénzintézet maximális részvételére, de azt is, hogy ezeket a kölcsönöket fegyvervásárlásra kell fordítani. Egyes intézmények problémát látnak abban, hogy az általuk felvett pénzeszközöket támadófegyverek vásárlására lehet felhasználni. Köztudott, hogy nem csak hosszú lejáratú hitelekről van szó, hanem rövid lejáratúakról is, amelyeket később lehet refinanszírozásra fordítani.

Pénz Koreából

Még mindig nem világos, hogy a dél-koreai pénzintézetek részt vesznek-e a lengyel hadsereg fegyvervásárlásainak finanszírozásában, és ha igen, milyen mértékben. De például tavaly a koreai Eximbank megállapodást írt alá a görög Angelicoussis Shipping Grouppal, hogy finanszírozást biztosítson a koreai hajógyáraktól származó hajók vásárlásához. Ezt azonban a szerződések aláírása előtt kötötték meg, míg Lengyelország már kötött megállapodásokat a koreai védelmi iparral. ©℗
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Az én kedvnecem:

"Az első 500 harckocsi Koreából érkezik, és csak a következőt gyártják Lengyelországban. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ez a hazai termelés téma mintha ujjal lenne irva a vízen, és lehetséges, hogy soha nem fog megtörténni.
 • A K9-et az A1-es változatban vásárolják meg, mert nincs más verzió, vagyis ő (egy korábbi hozzászóló) jól írta az igazságot.
 • Az AS21 egy prototípus, rosszabb toronnyal, mint a miénk, és meghibásodott alvázzal, ami ismét igaz.
 • Az FA50-et a légi rendfenntartásban és a kiképzésben fogják használni, ami ismét igaz. Ez nem egy teljes értékű harci repülőgép."
imádom ezeket a kommenteket, ezek jobban szétszedik ezt a beszerzést mint mi itt a 72-es tuningot ami azért már egy szint :DDDD
kedvenc kommenteim:

"Następnie AS21 kompletnie nie zdający testów. Wieża i wadliwe podwozie."
- Az AS21az összes tesztjén megbukott

"Nie będzie żadnego k2pl! To raz, dwa wszystkie 500 czołgów będzie wyprodukowana w Korei, może 200 w Polsce w co wątpie"
- Nem lesz K2PL! Az összes(??) 500 tank koreában készül majd, talán 200 Lengyelországban de azt is kétlem.

"AS21 to prototyp z gorszą od naszej wieżą i zawodzącym podwoziem"
- Az AS21 csak egy proto ami sorra bukja a teszteket

"to przeciez juz rzecznik MONu stwierdzil, ze FA-50 nie beda uzywane do walki tylko do air policing i fotografowania wojsk przeciwnika."
- amúgy is a NMD szóvívője elmondta hogy ezek a gépek nem lesznek harcban használva csak légirendészetre és az ellenség fotózására
 
W

Wilson

Guest
imádom ezeket a kommenteket, ezek jobban szétszedik ezt a beszerzést mint mi itt a 72-es tuningot ami azért már egy szint :DDDD
kedvenc kommenteim:

"Następnie AS21 kompletnie nie zdający testów. Wieża i wadliwe podwozie."
- Az AS21az összes tesztjén megbukott

"Nie będzie żadnego k2pl! To raz, dwa wszystkie 500 czołgów będzie wyprodukowana w Korei, może 200 w Polsce w co wątpie"
- Nem lesz K2PL! Az összes(??) 500 tank koreában készül majd, talán 200 Lengyelországban de azt is kétlem.

"AS21 to prototyp z gorszą od naszej wieżą i zawodzącym podwoziem"
- Az AS21 csak egy proto ami sorra bukja a teszteket

"to przeciez juz rzecznik MONu stwierdzil, ze FA-50 nie beda uzywane do walki tylko do air policing i fotografowania wojsk przeciwnika."
- amúgy is a NMD szóvívője elmondta hogy ezek a gépek nem lesznek harcban használva csak légirendészetre és az ellenség fotózására
Van közte azért érdekes komment pl ez is az....

"Úgy tűnik, a Redback torony megbukott a teszten lengyel téli körülmények között. Ráadásul túlságosan is látszik a jármű a hőfelvételen (forrás: Radio Wnet / interjú D. Ratkával)"

Itt egy másik....

"A probléma a MON (Nemzetvédelmi Minisztérium by Wilson) szűkös megrendeléseivel van a lengyel hadiiparban, nem pedig a vezetőkkel. Valahogy a MESKO képes volt megduplázni, jövőre pedig megháromszorozni a Piorun gyártását, mivel megrendelést kaptak rá. De ha a Blaszczak 1000 helyett 70 lövegtoronyra ad megrendelést, akkor egyetlen bank sem fog hitelt adni a HSW-nek egy 1000 darabos új gyártósor építésére, mert a MON-nal kötött megállapodás 70 darabra szól. Ugyanez a helyzet a Krab vagy a Borsuk esetében."
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Van közte azért érdekes komment pl ez is az....

"Úgy tűnik, a Redback torony megbukott a teszten lengyel téli körülmények között. Ráadásul túlságosan is látszik a jármű a hőfelvételen (forrás: Radio Wnet / interjú D. Ratkával)"
szerintem elég sok érdekes komment van benne, nekem az is új volt hogy 500 hk nem a lengyeleknél fog készülni, előzetesen arról volt szó hogy 180db készül koreában és a többi kb 800db a lengyeleknél, mostmár meg arról beszélnek ( ha jól értettem persze) hogy az össz az kb 500db és annak nagyon nagy része koreában lesz gyártva
szintén érdekes infó volt hogy kb Krab szintű K9-eket vettek, amit mondjuk nem érek mi a probléma vele esetleg ha itt valaki kiokosítana mi a kommentelők problémája megköszönném mert én kb akármikor elfogadnék itthonra 24db Krabot :D
az hogy a redback megbukott sok teszten nekem nem nagy meglepi, most épp a torony...hát na....hallani ezt azt az ausztrál tesztekről és azokból kiindulva a redback bukása nem okoz meglepetést
ezek után pedig hogy vettek 50 légirendész meg "fotós gépet" egyesek szerint meg hát...na, nagyon kíváncsi lennék hogy bármelyik szóvivő miért is mond ilyet
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 248
113
szerintem elég sok érdekes komment van benne, nekem az is új volt hogy 500 hk nem a lengyeleknél fog készülni, előzetesen arról volt szó hogy 180db készül koreában és a többi kb 800db a lengyeleknél, mostmár meg arról beszélnek ( ha jól értettem persze) hogy az össz az kb 500db és annak nagyon nagy része koreában lesz gyártva
szintén érdekes infó volt hogy kb Krab szintű K9-eket vettek, amit mondjuk nem érek mi a probléma vele esetleg ha itt valaki kiokosítana mi a kommentelők problémája megköszönném mert én kb akármikor elfogadnék itthonra 24db Krabot :D
az hogy a redback megbukott sok teszten nekem nem nagy meglepi, most épp a torony...hát na....hallani ezt azt az ausztrál tesztekről és azokból kiindulva a redback bukása nem okoz meglepetést
ezek után pedig hogy vettek 50 légirendész meg "fotós gépet" egyesek szerint meg hát...na, nagyon kíváncsi lennék hogy bármelyik szóvivő miért is mond ilyet
Szerintem a koreaiak gyorsabban vállalták az 500 legyártását, és emiatt válthattak a lengyel vezetők.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 248
113
A németekhez mentek először, csak szembesültek azzal, hogy a német hadiipar mint olyan 20 éve megszűnt kb.
Félreértetted. Arra gondoltam, hogy eredetileg a hírek szerint jóval kevesebb (talán csak a használtak felújítása) történt volna Kóreába. Most meg már azt emlegetik, hogy 500 darab fog Kóreából érkezni.
Erre írtam, hogy lehet, hogy megkérdezték - nagy pánikjukban - a lengyelek, hogy mi lenne, ha 500 darab itt lenne villámgyorsan. Erre meg a kóreaiak azt mondták OK, csak akkor ez az 500 mind Kóreából fog jönni. A lengyelek meg rábólintottak.
Hangsúlyozom, hogy ez csak feltételezés, de egy ilyen méretű változtatást csak ennek tudok be.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 866
91 380
113
A németekhez mentek először, csak szembesültek azzal, hogy a német hadiipar mint olyan 20 éve megszűnt kb.
Ha jól értettem a cikket a lengyel cég sincs toppon. Miatta csúszik a lengyel Leopárd upgrade progi. Már kábé vége kellene lennie terv szerint. aztán már majdnem elkezdődött. 6 év csúszás van!!!!
És ez a cég gyártaná koreai tankokat. Necces lesz.
Gondolom az alkatrész utánpótlás egyszerűsítése miatt lokalizálnák, lengyelesítenék a beszállítókat is. Vagy ha nem, akkor a raktározási költségek vagy a logisztikai szállítási idők fognak nyúlni. Van itt sok megoldandó feladat. És mivel mindent is vették, ez az összes koreai beszerzésükre igaz.

Mi van ha a Daginak elgurul a gyógyszere és olyan feszkó lesz a két Korea között, hogy a Koreaiak nemzetbiztonsági okokból újragondolják a sztorit.
Ahogy mi a németeknek, úgy ők Koreának a kelleténél jobban kiszolgáltatottak lettek.