Lengyel haderőfejlesztési program 2032

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
18 730
29 094
113

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
11 825
25 935
113

Lengyelország lépéseket tesz a fegyveres Gryf UAV-k beszerzésére​

840_472_matched__oz57mi_11bd8a109ff239fbff718443a82960afAmint azt a lengyel hadügyminisztérium fegyverzet-felügyelőségének rejtélyes közleménye sugallja, megkezdődtek a tárgyalások azon potenciális vállalatok bevonásával, akik hajlandók leszállítani a Gryf közepes hatótávolságú taktikai UAV-t. A Gryf platformok alkotnák az „OBSERWATOR IMINT és Satellite Reconnaissance” operatív program egyik kulcselemét. Az itt említett UAV-oknak minden időjárási körülmények között hírszerzési képességgel kell rendelkezniük. Várhatóan irányított lőszert is szállítanak majd.
Némi előrelépés történt a pilóta nélküli taktikai platformok beszerzését célzó programban. A parlamenti honvédelmi bizottság ülésén, még 2018 márciusában nyilvánosságra hozott információ szerint, a MoD Wojciech Skurkiewicz helyettes vezetője szerint a fenti programnak 6 rendszer (1 rendszer 4 UAV és egy irányító állomás) leszállítását kell magában foglalnia. további 20 rendszer beszerzésének lehetőségével a jövőben. A Gryf-program elemzési-koncepcionális szakasza már 2020 nyarán befejeződött. Mint a Fegyverzeti Felügyelőség szóvivője tájékoztatta, előrelépés történt, de a kiadott információk meglehetősen rejtélyesek voltak.
A GRYF néven ismert taktikai közepes UAV beszerzésével kapcsolatos feladat megvalósítási szakasza jelenleg folyamatban van. A Fegyverzeti Felügyelőség által folytatott eljárásokat megállapodás megkötésével kell lezárni, olyan időpontra, amely lehetővé teszi a feladat végrehajtását a HM-nél hatályban lévő tervdokumentumokkal összhangban. E határidő meghatározása azonban végső soron a vállalatokkal folytatott tárgyalásokon múlik, amelyek kiterjednek a feladat végrehajtásának valamennyi aspektusára, beleértve a megrendelés tárgyának további meghatározását is.
Krzysztof Płatek, a Fegyverzeti Felügyelet sajtóreferense
Ahogy a fenti közlemény is sugallja, a Gryf programban már megkezdődött az UAV beszerzési szakasz. Ezt tárgyalási eljárás formájában hajtják végre, kiválasztott szervezetek bevonásával. Még ebben az évben júliusban Płatek bejelentette, hogy befejeződött a „GRYF közepes hatótávolságú taktikai UAV beszerzésének analitikai-koncepcionális fázisa”. További előrelépés azonban még várat magára. Ma, amint azt a fenti kiadás sugallja, már megtették az intézkedéseket az átadás lehetőségének és a folyamat technikai, szervezeti vagy akár pénzügyi vonatkozásainak meghatározására.

A szállítási megállapodás megkötésének dátuma „a lengyel MoD-l hatályban lévő tervdokumentumok szerint” lehetővé teszi a szállítások előre meghatározott ütemtervvel történő befejezését. Jellemzően a megállapodások önmagukban a megkötés napjától számított 2 éven belül véglegesítésre kerülnek. A reális szállítási határidő 2022-2024 között várható az első hat rendszer esetében. Hacsak a „2021–2035-ös műszaki korszerűsítési terv” ebben a körben nem tér el jelentősen a 2013–2022-es műszaki korszerűsítési tervben megfogalmazott korábbi tervektől és a fent említett információktól, amelyeket a Lengyel Honvédelmi Minisztérium osztott meg a Parlamenttel 2018-ban.
Azt, hogy mely vállalatokat hívták vagy hívják meg a Gryf-program tárgyalásain való részvételre, még nem derült ki. Még 2016-n, mielőtt a rendelkezésre álló korlátozott pénzeszközök miatt elhatározták volna a beszerzés elhalasztását, fontolóra vették a Thales UK Watchkeeper X platformot, FFLMM Fury könnyű PGM-l felfegyverkezve, az izraeli Elbit rendszerek által készített Hermes 450 UAV . A WB Group és a PGZ vállalatokat olyan szervezeteknek tekintették, amelyeknek együtt kellett működniük a rendszerek "honosítása" és gyártása területén (korábban - a Thales UK-l). Feltételezhető, hogy a kérdéses ajánlatokat továbbra is figyelembe veszik.De em zárható ki azonban, hogy új vállalatok illetve "lehetőségek" jelennek meg.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
11 825
25 935
113
Ez a hír a lengyel haderő fejlesztéshez annyiban kapcsolódik ,hogy a Borsuk nagy számban történő sorozatgyártásáig és rendszeresítéséig a BMP 1 alkotják a lengyel hadsereg IFJ a gerincét.

A lengyel BMP-1 korszerűsítési program jól halad.​

840_472_matched__qm5rqr_BWP116Dywizja2
Képhitel: 16.


A lengyel hadügyminisztérium Fegyverzeti Felügyelőségének nyilvánosságra hozott információi szerint 12 pályázó közül 3-t választottak ki a BWP-1 (BMP-1) IFV korszerűsítési programban való munkára, a megkezdett technikai párbeszéd során. A kiválasztott 3 vállalkozás képes a munkát szükség szerint elvégezni. A még mindig üzemben lévő járművek korszerűsítése (körülbelül 1000 darab) kiterjedne a fegyverekre, a C2 csomagra és az elektromos áramellátásra.


A Fegyverzeti Felügyelőség által a BMP-1 platform korszerűsítési feladatát érintő piaci elemzés keretében elvégezték a résztvevők előzetes minősítését, az IFV komplex korszerűsítésének kapacitására vonatkozó átfogó nyilatkozatok alapján. A végső minősítést a kapott válaszok alapján, a funkcionális-technikai követelményekre vonatkozó részletes információkra kiterjesztve végezzük - az alább felsorolt szervezetek között: 1. Rafael Advanced Defense Systems Ltd. 2. CMI Defense Polska Sp. z oo 3. Polska Grupa Zbrojeniowa SA [PGZ Group], valamint a Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne SA [WZM SA - Katonai Autógyárak]
Krzysztof Płatek, a Fegyverzeti Felügyelet sajtóreferense
Amint azt a fenti közlemény is sugallja, a műszaki párbeszédben kérelmüket benyújtó 12 vállalkozás 75% -t elutasították. A három legerősebb és legvonzóbb ajánlat még versenyben van. Az izraeli Rafael Advanced Defense Systems cég mindkét torony rendszert, valamint a Spike ATGM-t kínálja. Ez a vállalat számtalan emberes és ember nélküli rendszert integrált már különböző harcjármű platformok széles körébe - beleértve a BMP-1/2 platformokat is. A John Cockerill Defense egy másik vállalat amely gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a kerekes és lánctalpas platformokra szerelt moduláris toronyrendszerekkel kapcsolatban.

A PGZ Group [Polska Grupa Zbrojeniowa SA] a harmadik ajánlattevő Poznanban található WZM-vállalattal együtt. Évek óta ezek a vállalatok a BMP-1 IFV-k és a BWR-1S / BWR-1R felderítő járművek felújításán dolgoznak. Ez utóbbi platformokon a közelmúltban Poznanban mélyreható átalakítást hajtottak végre, a BMP-1 platformhoz meghatározottakhoz hasonló fejlesztésekkel (a felderítési rendszereket természetesen figyelembe véve), a fegyverzeten kívül. Ez utóbbi kérdés megoldható a PGZ-l való együttműködés révén, például a HSW által nemrégiben bemutatott megoldások alkalmazásával is.És más fegyvergyártók is bekapcsolódhatnak és együttműködhetnek a csoporttal a megfelelő megoldás érdekében.
A figyelembe vett javaslatok számának szűkítése azt mutatja, hogy a BMP-1 korszerűsítésének kulcsfontosságú kérdéseit és követelményeit jól meghatározták. Ez egy pozitív fejlemény, amely arra utalhat, hogy a prototípus fejlesztése és a tényleges megállapodás közötti átmenet gyorsan megvalósulhat. A korszerűsítés elégé égető kérdés, mivel a lengyel BMP-1 IFV-k üzembe helyezésük óta nem hajtottak végre korszerűsítési programokat, így képességeik nem felelnek meg a jelenlegi csatatér követelményeinek. Ennek ellenére a korszerűsítés csak egy hiánypótló megoldás, amelyre addig van "szükség", amíg a BMP-1-t teljes egészében a Borsuk IFV fel nem váltja. Ez azonban még több évig is eltarthat, a Borsuk sorozatgyártásának megkezdését követően..
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
8 354
21 256
113

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
18 730
29 094
113
A pandémia ellenére is a legfőbb katonai prioritások maradnak: Harpia, Wisła, Narew, Orka és még néhány program...

Mivel a lengyel védelmi minisztérium költségvetését 3 milliárd zlotyval növelték, a védelmi kiadások még soha nem voltak ilyen magasak. A jelenlegi költségvetés 33% -át a fejlesztésre összpontosító úgynevezett tárgyi kiadásokra irányozták elő. Jövőre annak ellenére, hogy az elemző dokumentumok az új valóságot felvették az egyenletbe, a költségvetés magas szintje, a GDP 2,2% -a lesz. Nem látok komoly fenyegetést a legfontosabb modernizációs programok végrehajtására nézve. Sem a Harpia kapcsán, sem más programok esetében. A lengyel gazdaság a kormány által elfogadott észzerű politikának köszönhetően viszonylag jó állapotban van. És ha a helyzet tavaszig tart,akkor fenntartanánk a feltételezett növekedési ütemet a fegyveres erők fejlesztése és modernizációja terén.

...

Nyilvánvalóan figyeltük a hegyi karabahi konfliktust - mind a politika vonatkozásában, mind az operatív dimenzión belül. Az UAV-ok széles körű foglalkoztatásának két oldala van. Az első ezek támadásából fakadó előnyökből származik, míg a második a védelmi képességekre utal. Mindkét szempontot elemezzük, és úgy gondolom, hogy ez bizonyos működési kiigazítást eredményezne. A pilóta nélküli rendszerek a lengyel katonai egységek leltárának és a modernizációs terveknek állandó részét képezik. Jelenleg működtetünk néhány UAV-t - például a FlyEye-t, vagy hamarosan az Orlik UAV-ot. Mindkettő Lengyelországban készült. A mini-UAV - Wizjer és Ważka, a közepes hatótávolságú UAV - Gryf és a taktikai VTOL UAV - Albatros beszerzése mind a jövő tervének része. Következő,az operatív MALE UAV akvizíció elindítását tervezzük, Zefir néven. Érdemes megemlíteni azokat a beszélgetéseket is, amelyeken részt veszünk a „Hűséges szárnyasok” program keretében. Feltételezi, hogy az UAV-kat az 5. generációs MRCA - az F-35-esek - közvetlen támogatására használják fel, amelyeket nemrégiben szereztek be a lengyel légierő számára.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and SilvioD

rudi

Well-Known Member
2015. november 30.
6 354
12 959
113
A Lengyelek épp most kapják meg a Patriotokat és a majdani rövid / közép hatótávúlságú SAM rakétáikat (várhatóan a CAMM lesz az) hálózatba szervezni hivatott C2 renszerük - IBCS-t (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) - első hardware elemeit (konkrétan a konténerizált parancsnoki kabinokat)

https://www.armyrecognition.com/def...defense_battle_command_system_for_poland.html
Az IBCS az eddigi teszteken elég jól szerepelt. Hálózatba gyúrva Patriot, Sentinel radarokat, PAC 3 rakétákat és átjátszó relé állomásokat, már sikerült vele lelőni alacsonyan takarásban közeledő CM célokat.
Szállítás közben meg telepítve majd ilyen lesz


 

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
18 730
29 094
113
Program summarization of United States Government Foreign Military Sales:


2016
2017
2018
2019
2020
Croatia
$31,671,492
$ 7,678,053
$ 6,131,175
$ 3,425,044
$85,068,480
Czech
$ 17,459,266
$ 5,633,572
$ 13,981,439
$ 72,714,513
$663,996,456
Hungary
$ 8,830,903
$ 4,766,027
$ 5,021,400
$13,062,315
$13,569,714
Poland
$ 55,739,166
$508,894,394
$4,897,048,529
$673,494,610
$4,709,501,241
Romania
$129,630,149
$ 74,967,532
$1,187,680,019
$1,099,098,764
$768,210,944
Slovakia
$2,774,766
$8,443,538
$519,483
$1,881,342,035
$11,854,243

Összesen:~134 millió~774 millió~45 millió~10845 millió~ 3260 millió~ 1905 millió


A fenti időszakban ezek voltak a nagyobb amerikai jóváhagyások Lengyelország részére:

2020 March 4 - Poland – 180 Javelin Missile and Command Launch Unit - 100 millió USD

2019 September 10 - Poland – 32 F-35 Joint Strike Fighter Aircraft - 6500 millió USD

2018 November 29 - Poland – 20 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) and Related Support and Equipment - 665 millió USD

2017 Dec. 19 - Poland – F-16 Follow-on Support - 200 millió USD

2017 Nov. 28 - Poland – 16 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) - 250 millió USD

2016 Nov. 28 - Poland – 70 JASSM-ER with Support - 200 millió USD

2017 Nov. 28 - Poland – 150 AIM-120C-7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) - 250 millió USD

2017 Nov. 17 - Poland – Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Battle Command System (IBCS)-enabled Patriot Configuration-3+ with Modernized Sensors and Components - 10500 millió USD

Ez így összesen: 18665 millió USD


De ezek csak jóváhagyások. Nem tudjuk, hogy végül mennyiért rendeltek és mit.
Itt is az látszik, hogy a jóváhagyott dolgok összértéke sokkal nagyobb, mint ami a táblázatban szerepel.
Ez alapján inkább a tényleges szerződéskötési értéknek tűnnek a táblázatban szereplő adtok. (És/vagy részarányos fizetésnek.)


2016 előtti jóváhagyások voltak:

2014 Sep 19 - Poland - 40 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles and F-16 Operational Flight Plan Upgrade - 500 millió USD

2012 July 12 - Poland – Ground Controlled Approach Radar Systems - 200 millió USD

2012 Feb 3 - Poland – F-16 Follow-On Support and Additional Munitions - 447 millió USD
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
8 354
21 256
113
A fenti időszakban ezek voltak a nagyobb amerikai jóváhagyások Lengyelország részére:

2020 March 4 - Poland – 180 Javelin Missile and Command Launch Unit - 100 millió USD

2019 September 10 - Poland – 32 F-35 Joint Strike Fighter Aircraft - 6500 millió USD

2018 November 29 - Poland – 20 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) and Related Support and Equipment - 665 millió USD

2017 Dec. 19 - Poland – F-16 Follow-on Support - 200 millió USD

2017 Nov. 28 - Poland – 16 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) - 250 millió USD

2016 Nov. 28 - Poland – 70 JASSM-ER with Support - 200 millió USD

2017 Nov. 28 - Poland – 150 AIM-120C-7 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) - 250 millió USD

2017 Nov. 17 - Poland – Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Battle Command System (IBCS)-enabled Patriot Configuration-3+ with Modernized Sensors and Components - 10500 millió USD

Ez így összesen: 18665 millió USD


De ezek csak jóváhagyások. Nem tudjuk, hogy végül mennyiért rendeltek és mit.
Itt is az látszik, hogy a jóváhagyott dolgok összértéke sokkal nagyobb, mint ami a táblázatban szerepel.
Ez alapján inkább a tényleges szerződéskötési értéknek tűnnek a táblázatban szereplő adtok. (És/vagy részarányos fizetésnek.)


2016 előtti jóváhagyások voltak:

2014 Sep 19 - Poland - 40 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles and F-16 Operational Flight Plan Upgrade - 500 millió USD

2012 July 12 - Poland – Ground Controlled Approach Radar Systems - 200 millió USD

2012 Feb 3 - Poland – F-16 Follow-On Support and Additional Munitions - 447 millió USD
Ez brutális összeg. Elég alaposan megetetik dollárral a hadiipari komplexumot. Kérdés, hogy arányos-e a szerzett képességekkel?
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and Wilson

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
12 103
37 280
113
Lengyel műholdprogram. Egy komplex "Föld-megfigyelő" rendszer kiépítése a cél, a környezeti veszélyek előrejelzéséhez és at éghajlat védelme érdekében blablabla... :D

 

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
18 730
29 094
113
Legyen meg itt is...

Lengyelek vesznek cirkálódrónt, vegyünk mi is