Lengyel haderőfejlesztési program 2032

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
13 514
27 265
113
Nem lehetne lenyúlni belőle, mondjuk adnánk érte T-72-t, amit kiküldhetnek az ukránoknak, nekünk meg lenne gyorsan egy nagyobb mennyiség, és @LMzek 2.0 is megnyugodna, hogy nincs letolt gatya :cool: :oops:

Magyar biztpol topikban beszéltük, hogy a Leopárd 2A5-ökre rá lehetne cápázni majd. De az olyan 5-10 év még.
A Leopárd 2A4-esek ipari hulladékok gyakorlatilag. Saját fejlesztéseket a német elszabotálja hozzá (ha tudja) az átépítése modernebb német verziókra meg majdnem egy új tank ára. És kapacitása sincs erre most senkinek.
Nem véletlenül mennek a szemétbe. Én szerintem azokat is idővel ukrajnába küldik majd.
Nekünk a Leopárd 2A5-nél rosszabb konfigurációval nem érdemes foglalkozni. De azokra viszont rárepülhetnénk majd.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
19 351
64 993
113
Mondom, hogy nem. Az olaszok akarták beajánlani - tipusegyezés miatta -, az M346FA-t, de az eddig beszerzett gépek szigorúan fegyvertelenek.
Ebbe tojt bele most az FA-50.
Az M346 meg - mivel certified F-35 kiképzőgép - marad a saját feladatánál.
Igazad van, tenyleg a Leonardo tolta nekik.

Leonardo lengyelországi jelenléte és ajánlat a lengyel fegyveres erők számára

A légierő tájékoztatása szerint az M-346 Master vadászrepülőgépet kínálják. Leonardo szerint ez a repülőgép lehet a jelenleg üzemelő Szu-22-es flotta optimális utódja.


Ez volt a lengyel terv a légierő fejlesztésre még 2021 elején.

Lengyel légierőfejlesztés 9.000 milliárd HUF-ból, ez kb 3 x Z2026 program.

A lengyel légierő alapja:
3 század F-16, 48db
2 század MiG-29 28db F-35-ig marad.
1 század Szu22 18db 2025-ig.

A szovjet technika háborús helyzetben gyakorlatilag nem használható. A lengyel es6a balti légtérmegfigyelésre használják a MIG-eket.

A 48 F-16 80% fölötti késznelétben van, 41 azonnal hadra fogható, ez magas arány.

32 F-35 beszerzése eldöntött., 1.560 milliárd HUF. Fegyver és infrastruktúrális beruházásokkal 2.230 milliárd HUF. 2070-ig tervezik alkalmazni.

2030-ra a cél 5 század.
2035-re a cél 7 szazad.
1 század 16 gép.
További századok felállítása a gazdasági helyzettől függ.

Szállító gépek.
39 Bryza
16 C296M
5 C-130 Hercules
2 Gulfstream G550
1 Boeing 737-800.

Idén még 2 Boeing jön és 5 C-130 Hercules.

238 helikopterük van.
68 W-3,
22 SW-4,
58 Mi-2, (kommentek szerint max. 10% használható)
25 Mi-8,
19 Mi-17,
10 Mi-14,
4 SH-2H ,
28 Mi -24 és
4 BlackHawk

4 ZOP + SAR AW101 vettek.

52 kiképzőgépük van.
28 PZL-130 Orlik (
8 M-346 (idén még 4 és 2022-ben még 4 várható)
8 Iskra
8 Bryza
33 SW-4 és Mi-2 helikopter, valamint egy szimulátorközpont


Drónok
15 mini Orbiter 2B felderítő
Beszerzés alatt,
rövid hatótávolságú taktikai UAV-k (Orlik),
15 közepes hatótávolságú taktikai készlet (Gryf) és
4 MALE osztály (Marshmallow)


légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek
Narew rövid hatótávolságú tüzérség, Pilica tüzérségi és rakétarendszer, Poprad nagyon rövid hatótávolságú rendszer,
MANPADS Piorun osztályú rendszer, Sona tüzérségi rendszer,
Noteć légvédelmi tüzérségi rendszerek,
Nida levegõ-levegõ harci rendszerek, Bystra radarok

.
Tehát ez van ma.

3 század F-16, 48db
2 század MiG-29 28db F-35-ig marad.
1 század Szu22 18db 2025-ig.


32 F-35-ös váltja tervek szerint a MIGeket.
Mikorra kapják meg??

És ehhez jön
48-50db FA-50. Bőven nő a létszám, + 3 század, ha kukázzaák is az 1 század Szu-22-őt.

Az extra F-35 meg még minimum 1 század amerikai 4. gép osszeségében akár 10 százados lengyel légierőt is jelenthet 2030-ra. Ma 6 századuk van, fele szovjet.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
14 975
21 188
113
Pedig ertened a helyzetet, ha nem a kamm meg nogradi-felek hazugsagaikkal lennel korulveve... de a te hibad, te konyorogted ki a karantenbol azt a fajgyulolo biden-szavazot, akkor legyel csak ertetlen tovabbra is. Hidd csak el neki, meg a tobbi bolsheviknek, hogy tankra sincs penz itt, hogy nem a Lengyel, hanem a Nemet gazdasag a legstabilabb Europaban es az osszes tobbi butasagot amit raszabaditottal a forumra. (Csak tudnam, hogy akkor miert nem volt valsag itt 2008-ban es miert volt mindenhol mashol Europaban, beleertve Nemetorszagot is... de bizonyara usa-ban mas makrookonomiai index szamokkal merik a gazdasagok stabilitasat mint a vilagon barhol mashol. Szoval koszonjuk kamm-ot neked... o_O Amugy mit vetettunk ellened, hogy muszaj volt egy olyan embert kikonyorognod a karantenbol aki kimegy az USA-ba majd ott a demokratakra szavaz, amikor a hazajaval csak Trump volt hajlando szobaallni? Szetrombolja a befogado orszagot es a hazajat is. Szep.)
(Vagy esetleg megprobalhatod megerteni, a te dontesed:
https://tradingeconomics.com/poland/indicators )
Hat, most aztán tényleg alaposan lejárattad magadat mindenki előtt. (Mondjuk ezek után nem is kár érted.)
Igazából a legszomorúbb nem is az a visszataszító, hirtelen gyomorforgatóra váltott stílusod, ahogyan gátlástalanul csúsztatsz, sőt, egészen személyeskedve hazudozol hirtelen, hanem az, hogy mindezt azért, hogy megpróbáld összeuszítani az embereket.
FYI ez már az a jellegzetes gusztustalan-gerinctelen, igazi kelet-europai, ukrán-roman kultúrkör "vitakulturaja", ami miatt mai napig senki nem gondolja, hogy nyugathoz tartoznanak...

Fogalmam sincs, hogy kerülnék egy Nógrádi-fele felkegyelmuvel egy platformra - ti. semmiben nem mondjuk ugyanazt, többször linkeltem, micsoda szélhámos ex-komcsi besúgó -, de mindegy is, felkarcoljuk ezt is a szánalmasan kicsavart interpretaciod számlájára.

Amit rólam személyesen állítottál, abból ugyan semmi nem igaz - honnan is tudnál bármit Biały Kał Alsóról :p -, de ezt amúgy is sokan tudják itt, nincs szükség egy hazudozós (állítólagos?) lengyelre tájékozódni ezügyben, szóval nem is igen számít. :cool:

Viszont az kifejezetten beszédes, hogy miutan kapálózva állítottad, hogy semmiféle németellenesség nincs is nálatok, utána dől belőled az orbákolás, hogy miért közösködik barki a németekkel, miért nem amerikai segget nyalnak, mint ti (meg a románok, meg az ukránok), azt próbálod bizonygatni, hogy mindenki jobb minőséget gyárt a németeknél (ez nekünk, akik még emlékeznek az évtizedeken át mindenféle hamisított szarral csencselő lengyel bugyinepperek tömegére a magyar piacokon, különösen szórakoztató, az amerikai minőséget meg naponta személyesen látva tényleg az ostoba hülyeség netovábbja), nem bírod abbahagyni a teljes magyar népesség sértegetését, hogy a németekretámaszkodik inkább (gondolom, igazán őrjítő lehet, hogy a kutyának nem kell sem a bukott presztizsproject Borsuk, sem az outdated Rozsomak) stb.

A többi habókos marhaságot már páran utánam is kifejtették; de azt azért hozzáteszem, ez a fajta mindentől teljesen elrugaszkodott önértékelési zavar pontosan az, amiről korábban írtam Lengyelország kapcsán. Az meg már a no comment kategória, amikor te erőlködsz közgazdaságtannal, még folenyeskedni is próbálsz, miközben szaúdi szintű bevasarlasokat es mindannak evtizedekig fenntartását vizionalod egy a szaúdiakhoz képest törpe seggdugó méretű lengyel GDP mellett. Értem én, hagyomanyosan nem egy precíz, igényes üzletvitel, pláne üzemeltetés a lengyel stílus :cool: - de sem az Abrams, sem az F-35, sem a többi méregdrága rendszer nem megy majd nélküle. (E.g., az F-35 vételára úgy 10% körül lesz a 30 évnyi teljes üzemeltetésének.)
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
14 975
21 188
113
"Masik opcio, hogy korulneztek a vilagban es rajottok, hogy a megbizhato szovetseges OLCSON kap fegyvert, az meg aki a nemetekkel szovetkezik az dragan kap keves tankot MAJD ezutan Berlin (aka Bruxelles) meg a gazkeszletuk is elveszi toluk... de en kerek elnezest, hogy a vilag mashogy mukodik, mint par forumozo szerint kellene."
Komolyan, mint a 2. vilaghaboruban: a nemetek melle alltok, majd a nemetek a romanoknak adjak a tankokat, nem nektek, meg a roman atallas elotti heten is (tudom, tanultam Magyarorszagon tortenelmet). De ti megint a nemetek projektje melle alltok, kell az europai hadsereg... jon a covid, meg a maszkjaitokat is elveszik a nemetek... nincs gaz, nembaj Berlin (Bruxelels) eldonti, hogy a magyarok adjak be a kozosbe... ti a 6. vilaghaborut is mellettuk fogjatok vivni, ugye? Mert elvbol nem vagytok hajlandok USA-tol fegyvert elfogadni, pedig a Zrinyi program elott az osszes valamennyire is modern fegyveretek az usa-tol volt (M4, sidewinder, AMRAAM, a kulonleges dandar kb. 100%-a, raadasul jo resze ingyen). De nem, nektek tobb mint 100 ev tapasztalata utan is muszaj ismetelgetnetek, hogy az USA az "tularazott, fuj", amikor meg szembejon a valosag, akkor meg a masik a hibas... hihetetlen.
Hahaha, ez páratlan. :D
És még te próbáltál akárkit közgazdaságtanból felkerdezni. :D
 
 • Vicces
Reactions: Nagy Csaba

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
49
317
53
Hat, most aztán tényleg alaposan lejárattad magadat mindenki előtt. (Mondjuk ezek után nem is kár érted.)
Igazából a legszomorúbb nem is az a visszataszító, hirtelen gyomorforgatóra váltott stílusod, ahogyan gátlástalanul csúsztatsz, sőt, egészen személyeskedve hazudozol hirtelen, hanem az, hogy mindezt azért, hogy megpróbáld összeuszítani az embereket.
FYI ez már az a jellegzetes gusztustalan-gerinctelen, igazi kelet-europai, ukrán-roman kultúrkör "vitakulturaja", ami miatt mai napig senki nem gondolja, hogy nyugathoz tartoznanak...

Fogalmam sincs, hogy kerülnék egy Nógrádi-fele felkegyelmuvel egy platformra - ti. semmiben nem mondjuk ugyanazt, többször linkeltem, micsoda szélhámos ex-komcsi besúgó -, de mindegy is, felkarcoljuk ezt is a szánalmasan kicsavart interpretaciod számlájára.

Amit rólam személyesen állítottál, abból ugyan semmi nem igaz - honnan is tudnál bármit Biały Kał Alsóról :p -, de ezt amúgy is sokan tudják itt, nincs szükség egy hazudozós (állítólagos?) lengyelre tájékozódni ezügyben, szóval nem is igen számít. :cool:

Viszont az kifejezetten beszédes, hogy miutan kapálózva állítottad, hogy semmiféle németellenesség nincs is nálatok, utána dől belőled az orbákolás, hogy miért közösködik barki a németekkel, miért nem amerikai segget nyalnak, mint ti (meg a románok, meg az ukránok), azt próbálod bizonygatni, hogy mindenki jobb minőséget gyárt a németeknél (ez nekünk, akik még emlékeznek az évtizedeken át mindenféle hamisított szarral csencselő lengyel bugyinepperek tömegére a magyar piacokon, különösen szórakoztató, az amerikai minőséget meg naponta személyesen látva tényleg az ostoba hülyeség netovábbja), nem bírod abbahagyni a teljes magyar népesség sértegetését, hogy a németekretámaszkodik inkább (gondolom, igazán őrjítő lehet, hogy a kutyának nem kell sem a bukott presztizsproject Borsuk, sem az outdated Rozsomak) stb.

A többi habókos marhaságot már páran utánam is kifejtették; de azt azért hozzáteszem, ez a fajta mindentől teljesen elrugaszkodott önértékelési zavar pontosan az, amiről korábban írtam Lengyelország kapcsán. Az meg már a no comment kategória, amikor te erőlködsz közgazdaságtannal, még folenyeskedni is próbálsz, miközben szaúdi szintű bevasarlasokat es mindannak evtizedekig fenntartását vizionalod egy a szaúdiakhoz képest törpe seggdugó méretű lengyel GDP mellett. Értem én, hagyomanyosan nem egy precíz, igényes üzletvitel, pláne üzemeltetés a lengyel stílus :cool: - de sem az Abrams, sem az F-35, sem a többi méregdrága rendszer nem megy majd nélküle. (E.g., az F-35 vételára úgy 10% körül lesz a 30 évnyi teljes üzemeltetésének.)
A magam nevében köszönöm szépen ezt a hozzászólást. Teljesen egyetértek vele! Ami az utolsó két bekezdést illeti, sajnos napi szinten személyesen kell hallgatnom ezt az arrogáns, beképzelt polák bullshitet.

Higgyétek el nem a barátaink. Nekem személy szerint soha nem volt bajom velük, de amióta a saját bőrömön érzem ezt a fajta mentalitást, nem mondhatnám, hogy kedvelem őket.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 857
59 873
113
Magyar biztpol topikban beszéltük, hogy a Leopárd 2A5-ökre rá lehetne cápázni majd. De az olyan 5-10 év még.
A Leopárd 2A4-esek ipari hulladékok gyakorlatilag. Saját fejlesztéseket a német elszabotálja hozzá (ha tudja) az átépítése modernebb német verziókra meg majdnem egy új tank ára. És kapacitása sincs erre most senkinek.
Nem véletlenül mennek a szemétbe. Én szerintem azokat is idővel ukrajnába küldik majd.
Nekünk a Leopárd 2A5-nél rosszabb konfigurációval nem érdemes foglalkozni. De azokra viszont rárepülhetnénk majd.
Itt jegyeznêm meg, hogy a "cápázni" kifejezésnek a 13 óra: Bengázi titkos katonái film óta van egy másik jelentése is..:)
 
 • Tetszik
Reactions: fip7

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
14 784
10 536
113
??
A fegyverek lényege, hogy kompatibilisek vagy egy az egyben megegyeznek amerikai fegyverekkel. Valójában amerikai fejlesztésű eszközökről van szó. Ennek köszönhetően passzolni fognak azokhoz az Abrams tankokhoz, amelyeket a lengyel hadsereg az USA-ból szerez be.

A K2 Fekete Párduc egy kiterjedt csatákra terezett szörnyeteg, amelyet a Huyndai Rotem vállalat gyárt, és a dél-koreai hadseregben 2014-ben rendszeresítették. Az FA-50-es alapja a jó öreg és jól bevált amerikai F-16-os harci repülő. Ezt az amerikai Lockheed-Martinnal közösen fejlesztették a dél-koreaiak.
??
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
1 543
3 018
113
Annyiból jó döntés a lengyeleknél a K2 Black Panther, hogy az automata töltő miatt csak 3 kezelő kell, ugyanúgy, mint a Twardy-nál, így kevesebbet kell fizetni a legénységnek (vagy inkább 25%-kal több K2-őt kezelhet ugyanannyi ember).

Ha attól félünk, hogy nem fogják tudni kifizetni, jusson eszünkbe a 10 milliós Görögország:
 • 154 db F-16-os
 • 24 Rafale
 • 42 Mirage 2000
És most rendeltek még 20 db F-35-öt
 • 28 AH-64
 • 60 OH-58
 • 20 NH-90
 • 25 CH-47
(a 4 db mini AWACS-ről már nem is beszélek)
 • 170 Leo-2 A6
 • 183 Leo-2 A4 (amiket most akarnak A7+-ra upgrade-elni)
 • 520 Leo-1 A4/A5
 • 392 M-48
 • 100 M-60
 • 491 Leonidas II
 • 1995 M113
 • 184 BMP-1
 • 140 Marder
 • 257 M106
 • 76 AAVP-7
 • 362 M-901 (TOW-os)
 • 1200 M1117
 • 36 M270 MLRS
 • 116 RM70
 • 25 PZH-2000
 • 420 M-109
 • 11 db aktív tengeralattjáró
 • 17 db fregatt
 • 19 db korvett kategóriájú hajó
És ezek csak a "nagyobb, vagy több darabos" eszközeik.

Tudom-tudom csődbe mentek, de ezt nem csak a hadsereg okozta, azért ment ott bőven a pénz szórása (pl.: plusz pénz, ha valaki kezet mos), de mégsem mentek csődbe, vagy 250 milliárd dollárt elengedtek nekik!

A görög GDP harmada a lengyelnek, egy főre leosztva pedig: görög: 17.000$/fő, lengyel: 15.000$/fő

Szóval szerintem amit a lengyelek vállaltak, akár még össze is jöhet nekik egy kis szerencsével.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
19 351
64 993
113
Annyiból jó döntés a lengyeleknél a K2 Black Panther, hogy az automata töltő miatt csak 3 kezelő kell, ugyanúgy, mint a Twardy-nál, így kevesebbet kell fizetni a legénységnek (vagy inkább 25%-kal több K2-őt kezelhet ugyanannyi ember).

Ha attól félünk, hogy nem fogják tudni kifizetni, jusson eszünkbe a 10 milliós Görögország:
 • 154 db F-16-os
 • 24 Rafale
 • 42 Mirage 2000
És most rendeltek még 20 db F-35-öt
 • 28 AH-64
 • 60 OH-58
 • 20 NH-90
 • 25 CH-47
(a 4 db mini AWACS-ről már nem is beszélek)
 • 170 Leo-2 A6
 • 183 Leo-2 A4 (amiket most akarnak A7+-ra upgrade-elni)
 • 520 Leo-1 A4/A5
 • 392 M-48
 • 100 M-60
 • 491 Leonidas II
 • 1995 M113
 • 184 BMP-1
 • 140 Marder
 • 257 M106
 • 76 AAVP-7
 • 362 M-901 (TOW-os)
 • 1200 M1117
 • 36 M270 MLRS
 • 116 RM70
 • 25 PZH-2000
 • 420 M-109
 • 11 db aktív tengeralattjáró
 • 17 db fregatt
 • 19 db korvett kategóriájú hajó
És ezek csak a "nagyobb, vagy több darabos" eszközeik.

Tudom-tudom csődbe mentek, de ezt nem csak a hadsereg okozta, azért ment ott bőven a pénz szórása (pl.: plusz pénz, ha valaki kezet mos), de mégsem mentek csődbe, vagy 250 milliárd dollárt elengedtek nekik!

A görög GDP harmada a lengyelnek, egy főre leosztva pedig: görög: 17.000$/fő, lengyel: 15.000$/fő

Szóval szerintem amit a lengyelek vállaltak, akár még össze is jöhet nekik egy kis szerencsével.
Azért arra is kíváncsi lennék, ebből mennyit tudnak működőképes állapotban tartani. Mert igazából az számít.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
19 473
66 939
113
Annyiból jó döntés a lengyeleknél a K2 Black Panther, hogy az automata töltő miatt csak 3 kezelő kell, ugyanúgy, mint a Twardy-nál, így kevesebbet kell fizetni a legénységnek (vagy inkább 25%-kal több K2-őt kezelhet ugyanannyi ember).

Ha attól félünk, hogy nem fogják tudni kifizetni, jusson eszünkbe a 10 milliós Görögország:
 • 154 db F-16-os
 • 24 Rafale
 • 42 Mirage 2000
És most rendeltek még 20 db F-35-öt
 • 28 AH-64
 • 60 OH-58
 • 20 NH-90
 • 25 CH-47
(a 4 db mini AWACS-ről már nem is beszélek)
 • 170 Leo-2 A6
 • 183 Leo-2 A4 (amiket most akarnak A7+-ra upgrade-elni)
 • 520 Leo-1 A4/A5
 • 392 M-48
 • 100 M-60
 • 491 Leonidas II
 • 1995 M113
 • 184 BMP-1
 • 140 Marder
 • 257 M106
 • 76 AAVP-7
 • 362 M-901 (TOW-os)
 • 1200 M1117
 • 36 M270 MLRS
 • 116 RM70
 • 25 PZH-2000
 • 420 M-109
 • 11 db aktív tengeralattjáró
 • 17 db fregatt
 • 19 db korvett kategóriájú hajó
És ezek csak a "nagyobb, vagy több darabos" eszközeik.

Tudom-tudom csődbe mentek, de ezt nem csak a hadsereg okozta, azért ment ott bőven a pénz szórása (pl.: plusz pénz, ha valaki kezet mos), de mégsem mentek csődbe, vagy 250 milliárd dollárt elengedtek nekik!

A görög GDP harmada a lengyelnek, egy főre leosztva pedig: görög: 17.000$/fő, lengyel: 15.000$/fő

Szóval szerintem amit a lengyelek vállaltak, akár még össze is jöhet nekik egy kis szerencsével.
A görögök ha szarban vannak eladnak pár jó fekvésű szigetet...
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
252
844
93
Annyiból jó döntés a lengyeleknél a K2 Black Panther, hogy az automata töltő miatt csak 3 kezelő kell, ugyanúgy, mint a Twardy-nál, így kevesebbet kell fizetni a legénységnek (vagy inkább 25%-kal több K2-őt kezelhet ugyanannyi ember).

Ha attól félünk, hogy nem fogják tudni kifizetni, jusson eszünkbe a 10 milliós Görögország:
 • 154 db F-16-os
 • 24 Rafale
 • 42 Mirage 2000
És most rendeltek még 20 db F-35-öt
 • 28 AH-64
 • 60 OH-58
 • 20 NH-90
 • 25 CH-47
(a 4 db mini AWACS-ről már nem is beszélek)
 • 170 Leo-2 A6
 • 183 Leo-2 A4 (amiket most akarnak A7+-ra upgrade-elni)
 • 520 Leo-1 A4/A5
 • 392 M-48
 • 100 M-60
 • 491 Leonidas II
 • 1995 M113
 • 184 BMP-1
 • 140 Marder
 • 257 M106
 • 76 AAVP-7
 • 362 M-901 (TOW-os)
 • 1200 M1117
 • 36 M270 MLRS
 • 116 RM70
 • 25 PZH-2000
 • 420 M-109
 • 11 db aktív tengeralattjáró
 • 17 db fregatt
 • 19 db korvett kategóriájú hajó
És ezek csak a "nagyobb, vagy több darabos" eszközeik.

Tudom-tudom csődbe mentek, de ezt nem csak a hadsereg okozta, azért ment ott bőven a pénz szórása (pl.: plusz pénz, ha valaki kezet mos), de mégsem mentek csődbe, vagy 250 milliárd dollárt elengedtek nekik!

A görög GDP harmada a lengyelnek, egy főre leosztva pedig: görög: 17.000$/fő, lengyel: 15.000$/fő

Szóval szerintem amit a lengyelek vállaltak, akár még össze is jöhet nekik egy kis szerencsével.
Azért ezt a görögök évtizedek alatt gyűjtögették össze,nem egyszerre vették...
 

RobZombi

Active Member
2021. január 25.
75
196
33
Azért ezt a görögök évtizedek alatt gyűjtögették össze,nem egyszerre vették...

Egyre több b infó jön ki a részletekkel.
Fa50 például:
12db Fa50 Block 10 2023ban
36db Fa50Pl 2025től 2-3év alatt.

Én mondjuk baromságnak tartom, ezt a gyors vásárlást mondjuk repülőből.

De így legalább látszik, hogy sokára lesz ez kifizetve hosszan.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
19 351
64 993
113